Povežite se s nama

Ekonomija

USSCG: Poslodavci će tražiti od zaposlenih da im dio plate vrate ‘na ruke’

Objavljeno

dana

Od sjutra prijavljivanje za studentske kredite

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Unija slobodnih sindikata Crne Gore još od oktobra 2020. godine (od povećanja minimalne zarade sa 222 na 250 eura, te najave programa „Evropa sad“) dobija pritužbe zaposlenih, prvenstveno iz sektora trgovine i usluga, da poslodavci pokušavaju na različite načine da umanje njihova prava, kazala je za Pobjedu samostalna savjetnica za pravna pitanja ove radničke asocijacije Ivana Mihajlović dodajući da su pritužbe učestale od kraja prošle godine kada je bilo izvjesno da će program ,,Evropa sad“ zaživjeti.

Pritužbe idu i do toga da poslodavac traži od zaposlenog da mu po uplati plate po novom obračunu vrati određeni dio novca na ruke.

“Prijave su se još odnosile i na dostavljanje zaposlenima na potpisivanje aneksa ugovora o radu kojima se predviđa rad na nepuno radno vrijeme (bez mogućnosti da zaposleni preuzmu svoj primjerak), zatim dostavljanje zaposlenima na potpisivanje sporazumnog raskida radnog odnosa kao i usmeno informisanje o prestanku potrebe za daljim radom zaposlenog”, kazala je Mihailović.

Advertisement

Kako objašnjava, usmeno se najavljuje je da će po isplati uvećane zarade (minimalne zarade u iznosu od 450 eura) zaposleni biti dužni da izvrše poslodavcu povrat novca, u kešu, u iznosu od 150 do 200 eura. Poslodavci, prema prijavama zastrašuju radnike usmenim otkazom ukoliko ne pritanu na te uslove.

“USSCG je svim zaposlenima koji su prijavili nepravilnosti, ali i u više navrata iskoristivši dati medijski prostor, pojasnila da se u svim naprijed navedenim slučajevima radi o nezakonitim postupanjima poslodavaca, te da zaposleni ne mogu snositi negativne posljedice po svoj radni status ukoliko odbiju navedeno. Uz edukaciju o njihovim pravima i tome kako da postupe u konkretnim slučajevima, USSCG je apelovala na zaposlene da prijavljuju nepravilnosti jer je to jedini način da im stanemo na put” kazala je Mihajlović poručujući da će USSCG postupiti po svakoj prijavi, bila ona anonimna ili ne, i pred institucijama sistema tražiti mehanizme za rješavanje problema.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Privredna komora i HAMAG-BICRO: Saradnja u cilju jačanja ekonomija Crne Gore i Hrvatske

Objavljeno

dana

Autor

Privredna komora i HAMAG-BICRO: Saradnja u cilju jačanja ekonomija Crne Gore i Hrvatske

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić i predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Vjeran Vrbanec potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o saradnji ove dvije institucije.

Saradnja će doprinijeti ostvarivanju zajedničkih interesa potpisnica i jačanju ekonomija Crne Gore i Republike Hrvatske. Kroz prenos znanja, iskustva i najbolje prakse, HAMAG-BICRO i Privredna komora Crne Gore nastojaće doprinijeti unapređenju uslova poslovanja malih i srednjih preduzeća dvije države, uspostavljanju njihove međusobne saradnje i realizaciji projekata korišćenjem nacionalnih, evropskih i drugih fondova.

Foto: PKCG
Foto: PKCG

” Potpisivanje Sporazuma o suradnji sa HAMAG-BICRO-om za Privrednu komoru Crne Gore je korak naprijed ka proširivanju usluga koje nudimo članicama. Prenos znanja i iskustava kolega iz Hrvatske može doprinijeti snaženju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, s naglaskom na kontekst korišćenja evropskih fondova i pristupa finansijama uopšte”, kazala je Drakić.

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a izjavio je da potpisivanjem Sporazuma, HAMAG- BICRO iskazuje snažnu podršku rastu i razvoju ekonomije Crne Gore.

Advertisement

” Naše dvije zemlje dijele raskošna prirodna bogatstva i snažan turistički potencijal, kao i preduzetničke kapacitete. Stoga vjerujemo da bi sredstva iz evropskih fondova doprinijela daljem razvoju Crne Gore”, kazao je Vrbanec, dodajući da je jačanje zemalja u okruženju u interesu je svih, kako bi region bio ekonomski snažan i prosperitetan. Sporazum je potpisan u prisustvu Tomislava Pokaza, savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Zašto hrana neće pojeftiniti u 2022. godini?

Objavljeno

dana

Autor

Ukinuti neradnu nedjelju za oporavak privrede

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Izvor: Radio Slobodna Evropa

Svi prehrambeni proizvodi poskupjeće u 2022. godini, od kafe do senfa. Mnogi proizvođači hrane kažu da planiraju podići cijene u 2022. za niz proizvoda, poput paste, sira i grickalica, što će potrošačima u supermarketima izazivati nove probleme s visokim troškovima.

Zašto je hrana poskupjela i neće pojeftiniti?

Advertisement

Procjenjuje se da će cijene hrane porasti za još pet posto u prvoj polovini 2022. godine, prema istraživačkoj kompaniji IRI iz Sjedinjenih Američkih Država, iako će nivo povećanja varirati zavisno o trgovinama i regijama, piše World Street Journal.

Pandemija je imala neočekivan učinak na cijene hrane. Početkom 2020., kada je veći dio svijeta ušao u karantin, postojala je zabrinutost da će gomilanje zaliha i zatvorene granice uzrokovati rast cijena. Umjesto toga cijene su se jedva pomaknule.

Tek nekoliko mjeseci kasnije, kada se činilo da je pandemija popustila u bogatom svijetu i kada su se ekonomije ponovno otvorile, cijene su počele alarmantno brzo rasti.

Advertisement

Do maja 2021. dosegli su najvišu tačku od 2011., nakon što su porasli za 40 posto u 12 mjeseci, prema indeksu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

U 2022. iste sile koje su stvorile ovaj porast nastaviće stvarati probleme, piše Economist, što znači da su male šanse da će cijene padati.

Ključni faktor koji objašnjava rast je izbijanje svinjske gripe u Kini 2018., koja je prepolovila broj svinja.

Advertisement

To je prisililo zemlju da uvozi mnogo svinjetine i alternativnih izvora proteina (uglavnom peradi i ribe), zajedno sa žitaricama za njihovu prehranu, tokom 2019. i 2020., smanjujući globalne zalihe.

Činilo se da se situacija smirila do sredine 2021., ali dokazi da se bolest ponovno širi pothranjuju strah od novog odstrjela.

Te sumnje će se zadržati i 2022., što će pomoći da tržišta hrane budu nestabilna, piše Economist.

Advertisement

Drugi faktor bio je niz logističkih zastoja uzrokovanih brzim ponovnim otvaranjem međunarodne trgovine u vrijeme kada COVID-19 još uvijek guši aktivnost na važnim uskim grlima.

Nedostatak kontejnera, kao i nastavak prizemljenja mnogih aviona, koji često prevoze najdelikatnije namirnice, znače da je transport svježeg voća i povrća i dalje težak.

Glavne namirnice poput žitarica i šećera putuju u rasutom stanju na ogromnim brodovima, ali kapacitet je i tamo ograničen. Ne pomaže ni to što su se cijene nafte oporavile, podstaknuvši inflaciju u svemu, od gnojiva i hemikalija do troškova prijevoza kopnom i okeanima.

Advertisement

Vremenske neprilike glavni uzrok

Ipak, najveći izvor neizvjesnosti, kao i uvijek u poljoprivredi, jeste vrijeme.
Početkom 2021. cijene su dijelom porasle kao rezultat suše u regijama Sjeverne i Južne Amerike koje se bave proizvodnjom žitarica.

Uslovi sadnje i žetve poboljšavali su se tokom cijele godine, ali naučnici sada misle da postoji velika vjerovatnoća da će se tokom zime pojaviti još jedna neprilika od one vrste, poput fenomena La Nina, koji je poremetio klimatske obrasce prije godinu dana.

Advertisement

U međuvremenu, katastrofe koje su učestale, poput poplava i šumskih požara (kojih je bilo mnogo 2021.), ovog bi puta mogle ozbiljnije naštetiti proizvodnji u svjetskim žitnicama.

Ekstremni vremenski događaji u 2021. godini izazvali su skokove cijena poljoprivrednih proizvoda, koje su ostale povišene i u 2022., jer su neuobičajeni uslovi koji su oštetili usjeve rezultirali stalnim nestašicama, piše Financial Times.

Cijena robe, uključujući brazilsku kafu, belgijski krompir i kanadski žuti grašak – tražena kao zamjena za proteine u biljnoj hrani – naglo je porasla prošle godine kao odgovor na ekstremne temperature i poplave.

Advertisement

Naučnici su upozorili da će ti uslovi postajati sve češći i intenzivniji kako se klimatske promjene budu ubrzavale.

Ozbiljni mrazevi u Brazilu pogodili su pojas kafe u zemlji u julu, dovodeći cijene do gotovo sedmogodišnjih maksimuma.

Vrijeme u Brazilu i dalje je nestabilno, što povećava zabrinutost zbog daljnje štete na usjevima.

Advertisement

Logistički problemi i promjene u potrošačkim navikama koje su proizašle iz pandemije takođe su prošle godine povisile cijene osnovnih proizvoda kao što su šećer i pšenica.

“Poljoprivreda je jedan od najizloženijih sektora klimatskim promjenama”, izložen riziku od pojedinačnih ekstremnih vremenskih događaja i dugoročnih promjena u klimatskim obrascima, stoji u izvještaju Stockholmskog instituta za životnu sredinu.

Rizici su bili “višestruko veći” od prilika, navodi se.

Advertisement

Očekivanja u 2022.

Gledajući naprijed u novu godinu, čini se da će stope inflacije nastaviti uticati na prehrambenu industriju i uzrokovati rast cijena, posebno u trgovinama mješovitom robom širom zemlje, piše Fortune.

“Inflacija nadmašuje povećanje prihoda domaćinstvima i uveliki utiče na povjerenje potrošača, koje je na niskom nivou. Samo je pitanje vremena kada će to uticati na potrošnju na materijalni način”, rekao je Greg McBride, glavni finansijski analitičar Bankrate, u intervjuu za Fortune, u decembru 2021. godine.

Advertisement

Istraživačka kompanija IRI navodi da će rast cijene varirati od vrste namirnica, ali i regije.
“Kako raste inflacija, neke velike kompanije uvode dodatna poskupljenja”, stoji u izvještaju IRI-a.

“Vidimo da se sve veća osjetljivost na cijene pojavljuje za svakodnevne artikle kao što su meso za doručak, smrznuta perad i hrana za kućne ljubimce.”

Ipak, piše Economist, cijene će vjerovatno ostati ispod vrijednosti postignutih u 2007. – 2008., kada je globalni strah od nedostatka hrane potakao nerede širom svijeta.

Advertisement

Većina zemalja izbjegavala je onu vrstu protekcionističkih mjera – zabranu izvoza i gomilanje zaliha – koje su tada podstakle krizu.

Velik dio hrane koju ljudi konzumiraju je prerađen, što znači da višu cijenu sirovina često djelimično apsorbuju oni koji je transportuju, prerađuju i prodaju na svakom koraku.

Ali skuplja poljoprivredna dobra i dalje će uzrokovati veliku štetu u zemljama u razvoju, jer njihovo stanovništvo jede mnogo manje prerađene hrane: više jaja i krupnih žitarica, manje čokoladica i gotovih jela.

Advertisement

Štetu će pogoršati i drugi problemi koji su najteže pogodili siromašne zemlje, kao što su depresijacija lokalnih valuta, ograničenja i poremećaji povezani s COVID-19 te gubitak prihoda domaćinstava zbog pandemije i njenih posljedica.

Snažan lijek bila bi vakcinacija, zaključuje Economist, kako bi se ekonomije izvan bogatog svijeta mogle ponovno otvoriti i njihovi prihodi ponovno početi rasti.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Nakon masovnog partijskog zapošljavanja EPCG povećava plate zaposlenima za više od 12 odsto

Objavljeno

dana

Autor

EPCG: Za šest mjeseci zaposlili 115 osoba

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Elektroprivreda Crne Gore odlučila je da poveća plate zaposlenima za 12,44 odsto, navodi se u odluci u koju je CdM imao uvid, a koju potpisuje Milutin Đukanović kadar Demokratskog fronta, predsjednik Odbora direktora EPCG. Može se pretpostaviti da je ova odluka ima veze sa trenutnom uzavrelom političkom situacijom u Crnoj Gori, kad aktuelna Vlada broji posljednje dane.

On je u odluci naveo da je ovo prvo povećanje u posljednjih deset godina. Ovo povećanje dolazi zajedno sa već usvojenim povećanjem kroz program Evropa sad.

“Ovakvu odluku Odbor je donio cijeneći prije svega ostvarene rezultate (prihod je povećan za gotovo 75 odsto, a iskazana dobit će iznositi preko 30 miliona eura), i želju da motivišemo zaposlene da u značajnoj mjeri doprinesu razvoju investicionih projekata koji su pred nama”, naveo je Đukanović.

Advertisement

Predsjednik Odbora direktora EPCG je najavio da će se povećanje od 12,44 odsto obračunavati od januarske plate.

Plate predstavnika menadžerskog tima biće uvećane u rasponu između 2,5 do 10 procenata.

Prosječna plata u EPCG je 927 eura.

Advertisement

Za stambeni fond biće opredijeljeno dodatnih pola miliona eura.

Elektroprivreda je od dolaska novog menadžmenta koji čine kadrovi Demokratskog fronta i Demokrate, prepoznata po masovnom partijsko-kumovsko-rodbinskom zapošljavanju. Na stotine novih radnika je zaposleno.

Prema podacima Ministarstva kapitalnih investicija, Elektroprivreda Crne Gore ima 14 odsto više zaposlenih u odnosu na 2020..

Advertisement

Najveće troškove na zarade zaposlenih je zabilježila Elektroprivredaa.

Novi bord EPCG izabran je 16. marta 2021. godine, a na njegovom čelu je funkcioner DF Milutin Đukanović. Bord je 24. marta imenovao Nikolu Rovčanina za izvršnog direktora. Rovčanin je bio portparol Demokrata, a ranije je radio u pljevaljskom Vodovodu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije