Povežite se s nama

Ekonomija

Roming Montenegro kupac zgrade Boksita?

Objavljeno

dana

Roming Montenegro kupac zgrade Boksita?

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


za 872.000 eura

Roming Montenegro kupac zgrade Boksita?

Na desetom oglasu za prodaju upravne i poslovne zgrade, kao i zemljište u Nikšiću za oko 1,5 miliona eura, stigle su dvije ponude – Roming Montenegra i mađarske kompanije Vagonimpex Kft

Advertisement

Foto: Svetlana Mandi

Advertisement

Stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, donio je odluku da upravna zgrada kompanije sa dvorištem i građevinskim parcelama u Nikšiću bude prodata nikšićkoj kompaniji Roming Montenegro za 872 hiljade eura.

Na desetom oglasu za prodaju upravne i poslovne zgrade, kao i zemljište u Nikšiću za oko 1,5 miliona eura, stigle su dvije ponude – Roming Montenegra i mađarske kompanije Vagonimpex Kft, koja je ponudila 800.000 eura.

Advertisement

Stečajni upravnik je ponudu firme iz Budimpešte ocijenio kao neispravnu, jer nije sadržala dokaz o uplati depozita, dokaz o registraciji pravnog lica sa ovjerenim prevodom na crnogorski jezik i u skladu sa zakonom ovjereno punomoćje za podnošenje ponude.

”Navodi iz ponude da dokaz o uplati depozita u stvari predstavlja potraživanje koje ima ponuđač prema stečajnom dužniku u iznosu od 800.281,54 eura ne mogu se prihvatiti kao validan dokaz o uplati depozita jer takav vid prebijanja potraživanja u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika nije dozvoljen i nije propisan Zakonom o stečaju”, stoji u obrazloženju stečajnog upravnika.

Kompanija Vagonimpex iz Budimpešte tužila je ranije Rudnike boksita zbog, kako su naveli, naknade izgubljene dobiti od 891 hiljadu eura sa kamatama, zbog jednostranog raskida ugovora o kupovini rude koju je to preduzeće imalo sa Boksitima. Ugovor je potpisan nekoliko mjeseci prije uvođenja stečaja, a raskinut nakon uvođenja stečaja.

Advertisement

Krajem decembra bivši i sadašnji radnici Boksita okupili su se ispred upravne zgrade i poručili da u nju niko neće ući dok se ne isplate njihove zaostale zarade. Privredni sud je u septembru prošle godine usvojio prigovor bivšeg radnika Raša Čivovića na radnje ranijeg stečajnog upravnika koji je, kako se navodi u prigovoru, “raskidom ugovora sa mađarskom kompanijom Vagonimpex, doveo do toga da može nastati velika šteta za stečajnu masu u iznosu od 800.281 euro”, a koja namjerava da se namiri prodajom upravne zgrade.

Radnici traže da im se isplati 15 zarađenih plata prije stečaja za oko 240 zaposlenih, odnosno razlika od minimalne zarade od 190 eura, koliko im je tada isplaćeno, do pune plate. Kako su tada kazali, oko 100 bivših radnika Boksita ne može da se penzioniše, jer im nije povezan radni staž.

Čivović je tada kazao da je u aprilu prošle godine podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu, ali da niko nije reagovao, kao i da je 17. decembra uputio dopis predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću, ali da ni od njega odgovora nema.

Advertisement

Dug za plate bivših radnika u prvom isplatnom redu

Apelacioni sud je u septembru 2020. godine vratio na ponovno odlučivanje zahtjev bivših radnika Rudnika boksita da im se potraživanje za zarade, iz trećeg prebaci u prvi isplatni red. Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je u martu prošle godine rješenje kojim je potraživanja 237 bivših radnika od 1,4 miliona eura svrstao u prvi isplatni red.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine, a preduzeće Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, preuzelo ih je 2016.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

MVP: Ekonomska diplomatija najbolji način za oporavak crnogorske ekonomije, sjever države ogroman potencijal za ulaganje

Objavljeno

dana

Autor

MVP: Ekonomska diplomatija najbolji način za oporavak crnogorske ekonomije, sjever države ogroman potencijal za ulaganje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


sastanak radulovića, šoena i mitrovića

MVP: Ekonomska diplomatija najbolji način za oporavak crnogorske ekonomije, sjever države ogroman potencijal za ulaganje

Šoen je pohvalio odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, prevashodno iz razloga što investitori traže stabilne i sigurne države za ulaganje

Advertisement

Sa sastanka, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Advertisement

Ekonomska diplomatija je jedan od prioriteta Ministarstva vanjskih poslova, jer predstavlja najbolji način za oporavak ekonomije, ocijenjeno je na sastanku resornog ministra Đorđa Radulovića, predsjednika Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori Kristofa Šoena i generalnog direktora Telenora Branka Mitrovića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je zaključeno da su Crnoj Gori potrebne kredibilne strane investicije, kao i nastavak politike nulte tolerancije na korupciju.

Advertisement

Navodi se da je tokom razgovora naglašeno da je privlačenje investicija presudno za ekonomski oporavak države, a ocijenjeno je da je Crna Gora atraktivno područje za ulaganje, posebno u sektorima turizma, energetike i informacionih tehnologija.

„Ocijenjeno je da sjever države predstavlja ogroman potencijal za ulaganja, te da je potrebno dodatno intenzivirati napore ka promociji Crne Gore kao investicione destinacije“, kaže se u saopštenju.

Šoen je pohvalio odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, prevashodno iz razloga što investitori traže stabilne i sigurne države za ulaganje.

Advertisement

Mitrović je kazao da je mnogo važno da država pokaže brigu i razumijevanje za potrebe i izazove stranih investitora koji već posluju u Crnoj Gori, jer se na taj način gradi reputacija poželjne destinacije za ulaganja, dok svi strani privrednici postaju aktivni promoteri investiranja u Crnoj Gori.

„Istaknuta je važnost saradnje sa investicionim bankama, unapređenja infrastrukture, kao i podizanja svijesti o značaju digitalizacije“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je ocijenjeno da treba iskoristiti spremnost drugih država da pomognu na ekspertskom nivou, te da povoljnije prognoze za ekonomski rast u ovoj godini djeluju obećavajuće.

Advertisement

„Predstavnici Savjeta stranih investitora su izrazili spremnost da nastave sa intenzivnom promocijom potencijala Crne Gore među stranim investitorima“, navodi se u saopštenju.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

MFSS: Javni postupak sproveden da bi se dodatno osigurala zaštita interesa države

Objavljeno

dana

Raspisan konkurs za Spajićeve pomoćnike

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


saopštenje povodom pokretanja ispitnog postupka ASK protiv spajića

MFSS: Javni postupak sproveden da bi se dodatno osigurala zaštita interesa države

„Nijesmo primijetili da se ASK bavila ispitivanjem postupanja kod arbitražnih postupka pokretanih protiv države Crne Gore u ranijem periodu, kao ni ovog koji je sprovodila DPS vlada, te ih ohrabrujemo da to čine, makar približno revnosno kao kod postupanja ovog resora“

Advertisement

Foto: Luka Zeković

Advertisement

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) saopštilo je da je sprovelo javni postupak izbora pravnog zastupnika države u vezi sa sporom koji su pokrenuli tužioci Duško Knežević, Atlas Holding Limited i Meljine Complex Limited, i pored toga što to, kako su naveli, nije bilo obavezno prema članu 14 Zakona o javnim nabavkama jer je zastupanje u međunarodnim arbitražama izuzeto od primjene postupaka javnih nabavki.

„To je urađeno upravo da bi se dodatno osigurala zaštita interesa države Crne Gore, podigao nivo transparetnosti i odgovornosti prema državnom novcu u postupku izbora pravnog zastupnika u ovom nasljeđenom problemu. U prevodu – pravni savjetnik nije biran „na riječ“ ili „na lijepe oči“, kako je to do sada bila praksa, već se objavio javni poziv za izbor, bez obzira što to nije bila zakonska obaveza, a na osnovu kompletno sprovedenog postupka ne može biti osnova na sumnju u korupciju. Zbog toga, u najmanju ruku, čudi interesovanje Agencije za sprečavanje korupcije za slučaj u kojem je MFSS postupalo sa većom zaštitom od obavezne. Zanimljiv je i tajming za plasiranje informacije, i to o svom postupku koji još zvanično nije završen“, navodi se u saopštenju MFSS.

Advertisement

Dodaju i da „dok se vodi ispitni postupak ASK, uz javnu negativnu kampanju“, da se neće „pitati kome je to u ovom slučaju i zašto zasmetao odgovoran odnos prema državnom interesu“.

„Očekujemo da Agencija, iz koje su javno saopštili da nijesu završili postupak ali već preko medija najavljuju da će mišljenje proslijediti Specijalnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje, izričito saopšti koji je to zakon prekršen u konkretnom slučaju. MFSS, na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem, dostavilo je ASK kompletnu dokumentaciju o izboru pravnog zastupnika, a radilo je čisto, zakonito, odgovorno i u najboljem interesu zaštite javnog interesa. Dodatno, cijeli postupak izbora pravnog zastupnika je sproveden objektivno i odgovorno. Svaka ponuda je bodovana, o čemu postoji pisana dokumentacija. Dodatno, sa najbolje rangiranim ponuđačima su obavljeni i intervjui, o čemu takođe postoji i audio vizuelni zapis“.

Iz MFSS navode i da oOdluka ASK o ovom slučaju, ili bilo koje druge institucije, „može biti jedino pozitivna za rad u javnom interesu, ukoliko se bude postupalo profesionalno i zakonito, bez ličnih i drugih motiva obračuna“.

Advertisement

„Takođe, sproveden je istovjetan postupak kao kod izbora pravnog zastupnika u slučaju arbiražnog spora koji je protiv Crne Gore pokrenula Addiko banka. Ovaj spor je okončan tako što je arbitražni sud odbacio sve tužbene zahtjeve Addiko banke protiv crnogorske Vlade i naložio banci da Crnoj Gori nadoknadi 70 odsto troškova, kojima je država bila izložena kako bi se branila u arbitražnom postupku. Poziv iz 2017. godine za taj slučaj je bio identičan, sa istim kriterijumima, kao ovaj za koji je ASK pokrenula postupak. Nijesmo primijetili da se ASK bavila ispitivanjem postupanja kod arbitražnih postupka pokretanih protiv države Crne Gore u ranijem periodu, kao ni ovog koji je sprovodila DPS vlada, te ih ohrabrujemo da to čine, makar približno revnosno kao kod postupanja ovog resora“.

Oni su ukazali da je postupak izbora pravnog zastupnika u vezi sa sporom koji su pokrenuli tužioci Duško Knežević, Atlas Holding Limited i Meljine Complex Limited završen u aprilu 2021. godine.

„Na javnom pozivu za izbor pravnog zastupnika dostavljene su 52 ponude, a i izabran je tim pravnih savjetnika Four Knights LLC – švajcarska advokatska kancelarija, specijalizovana za rješavanje međunarodnih arbitražnih i parničnih sporova, uključujući i investicionu arbitražu. Članovi Four Knights tima okupili su kombinovano iskustvo i znanje iz više od 275 arbitražnih postupaka, od kojih su 60 investicione arbitaže, više od 65 postupaka koji su se vodili po UNCITRAL arbitražnim pravilima i više od 45 puta su zastupali interese nezavisnih država u sporu. S obzirom na to da svako neadekvatno tumačenje, posebno u medijima, može ugroziti poziciju države Crne Gore u ovom postupku, ukazujemo da je uspješno okončanje postupka za državu odgovornost svih aktera u društvu, a ne samo Vlade Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Saradnja u cilju jačanja ekonomija Crne Gore i Hrvatske

Objavljeno

dana

Saradnja u cilju jačanja ekonomija Crne Gore i Hrvatske

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


korak naprijed ka proširivanju usluga

Saradnja u cilju jačanja ekonomija Crne Gore i Hrvatske

„Kroz prenos znanja, iskustva i najbolje prakse, HAMAG-BICRO i PKCG nastojaće doprinijeti unapređenju uslova poslovanja malih i srednjih preduzeća dvije države, uspostavljanju njihove međusobne saradnje i realizaciji projekata korišćenjem nacionalnih, evropskih i drugih fondova“

Advertisement

Sa potpisivanja sporazuma, Foto: PKCG

Advertisement

Predsjednici crnogorske Privredne komore (PKCG) i Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Nina Drakić i Vjeran Vrbanec potpisali su danas u Zagrebu sporazum o saradnji te dvije institucije, u cilju jačanja ekonomija dvije države.

Iz PKCG je saopšteno da će saradnja doprinijeti ostvarivanju zajedničkih interesa potpisnica i jačanju ekonomija Crne Gore i Hrvatske.

Advertisement

„Kroz prenos znanja, iskustva i najbolje prakse, HAMAG-BICRO i PKCG nastojaće doprinijeti unapređenju uslova poslovanja malih i srednjih preduzeća dvije države, uspostavljanju njihove međusobne saradnje i realizaciji projekata korišćenjem nacionalnih, evropskih i drugih fondova“, navodi se u saopštenju.

Drakić je kazala da je potpisivanje sporazuma o saradnji sa HAMAG-BICRO-om za PKCG korak naprijed ka proširivanju usluga koje nude članicama.

“Prenos znanja i iskustava kolega iz Hrvatske može doprinijeti snaženju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, s naglaskom na kontekst korišćenja evropskih fondova i pristupa finansijama uopšte”, rekla je Drakić.

Advertisement

Vrbanec je naveo da potpisivanjem sporazuma HAMAG-BICRO iskazuje snažnu podršku rastu i razvoju ekonomije Crne Gore.

„Naše dvije zemlje dijele raskošna prirodna bogatstva i snažan turistički potencijal, kao i preduzetničke kapacitete. Stoga vjerujemo da bi sredstva iz evropskih fondova doprinijela daljem razvoju Crne Gore“, kazao je Vrbanec, dodajući da je jačanje zemalja u okruženju u interesu svih, kako bi region bio ekonomski snažan i prosperitetan.

Sporazum je potpisan u prisustvu savjetnika predsjednika Vlade Hrvatske, Tomislava Pokaza.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije