Povežite se s nama

Crna Gora

BOBAN BATRIĆEVIĆ: Zašto je Cetinje poučno za opoziciju u Srbiji?

Objavljeno

dana

BOBAN BATRIĆEVIĆ: Zašto je Cetinje poučno za opoziciju u Srbiji?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Nemili događaji koji su se u crnogorskoj Prijestonici odigrali 4. i 5. septembra mogu veoma ljekovito djelovati na opozicionu scenu u Srbiji. Građanska, proevropska i sekularna Crna Gora protestovala je protiv klerikalne Vlade Crne Gore i Vlade Srbije koje su koordinisanom akcijom po svaku cijenu nastojale ispuniti hir Crkve Srbije.

Po logici političkog razmišljanja, opozicione stranke u Srbiji i većinski dio civilnog sektora trebali su stati na stranu demonstranata koji su jasno iskazivali protivljenje politici Aleksandra Vučića koji se preko svojih ekspozitura u Crnoj Gori koje čine najveći dio ovdašnje vlasti već godinu dana intenzivno miješa u crnogorska pitanja i svojom malignom politikom remeti odnose u regiji.

Pogubno po njih, svojom podrškom Crkvi Srbije koja se pretvorila u politički instrument ideologije „srpskog sveta“, srpska opozicija odigrala je u korist Aleksandra Vučića i time sebi dodatno oslabila poziciju. Ponavljanje narativa koje je vučićevska propaganda izbljuvala prethodnih mjeseci o Crnoj Gori i crnogorskoj naciji iz usta onih koji su njene prve i najveće žrtve, pokazuje nam da u Srbiji nažalost ne postoji alternativa spremna da se suoči s teškim bremenom pansrbizma i kleronacionalizma i okrene unutrašnjim pitanjima te zemlje s pruženom savezničkom rukom regionu. Kako veli Toma Marković, Srbija je po pitanju Crne Gore postala moljevićevski homogena. Dok gođ je takva, Vučić će sigurno vladati pošto bez promjene političke platforme srpske opozicije ne može doći do aktivne saradnje između snaga u regiji koje se ne slažu s novomiloševićevskom agendom dirigovanom iz Beograda.

Cetinje je svojim demonstracijama 4. i 5. septembra, a potom i masovnim skupom protiv policijske brutalnosti 12. istog mjeseca, pokazalo da Vučić i njegovi pioni u Podgorici ipak nijesu zaveli potpunu kontrolu. Crnogorski bunt na Cetinju prvi je veliki Vučićev poraz od njegova dolaska na vlast jer su se u potpunosti ogolile opresorske snage koje pokoravaju komad po komad regiona. Iz tih demonstracija srpska opozicija morala bi da shvati konačno:

  • Da crnogorska nacija postoji i da nikad nije bila ovako koherentna i spremna na odbranu. Ta nacija ima svoj jezik, svoju kulturu i svoju crkvu i sve jači pritisak iz Srbije činiće njena ubjeđenja još čvršćim.
  • Da je Crkva Srbije puki instrument Vučićeve politike i da bez konkretne svoje reforme predstavlja najveću kočnicu modernizacije i evropeizacije svih društava u kojima ima snažne poluge. Da konstatno omalovažavanje i nepriznavanje crnogorske nacije (i ne samo nje) od strane njenog sveštenstva i velikodostojnika vodi ekstremnom jačanju etnonacionalizma.
  • Da se većinska Crna Gora ne smatra srpskom zemljom, jer pored Srba ovđe žive još Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati, Romi. I da ona nikad ne može biti srpska.
  • Da je Crna Gora članica NATO alijanse.

Ako ove četiri ključne stvari prihvati, srpska opozicija može izaći iz izolacionizma u koji je sabio Vučić. Onda može dobiti vrlo korisnog saveznika, kakvog je demokratska opozicija Srbije imala krajem prošloga vijeka kad je rušen Milošević. Kroz tu saradnju mogla bi se utemeliti nova politika crnogorsko-srpskih odnosa, rasterećena mitomanije i patetike, svedena na partnerski a ne bratski odnos, jer bratski odnosi u politici ne postoje. Takva promjena bila bi snažan signal evropskoj zajednici da se intenzivnije počne baviti najozbiljnijim problemom zapadnoblakanske stvarnosti još od 1999. godine. Ako srpska opozicija ovo ne vidi, onda Vučić zbilja zaslužuje da vječno vlada. No, za razliku od nje koja je toliko izdijeljena i marginalizovana, crnogorska opozicija Vučiću je spremna ići do krajnjih granica za odbranu svoje zemlje, što je pokazalo cetinjsko iskustvo.Aktuelno

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Brkovići i Milović osumnjičeni za višemilionsku štetu

Objavljeno

dana

Autor

Brkovići i Milović osumnjičeni za višemilionsku štetu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Specijalno državno tužilaštvo je 1. septembra donijelo naredbu o sprovođenjun istrage protiv biznismena Dragana Brkovića, vlasnika komapnije Vektra, njegovih sinova Borisa i Bojana  kao i Milića Popovića zbog  krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca, saopštila je specijalna tužiteljka tužiteljka Lidija Vukčević na pres konferenciji Uprave policije i SDT-a.

Oni su, kako se sumnja pričinili višemilionsku štetu toj kompaniji i da su sebi pribavili nezakonitu imovinu.

Vukčević je kazala da iz dokaza koje su prikupili proizilazi da su osumnjičeni tokom 2018. i 2019. godine za sedam miliona eura prodali dio imovine preduzeća, a novac nije otišao za ono za šta je namijenjen.

SDT je pokrenulo finskijsku istragu koja je u toku kojom utvrđuju njihovo imovinsko stanje.

Objasnila je i da je taj novac fiktivnim ugovorima prenijet na druge firme, među kojima je i ugovor o transferu 2.000.000 eura na račun firme iz Abu Dabija, čiji vlasnik je jedan od osumnjičenih.Aktuelno

Nastavite čitati

Crna Gora

Savremena saznanja o palijativnoj medicini

Objavljeno

dana

Autor

Savremena saznanja o palijativnoj medicini

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dom zdravlja Podgorica organizuje 23. septembra 2021. u okviru Interreg IPA projekta prekogranične saradnje – IMPHACT „Poboljšanje kvaliteta i dostupnosti usluge palijativne zdravstvene njege u prekograničnom području”, edukaciju pod nazivom „Savremena saznanja o palijativnoj medicini”, čiji predavači će biti prof. dr sc. Marijana Braš, prim. dr med. i prof. dr sc. Veljko Đorđević, prim. dr med, saopšteno je iz podgoričkog Doma zdravlja.

Kako je navedeno, polaznici edukacije biće socijalni radnici iz svih crnogorskih opština i članovi porodica pacijenata kojima je potrebna palijativna njega, a cilj radionice je, dodaju, edukacija o palijativnoj medicini.

“Detalje o edukaciji, mjesto održavanja i satnicu, kao i način prijavljivanja, zainteresovani mogu naći na sajtu Doma zdravlja Podgorica”, piše u saopštenju.Aktuelno

Nastavite čitati

Crna Gora

Počelo asfaltiranje rekonstruisane Jabučke ulice na Cetinju

Objavljeno

dana

Autor

Počelo asfaltiranje rekonstruisane Jabučke ulice na Cetinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Podgorička kompanija Aviopetrol počela je asfaltiranje Jabučke ulice. Rekonstrukcija saobraćajnice, u dužini od oko 335 metara, sprovedena je u okviru Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2021. godinu.

Osim radova na kolovoznoj i trotoarskoj konstrukciji, rekonstrukcija je obuhvatala izgradnju vodovodne infrastrukture, priključaka fekalne i atmosferske kanalizacije, kao i elektoinstalacija jake i slabe struje, saopšteno je iz Prijestonice.

Radovima je obuhvaćena i rekonstrukcija saobraćajnog prilaza sa parking prostorima. Planirano je i uređenje putnog pojasa oko saobraćajnice i postavljanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije i oprema puta. Vrijednost radova po ugovoru iznosi oko 348,7 hiljada eura.Aktuelno

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije