Povežite se s nama

Politika

SNP saglasan s Frontom i Abazovićem: Krucijalno preispitati povjerenje Vladi

Objavljeno

dana

SNP: Vi ste, Marko Milačiću, za Jokovića i našu partiju skroz nebitni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Socijalistička narodna partija podržava izjave potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i Demokratskog fronta koje idu u pravcu razrešenja aktuelne političke krize, a tiču se preispitivanja povjerenja Vladi Crne Gore, saopšteno je danas iz te partije.

SNP smatra da je status kvo neodrživ i da minuli dani i mjeseci ukazuju na potrebu što hitnijeg izlaska iz trenutne krize.

“Krucijalno je da se postavi pitanje povjerenja Vladi. Neophodno je testirati povjerenje ovoj Vladi u Parlamentu. Ukoliko premijer neće da testira povjerenje u Skupštini, poslanici parlamentarne većine bi trebalo da podnesu taj predlog i ukoliko Vlada u tom slučaju dobije povjerenje trebalo bi je pustiti da radi do kraja mandata. U suprotnom, poslanici parlamentarne većine plus manjinske partije trebalo bi da formiraju novu Vladu i prekinu ovu agoniju koja traje mjesecima”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

“Građani Crne Gore su umorni od svakodnevnih političkih tenzija i zato smo mišljenja da je ovo najpošteniji i najjednostavniji način razrešenja krize koja potresa naše društvo već dugo”; zaključuju iz SNP-a.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

CGO: Dobra odluka DIK-a da otvori sjednice za javnost

Objavljeno

dana

Autor

CGO: Dobra odluka DIK-a da otvori sjednice za javnost

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Centar za građansko obrazovanje CGO pozdravlja jednoglasno usvojenu Informaciju o potrebi unaprjeđenja transparentnosti Državne izborne komisije (DIK), na današnjoj sjednici, na kojoj je, u svojstvu posmatrača, prisustvovao i Damir Suljević iz ove NVO.

“CGO je nedavno pozvao predsjednika DIK da inicira otvaranje sjednica, a kako bi zainteresovana javnost, organizacije i mediji, mogli steći uvid u postupak donošenja odluka u tom tijelu”, naveo je CGO na Tviteru.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Knežević: U Vladi na djelu moždani, a ne državni udar

Objavljeno

dana

Autor

Knežević traži od Bečića da se Vesni Pećanac dodijeli crnogorsko državljanstvo

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ocijenio je da se na osnovu onoga što se dešava u Vladi i izjava premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića može reći da na djelu imamo moždani, a ne državni udar.

„Meni se čini da je u Vladi na djelu moždani udar, jer sve što smo čuli od premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, kao i ministara koji podržavaju jednog ili drugog, djeluje kao da je tamo nekakav moždani udar i da se oni nalaze u stanju neke polu-kome“, kazao je Knežević za TV Adria.

Prema njegovim riječima, teško je objasniti grčevito branjenje fotelja u izvršnoj vlasti.

Advertisement

„Sama činjenica da se čuvena Dara sa Smokovca, na protestima, pokazala kao najozbiljniji političar među ministima i najozbiljniji političar među svim ovim funkcionerima koji navodno brane izbornu volju, a čini mi se da brane fotelje i pozicije – čast izuzecima, govori o tome da je, u stvari, taj puzajući državni udar prešao u galopirajući moždani udar, jer teško drugačije možete objasniti ovako histerično i franetično branjenje fotelja i od strane Krivokapića i od strane Abazovića, a pri tom i jedan i drugi optužuju nas iz Demokratskog Fronta da smo ih posvađali“, naveo je Knežević.

Lider DNP-a je kazao da za tu partiju nije prihvatljiv koncept manjinske Vlade.

„Mi ne želimo nikakav koncept manjinske Vlade. Mi želimo ravnopravnu političku Vladu u okviru parlamentarne većine ili tehničku, ako nema dogovora. Ta tehnička Vlada bi pripremila izbore, jer, ponavljam još jednom, ne daj Bože da Krivokapić i Abazović organizuju izbore. Dritan bi ih, vjerovatno, organizovao u subotu, Zdravko u nedjelju, Mickey Spajić u ponedeljak, a Tamara Srzentić u utorak. Svako bi iz Vlade jedan dan organizovao i on bi pobijedio na tim izborima i onda bi stvarno morali da zovemo ovog Eskobara da se uključi i da saopšti koji su izbori legitimni i na kog kandidata treba da se računa“, kazao je Knežević.

Advertisement

Nije konkretno odgovorio na pitanje da je li za DNP prihvatljiva varijanta da predsjednik SNP-a Vladimir Joković bude novi premijer.

„A zašto ne bi neko iz Demokratskog Fronta bio premijer. Mi činimo 67 odsto parlamentarne većine, a svojom snagom, principima i borbom protiv režima Mila Đukanovića mislim da smo zaslužili da, kroz podršku koju smo dobili od građana, makar u drugom poluvremenu imamo premijera“, rekao je Knežević.

Ne vidim, dodao je on, zašto neko stvara narativ podobnosti Demokratskog fronta zato što smo mi, navodno, Srbi i zato što „mirišemo“ na Srbiju i na Rusiju i da to treba da bude eliminatorni faktor makar imali i 40 poslanika.

Advertisement

„Ako želimo da primijenimo demokratske standarde i pravila onda bi bilo prirodno da premijera da DF, isto kao što je bilo prirodno da predsjednik Skupštine bude iz redova DF-a, ali, podsjećam, ja sam u ime DF-a predložio Krivokapića za premijera, a Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine i to najviše govori o našoj širini i spremnosti da razgovaramo i da se dogovaramo. Kažem mi smo spremni da razgovaramo i sad“, poručio je Knežević.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Muratović: Krivokapiću koji je razorio državni sistem i privatizovao Vladu sad se pričinjava državni udar

Objavljeno

dana

Autor

Muratović: Krivokapiću koji je razorio državni sistem i privatizovao Vladu sad se pričinjava državni udar

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Zdravku Krivokapiću, čovjeku čiji će jednogodišnji mandat na čelu Vlade ostati upamćen po masovnom kršenju Ustava i svih zakona, i koji odavno nema podršku skupštinske većine, u paranoji prouzrokovanoj gubitkom premijerske funkcije, pričinjava se – državni udar. Podrazumijeva se da su izvođači udara svi oni koji se protive srljanju Krivokapićevog kabineta u nova krivična djela i gaženja Ustava, kazao je član Izvršnog odbora DPS Crne Gore, Boris Muratović.

“Čovjek koji je počeo da sprovodi državni udar još kada je izabran za premijera pod Ostrogom, pod dirigentskom palicom jedne vjerske zajednice, nastavio ignorisanjem i kršenjem Ustava, zakona i Skupštine Crne Gore kad god je mogao, razaranjem državnog sistema po dubini i širini, zaustavljanjem integracionih procesa Crne Gore, rasturanjem ključnog bezbjednosnog sektora, stavljanjem na raspolaganje državnih resursa onoj istoj vjerskoj zajednici koja ga je dovela na premijersku poziciju i desantom na crnogorsku prijestonicu… nema uporište da bilo koga optužuje za pokušaj državnog udara”, naveo je on.

Sa druge strane, prema riječima Muratovića, Krivokapić je brutalno privatizovao Vladu, pa ne samo što članovi njegove porodice u slobodno vrijeme rade kao savjetnici premijera i pregovaraju u njegovo ime, već dovlači i neke opskurne likove iz inostranstva, dozvoljavajući stranim državljanima da odlučuju u njegovo ime, imaju pristup osjetljivim informacijama, prepuštajući im da sprovode najprljavije kampanje za njegov račun, sve to samo za račun očuvanja njegove funkcije i ministarskih mjesta par njemu lojalnih ljudi.

Advertisement

Kako je ocijenio, potpuno lišen odgovornosti koju vlast nosi, Zdravko Krivokapić je zarad očuvanja svoje funkcije spreman na sve, od brutalnog obračuna sa dojučerašnjim najbližim saradnicima, do zloupotrebe građana koje njemu bliske organizacije pokušavaju da izvedu na ulice.

“Ipak, na njegovu i na žalost njemu lojalnih ministara, Crna Gora još uvijek ima snažne institucije i Skupštinu kao vrhovno zakonodavno tijelo, koje će u skladu sa Ustavom i zakonima ove države, a prije svega u skladu sa voljom građana izraženom na parlamentarnim izborima, odlučivati o sudbini ove Vlade”, zaključio je Muratović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije