Povežite se s nama

Novosti.rs

MILIONSKI IZNOSI OD CIGRETA BEZ AKCIZA U BUDŽETU CRNE GORE: Šverc cigareta preko Luke Bar “klinički mrtav”

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NAKON što je UPC naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode na zalihama u budžetu Crne Gore biće više destina miliona od duvanskih proizvoda bez akciza.

Foto: B. Dabić

Advertisement

Od danas u državnom vlasništvu preko 100 000 paketa cigareta. U Slobodnoj zoni premijer Dritan Abazović kazao je da šverc cigareta od danas "klinički mrtav". Danas su Slobodnu zonu obišli Abazović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar MUP-a Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević. Vlada nije produžila rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni. Abazović je iskazao spremnost na polju borbe protiv organizovanog kriminala ističući da se "nelegalno zaplenjuje i stavi u funkciju građana"

- Dosta je bilo suprotnog procesa, gde su profitirali pojedinci. Ovo nikada nije bio državni posao. Ovo je bio posao od kojeg su samo pojedinci imali korist. Počinje proces transporta na bezbednim lokacijama, to će trajati nekoliko dana, istakao je Abazović dodajući da će paralelno sa tim Ministarstvo finansija i Uprava prihoda i carina preduzimati sve aktivnosti na stvaranju zakonodavnog okvira, da bi se videlo kako će se postupati sa tom robom.

Šverc cigareta je, tvrdi Abazović, preko Luke Bar i u Crnoj Gori klinički mrtav.

Advertisement

- Da li će on u nekim drugim formama, manjim, preko nekih drugih graničnih prelaza i na nekim drugim formama postojati, verovatno kao i u drugim državam, ali ono što je karakterisalo Crnu Goru, što je evidentirano u mnogim međunarodnim izveštajima, on je od danas klinički mrtav. Srećan sam što smo jednu fazu završili, rekao je Abazović. Druga faza koja se, kako je rekao, odnosi na šverc u prethodnom periodu, Abazović kaže to nije njihov dio posla.

-Ali, za istragu ohrabrujemo nadležne institucije, pre svega Specijalno državno tužilaštvo da u skalu sa svojim mogućnostima otkrivaju ono što se ranije dešavalo. Luka Bar zaslužuje drugačiji tretman i svi će se potruditi da do toga dođe.Lepa vest za sve koji žele pravdu i ružna vest za sve one koji su koristili Luku Bar i njene resurse da bi se bogatili na nezakoniti način, rekao je Abazović, navodeći da su brojne marke cigareta u pitanju.

Najavio je popis kompletne robe sa svim markama, te da se, ako se ispostave zakonski uslovi, cigarete prodaju na inostranom tržištu.

Advertisement

- Firme koje su vlasnici su poznate, ne možemo nikoga optužiti unapred jer su ljudi koristili zakonske mogućnosti korišćenja Slobodne zone. To što je neko zloupotrebio nemar države ili svesno odnos države prema tome, to je druga priča“, rekao je Abazović. 

PRODATI CIGARETE, POMOĆI ZDRAVSTVO, ŠKLSTVO..

Premijer je u ime vlade uputio apel poslanicima da ih podrže u nameri da se cigarete prodaju, kako bi zemlja i državni budžet imali konačno koriste, te da se poboljša stanje u zdravstvu, školstvu i ostalim segmentima socijalne zaštite.

Advertisement

-Radi se o velikom iznosi, desetine miliona eura što bi bila značajna podrška državi. Verujem da niko od 81 poslanika neće biti protiv takvog rešenja, ako se to nađe pred njima, rekao je Abazović.

DAMJANOVIĆ: CIGARETE PRODATI NA INO TRŽIŠTE

Ministar finansija Aleksandar Damjanović zahvalio se međunarodnim partnerima bez kojih, kako je rekao, celokupna akcija ne bi bila moguća. Namera je da se nakon popisa robe nađe zakonski model da izveze iz Crne Gore na strano tržište, vrlo transparentno, dodavši da .ta roba ne može biti plasirana na crnogorsko tržište.

Advertisement

Damjaović ocenjuje „vrlo malo prostora ostalo za nelegalno tržište unutar Crne Gore“.

-Mislim da ćemo tako prihodovati ozbiljna sredstva u budžet, koja bi trebalo da budu namenski upotrebljena, u službu zdravstva, prosvete i svega što je suprotno od onoga čemu ovđe svedočimo, rekao je Damjanović.

Abazović: Stajemo na kraj švercu cigareta

Advertisement

Država Crna Gora zaplenila više desetina miliona evra vredne cigarete bez akciza - stajemo na kraj švercu cigareta.

Ovo je na svom Telegram kanalu napisao predsednik Vladr Crne Gore, nakon što je država u subotu u Luci Bar zaplenila cigarete uskladištene u njenim magacinima.

Nakon sprovođenja svih propisa, uz veliku podršku direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića, oko 150.000 paketa cigareta postalo je vlasništvo države. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije, napisao je Abazović.

Advertisement

Zaplenjene cigarete, prema evidentiranom carinskom dugu, vredne su oko 122 miliona evra, a prema procenama, na crnom tržištu vrede više od 60 miliona evra.

Država Crna Gora zaplenila više desetina miliona evra vredne cigarete bez akciza - stajemo na kraj švercu cigareta.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

U „MAJBAHU“ ĆE VOZITI ŠTIĆENE LIČNOSTI: Vlada odlučila, čuveni „mercedes“ Duška Markovića ustupa na korišćenje MUP

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DO konačnog modela koji će odrediti šta će biti sa "mercedesom majbah" koji je svojevremeno kupio Duško Marković za 600.000 evra, sada će koristiti Uprava policije za prevoz zvaničnika iz međunarodnih organizacija.

Foto P. M.

Advertisement

To je odlučila Vlada na sednici i time stavila van snage odluku prethodne vlasti o prodaji luksuznog automobila.

Na proleće prošle godine vlada na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić odlučila je da proda "mercedes majbah", a procenitelji su utvrdili da vredi više od 456.000 evra. Kako je pojasnio Aleksandar Damjanović, ministar finansija, tenderi za prodaju nisu uspeli.

Bilo je, navodi, interesovanja od jednog konzulata, ali i pojedinaca iz arapskih država, Nemačke, Belgije, "Dajmlera".

Advertisement

- Ti pregovori nisu okončani i sada taj automobil propada, a vrednost pada. Za godinu i po ili dve mogli bismo ga rezati i prodati kao staro gvožđe - konstatovao je Damjanović.

Da bi se sprečilo ruiniranje luksuznog automobila resor finansija je uvažio zahtev Uprave policije da im ustupe vozilo.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

PROSLAVA NA BOŽIĆ ŽULJA DPS: Vraćanje starog datuma Dana opštine Mojkovac izazvalo usijanje u gradu

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NAJAVA da će aktuelne vlasti u Mojkovcu vratiti stari datum, 7. januar kao novi Dan opštine, izazvala je usijanje u Mojkovcu, posebno u redovima DPS, bez obzira na to što je reč o datumu koji je jedan od najsjajnijih u dugoj istoriji Crne Gore.

Foto M. S.

Advertisement

- U toku su izmene i dopune Statuta opštine Mojkovac u kojem će, između ostalog biti vraćen 7. januar kao Dan opštine Mojkovac. Poznato je da je DPS nakon osvajanja vlasti 2012. godine, doneo odluku da se promeni praznik Opštine - 7. januar, koji je bio ustanovljen u znak sećanja na Mojkovačku bitku. Za praznik opštine Mojkovac tada je određen 13. avgust jer je tog datuma 1955. godine došlo do spajanja opštine Polja, Sreza kolašinskog i Opštine Mojkovac, radi formiranja današnje Opštine - potvrdio je ovu vest predsednik Opštine Mojkovac Vesko Delić, koji je na lokalnim izborima u Mojkovcu bio nosilac liste koalicije "Za budućnost Mojkovca- DF-SNP".

- Poštujući sve datume i istorijske činjenice, želim da istaknem da je, ipak, 7. januar odnosno Mojkovačka bitka najznačajniji istorijski događaj iz slavne prošlosti Mojkovca.

Iz lokalnog odbora opozicionog DPS, izjavu tumače kao želju i pretenziju aktuelne lokalne vlasti da opštinu pretvori i prepodobi drugoj nameni.

Advertisement

Foto M. S.

- Mi u DPS-u, cenimo i poštujemo 7. januar kao datum sećanja na Mojkovačku bitku 1916. godine, ali tada smo smatrali, kao što smatramo i danas da upravo uspostavljanje i formiranje prvih organa lokalne vlasti treba obeležavati kao datum Dana opštine.

Ovakva inicijativa onih koji nažalost danas predstavljaju lokalnu vlast uopšte ne čudi - poručili su iz DPS.

Advertisement

- Mojkovcu je potreban dalji razvoj, ako lokalna vlast nije u stanju to da obezbedi, onda nam od nje nije potrebno ni revidiranje donesenih odluka prethodnih vlasti, niti ćemo to dozvoliti.

ISTORIJA GURNUTA U ĆOŠAK

ČUVENA Mojkovačka bitka, u kojoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore 6. i 7. januara 1916, pod komandom serdara Janka Vukotića, zaustavila daleko brojniju i savremeno opremljenu austrougarsku armadu, štiteći povlačenje srpske Vojske Kraljevine Srbije ka Albaniji, ušla je u najsvetlije primere ratovanja i samožrtvovanja u ljudskoj istoriji.

Međutim, dolaskom DPS na vlast, čije nekadašnje perjanice su baš iz Mojkovca, svetli datum je "ćušnut", a vrlo brzo je oskrnavljen i spomenik mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi, skidanjem pravoslavnog krsta.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

DONIRAO BUBREG I SPASAO ŽIVOT DOKTORKI: Nesvakidašnji gest osuđenika u Crnoj Gori, Vrhovni sud mu skratio kaznu za trećinu

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


HUMANI gest osuđenog M.B. da donira bubreg lekarki bio je vredan pažnje i cenjen pa je Vrhovni sud uvažio zahtev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Foto: "Novosti"

Advertisement

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je zahtev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog razbojništvo i osudio ga na dve umesto na tri godine zatvora.

- Braniteljka okrivljenog je Višem sudu u Podgorici podnela zahtev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtevu je navedeno da je osuđeni M.B. kao donor bubrega spasio život lekarki J.M. Braniteljka je naglasila da je osuđeni ovim nesebičnim delom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom nego izuzetno retkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u delu odluke o kazni - pojašnjava se u odluci suda.

Dodaje se da je na osnovu svih činjenica Viši sud u Podgorici predložio da se usvoji zahtev za vanredno ublažavanje kazne dok je Vrhovno državno tužilaštvo takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtev.

Advertisement

- I po nalaženju Vrhovnog suda navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene pa je stoga valjalo usvojiti zahtev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u delu odluke o kazni na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma retka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog.

Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano delo. Dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe - srodnika ili prijatelja) i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu - navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

(Vijesti)

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije