Povežite se s nama

Crna Gora

Crna Gora još uvijek nije izgradila efikasan sistem za borbu protiv policijske torture

Objavljeno

dana

Crna Gora još uvijek nije izgradila efikasan sistem za borbu protiv policijske torture

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv policijske brutalnosti, Građanska alijansa upozorava da Crna Gora još uvijek nije izgradila efikasan sistem za borbu protiv policijske torture.

“Policijska tortura i zlostavljanje u Crnoj Gori su već godinama veliki problem i pitanje na koje naše institucije još uvijek nijesu dale odgovor. U brojnim slučajevima istrage nijesu otkrile počinioce policijske torutre i nije došlo do procesuiranja odgovornih službenika koji su izvršili ili naredili torturu i zlostavljanje. Istrage sprovedene od strane nadležnog tužilaštva su nedjelotvorne”, ističe GA

Nažalost, dodaju, takvo stanje je i danas, kada obilježavamo ovaj dan.

Advertisement

“Policija je po svom mandatu zadužena da štiti prava građana i da svojim vršenjem, kako je zakonom definisano „obezbjeđuje zaštitu bezbjednosti i imovine građana i ostvarivanje sloboda i prava građana“. Ipak, nerijetki su policijski službenici koji su krili i koji su spremni da to i dalje čine, informacije o kolegama koji su zlostavljali građane. Ovo je i glavno obrazloženje nadležnih zašto se slučajevi torture i zlostavljanja ne procesuiraju, pa ovi procesi često idu sporo i bez jasnog utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja”, navode iz ove NVO.

Podsjećaju i da je Ombudsman za slučaj od 28.7.2021. godine koji se desio na Cetinju konstatovao da je izostala pravovremena reakcija u vidu uobičajenog obavještavanja ODT Cetinje o predmetnom događaju, što je trebalo uraditi istoga dana kada je podnosilac pritužbe na Zapisnik iznio uvjerljive navode o zlostavljanju.

“U prilog tome govori i činjenica da su o predmetnom događaju potrebna obavještenja poslata Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije tek narednog dana, tek nakon što je javno objavljen video snimak o samom incidentu koji je uznemirio javnost”, ukazuje GA.

Advertisement

Ustavni sud je 21.06.2017. po prvi put utvrdio kršenje ustavne zabrane torture zbog nedjelotvorno vođene istrage policijskog zlostavljanja u predmetu Baranin i Vukčević.

“Uprkos tome, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije izvršilo odluke Ustavnog suda i nije sprovelo istragu policijskog nasilja prema ovim licima na nivou minimalnog evropskog standarda. Glavni razlog zašto je istraga bila nedjelotvorna je upravo to što nije utvrđen identitet učinilaca torture zbog solidarnosti službenika. Podsjetićemo i da je istog dana kada su pretučeni Baranin i Vukčević, bilo više sličnih incidenata u kojima su građani pretrpjeli zlostavljanje i torturu, jer su policijski službenici razbijali proteste i da je u svim tim slučajevima izostala djelotvorna istraga”, saopštila je GA.

Na ovu pojavu, podsjećaju, ukazao je i Evropski sud za ljudska prava koji je utvrdio da nadležni državni organi, prvenstveno tužilaštvo i policija, nijesu sproveli efikasnu i djelotvornu istragu kako bi otkrili počinioce zlostavljanja i adekvatno ih kaznili.

Advertisement

U navedenom slučaju Baranina i Vukčevića utvrđeno je da istraga nije bila brza, temeljna i nezavisna, što je znatno umanjilo njenu sposobnost da identifikuje odgovorne osobe.

“U slučajevima kada dođe do identifikacije službenika policije ili njihovog procesuiranja, sankcije su često blaže od zakonom propisanih, čime se često obesmišljava cijeli proces. Presedan je u sudskoj praksi da imamo i slučajeve da se potpisuje sporazum o priznanju krivice sa optuženim za više krivičnih djela torture, koji se i video materijalom potvrđuju, a kojim se predviđa samo uslovna osuda”, navodi GA.

Pomenuli su i posljednje događaje na Cetinju od septembra 2021. godine i postupanje sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Advertisement

“Predstavnici Građanske alijanse su ovim povodom bili na terenu kako bi izvršili kontrolu poštovanja ljudskih prava. Tom prilikom registrovali smo primjere prekomjerne upotrebe sile od strane pripadnika policije i prekomjerne upotrebe suzavca, što smo utvrdili u komunikaciji sa osobama koje su bile na razgovoru u prostorijama policije Cetinje, ali i tokom razgovora sa građanima na gradskom trgu. Do sada je izostala djelotvorna istraga i u ovim slučajevima”, ističe GA.

Sve ovo ukazuje da se država ne bori efikasno sa policijskom torturom, zlostavljanjem i nezakonitom upotrebom sredstava prinude.

“Dosadašnja praksa je neprihvatljiva i ne vodi ka pervenciji policijskih službenika da čine ovakva i slična krivična dijela. Zato je neophodno sprovesti efikasne, djelotvorne i nezavisne istrage koje će rezultirati identifikacijom svih odgovornih lica i suočiti ih sa individualnom odgovornošću, kako bi se poslala poruka da se policijska tortura neće tolerisati i da niko nije iznad zakona”, zaključuje GA.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Sjutra pretežno sunčano i veoma toplo

Objavljeno

dana

Autor

Prvi dan 2022. godine biće sunčan i topao za ovo doba godine

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijeme sjutra – pretežno sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj dnevne oblačnosti.

U popodnevnim satima, uglavnom u sjevernim predjelima, uz promjenljivu oblačnost ponegdje kiša ili pljusak i grmljavina, a moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode.

Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha 11 do 25, najviša dnevna do 38 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

JPMD: Morska voda odličnog kvaliteta na 83 odsto lokacija

Objavljeno

dana

Autor

JPMD: Morska voda odličnog kvaliteta na 83 odsto lokacija

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 21. do 23. juna ove godine, pokazali su da je na 83,6 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 10 odsto lokacija dobrog, dok je na 6,4 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta, saopšteno je iz Morskog dobra.

Kako su kazali, ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

”Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje, kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: “odlične”, “dobre”, “zadovoljavajuće” i “loše””, navode u saopštenju.

Advertisement

Dodaju da je u opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 15 dok je na 3 ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

”Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na svih 15 lokacija u opštini Bar. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je njih 29 voda bila odličnog kvaliteta, na 1 dobrog, te na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 9 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 7 dok je na 2 lokacije ona bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na 11 lokacija voda bila odličnog kvaliteta na 7 mjesta, na 3 lokacije dobrog i na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 15 ona bila odličnog, na 5 dobrog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta”, navodi se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Crna Gora nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije

Objavljeno

dana

Autor

Crna Gora nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović govorio je danas na upravo završenom ministarskom sastanku „Dani povezivanja Evrope 2022“ koji se održava u Lionu, Francuska, saopšteno je iz tog resora.

U fokusu govora Ibrahimovića bio je položaj Crne Gore u odnosu na globalne lance snabdijevanja, iskorišćavanje konkurentske prednosti Crne Gore koju crpi iz povoljnog geografskog položaja, pravci razvoja transportne mreže kroz otvaranje novih koridora zasnovanih na principima pametne i održive mobilnosti kao i razvoj intermodalnosti transporta u Crnoj Gori sa fokusom na razvoj intermodalnih terminala.

“Crna Gora do sada nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije, posebno položaj koji ima Luka Bar u odnosu na konkurentske luke. Snažnijim podsticajem razvoja Luke Bar kroz proširenje kapaciteta i izgradnju intermodalnih terminala, nastavkom radova na auto putu kojim se Luka Bar povezuje sa Beogradom, Budimpeštom i Zapadnom Evropom te unapređenjem transportnih veza sa regionom i izgradnjom efikasnijih zajedničkih graničnih prelaza Crna Gora bi mogla veoma brzo povećati obim privredne saradnje sa regionom i popraviti svoju poziciju na evropskoj i regionalnoj transportnoj mapi”, kazao je Ibrahimović obraćajući se na sastanku kojem su prisustvovali Komesarka za stransport EU Adina Valean, ministri za transport zemalja EU kao i ministri za transport iz regiona Zapadnog Balkana.

Advertisement

“U Crnoj Gori posvećeno radimo na pripremama za izradu Studije razvoja intermodalnosti Crne Gore sa idejnim rješenjima intermodalnih terminala, analizi razvoja alternativnih goriva te Strategiji niskokarbonskog razvoja do 2050. g. Prepoznali smo nedostatke planova za razvoj održive mobilnosti, posebno u gradovima, kao i slabu prisutnost tog koncepta u prostorno planskim dokumentima što otežava i poskupljuje njegovu kasniju realizaciju”, naveo je Ibrahimović dodajući da je u narednom periodu neophodno raditi na prevazilaženju tih problema.

“Na sastanku je naglašen značaj otvaranja novih koridora uz primjenu koncepta pametne i održive mobilnosti kao i jačanje institucionalnih i administartivnih kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana te značaj podrške EU razvoju transportne mreže na Zapadnom Balkanu”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije