Povežite se s nama

Novosti.rs

NEMA VIŠE PEŠAČENJA ZA ĐAKE: Ministarstvo prosvete dodeliće 30 autobusa školama širom Crne Gore

Objavljeno

dana

NEMA VIŠE PEŠAČENJA ZA ĐAKE: Ministarstvo prosvete dodeliće 30 autobusa školama širom Crne Gore

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


MINISTARSTVO prosvete, nauke, kulture i sporta je donelo odluku od dedeli vozila za prevoz učenika, te će školama uskoro na raspolaganju biti 30 novih vozila.

НЕМА ВИШЕ ПЕШАЧЕЊА ЗА ЂАКЕ: Министарство просвете доделиће 30 аутобуса школама широм Црне Горе

Foto: Sjevercg.me

Kako je saopšteno iz resora Vesne Bratić, do sada su stigla dvadeset dva vozila a koja će, nakon predviđene zakonske procedure, biti ustupljena školama.

Advertisement

- Ustupanjem novih školskih autobusa vaspitno-obrazovnim ustanovama, ministarstvo ima za cilj da obezbedi dostojanstvene uslove za prevoz svih učenika. Školski autobusi su žute boje, koja se koristi iz sigurnosnih razloga, koja je karakteristična u svim savremenim društvima. Obezbeivanjem ovih autobusa učenicima, koji su pešačili i po više kilometara da stignu na nastavu, omogućen je bolji pristup obrazovanju, kao i ugodno, bezbedno i kvalitetno okruženje na putu od kuće do škole – saopšteno je iz ministarstva.

Prvih 22 vozila biće ustupljene sledećim školama: JU OŠ „Risto Manojlović“ Kolašin, JU OŠ „Jovan Tomašević“ Virpazar, JU OŠ „DŽafer Nikočević“ Gusinje, JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ Podgorica, JUSMŠ „Bećo Bašić“ Plav, JU OŠ „Braća Ribar“ Bijelo Polje, JU OŠ „Šćepan Đukić“ Podgorica, JU OŠ „Ristan Pavlović“ Pljevlja, JU Resursni centar „1. jun“ Podgorica, JU OŠ „9.maj“ Bijelo Polje, JU SMŠ „25 maj“ Tuzi, JU SMŠ „Dušan Korać“ Bijelo Polje, JU OŠ „Milova Jelić“ Bijelo Polje, JU OŠ „Vladislav Rajko Korać“ Berane, JU OŠ „Bukovica“ Rožaje, JU OŠ „ Petar Dedović“ Plav, JU OŠ „Pavle Kovačević“ Grahvo, JU OŠ „Polica“ Berane, JU OŠ „ Savin Bor“ Petnjica, JU OŠ „Dušan Ivović“ Pljevlja, JU OŠ „Milić Keljanović“ Andrijevica.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

MANJE MARŽE, CENE ISTE: Ograničenja uvedena trgovcima bez uticaja na potrošačeu CG

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NIŠTA novo u trgovinama. Ulje je i dalje 2,40 evra, šećer 95, so 60 centi, dok se kilogram brašna kreće od 75 do evro i po.

Foto N. Skenderija

Advertisement

Jedino je pojeftinila vekna hleba od 500 grama sa 80 na 75 centi. Potrošači su očekivali nakon što je Vlada usvojila uredbu o ograničavanju cena i nultu stopu PDV na hleb da će cene biti niže. Međutim to se nije desilo, nema promena kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

- Lepo je što pokušavaju da ublaže negativna kretanja na tržištu, ali činjenica je da ove odluke ne utiču mnogo na porodični budžet. Primer, hleb je pojeftinio pet centi. Kupujem svakoga dana dva hleba za porodicu. Znači ušteda je deset centi dnevno ili tri evra za mesec. Verujte to ne doprinosi porodičnom budžetu - kaže Podgoričanka Sanja Radović.

Dragan Vukčević iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, na pitanje - hoće li zbog ograničavanja cena brašno, ulje, šećer i so biti jeftiniji - odgovorio da ostaju na sadašnjem nivou.

Advertisement

- I biće tolike dok se uvozna cena za te namernice ne poveća. Ako doće do njihovog povećanja, a to se nažalost očekuje zbog globalnih kretanja na tržištu energenata, situacije između Rusije i Ukrajine, biće i povećanja cena. Ono što možemo da obećamo našim građanima je to da rast cena neće biti uzrokovan od učesnika na tržištu u Crnoj Gori - poručio je Vukčević.

U Vladi u skladu sa uredbom i zakonom o unutrašnjoj trgovini prati se kretanje cena kod 22 proizvoda. To su pored četiri osnovna i mleko i prerađevine, sve vrste mesa, krompir, jaja, pirinač, flaširana voda. Konkretno, Ministarstvu nadležna inspekcija dostavlja kretanja cena tih proizvoda na tržištu. U slučaju da i kod tih namirnica bude enorman rast uvoznih cena, država će ograničiti trgovačke marže koje su sada 20 procenata.

ZALIHE

O SITUACIJI na tržištu ove sedmice sa predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaraće se u Privrednoj komori, najavio je naš sagovornik i apelovao na građane da ne gomilaju zalihe i time ne doprinesu stvaranju veštačkih nestašica.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

BLOKADA ODGOVOR NA IGNORISANJE: Protest bivših radnika „Vektre Jakić“

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BIVŠI radnici "Vektre Jakić", njih dvadesetak, ponovo su juče protestovali ispred sedišta pljevaljske lokalne uprave kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze više od tri godine, nakon što je sredinom decembra 2018. prekinuta proizvodnja, a svi zaposleni bez izmirenih zaostalih dugovanja upućeni na biro rada.

Foto M. Drobnjak

Advertisement

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da od vlasnika Dragana Brkovića traže da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori i okruženju.

Radnici su najavili da će, ukoliko im se niko od predstavnika Vlade u najskorijem periodu ne obrati, blokirati put koji prolazi iznad fabrike odnosno putni pravac Pljevlja - Žabljak.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

VI OVDE BIJETE BITKU ZA OPSTANAK SRPSKOG NARODA: Marko Carević Vidovdan dočekao na Gazimestanu

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK opštine Budva Marko Carević prisustvovao je obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu, gde je istakao da je Vidovdan jedan od najvećih praznika srpskog naroda.

Foto: Printskrin

Advertisement

- Kosovo je majka i temelj svih Srba, a srpstvo je odavde poteklo. Svaki dolazak ovde je obaveza svakog Srbina i to ne samo na Vidovdan, već treba da dođemo kad god možemo da Srbima damo podršku, kao svojoj braći i narodu koji prolazi kroz jedan težak period. Ovo je za mene veliki praznik i duhovno nadahnuće - kazao je Carević.

Prema rečima Carevića, Srbima u regionu nije sjajna situacija, ali došao je na Gazimestan kako bi pružio podršku Srbima na Kosmetu.

- Znam da vi ovde bijete odsudnu bitku za opstanak srpskog naroda, ne samo na Kosovu, već na čitavom Balkanu, jako mi je važno da budem ovde da dam vama podršku - zaključio je Carević.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije