Povežite se s nama

Tehnologija

NXT Wear G – Bioskop samo za tvoje oči

Objavljeno

dana

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Decenijama unazad u mnogim naučno-fantastičnim filmovima smo viđali likove koji nose neke izmišljene naočare koje su u mogućnosti da rade razne stvari i zamišljali kako bi bilo da to u budućnosti postane stvarnost. Ono što je započelo u mašti pisaca i u filmovima je napretkom tehnologije u protekloj deceniji počelo i da se pojavljuje u vidu realnih uređaja, najpre setova za virtuelnu realnost, ali i raznih prototipa AR naočara, odnosno onih za augmentiranu, t.j. unapređenu stvarnost.

I kako to obično i biva sa inovacijama, viđali smo razne koncepte i različite pristupe, pri čemu je svaki od tih uređaja imao neku drugu ideju vodilju, ili drugi problem koji je pokušavao da reši. Npr. VR setovi su mahom fokusirani ili na gaming, ili razne vojne i industrijske primene, dok je AR pokušavao da bude interaktivna pametna pomoć u svakodnevnom životu. No, nekada su najjednostavnija rešenja zapravo i najpraktičnija u datom trenutku, a primer toga je TCL sa svojim Nextwear naočarima, koje smo prvi put videli kao koncept na IFA sajmu pre dve godine u Berlinu, a kao finalni proizvod na nedavnom mobilnom kongresu u Barseloni.

Advertisement

NXT Wear G uređaj nije zamišljen kao nešto što će vam potpuno promeniti život, već kao nešto što će se u ovom trenutku uklopiti u vaše navike i učiniti vam neke stvari lakšim, jednostavnijim i praktičnijim.

Advertisement

 Benchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Ništa od GTA IV i Red Dead Redemption remastera

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsRemasterovana GTA trilogija koja je sadržala GTA III, GTA: Vice City i GTA: San Andreas stvarno jeste bila zbrzana i nedovoljno dobra za svoju cenu. Međutim, to ne menja činjenicu da se igrači jesu radovali remasterovanim izdanjima originalnog Red Dead Redemption i GTA IV. Međutim, prema informacijama koje prenosi Kotaku, ništa od toga.

Advertisement

Prvo su se pojavila glasine, a sada portal Kotaku tvrdi kako su navodi o otkazivanju rada na remasterovanim verzijama video igara GTA IV i Red Dead Redemption potvrđeni. Prema informacijama pouzdanog insajdera po imenu Tez, loša prođa Grand Theft Auto: The Trilogy primorala je Rockstar Games da u potpunosti odustane od daljih remastera i svu svoju energiju preusmeri na dugoočekivani nastavak slavne franšize, GTA VI.

df80ed939a5e81edb0c7399453f7cae4.jpg

Advertisement

Međutim, treba naglasiti kako su planovi za remastere ove dve video igre samo trenutno stavljeni na pauzu. Insajder naglašava kako bismo i dalje mogli dobiti priliku da nove verzije ove dve legendarne igre zaigramo u, najverovatnije malo daljoj, budućnosti, ali da su sada svi planovi vezani za GTA VI. Što se nas tiče, bolje da remastere dobijemo nešto kasnije nego da budu u stanju u kom se pojavila Grand Theft Auto: The Trilogy.

Prethodni nastavak u ovom serijalu, GTA V, pred publikom se pojavio septembra davne 2013. godine, za tada aktuelnu generaciju konzola, Playstation 3 i Xbox 360, ali i za PC. Ubrzo nakon toga otpočele su priče o nastavku, ali kompanija Rockstar jednostavno nije aktivno radila na njemu. U međuvremenu smo dobili sjajni Red Dead Redemption 2, ali ipak je jedna zvezda vodilja bila zadužena za poteze ove kompanije, a to je Grand Theft Auto Online.

Advertisement

df80ed939a5e81edb0c7399453f7cae4.jpg

Ova video igra toliko dobro zarađuje da Rockstar najverovatnije nije video potrebu da se u potpunosti posveti razvoju nastavka. Umesto toga, dobili smo unapređene verzije prvo za PlayStation 4 i Xbox One, dok su tokom marta ove godine objavljene i nove verzije za PlayStation 5 i XBox Series X/S. Sasvim je u redu ako ste se u ovom trenutku zapitali pa dokle više.

Advertisement

Dakle, najzad će se u potpunosti posvetiti razvoju GTA VI koji publika stvarno iščekuje sa velikim nestrpljenjem. Postoji samo jedan problem – ne zna se kada će se pojaviti.

Advertisement

07.07.2022 14:46 |

GamesBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Milion recikliranih mobilnih uređaja do 2025. godine

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsSvi zainteresovani građani, bez obzira da li su Yettel korisnici ili ne, pored mobilnih telefona, mogu da recikliraju laptopove, rutere, tablete, modeme i pametne satove.

Advertisement

„Do sada smo sa našim korisnicima reciklirali više od 250 hiljada telefona. Sada idemo korak dalje i proširujemo program i na druge uređaje. Postavili smo ambiciozan cilj da recikliramo najmanje milion mobilnih uređaja do 2025. godine. Pozivamo sugrađane da nam u tome pomognu, i da elektronski otpad koji stvaramo bezbedno odložimo i recikliramo“, rekao je Saša Filipović, komercijalni direktor u Yettelu.

SP.jpg

Advertisement

Prema podacima portala Statista, godišnje se u svetu proda oko 1.5 milijardi mobilnih telefona, dok GSMA istraživanje pokazuje da 86 odsto evropskog stanovništva koristi usluge mobilne telefonije. Većina ljudi koristi jedan mobilni telefon 18 meseci, iako uređaji mogu da traju i duže. Recikliranjem samo jednog mobilnog telefona uštedi se dovoljno energije za napajanje laptopa čak 44 sata.

Od početka akcije u aprilu 2020, reciklažom 250 hiljada mobilnih telefona, Yettel je odložio 17 tona elektronskog otpada, što omogućava da se 5100 grama zlata, 2380 grama platine i paladijuma i 2380 kilograma bakra ponovo upotrebi. U novoj akciji, tokom jula i avgusta, za svaki reciklirani uređaj, korisnici dobijaju popust u iznosu od 10 hiljada dinara, koji u narednih 30 dana mogu da iskoriste za kupovinu novog telefona, pametnog sata i dodatne opreme. Uređaji se mogu predati u svakoj od 125 Yettel prodavnica širom Srbije.

Advertisement

Atmosfera1.JPG

Osim programa reciklaže uređaja, Yettel sprovodi i druge ekološke inicijative, poput upotrebe papirnih kesa i izdavanja elektronskih računa korisnicima, reciklaže otpada u upravnoj zgradi i upotrebe struje dobijene iz obnovljivih izvora energije.

Advertisement

Nedavno je potpisan trogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu sa Gorskom službom spasavanja, kako bi se povećala bezbednost svih planinara i rekreativaca. Cilj je da se građanima pruži adekvatna podrška, bilo da je reč o nekoj vanrednoj situaciji, bilo o boravku napolju.

Advertisement

Saopštenje za javnost

Advertisement
07.07.2022 13:36 |

Biznis ITBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

HTC predstavio tablet koji niko nije primetio

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsNešto više od nedelju dana nakon što se pred publikom pojavio nesvakidašnji HTC Desire 22 Pro, telefon koji će vam omogućiti da se lako uključite u metaverzum, pojavile su se i informacije o novon table računaru ove kompanije – HTC A101. Ono što jeste zanimljivo jeste činjenica da se je ovaj tablet predstavljen sredinom prošlom meseca i da to nikoga nije interesovalo. Kako to? Detalje o ovom prenosivom uređaju prenosi portal TheVerge.

Advertisement

Procesor koji pokreće ovaj tablet računar jeste Unisoc T618 koji se sastoji od dva Cortex-A75 jezgra koja mogu dostići brzine od 2 GHz i šest Cortex-A55 jezgara koja rade na istoj frekvenciji. Pored toga, tu je i 8GB radne memorije kao i 128 GB prostora za skladištenje podataka koja možete proširiti MicroSD karticom.

Što se tiče kamera u pitanju su dva senzora, glavni rezolucije 16 MP i pomoćni ultraširokougaoni senzor rezolucije 2 MP. Što se tiče prednje kamere, ona ima rezoluciju od 5 MP. Baterija na ovom tabletu je kapaciteta 7.000 mAh, što bi trebalo da omogući solidnu autonomiju.

Advertisement

HTC tablet

Displej na ovom prenosivom uređaju je LCD tipa, dijagonale od 10,1 inča i donosi FullHD rezoluciju. Što se tiče dizajna, morali bismo da primetimo da je u pitanju arhaičan izgled sa previše širokim ivicama oko ekrana sa svih strana. Da li vam se dopada procenite sami.

Advertisement

Što se tiče cene ovog nejakog uređaja, ona bi trebalo da bude 350 evra. Ukoliko nas pitate, ponovo nam se čini da HTC previše naplaćuje osnovne funkcionalnosti, pogotovo imajući u vidu jeftinije konkurente koji će funkcionisati isto ili slično, poput Nokia T20 ili Realme Pad. Međutim, još zanimljivije od cene jeste i činjenica da je ovaj tablet lansiran prethodnog meseca, a da apsolutno niko nije primetio. Smejati se ili plakati, pitanje je sad.

Advertisement

07.07.2022 12:38 |

MobileBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije