Povežite se s nama

Crna Gora

U ime popa i Univerziteta popovskog

Objavljeno

dana

U ime popa i Univerziteta popovskog

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Slavko Mandić

Pop Srpske pravoslavne crkve Nikola imenovan je za člana Upravnog odbora nekadašnjeg Univerziteta Crne Gore. Pa što je to čudno? Što se pomamila građanska svijest? I to onaj njen manji dio, koji ne može da podnese ludilo aktuelne vlasti.

U popovskoj državi ko da bude u ORGANIMA do popovi? To pitanje nije umjesno i predstavlja uvredu za zdrav razum. Jednom davno, valja se prisjetiti, kad je Univerzitet bio u nastajanju birani su ljudi od integriteta. Tačnije, ličnosti čije je obrazovanje plijenilo a etika jasno govorila kakav čovjek treba da bude na čelu Univerziteta. Prvi te daleke 1974. godine bio je dr Mirčeta Đurović, istaknuti društveno-politički djelatnik, ličnost koja je plijenila obrazovanjem, dostojanstvom, elokvencijom, moralnim vrijednostima.

Advertisement

Brojne nagrade i priznanja, naučni radovi i publikacije, najbolji su svjedok vremena koji je njedrio ljude od karaktera i znanja koje su na najbolji način mogli da ga prenose generacijama u stasavanju. Bio je to garant razvoja i napretka Crne Gore, njene svijesti i očuvanja tradicionalnih kulturnih i istorijskih vrijednosti.

Ređala su se imena i ređali velikani. Bilo ih je istinski velikih. Onima koji nijesu više s ove strane života stid bi natkrilio čisto lice, da mogu viđet ovaj jad koji se dešava na tlu koji su oni obrađivali čojstvom i sadili moralne postulate generacijama. Ovi drugi ćute u nevjerici.

Danas je slika Univerziteta u potpunosti izmijenjena. Zabradatila je ideološki, o čemu svjedoči pop Nikola. Nije jedini izdanak. Ima ih prilično, spremnih da zaogrnu mantiju onoga časa kad se u potpunosti uvjere da od onih starih više neće biti ništa. To su svakodnevni spavači, preletači. Onih koji su prhnuli na drugu stranu, ne čuvajući se od promjena koje mogu da se dogode, i vjerovatno hoće, još je više. Zakukaće kad se desi što se desiti mora. Jer, ludaci mogu jedno vrijeme, ali ne mogu sve vrijeme.

Advertisement

Na Univerzitetu je sve manje nauke. Nju mijenja religija. Razliku ne treba ni spominjati jer se iz svakodnevnog života vidi koliko nas popovska svijest udaljava od civilizacijskih vrijednosti. Ustoličena u vjerovanju bez dokaza, ona je pristupačnija za polaznike. Mantija preko glave i zacrne i obraz i duša. Plasman strahovjerovanja uspješno se odvija. Ako u ovoj priči ima uopšte i govora o vjerovanju. Više je to politika u kojoj su svakorodni pojavni oblici, poput današnjeg rektora državnog univerziteta, bivšeg Crnogorskog.

Rektor je osnivač kleronacionalnog portala čije bi pominjanje imena značilo uvredu za normalnost. On takav, podržan  onima koji su dovedeni u svoje vrijeme da sačekaju zlu uru, zajahao je na crnogorskim vrijednostima za koje bi najradije da nestanu zanavijek.
Nije sam.
Pročitasmo danas „znamenitog“ člana žirija za dodjelu nacionalne nagrade Miroslavljevo jevanđelje prof. dr Radoja Golovića. Još jedan „gorostas“ u odbrani osvjedočenog mrzitelja Crne Gore nagrađenog Milutina Mićovića, rođenog brata prvog popa Srpske crkve u Crnoj Gori, helikopterski ustoličenog, dok je prštala krv Cetinjana po ulicama i trgovima Grada heroja, za koje je on nedostojan i danas i za vjeki vjekova. „Napadi na Mićovića, kazaće između ostalog univerzitetski profesor, nijesu ništa drugo do napadi na Njegoša, napadi na crnogorsku duhovnu kulturu koja mora biti uništena do temelja da bi na tim ruševinama niklo dukljansko trnje, svakojake utvare i zombiji, sve samo ne Njegoševo cvijeće”.
Ne vrijedi pretjerano ni komentarisati ovo obraćanje profesora čije veličanje propasti Crne Gore i potrebe za takvim činom smatra moralnom dužnošću zbog koje je Mićović zaslušio nacionalnu nagradu, ali je treba pomenuti da se ne izgubi kad ovo zlo vrijeme jednoga dana prođe.
Sve voda oprat može, ali crn obraz nikada, govorila mi je baba kad sam preko ljeta bio sa njom na selu i upijao mudrosti izatkane na iskustvima koje je bilježio život svakodnevno.
A koliko crnih obraza danas crnoobrazi ovom napaćenom Crnom Gorom? Ne zna im se broj.

Izabraće takvi zimovanje neđe đe snijega ima na pretek. Skijaće i sankaće svoj um na svoju osojnu, ili razumljivije zaštićenu stranu. Onu prisojnu, osunčanu čuvaće kad prođe ovo ljudsko zastiđe da zagrabe kao što su i ranije. Znaće to, bez sumnje, dobro da urade.
Ne śećam se da li rekoh da voda oprat može sve sem crnog obraza? Možda rekoh. Ali to nije važno.

Advertisement

Obraz je ipak najvažniji, još kad svijetli i u dobru i u zlu!

Koliko ga ima u današnjoj popovskoj Crnoj Gori, prosudite sami.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Crna Gora

Počela sanacija sportskog poligona na Gorici

Objavljeno

dana

Autor

Počela sanacija sportskog poligona na Gorici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković sa saradnicima, obišao je ekipe Agencije za stanovanje koje rade na sanaciji sportskog poligona na Gorici, koji je prošlog ljeta stradao u požaru koji je zahvatio taj dio brda.

„Mi smo i tada kazali da ćemo u saradnji sa lokalnom zajednicom nastojati da saniramo sve posljedice i da kroz tu inicijativu brdu podarimo i neke nove sadržaje, odnosno obnovimo stare“, istakao je gradonačelnik i podsjetio na veliku akciju sadnje koju je Glavni grad organizovao prije dva mjeseca, nakon što su uspješno realizovane akcije čišćenja opožarenog dijela.

Advertisement

„Ovo što danas radimo je logičan nastavak te priče. Riječ je o obnovi kultnog poligona koji je tek što je rekonstruisan potpuno izgorio ljetos. Tada smo obećali da ćemo ga obnoviti i to obećanje ispunjavamo. Radovi teku po planu i za očekivati je da za nekih mjesec dana u potpunosti rekonstruišemo ovaj kultni poligon“, istakao je Vuković.

Gradonačelnik je ovu priliku iskoristio i da zahvali partnerima iz Fudbalskog saveza Crne Gore koji će donirati specijalnu travnatu podlogu, kao i sjajnim kolegama iz Agencije za stanovanje koji i po otežanim vremenskim uslovima odgovorno rade svoj posao čineći da grad svakoga dana bude sve ljepši.

Vrijednost sanacije poligona premašuje 30.000 eura.

Advertisement

Direktor Agencije za stanovanje Vladimir Tomović je podsjetio da je poligon na Gorici bio u potpunosti rekonstruisan prošle godine i da praktično nije bio ni pušten u upotrebu, kada je nažalost potpuno uništen u požaru.

„Sada smo tu da poligonu vratimo stari i još ljepši sjaj. Kompletna ograda na poligonu će biti promijenjena, obnovljen mobilijar, postavljene zaštitne mreže, a ono što je najvažnije svakako je da će biti postavljena i nova vještačka trava“, kazao je Tomović i dodao da je uvjeren da će ovo ponovo biti jedan od najljepših poligona u gradu, te da se nada da će, ukoliko vremenske prilike budu povoljne, za nakih mjesec dana poligon predati na upotrebu sugrađanima.

Tomović je posebno istakao da je starije sugrađane, koji su rado posjećivali ovaj poligon posebno obradovala vijest o njegovoj sanaciji i pozvao sve sugrađane a čuvaju ove i slične sadržaje u gradu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Crnogorska dijaspora osuđuje organizovanje književne večeri crnogoromrsca Bećkovića

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska dijaspora osuđuje organizovanje književne večeri crnogoromrsca Bećkovića

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorska dijaspora snažno osuđuje namjeru organizacije književne večeri osvjedočenog crnogoromrsca Matije Bećkovića u „režiji“ lokalne vlasti u Nikšiću.

“Sa zaprepaštenjem i nevjericom crnogorska dijaspora je primila vijest o namjeri lokalne vlasti da u Nikšiću, 27. januara o.g. organizuje književnu večer jednog od najvećih osporavatelja crnogorske nacije i državnosti, Matije Bećkovića.

Bećkovićevo kniževno veče, koje se održava pod provokativnim nazivom: „Savinim stopama ka Savinom izvoru” posljednja je nizu perfidnih provokacija velikosrpskih, svetosavskih eksponenata u Crnoj Gori usmjerena kao dizanju tenzija u društvu, izazivanju međunacionalne mržnje i narušavanju međunacionalnog sklada u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Sramotno je da je pokroviteljstvo nad organizacijom književne večeri preuzela Opština Nikšić, koja će javnim sredstvima podržati ovu sramotnu pseudo-književnu orgiju.

“Crnogorska dijaspora poziva nadležne organe u Crnoj Gori da preduzmu neophodne radnje iz svoje nadležnosti i spriječe održavanje skupa. Shodno članu 370. (glava: Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje) Krivičnog zakonika Crne Gore („Sl. list RCG“, br. 70/2003, 13/2004 – ispr. i 47/2006 i „Sl. list CG“, br. 40/2008, 25/2010, 32/2011, 64/2011 – dr. zakon, 40/2013, 56/2013 – ispr., 14/2015, 42/2015, 58/2015 – dr. zakon, 44/2017, 49/2018 i 3/2020), podsticanje na mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kažnjivo je zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navode u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Evo kako će izgledati crkveni dom MCP

Objavljeno

dana

Autor

Evo kako će izgledati crkveni dom MCP

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministartvo ekologije, urbanizma i prostornog planiranja objavilo je idejno rješenje crkvenog doma Mitropolije crnogorsko-primorske koji je planirano da se gradi u blizini hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Glavni državni arhitekta Mirko Žižić dao je saglasnost za igradnju tog objekta.

U rješenju se precizira da se daje saglasnost za igradnju crkvenog doma “bruto razvijene građevinske površine podzemnih i nadzemnih etaža 4.928 metara kvadratnih (planom zadata 4.265 nadzemna – ostvareno 3.063,94 metara kvadratnih), indeks izgrađenosti 1,09 (planom zadata 1,10), indeks zauzetosti 0,19 (planom zadata 0,19), spratnost objekata 2Po+P+Mz+2+Pk (planom zadate Po+P+Mz+2+Pk uz mogućnost više podzemnih nivoa za garažiranje)”, uz ocjenu da je “ispoštovan odnos prema građevinskoj liniji i obezbijeđen kolski prilaz objektima na vlasničkim parcelama”.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije