Povežite se s nama

Društvo

Situacija u Domu starih u Risnu neodrživa

Objavljeno

dana

Situacija u Domu starih u Risnu neodrživa

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


trenutno smješteno 257 korisnika

Situacija u Domu starih u Risnu neodrživa

Javna ustanova u Risnu nije integrisana u zdravstveni sistem, pa ima problema prilikom ispisivanja recepata, zakazivanja specijalističkih pregleda, kao i oko prevoza korisnika/pacijenata, nabavke terapije…

Advertisement

Dom starih „Grabovac“ u Risnu, Foto: domstarihrisan.me

Advertisement

Trenutna situacija u Dom starih “Grabovac” u Risnu je neodrživa što se tiče ostvarivanja zdravstvene zaštite korisnika, zbog čega tu ustanovu treba integrisati u javni zdravstveni sistem, što će omogućiti pisanje elektronskih uputa, elektronskih recepata, nabavku terapije i medicinskih sredstava neophodnih za kvalitetno liječenje i pružanje kontuinirane zdravstvene zaštite.

To se navodi u Informaciji o aktuelnim problemima u JU Domu starih “Grabovac”’ u Risnu, sa predlozima rješenja za prevazilaženje postojećih problema u ostvarivanju zdravstvene zaštite korisnika, koju je usvojila Vlada.

Advertisement

Dom starih u Risnu, kako se navodi, je javna ustanova za smještaj odraslih lica sa invaliditetom i starih lica. U njemu je trenutno smješteno 257 korisnika svih kategorija, a od toga je trećina nepokretna, a 18 korisnika ima demenciju.

”Što se tiče strukture zaposlenih u toj ustanovi pored ostalog osoblja tu su zaposlena dva ljekara, šest fizioterapeuta, 41 medicinska sestra, sedam njegovateljica i ostalo pomoćno osoblje”, navodi se u Informaciji.

Ministarstvo zdravlja, kako se navodi, smatra da bi se integrisanjem ustanove u zdravstveni sistem, na brži, ekonomičniji i kvalitetniji način omogućilo obavljanje zdravstvene djelatnosti, pored ostalog omogućilo bi se i obavljanje pisanja elektronskih uputa i recepata, izjednačio bi se status zdravstvenih radnika te ustanove sa zdravstvenim radnicima javnog zdravstvenog sistema, omogućila bi se efikasnija nabavka medicinskih sredstava zaključivanjem ugovora sa Montefarmom…

Advertisement

”Trenutno se samo dva ljekara JU Dom starih “Grabovac”, specijalizant porodične medicine dr Damir Adrović i specijalizant fizijatrije dr Nikola Popović. Trenutna situacija je neodrživa i stvara mnogo problema prilikom ispisivanja recepata, zakazivanja specijalistickih pregleda, kao i oko prevoza korisnika/pacijenata, nabavke ampulirane terapije i nabavke ostalih nemedicinskih sredstava, koji se koriste za liječenje zdrastvenih osiguranika Crne Gore. Naime, u Domu se nalazi vise od 250 korisnika, od kojih trećina ima potrebu za produženom njegom (palijativna njega), dok su više od polovine stanara pacijenti sa psihijatrijskom dijagnozom u remisiji sa redovnom medikacijom i ljekarskim nadzorom (ljekari doma i konsultanti specijalista psihijatar i neurolog). Od 7. novembra 2019. godine registrovana je ambulanta izabranog ljekara kod Ministarstva zdravlja, ali i pored te činjenice licencirani ljekari, zaposleni na neodređeno vrijeme u JU Domu starih “Grabovac”, recepte izdaju po starom sistemu, koji se mjesečno preuzimaju od Fonda zdravstvenog osiguranja. Što se tiče uputa, iste pišu na formularu iz SWISS sistema u jedinstveni elektronski sistem socijalne zaštite Crne Gore), pa se dešava da se korisnici iz zdrastvenih ustanova sekundarne i tercijalne zdrastvene zastite nekada i vraćaju jer ne postoji mogućnost uvida i zakazivanja termina kod ljekara specijalista. lako korisnici imaju pravo na besplatne ampulirane ljekove i ostala medicinska sredstva i pomagala, situacija je takva da JU Dom starih “Grabovac” godišnje za liječenje korisnika (nabavka medicinskih sredstava i ljekova, nemedicinske opreme, prevoz korisnika do medicinskih ustanova sa pratnjom) potrosi 100.000 eura, iako bi shodno pozitivnim propisima veliki dio ovih sredstava bi mogao biti refundiran od Fonda za zdravstveno osiguranje, ukolko bi isti bio umrežen u sistem javnog zdravstva”, piše u informaciji.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

Nastavljeni protesti u Kolašinu: Okupljeni na sat vremena blokirali magistralu ispod Bablje grede

Objavljeno

dana

Nastavljeni protesti u Kolašinu: Okupljeni na sat vremena blokirali magistralu ispod Bablje grede

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„izražavaće protest dokle god bude trebalo“

Nastavljeni protesti u Kolašinu: Okupljeni na sat vremena blokirali magistralu ispod Bablje grede

Kazali su da “ukoliko Dritan Abazović 4. februara digne ruku da smijeni Vladu, smijeniće sebe i poslati sebe u političku prošlost”

Advertisement

Sa večerašnjeg protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Advertisement

“Nijesmo ovdje da branimo bilo čije fotelje, već ono što smo glasali 30. avgusta 2020. godine”, poručili su Kolašinci sa protesta zbog incijative za formiranje manjinske Vlade.

Kao i minulih pet dana, okupljeni su u 19 sati blokirali magistralu ispod Bablje grede. Jednosatnim blokadama, kako je najavljeno, izražavaće protest i narednih dana, to jest, rekli su, “dok god bude trebalo”.

Advertisement

Kazali su da “ukoliko Dritan Abazović 4. februara digne ruku da smijeni Vladu, smijeniće sebe i poslati sebe u političku prošlost”.

„Nijesmo glasali za to da Dritan Abazović s Milom Đukanovićem obara ovu i pravi novu Vladu. Poručujemo onima koji se ovdje ne pojavljuju – neka se sjete zbog čega smo prošle i pretprošle godine bili na ulicama. Ako vratimo DPS na vlast, izlazićemo ponovo da branimo crkvu. Ko misli da mu nije mjesto ovdje, nek’ se zapita za koga je glasao na prošlim parlamentarnim izborima. Bićemo ovdje i sjutra i preksjutra i sve dok se ne povuče incijativa za obaranje Vlade. Neka je rekonstruišu, neka rade šta god hoće, ali ova Vlada je svakako bolje od bilo koje Vlade DPS“, poručeno je sa skupa.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Iz neuslovnih teretana pravac na bodibilding takmičenje u Londonu

Objavljeno

dana

Iz neuslovnih teretana pravac na bodibilding takmičenje u Londonu

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


invaliditet nije prepreka za mladog pomorca

Iz neuslovnih teretana pravac na bodibilding takmičenje u Londonu

Matković je u kolicima skoro tri godine, bodibildingom se bavi već 11 i priprema se za svoje prvo sportsko nadmetanje. Mladima poručuje da se aktiviraju i daju sebi priliku, bez obzira na to da li imaju invaliditet ili ne

Advertisement

Matković, Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Pomorac Antonio Matković u kolicima je skoro tri godine, a ovih dana priprema se za svoje prvo takmičenje u bodibildingu za osobe sa invaliditetom.

U razgovoru za “Vijesti” kaže da uslovi za trening nisu najbolji, ali dodaje i da mu je upravo sport pomogao da se nakon što je doživo saobraćajnu nesreću zbog koje je vezan za kolica, pomogao da se i fizički, ali i psihički oporavi nakon svega.

Advertisement

Antonio ima 28 godina. Rođen je u Kotoru, ali živi u susjednoj opštini, Tivtu. Po zanimanju je pomorac i plovio je šest godina.

I prije nesreće, kao ljubitelj sporta i zdravog života, kaže, bavio se rekreativno različitim sportovima, dok u teretani aktivno trenira 11 godina.

”Nakon teške saobraćajne nesreće su mi, između ostalih povreda, polomljeni kičmeni pršljenovi, tako da sam korisnik kolica nepune tri godine. Poslije nezgode, životne ugroženosti, uslijedio je oporavak koji nije bio ni lak. Siguran sam da ovo danas ne bih govorio da nisam bio fizički aktivan i fizički spreman da podnesem sve što je slijedilo poslije nesreće. Smatram da su me upravo treninzi i fizička spremnost spasili i pomogli da se izborim sa svim. Pored svih poteškoća vratio sam se teretani i treninzima. To je ono što me je podiglo psihički, naravno i fizički”, kazao je on “Vijestima”.

Advertisement

Antonio ove godine, 5. juna, ide i na svoje prvo takmičenje.

Prvo takmičenje u junu: Matković
Prvo takmičenje u junu: Matković foto: Privatna arhiva

”Takmičenje se održava u Londonu, biću jedini predstavnik Crne Gore. Takmičenje je profesionalno i biće učesnici iz cijele Evrope, tako da će konkurencija biti i te kako jaka”, kazao je on.

Nakon tog, oko dvije sedmice kasnije, u Londonu se održava još jedno takmičenje, gdje Antonio takođe planira učešće, a u njegovim planovima je i takmičenje u Srbiji.

”Nadam se da ću uspjeti da se kvalifikujem za takmičenje koje će se održati sljedeće godine u Americi”, priča on o ciljevima.

Advertisement

Prema njegovim riječima, za bodibilding treba dosta volje, truda, odricanja, strogih dijeta.

”Ali kad se nešto voli, ništa nije nemoguće”, kaže on.

I pripreme za takmičenje nisu jednostavne i, kako je rekao, “iziskuju velike troškove, posebnu ishranu i naporne treninge”.

Advertisement

Sve to otežavaju teretane koje nisu prilagođene osobama sa invaliditetom.

”Uslovi za trening za osobe sa invaliditetom su poražavajući. Teretane su apsolutno neprilagođene. Nijedna teretana nije prilagođena osobama poput mene, tako da sam prinuđen improvizovati mnoge stvari, što dodatno otežava već postojeće teško stanje. Potrebno bi bilo malo povesti računa o mogućnostima treninga osoba sa invaliditetom. Bilo bi olakšavajuće i pomoglo bi da se ugrade pokretne stepenice, napravi dovoljan razmak između sprava… Ima dosta ljudi koji bi trenirali, ali nije im omogućen pristup teretani i spravama”, kaže on.

Antonio je mladim ljudima poručio da bez obzira na to da li imaju invaliditet ili ne, da se aktiviraju, daju sebi priliku.

Advertisement
Matković
Matkovićfoto: Privatna arhiva

”Da treniraju, to će doprinijeti njihovom zdravlju, fizičkom izgledu, a naravno i psihičkom stanju”, kaže on.

Osim što trenira, Antonio vodi i personalne i onlajn treninge za osobe sa invaliditetom, koji, kako je kazao, doprinose poboljšanju i ubrzanju njihovog oporavka.

”Svi zainteresovani mogu da mi se jave, rado ću im pomoći, jer ako mogu ja, mogu i ostali. Tu sam da im pružim podršku, da ih motivišem i ohrabrim. Život sa invaliditetom nije lak, potrebno je mnogo više truda i same volje i životne hrabrosti. U narednom periodu u planu je i sajt, mjesto na kojem ću biti dostupan za sva pitanja vezana za trening, ishranu, tu će moći da se prate onlajn treninzi”, poručuje Antonio.

Do tada, dostupan je putem elektronske pošte na [email protected] i instagram profila matkovic.a.

Advertisement

”Tu sam da vas podržim, a samim tim i vi ćete mene podržati”, poručuje on.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Meteo centar TV Vijesti: Pretežno sunčano, do 12 stepeni

Objavljeno

dana

Meteo centar TV Vijesti: Do kraja dana uglavnom suvo, temperatura do 13 stepeni

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


VREMENSKA PROGNOZA

Meteo centar TV Vijesti: Pretežno sunčano, do 12 stepeni

Vjetar slab do umjeren, najčešće sjevernog smjera

Advertisement

Foto: TV Vijesti

Advertisement

U srijedu će u jutarnjim satima biti hladno, do veoma hladno.

Šef Meteo centra Televizije Vijesti Dušan Pavićević kazao je da će na jugu i u dijelu centralne Crne Gore biti pretežno sunčano, a u ostalim predjelima umjereno do potpuno oblačno i uglavom suvo.

Advertisement

Preovlađivaće slab do umjeren vjetar najčešće sjevernog smjera.

Maksimalna dnevna temperatura od minus 3 do 12 stepeni.

More mirno do malo talasasto.Vjetar uglavnom sjevernih smjerova, slab do umjeren.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije