Povežite se s nama

Crna Gora

Društvo ne smije biti prepreka za samostalan život i rad OSI

Objavljeno

dana

Društvo ne smije biti prepreka za samostalan život i rad OSI

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Slađana Dakić je asistentkinja kostimografa u dramskom studiju „Prazan prostor“ u Podgorici. Voli svoj posao i, da bi usavršavala svoje vještine i znanja, potreban joj je slušni aparat. Iako je za aparat već dva puta aplicirala, čeka ga gotovo dvije godine.

„Zahtjev sam predavala dva puta, jer prvi put nijesam bila dobro informisana. To je za mene stresno, jer se bojim da ga neću dobiti u kratkom roku, a jako mi je važan. Bez njega otežano funkcionišem na poslu, iako imam podršku i razumijevanje kolega“, kaže Slađana.

U Crnoj Gori više od 50.000 građana i građanki ima poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog dugotrajne bolesti, invaliditeta ili starosti. Da bi ostvarili većinu svojih prava moraju proći više različitih komisija za procjenu invaliditeta, suočiti se sa komplikovanim i dugotrajnim procedurama.

Advertisement

„Na komisiju za procjenu invaliditeta sam čekala duže od godinu dana. Proces je dug, stresan i iscrpljujuć, jer sam se bojala da sam izostavila nešto od dokumentacije“, priča Slađana.

Foto: UNDP

Ni sami dolazak na komisiju nije bio ništa prijatniji – gužva, uzak hodnik, buka koja je njoj otežavala da čuje kada je prozovu.

„Kada sam ušla, dva ljekara su samo tražila da im priložim dokumentaciju, bez pitanja. Nijesam očekivala da komisija tako izgleda, s obzirom na to da sam je dugo čekala. Voljela bih da sam na ljekarskoj komisiji doživjela malo drugačiji pristup, da su mi objasnili šta je procenat od 60 odsto invaliditeta koji mi je određen. Ohrabrilo bi me da su mi rekli da tajprocenat nije prepreka za moj samostalan život i rad“, kazala je Slađana.

Advertisement

Osobe sa invaliditetom se, osim sa komplikovanim procedurama, suočavaju i sa nedostatkom informacija – Slađana čak pet godina nije znala da ima pravo na procjenu invaliditeta i profesionalnu rehabilitaciju. Međutim, administrativne prepreke nijesu jedine sa kojima je morala da se suoči. Predrasude u društvu dovodile su je u situaciju da svoj invaliditet mora da krije kako bi dobila posao.

Foto: UNDP
Foto: UNDP

„Smatrali su da me oštećenje sluha sprečava da radim svoj posao kako treba. Nijesu imali razumijevanja da, kao i svi, imam potrebu da radim, da se angažujem i napredujem u svom poslu“, priča Slađana.

Fakultet je, iako je talentovana za crtanje, morala napustiti.

„Profesor se tokom predavanja okrene prema tabli, što meni otežava da pratim nastavu, jer onda ne mogu da mu čitam sa usana“, objasnila je Slađana.

Advertisement

Uprkos ostvarenom napretku kad je u pitanju inkluzivno obrazovanje, studenti sa invaliditetom se i dalje suočavaju sa brojnim preprekama. Tako je i Slađana, zbog neprilagođenog načina izvođenja nastave, neadekvatnih nastavnih materijala, kao i nedostatka individualizovanog pristupa, poput brojnih osoba sa invaliditetom odlučila da ne nastavi školovanje.

„Voljela bih da postoji tim koji će da nam pomogne, da razumije gdje se nalazimo i koje su nam barijere“, kazala je Slađana .

Kroz projekat Reforma sistema procjene invaliditeta, koji UNDP sprovodi sa Vladom i organizacijama civilnog društva, uz finansijsku podršku Evropske unije, invaliditet i potrebe svih osoba sa invaliditetom biće vještačeni na jednom mjestu.

Advertisement

Procjene će se zasnivati na modelu ljudskih prava, a ne isključivo na medicinskom, kao do sada. To znači da će se procjenjivati i barijere sa kojima se suočavaju, kao i potrebna podrška za njihovo prevazilaženje i vođenje samostalnog života.

Ovo će značajno pojednostaviti procedure za ostvarivanje prava, učiniti sistem pristupačnijim osobama sa
invaliditetom i omogućiti im bolju informisanost.

„Željela bih da sistem bude takav da su nam sve informacije pristupačne, dostupne na jednom mjestu i iskomunicirane na pravi način“, kaže Slađana dok šije kostime i pomaže glumcima u Zetskom domu da se pripreme za predstavu.

Advertisement

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Smjena direktora AEM, tačka na kolonizaciju medijske scene CG!?

Objavljeno

dana

Autor

Smjena direktora AEM, tačka na kolonizaciju medijske scene CG!?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM) Branko Bošković zakazao je za sjutra (petak) u 9 sati sjednicu tog organa. Iako na Dnevnom redu nema tačke koja direktno najavljuje glasanje o smjeni direktora AEM Gorana Vukovića, dvoje članova Savjeta,  Andrijana Nikolić i Rajko Todorović – Todor, vjeruju da će se to sjutra ipak desiti?

U dopisu upućenom direktoru, zaposlenima u AEM i kolegama u Savjetu, Andrijana Nikolić, uz ostalo, konstatuje kako u SAEM postoji “nepobitna većina kojoj je primat smjena direktora”.

Zbog čega je smjena Gorana Vukovića, koji je ionako ušao u posljednjih pola godine mandata, primaran zadatak većine članova Savjeta; šta je suština ovog višemjesečnog/višegodišnjeg “obaranja ruku” koje se želi prikazati kao insistiranje na propisima; kakve su potencijalne posljedice kadrovske slagalice koju odavno vodi iz sjenke, a sjutra bi je mogao i okončati u skladu sa vlastitim interesima, generalni direktor Javnog servisa?

Advertisement

Formalno-pravna strana ove priče nije najvažnija, ali može biti presudna, pa zato prvo o njoj. Trojica članova SAEM (Branko Bošković, Edin Koljenović i Milan Radović) hoće da smijene Gorana Vukovića jer je ASK trećim svojim Mišljenjem povodom istoga pitanja zauzela stanovište da se direktor AEM nalazi u konfliktu interesa s obzirom na to da je njegova supruga, odlukom Vlade CG, od 2018. članica Disciplinske komisije. Na osnovu takvoga mišljenja ASK, Uprava za inspekcijske poslove donijela je Rješenje kojim od predsjednika SAEM traži “otklanjanje nepravilnosti” utvr đenih prilikom nadzora. To Rješenje jedina je tačka Dnevnog reda sjutrašnje sjednice Savjeta AEM.

Goran Vuković, pak, ukazuje kako je ASK, postupajući po njegovom zahtjevu, dva puta konstatovala da se on ne nalazi u konfliktu interesa i da može da se kandiduje, odnosno da bude direktor AEM. Kategorično tvrdi da je treće, promijenjeno mišljenje ASK rezultat pritiska predsjednika Savjeta Branka Boškovića i struktura koje stoje iza njega!? Vuković negira objašnjenje ASK da su tek naknadno saznali za ključnu činjenicu o članstvu njegove supruge u Disciplinskoj komisiji, jer je on tu okolnost naveo u svom prvom obraćanju Agenciji za sprječavanje korupcije. Njegovi pravni zastupnici na više su adresa poslali tumačenje kojim dokazuju neutemeljenost mišljenja ASK.

S druge strane, članovi Savjeta Andrijana Nikolić i Rajko Todorović – Todor ukazuju na nezakonitost i neetičnost izbora Branka Boškovića za predsjednika Savjeta AEM. Bošković je, naime, svojim glasom presudio na glasanju o nasljedniku Ranka Vujovića na toj funkciji. “Kvaka” je u tome da je tadašnjim Pravilnikom bilo zabranjeno javno glasanje i, važnije, propisano da član Savjeta ne može odlučivati o pitanjima koja ga se lično tiču.

Advertisement

Glasanje je, međutim, bilo javno, a Bošković je glasao – za sebe. Tako je, uz podršku Koljenovića i Borisa Raonića (nakon prelaska na čelo RTCG na njegovo mjesto izabran je Milan Radović, dotadašnji član Savjeta javnog servisa), postao predsjednik SAEM. Na opetovane prozivke Rajka Todorovića da bi, barem kao sociolog, morao voditi računa i o etici, Bošković je, navodno, odgovorio da “etika nije bitna”. Ovim se citatom Todorović više puta poslužio u intervjuima i dopisima, kao ilustracijom Boškovićevog načina rada. Nakon izbora predsjednika SAEM, Pravilnik je većinom glasova promijenjen i prilagođen praksi sa sjednice na kojoj je donesena sporna odluka.

Koliko god bile važne ove pravne stvari, one su samo način da se i AEM, u procesu medijske kolonizacije Crne Gore, potpuno stavi pod kontrolu jednog centra političke moći. Nikolić i Todorović više puta su javno optužili predsjednika Savjeta i dvojicu članova koji stoje uz njega da otvaraju vrata za apsolutni medijski uticaj iz susjedstva. Ilustrovali su to razvodnjavanjem inicijativa da se sankcioniše govor mržnje i anticrnogorska uređivačka politika glasila poput Pink i Happy tv, s jedne strane, a s druge benevolentnošću prema zahtjevima za dobijanje frekvencija medijskih kuća koje imaju sjedište u Crnoj Gori ali i sličan programski sadržaj kao i pomenute televizije.

Konačno, Todorović i Nikolić više su puta ukazali na bezmalo kadrovski monopol koji je posljednjih godina, uz podršku i stare i nove vlasti, uspostavio aktuelni direktor Javnog servisa Boris Raonić. Sa Građanskom alijansom, čiji je Raonić osnivač i do prelaska na novu funkciju dugogodišnji prvi čovjek, povezana je polovina članova Savjeta RTCG, ali i većina članova Savjeta AEM. I ne samo u ovim organima – Administrativni odbor Skupštine nedavno je disciplinovano izglasao Zorana Vujičića za člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka…

Advertisement

Raonićevo umijeće da instalira lica povezana sa GA na pozicije u kojima se donose ključne odluke o medijskoj sceni Crne Gore utoliko je vrijednije hvale što su to, gotovo listom, osobe koje u prethodnom životu nijesu imale nikave veze sa novinarstvom kao zanimanjem, niti sa televizijom i radiom kao medijima. Javne sjednice savjeta i diskusija na njima neoborivi su dokaz njihove alarmantne nekompetentnosti i sunovrata jednog modela rukovođenja ključnim resursima na crnogorskoj medijskoj sceni.

Tačnije, sada već dominantno – anticrnogorskoj medijskoj sceni.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Crnogorska zastava i na crkvi Svete Petke u Dobrskom Selu

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska zastava i na crkvi Svete Petke u Dobrskom Selu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorska zastava istaknuta je na brojnim vjerskim objektima širom države, a osvanula je i na crkvi Svete Petke u Dobrskom Selu na Cetinju.

Fotografiju državne zastave na crkvi Svete Petke poslala je čitateljka Pobjede.

Akcija postavljanja crnogorskih zastava traje već danima.

Advertisement

Reakcija crnogorskih građana i postavljanje zastava uslijedili su nakon što je prošle subote monahinja S.S. zgužvala i bacila zastavu Crne Gore koja se nalazila na ogradi Cetinjskog manastira.

Protiv nje je, po prijavi Cetinjanina Henrika Radulovića, pokrenut krivični postupak zbog sumnje da je tim gestom povrijedila ugled Crne Gore.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Počela izgradnja atmosferske kanalizacije u Zmaj Jovinoj ulici

Objavljeno

dana

Autor

Počela izgradnja atmosferske kanalizacije u Zmaj Jovinoj ulici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ekipe gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o. počele su sa izvođenjem radova na izgradnji atmosferske kanalizacije u šest bočnih kraka Zmaj Jovine ulice i trenutno se izvode radovi u jednom od njih, saopšteno je iz PG Biroa.

Kako su naveli, projekat obuhvata izgradnju kolektora atmosferske kanalizacije u dužini od oko 1000m sa 45 slivničkih rešetki. Procijenjena vrijednost radova bez asfaltiranja, iznosi 105.000 eura, a očekujeu da će radovi biti završeni tokom septembra.

”Podsjećamo, realizacijom ovog projekta riješiće se dugogodišnji problem sakupljanja atmosferskih voda u ovom dijelu Starog aerodroma”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Takođe, gradsko preduzeće „Putevi“ d.o.o. će nakon izgradnje atmosferske kanalizacije sanirati, odnosno asfaltirati predmetne saobraćajnice, čime će infrastruktura biti znatno kavlitetnija nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije