Povežite se s nama

Politika

Vajs: Crna Gora i dalje favorit u pristupnim pregovorima

Objavljeno

dana

Vajs: Crna Gora i dalje favorit u pristupnim pregovorima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„u domenu ekologije mora još mnogo toga da se uradi“

Vajs: Crna Gora i dalje favorit u pristupnim pregovorima

“Nadam se da će konačno raditi zajedno, riješiti preostale probleme i isporučiti potrebne reforme kako bi osigurali realne šanse da Crna Gora uđe u EU, kao prva od šest država Zapadnog Balkana”, kazao je Vajs

Advertisement

Vajs, Foto: Vlada Crne Gore

Advertisement

Crna Gora je i dalje favorit u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ocijenio je poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajs.

Vajs je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da očekuje da će, nakon što Crna Gora ispuni sve uslove, države članice pozitivno ocijeniti njenu aplikaciju.

Advertisement

Upitan da li Crna Gora dobija dvojake signale od članica EU i šefova pojedinih evropskih država, on je naveo da postoji ogromna većina koja je za to da Crna Gora uđe u Uniju.

„S druge strane, pojedini političari s pravom ističu neke probleme koje treba riješiti u pristupnom procesu. Na to može da se gleda kao na pomiješane signale, ali cilj je definitivno da Crna Gora uđe u EU”, rekao je Vajs.

On je poručio da je za uspješnu realizaciju pristupnog procesa neophodna konstruktivna i realističana debata o situaciji u državi.

Advertisement

“Nažalost, dalja implementacija pravnih tekovina i reformi EU, posebno u sektoru pravde, prevenirane su blokadom Demokratske partije socijalista, koja je u opoziciji”, rekao je Vajs.

On je naveo da se nada da će zajednički cilj pristupanja Uniji pokrenuti konstruktivne djelove cijelog političkog spektra.

“Nadam se da će konačno raditi zajedno, riješiti preostale probleme i isporučiti potrebne reforme kako bi osigurali realne šanse da Crna Gora uđe u EU, kao prva od šest država Zapadnog Balkana”, kazao je Vajs.

Advertisement

Vajs, koji je kopredsjednik Evropske zelene partije, poručio je da koraci crnogorske vlade u domenu ekologije nijesu dovoljni i da ona mora još mnogo toga da uradi, prevashodno kada je riječ o zagađenju vazduha, zemljišta, nedostatku reciklaže i tretmanu otpadnih voda.

“Na žalost, nova vlada ne suočava se samo sa ogromnom zdravstvenom krizom i propratnom ekonomskom, već se suočavaju sa konfliktima u pogledu religijskih sloboda, koja je eskalirala na osnovu stranih uticaja”, rekao je Vajs.

On je naveo da je, od svoje posljednje zvanične posjete Crnoj Gori, primijetio konkretna poboljšanja, poput zabrane i preispitivanja dozvola za male hidroelektrane, koraka ka zaštiti Sinjajevine, ili proglašenja Solane zaštićenim područjem.

Advertisement

“Ipak, može se uraditi više. Primjera radi, treba da se preduzmu dalji koraci u zaštiti Sinjajevine”, rekao je Vajs.

On je kazao da, u tom pogledu, velika zasluga ide građanima koji se mobilizuju i bore za zelene politike u Crnoj Gori.

Građani su, kako je istakao, pokretačka snaga u reformskim procesima države.

Advertisement

“Kada je riječ o Vladinom napretku u ekološkim politikama, jasno je da zasluge idu Građanskom pokretu URA, dok njihovi koalicioni partneri ne stavljaju neophodan akcenat na ekološka pitanja”, rekao je Vajs.

Na pitanje kako komentariše incijativu grupe građana i ekoloških aktivista za pokretanje moratorijuma na lov, on je istakao da krivolov zasigurno nije kompatabilan sa idejom Crne Gore kao ekološke države.

“Iako bih volio jaču regulaciju i kontrolu na terenu, vjerujem da, zbog nedostatka kapaciteta institucija i zabačenosti velikog dijela zemlje, privremena zabrana lova bi bila najbolje rješenje da se prestane sa tim štetnim ilegalnim aktivnostima”, kazao je Vajs.

Advertisement

On je, komentarišući presudu podgoričkog Osnovnog suda da kompanija CRBC plati oko 200 hiljada eura zbog uništavanja riba i drugih vodenih organizama u Tari, naveo da je zadovoljan aktivnostima civilnog društva, nevladinih organizacija i zelenih političara.

Njihove aktivnosti, kako je dodao, dovele su do prestanka štetnih radova u zaštićenoj oblasti Tare.

“Moje lično mišljenje je da je kazna od 200 hiljada eura preniska da bi nanijela štetu kompaniji ali, uprkos tome, pozdravljam presudu kao korak u dobrom pravcu”, rekao je Vajs.

Advertisement

On je istakao da se građani Zapadnog Balkana bore za svoje rijeke, okruženje i čistu vodu, kroz civilno društvo i brojne građanske inicijative, ali i kroz porast broja zelenih partija.

“To tjera njihove vlade da konačno private i usvoje ekološke politike kao ključni zahtjev populacije, prateći pritom EU države u njihovom razvoju”, kazao je Vajs.

On je poručio da su u EU pitanja poput klimatskih promjena, gubitka biodiverziteta, zdrave hrane postala uvriježena, dodajući da nijedna politička partija ne može da se sakrije od bavljenja tim temama.

Advertisement

“Optimističan sam da će zelene politike samo rasti na Zapadnom Balkanu i u EU. Ekološke politike ujedinjuju ljude na Zapadnom Balkanu, jer zagađenje i klimatske promjene ne znaju granice i pogađaju svakog”, poručio je Vajs.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Muratović: Krivokapić spreman na sve zarad očuvanja funkcije, pričinjava mu se državni udar

Objavljeno

dana

Autor

Muratović: Krivokapić spreman na sve zarad očuvanja funkcije, pričinjava mu se državni udar

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


član izvršnog odbora demokratske partije socijalista (DPS)

Muratović: Krivokapić spreman na sve zarad očuvanja funkcije, pričinjava mu se državni udar

Muratović je naveo da se podrazumijeva da su izvođači udara svi oni koji se protive srljanju Krivokapićevog kabineta u nova krivična djela i gaženja Ustava

Advertisement

Muratović, Foto: Demokratska partija socijalista

Advertisement

Premijer Zdravko Krivokapić spreman je na sve zarad očuvanja svoje funkcije, od brutalnog obračuna sa dojučerašnjim najbližim saradnicima, do zloupotrebe građana koje njemu bliske organizacije pokušavaju da izvedu na ulice, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Član Izvršnog odbora DPS-a, Boris Muratović, rekao je da se Krivokapiću, čiji će „jednogodišnji mandat na čelu Vlade ostati upamćen po masovnom kršenju Ustava i svih zakona, i koji odavno nema podršku skupštinske većine“, pričinjava državni udar.

Advertisement

Krivokapić je danas, na konferenciji Značaj slobode medija za poglavlje 27 i proces evropskih integracija, kazao da je u Crnoj Gori na djelu državni udar.

Muratović je naveo da se podrazumijeva da su izvođači udara svi oni koji se protive srljanju Krivokapićevog kabineta u nova krivična djela i gaženja Ustava.

On je ocijenio da čovjek, koji je počeo da sprovodi državni udar još kada je izabran za premijera pod Ostrogom, pod dirigentskom palicom jedne vjerske zajednice, nastavio ignorisanjem i kršenjem Ustava, zakona i Skupštine, nema uporište da bilo koga optužuje za pokušaj državnog udara.

Advertisement

“Sa druge strane, Krivokapić je brutalno privatizovao Vladu, pa ne samo što članovi njegove porodice u slobodno vrijeme rade kao savjetnici premijera i pregovaraju u njegovo ime, već dovlači i neke opskurne likove iz inostranstva”, rekao je Muratović.

On je kazao da je Krivokapić, dozvoljavajući stranim državljanima da odlučuju u njegovo ime, imaju pristup osjetljivim informacijama, prepuštajući im da sprovode najprljavije kampanje za njegov račun, sve radio samo za očuvanje funkcije i ministarskih mjesta par njemu lojalnih ljudi.

“Potpuno lišen odgovornosti koju vlast nosi, Krivokapić je zarad očuvanja svoje funkcije spreman na sve, od brutalnog obračuna sa dojučerašnjim najbližim saradnicima, do zloupotrebe građana koje njemu bliske organizacije pokušavaju da izvedu na ulice”, ocijenio je Muratović.

Advertisement

Kako je rekao Muratović, na žalost Krivokapića i njemu lojalnih ministara, Crna Gora još uvijek ima snažne institucije i Skupštinu kao vrhovno zakonodavno tijelo, koje će u skladu sa Ustavom i zakonima države, a prije svega u skladu sa voljom građana izraženom na parlamentarnim izborima, odlučivati o sudbini ove Vlade.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Biber: Manjinska vlada trenutno najbolja opcija, najbolje bi bilo da Đukanović ode u penziju

Objavljeno

dana

Autor

Biber: Manjinska vlada trenutno najbolja opcija, najbolje bi bilo da Đukanović ode u penziju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„izbori najvjerovatnije ne bi donijeli ništa novo“

Biber: Manjinska vlada trenutno najbolja opcija, najbolje bi bilo da Đukanović ode u penziju

„Ne postoje baš dobre okolnosti za nove izbore. Takođe, uopšte nije jasno da li će nakon njih doći do stabilne vlade”

Advertisement

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Manjinska vlada je trenutno najbolja opcija za Crnu Goru, jer izbori najvjerovatnije ne bi donijeli ništa novo, ocijenio je profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

Biber je, za televiziju Nova M, kazao da bi u normalnim okolnostima izbori bili najbolja opcija za državu, ali da u trenutnim ipak vidi drugačiji scenario.

Advertisement

“Možda je manjinska vlada ipak najbolje rješenje, zato što ne postoje baš dobre okolnosti za nove izbore. Takođe, uopšte nije jasno da li će nakon njih doći do stabilne vlade”, naveo je Biber.

On je ocijenio da bi novi izbori samo produžili period neznanja i nestabilnosti.

“Manjinska vlada, u ograničenom mandatu, možda može da doprinese nekoj vrsti stabilnosti, nakon čega bi izbori rezultirali stabilnom vladom”, rekao je Biber.

Advertisement

On je kazao da je aktuelna Vlada potrajala više nego što je mislio.

“Nažalost, jako malo smo vidjeli posljednjih godinu i po. U tom smislu je to neophodno da se nešto promijeni u zemlji, zato što ipak treba da se riješi neko aktuelno pitanje”, kazao je Biber.

Prema njegovim riječima, sukobi i tenzije u zemlji su za svaku državu nepoželjne, i to se na kraju pretvori u izgovor da se ne bavi nekim pitanjima koja su ipak bitna za građane.

Advertisement

Biber je ocijenio da političari Zapadnog Balkana koriste trenutnu slabost procesa evropskih integracija, kako bi gurali svoju agendu.

On smatra da je uticaj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) značajno umanjen, kao i da u slučaju Crne Gore, izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, nema tajno rješenje političkih problema.

“SAD je uvijek bolja nego EU da javno i glasno kaže svoj stav, ali sa druge strane neće moći potpuno promijeniti situaciju. Na kraju krajeva, to zavisi od domaćih političkih aktera i njihove volje da sarđuju”, rekao je Biber.

Advertisement

On je ocijenio da bi stvari umnogome olakšalo povlačenje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dodajući da nije siguran koliko je to izvjesno.

“Najbolje što bi on mogao da uradi jeste da ode u penziju i da pusti druge da rade. Ali, naravno, to nije tako lako zato što on ima lični interes da ostane na javnoj poziciji”, kazao je Biber.

On je naveo da je malo vjerovatno da će Đukanović otići u penziju kao drugi političari.

Advertisement

“To je teško zamisliti i u tom smislu vidim da će njegova politička karijera i dalje biti prepreka za normalizaciju političkog sistema u Crnoj Gori”, naveo je Biber.

On je kazao da je uvijek bio prijatno iznenađen suživotom u Crnoj Gori, dodajući da nije lijepo čuti za najnovije uzavrele nacionalističke strasti, koje su eskalirale promjenom vlasti.

Prema ocjeni Bibera, te eskalacije su zaostavština Demokratske partije socijalista (DPS) koja, kako je naveo, nikada nije tražila širu građansku perspektivu.

Advertisement

Biber je zaključio da, iako je teško prognozirati, vjeruje da će Crna Gora opet izaći na put građanske države kada se situacija normalizuje.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Krivokapić za srijedu zakazao novu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Objavljeno

dana

Autor

Spajić: Đukanović neće pobijediti CG. Čovjek koji podržava terorističke akcije nije dostojan funkcije predsjednika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


nije se pojavilo pet članova

Krivokapić za srijedu zakazao novu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

„Zabrinjava činjenica da pet članova Vijeća pokazuju očiglednu neodgovornost, kada je u pitanju razmatranje aktuelne bezbjednosne situacije u državi“

Advertisement

Krivokapić, Spajić i Injac, Foto: Twitter/MickeySpajic

Advertisement

Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost danas nije održana, usljed nepojavljivanja pet članova Vijeća, uprkos tome što je održavanje sjednice bilo organizovano i prilagođeno obavezama većine članova Vijeća, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade.

Na sjednici su se, kako su naveli, pojavili premijer Zdravko Krivokapić, kao predsjednik Vijeća, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, i direktor ANB-a Dejan Vukšić.

Advertisement

„Nedolaskom pet članova Vijeća onemogućeno je usvajanje izvještaja Međuresorne komisije za analizu rezultata koordinacije i operativne usklađenosti organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i Biroa za operativnu koordinaciju, vezano za događaje na Cetinju od 3. do 5. septembra 2021. godine. Usvajanje tog dokumenta je preduslov za skidanje oznake tajnosti sa izvještaja, čime bi javnost bila upoznata sa sadržajem izvještaja u cjelini. U tom smislu, zabrinjava činjenica da pet članova Vijeća pokazuju očiglednu neodgovornost, kada je u pitanju razmatranje aktuelne bezbjednosne situacije u državi. U cilju potpune transparentnosti, već sjutra, predsjednik Vijeća premijer Zdravko Krivokapić zakazaće novu sjednicu za 16:00 h, sa istim dnevnim redom, sa osnovnim ciljem da građani Crne Gore budu do kraja upoznati sa sadržajem izvještaja“, navodi se u saopštenju kabineta premijera.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije