Povežite se s nama

Društvo

Протест испред болнице у Мељинама: Болница не смије бити затворена!

Objavljeno

dana

Протест испред болнице у Мељинама: Болница не смије бити затворена!

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Ако треба сваког дана да излазимо и да митингујемо, тражимо за нашу болницу јер ова болница је здравље овог града, поручују са протеста

Више стотина грађана окупило се испред болнице у Мељинама како би пружили подршку запосленима, али прије свега послали јасну поруку – Болница не смије бити затворена!

Advertisement

– Ако треба сваког дана да излазимо и да митингујемо, тражимо за нашу болницу јер ова болница је здравље овог града. Да би током љета дошли до которске болнице треба нам три сата вожње, за то вријеме десетине живота може да се изгуби – порука је са протеста, преноси Радио Јадран.

У болници сматрају да се мора размишљати како ће се довести кадар.

– У условима пандемије смо имали 19 хиљада прегледа на хирушком кабинету, то вам све говори. Све је у рукама грађана, локалне власти, Владе, министарства здравља, Фонда. Драго ми је да сте у овом броју ту. Свједоци сте да и поред оваквих услова нико никада није враћен са врата ове болнице. Ми смо до сада упозоравали а увијек добијали обећања. Мислим да је сада вријеме за конкретне потезе. Ви сте снага и ми смо снага, све полази од нас! –  поручила је данас докторица Кривокапић, хирург.

AdvertisementДАН
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

У Улцињу највише активних случајева на 100 хиљада становника

Objavljeno

dana

У Улцињу највише активних случајева на 100 хиљада становника

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У Улцињу је регистровано 2.318 активних случајева на 100 хиљада становника

У Црној Гори је по општинама највише активних случајева инфекције коронавирусом на 100 хиљада становника регистровано у Улцињу, Будви и Бару.

Advertisement

У Улцињу је регистровано 2.318 активних случајева на 100 хиљада становника, Будви 2.153, Бару 1.946, Никшићу 1.688, Плужинама 1.646, Херцег Новом 1.598, Шавнику 1.540, Тивту 1.467, Пљевљима 1.315, Подгорици 1.296, на Цетињу 1.271, у Бијелом Пољу 1.218.

У Котору је регистровано 1.213 активних случајева на 100 хиљада становника, Беранама 1.153, Даниловграду 1.110, Мојковцу 1.086, на Жабљаку 876, у Тузима 841.

У Рожајама су регистрована 704 активна случаја на 100 хиљада становника, Плаву 613, Колашину 553, Андријевици 545, Петњици 447 и Гусињу 250.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Društvo

На послу током прошле године страдала два радника, 16 тешко повријеђено

Objavljeno

dana

На послу током прошле године страдала два радника, 16 тешко повријеђено

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У инспекцији кажу да су као санкције изрицане мjере забране рада или забрана употребе средстава за рад на коjима се десила повреда, а извjештаjи о повреди на раду достављени су надлежним судским органима или тужилаштву

Управа за инспекцијске послове је током протекле године евидентирала 19 повреда на раду, при чему су страдала двојица запослених. Забиљежена је једна колективна и 16 тешких повреда на раду.

Advertisement

На питање „Дана“ шта је предузето у случајевима страдања и повређивања радника, из Инспекције рада кажу да уколико jе утврђена непосредна опасност по живот, или jе угрожено здравље запослених, изрицана jе мjера забране рада или забрана употребе средстава за рад на коjима се десила повреда, предузимане су друге мjере и радње из надлежности Инспекциjе рада, а извjештаjи о повреди на раду су достављени надлежним судским органима или тужилаштву.

– Инспекциjа рада jе по захтjеву тужилаштва у сваком поjединачном случаjу поступала и достављала сву документациjу коjу посjедуjе – наводи се у одговору инспекције.

Просјечна казна испод 100 еура

Међународна организација рада наводи да у области радних односа просjечно сваки други или трећи преглед резултира утврђеном неправилношћу, за разлику од области заштите и здравља на раду, у коjоj просjечно сваки преглед резултира наjмање jедном утврђеном неправилношћу.

Advertisement

– Међутим, износ казни изречених прекршаjним налозима не корелира с наведеним подацима. Наиме, укупни износ казни изречених прекршаjним налозима вишеструко jе нижи за област заштите и здравља на раду него за област радних односа. Просjечна прекршаjна казна за уочену неправилност из области радних односа кретала се од 250 еура у 2015. години до 452 у 2019. У области заштите и здравља на раду просjечна прекршаjна казна за уочену неправилност у 2015. била jе 101 еуро, да би у наредним годинама пала на износ од 81 до 82 еура – указали су из Међународне организације рада.

Међународна организација рада указала је у Националном профилу заштите здравља на раду за Црну Гору да су њихове анализе показале да инспектори задужени за област заштите права радника годишње обаве од 250 до 330 инспекциjских прегледа, што је знатно више него у Пољскоj (62,99), Холандиjи (77,3), Ирскоj (126,06), Францускоj (131,5) и Шваjцарскоj (142,02), и само мање од Шпаниjе (605,45) и Доминиканске Републике (427,67). Њихово истраживање, које је обухватило податке од 2015. до 2019. године, показало је да је у Црној Гори сваке године утврђивано између 5.000 и 6.700 неправилности.

– У 2015, у коjоj jе и утврђен наjвећи броj неправилности – 6.695, доминирале су неправилности из области радних односа (4.073). У периоду 2016–2019. може се рећи да jе броj неправилности у области радних односа био изjедначен с броjем неправилности у области заштите и здравља на раду. Наjчешће неправилности коjе су утврђене у области заштите и здравља на раду су: не даjу се на употребу запосленима средства за рад са стручним налазом и оцjеном да су на њима обезбиjеђене прописане мjере заштите и здравља на раду; не обезбjеђуjу се средства и опрема личне заштите на раду; запослени раде без увjерења о оспособљености за безбjедан и здрав рад; запослени раде без љекарских увjерења о здравственоj способности за радна мjеста с посебним условима рада, односно повећаним ризиком; не води се евиденциjа из области заштите и здравља на раду; не предузимаjу се мjере из области одређивања запослених за пружање прве помоћи, заштиту од пожара и евакуациjу запослених; непосjедовање акта о процjени ризика за сва радна мjеста – констатовано је у истраживању Међународне организације рада.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Društvo

Путовање Срзентић у САД није финансирано од новца грађана

Objavljeno

dana

Путовање Срзентић у САД није финансирано од новца грађана

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Како су навели из тог Владиног ресора, приватно путовање у САД Срзентић је искористила за промоцију Црне Горе и остваривање бенефита за црногорско друштво и грађане

 Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић боравила је у приватној посјети Сједињеним Америчким Државама (САД) од 24. децембра до 11. јануара, и то путовање ни на један начин није финансирано од новца грађана Црне Горе, казали су из ресорног Министарства.

Advertisement

Из Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија су то одговорили на упит агенције МИНА да ли је Срзентић у САД-у почетком јануара ове године боравила о трошку Министарства, и ако јесте колико је тај пут коштао.

Како су навели из тог Владиног ресора, приватно путовање у САД Срзентић је искористила за промоцију Црне Горе и остваривање бенефита за црногорско друштво и грађане.

“Боравак у САД-у министарка је, како је и планирала, уз логистичку подршку Амбасаде Црне Горе са сједиштем у Вашингтону, искористила за реализацију више важних састанака у Вашингтону и Калифорнији, са високом представницима Владе Америке и представницима приватних индустрија које су значајне за реализацију стратешких циљева Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија”, рекли су из Министарства.

Advertisement

Из Министарства су казали да је њихова Служба за односе са јавношћу обавјештавала црногорске медије и јавност о закључцима и бенефитима тих састанака, које ће друштво, кроз конкретну подршку, имати у наредном периоду од америчких партнера.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije