Povežite se s nama

Društvo

Ženski klub: Zaustaviti seksističke napade

Objavljeno

dana

Izmjenama zakona žele da olakšaju prelazak granice i dobijanja pasoša djeci povjerenoj na staranje jednom roditelju

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„Kompletan ideološki spektar jedinstven je kad treba poniziti ženu“

Ženski klub: Zaustaviti seksističke napade

“Ono što posebno zabrinjava je visok stepen tolerancije prema ovim sve učestalijim pojavama, onih čija je dužnost da to osude, a mislim na sami državni vrh i na naše kolege političare i medije”, kazale su kopredsjednice Ženskog kluba Branka Bošnjak i Vesna Pavićević

Advertisement

Foto: Skupstina.me

Advertisement

Svakodnevni seksistički napadi upućeni ženama na javnim funkcijama moraju se zaustaviti, ocijenjeno je iz Ženskog kluba Skupštine, navodeći da postoji bojazan da ono što se svakodnevno događa u javnoj sferi bude prihvaćeno kao normalno.

Kako se navodi, Ženski klub je vrlo zabrinut dozom kontaminacije javnog prostora sa seksističkim, mizoginim i vrlo lascivnim izjavama upućenim ženama na javnim funkcijama, a, kako su kazali, najčešća meta su političarke i novinarke.

Advertisement

Prema riječima kopredsjednica Ženskog kluba, Branke Bošnjak i Vesne Pavićević, društvene mreže su teren na kojima bukti taj način nedopustive komunikacije.

“Nažalost, svjedoci smo da ni pojedini javni i stranački funkcioneri, i navodno ugledni biznismeni, nijesu imuni na ovakav način izražavanja, i olako potežu za njim”, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, kada je ta vrsta napada na žene u pitanju, “izgleda da se brišu sve ideološke razlike”.

Advertisement

Bošnjak i Pavićević podsjećaju da je nedavno zabilježen neprimjeren seksistički komentar Stare garde Liberalnog saveza prema poslanici Aleksandri Vuković, zatim “bestidna izjava” portparola Socijaldemokrata, Nikole Zirojevića, upućene ministarki Vesni Bratić.

“Pa nedavno vrlo lascivan komentar člana Vladine Nacionalne komisije za UNESCO, Jovana Markuša, upućenog poslanici Draginji Vuksanović Stanković, pa do ultra-desničara (Vojislava) Šešelja i njegovih bezprizornih kvalifikacija na račun Cetinjanki i Vuksanović Stanković”, dodaje se u saopštenju.

Kompletan ideološki spektar, kako su navele Bošnjak i Pavićević, jedinstven je kad treba poniziti ženu i “svi oni na to gledaju kao na potpuno prirodnu stvar”.

Advertisement

“Nevjerovatno je kako je muškarcima prirodno da se na ženu gleda kao na objekat. U njihovim očima žene su prvenstveno tijelo i izgled, i uvijek je tu neka neprimjerena aluzija na taj račun”, navodi se u saopštenju.

Bošnjak i Pavižević su kazale da nažalost, uprkos porastu broja žena na visokim mjestima u crnogorskoj politici, nerijetko se umjesto polemike sa njihovim, najčešće vrlo jasnim stavovima, posegne za komentarisanjem njihovog izgleda i njihovog načina izražavanja, temperamenta, njihove pojavnosti.

“Ono što posebno zabrinjava je visok stepen tolerancije prema ovim sve učestalijim pojavama, onih čija je dužnost da to osude, a mislim na sami državni vrh i na naše kolege političare i medije”, kazale su Bošnjak i Pavićević.

Advertisement

Prema njihovim riječima, tu je izražena selektivnost.

“Može za Draginju sve, a ne može za Vesnu, ili obrnuto, zavisno koji je medij u pitanju i zavisno iz kog političkog tabora se potiče”, kaže se u saopštenju.

Zato, kako su kazale, Ženski klub upozorava da je krajnje vrijeme za promjenu u načinu komunikacije u javnom prostoru.

Advertisement

“Jer postoji bojazan da ono što nam se svakodnevno događa u javnoj sferi bude prihvaćeno kao normalno, da se sve to tretira kao sitnica, da oguglamo i da se naviknemo na to”, navodi se u saopštenju.

Bošnjak i Pavićević su kazale da kad se prebroje saopštenja Ženskog kluba povodom takvih ispada, vidi se da je stanje alarmantno.

“Nažalost, vrlo zabrinjava nepodnošljiva lakoća sa kojom se daju ovakve izjave a i činjenica što oni koji ih daju se još i iščuđavaju reakcijama Ženskog kluba jer ne vide ništa sporno u njima”, kazale su one.

Advertisement

Očigledno je i to da se u Crnoj Gori, kako su kazale, u široj zajednici seksistički ispadi uglavnom pravdaju nekakvom mačističkom tradicijom u kojoj je ova vrsta vrijeđanja žena benigna muška zabava.

“Benigna kada se ne radi o njihovim majkama, ćerkama, suprugama ili sestrama”, dodaje se u saopštenju.

Bošnjak i Pavićević poručuju da takva kontaminacija javne scene mora hitno da se zaustavi, jer, kako ocjenjuju, sve granice su pređene.

Advertisement

“Još jednom apelujemo na institucije sistema da u okvirima svojih ingerencija reaguju i na sve nas u javnoj sferi da ne tolerišemo i javno osudimo ovakve ispade i da ne dozvolimo da nam ovakav diskurs postane normalna svakodnevica, a imajući u vidu trendove, prijeti nam baš to”, navodi se u saopštenju.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije