Povežite se s nama

Društvo

U KCCG životno ugroženo 38 kovid pacijenata

Objavljeno

dana

KCCG: Životno ugroženo 58 kovid pacijenata

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

U KCCG životno ugroženo 38 kovid pacijenata

U KCCG-u se nalazi 136 pacijenata sa COVID-19 infekcijom

Advertisement

Foto: Savo Prelević

Advertisement

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) životno je ugroženo 38 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

U KCCG-u se, kako su saopštili iz te zdravstvene ustanove, nalazi 136 pacijenata sa COVID-19 infekcijom.

Advertisement

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je aktivno 15.097 slučajeva koronavirusa.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

Meteo centar TV Vijesti: Pretežno sunčano, do 12 stepeni

Objavljeno

dana

Meteo centar TV Vijesti: Do kraja dana uglavnom suvo, temperatura do 13 stepeni

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


VREMENSKA PROGNOZA

Meteo centar TV Vijesti: Pretežno sunčano, do 12 stepeni

Vjetar slab do umjeren, najčešće sjevernog smjera

Advertisement

Foto: TV Vijesti

Advertisement

U srijedu će u jutarnjim satima biti hladno, do veoma hladno.

Šef Meteo centra Televizije Vijesti Dušan Pavićević kazao je da će na jugu i u dijelu centralne Crne Gore biti pretežno sunčano, a u ostalim predjelima umjereno do potpuno oblačno i uglavom suvo.

Advertisement

Preovlađivaće slab do umjeren vjetar najčešće sjevernog smjera.

Maksimalna dnevna temperatura od minus 3 do 12 stepeni.

More mirno do malo talasasto.Vjetar uglavnom sjevernih smjerova, slab do umjeren.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Kašćelanu ponovo blokirani stanovi

Objavljeno

dana

Autor

Kašćelanu ponovo blokirani stanovi

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


pored opštine budva imovinu blokirao i sdt

Kašćelanu ponovo blokirani stanovi

Hipoteka na ime poreskog duga u katastarsku evidenciju upisana je polovinom januara, kao jedna vrsta garancije da će Kašćelan izmiriti dugovanje

Advertisement

Zgrade u kojoj su Kašćelanovi stanovi, Foto: Vuk Lajović

Advertisement

Opština Budva blokirala je osam stanova Kotoranina Slobodana Kašćelana u zgradi u naselju Komoševina na izlazu iz grada, jer navodni vođa kavačkog kriminalnog klana, koji se nalazi u ćeliji spuškom zatvoru, i pored upozorenja nije izmirio poreski dug od 13 hiljada eura.

To piše u listu nepoketnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Advertisement

Hipoteka na ime poreskog duga u katastarsku evidenciju upisana je polovinom januara, kao jedna vrsta garancije da će Kašćelan izmiriti dugovanje. Upis hipoteke uslijedio je nakon što je prethodno Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate, te nije uspjela da naplati dugovanje.

Na stanove od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata, što je ukupno 406 kvadrata, upisane su dvije hipoteke

”Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu od 9.581,78 eura u korist Opštine Budva. Rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu 3.613,16 eura u korist Opštine Budva svojina Slobodana Kašćelan”, piše u listu nepokretnosti.

Advertisement

Kašćelan, kako piše u rješenju Uprave lokalnih javnih prihoda, nije za prethodne četiri godine izmirio porez porez na nepokretnost i turističku taksu za osam stanova.

Prvo rješenje se odnosi na 2018. i 2019. i Kašćelan je dužan da izmiri ukupno 9.576 eura, od kojih se 6.331 eura odnosi na porez na nepokretnost, 1.466 eura na turističku taksu a ostatak na kamatu. Drugo rješenje se odnosi na 2020. i 2021. na iznos od 3.608 eura, od kojih je 2.762 eura, 814 eura za turističku taksu a ostatak za kamate.

Opština Budva je još prije šest godina upisala na hipoteku na iste stanove zbog poreskog duga od 5.545 eura, da bi tri godine kasije, kako piše u listu nepokretnosti, ponovo bila upisana hipoteka zbog poreskog duga od 15.284 eura.

Advertisement

Tereti i dalje stoje u katastarskoj evidenciji.

Kašćelan
Kašćelanfoto: Boris Pejović

Osim Opštine, Kašćelanove stanove je blokiralo i Specijalno državno tužilaštvo, na osnovu čijeg zahtjeva je Viši sud prije tri i po godine početkom novembra donio privremenu mjeru, a koja i dalje ja upisana.

Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država, a i lokalne uprave osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja na ime poreza na nepokretnost.

Tako nešto omogućeno je Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave…

Advertisement

Kašćelan se nalazi u istražnom zatvoru u Spužu. Naime, u akciji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva, krajem aprila uhapšeni su Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić, Krsto Maroš i Zoran Kažić, kao i Podgoričanin Darko Prelević. Oni su osumnjičeni da su, kao dio kriminalne grupu koju su navodno formirali Kašćelan, Radoje Zvicer, Nikšićanin Radoje Živković zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić, krivi za ubistvo Podgoričanina Nikole Stanišića i još jedan pokušaj ubistva. Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je krajem oktobra prošle godine optužnicu protiv Slobodana Kašćelana i još 13 okrivljenih zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva, teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljneog držanja oružja i ekplozivnih materija.

Ročište za kontrolu ove optužnice odloženo je za sedmi februar.

Advertisement

Kriminalna grupa je imala cilj vršenje krivičnih djela iznuda – zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti, pranje novca.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Raščanin Radičević: Medijsko izvještavanje i bavljenje temom nasilja nad ženama zahtijeva poseban pristup

Objavljeno

dana

Raščanin-Radičević predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Za nasilje ne smije postojati opravdanje

Raščanin Radičević: Medijsko izvještavanje i bavljenje temom nasilja nad ženama zahtijeva poseban pristup

„Uloga medija je ključna, prije svega, u razbijanju ovakvih stereotipa. Upravo mediji treba da ukažu da nasilje nad ženom nije samo izolovani slučaj koga se treba stidjeti, već ponašanje koje društvo u svakom trenutku treba osuditi“

Advertisement

Raščanin Radičević, Foto: Socijaldemokrate

Advertisement

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore Ivana Raščanin
Radičević osvrnula se na navode novinarke Javnog servisa Jovane
Božarić-Stanišić koja je u Jutarnjem programu RTCG-a tokom razgovora sa
koordinatorkom SOS telefona Biljanom Zeković na temu nasilja nad ženama
kazala da žene nekada same izazovu muškarca „da se ponaša kako ne
treba“.

„Ovakav pristup problematici nasilja nad ženama može da bude vrlo opasan, pogotovo iznešen u javnom prostoru – jer mediji onda postaju sredstvo ohrabrivanja drugih počinioca nasilnih radnji, da nastave sa takvim ponašanjem, jer nemamo osudu i adekvatnu sankciju za isto“, saopštila je Raščanin Radičević.

Advertisement

Ona je dodala da osim toga, u našem partijahalnom društvu djeluje i patrijarhalna kultura u kojoj je „nasilje u porodici-komšijska stvar u koju se ne treba miješati“, a „žrtva ne bi dobila batine da je ćutala, da nije provocirala i izazivala“, zbog toga, kako je istakla Raščanin Radičević imamo velike tamne brojke, jer nasilje ostaje iza zatvorenih vrata i percipira se kao privatna stvar.

„Uloga medija je ključna, prije svega, u razbijanju ovakvih stereotipa. Upravo mediji treba da ukažu da nasilje nad ženom nije samo izolovani slučaj koga se treba stidjeti, već ponašanje koje društvo u svakom trenutku treba osuditi“, kazala je Raščanin Radičević.

Prema njenim riječima medijsko izvještavanje i bavljenje temom nasilja nad ženama zahtijeva poseban pristup i odnos novinara/ke.

Advertisement

Raščanin Radičević je dodala da neprofesionalno urađen novinarski prilog može uvećati štetu načinjenu žrtvi nasilja, jer ukoliko pošalje neadekvatnu poruku, ne možete ohrabriti ženu da prijavi i prekine začarani krug nasilja.

„Za nasilje ne smije postojati opravdanje, ono mora uvijek i od svakog biti osuđeno i adekvatno sankcionisano, isto kao što treba biti adekvatno sankcionisan ovakav pristup u javnoj sferi, pogotovo od onih koji na neki način konstruišu javno mnjenje“, zaključila je Raščanin Radičević.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije