Povežite se s nama

Crna Gora

Fejzić osudio šovinističke uvrede upućene Abazoviću

Objavljeno

dana

Fejzić: Genocid nazvati pravim imenom

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Islamska zajednica osudila je govor mržnje upućen potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

“Islamska zajednica najoštrije osuđuje govor mržnje iskazan kroz prizemne šovinističke uvrede na vjerskoj osnovi prema potpredsjedniku Vlade, Dritanu Abazoviću”, naveo je na Tviteru reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i dodao da od nadležnih očekuju da taj izolovan slučaj bude promptno i adekvatno procesuiran.

AdvertisementAktuelno

Crna Gora

Šaljaj: Slijedi nam intelektualni preobražaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Šaljaj: Slijedi nam intelektualni preobražaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Romskog Savjeta Mensur Šaljaj obratio se saopštenjem za javnost.

Saopštenje prenosimo u cjelosti

Advertisement

Predsjednik Romskog Savjeta je istakao: promjene koje su se ovih dana desile  u romskom savjetu  bile su neminovne i neophodne i to se nije moglo izbjeći. Ako neko misli da su promjene  deklarativnog karaktera, ubrzo će shvatiti da su bili u zabludi. Savjet nastavlja sa radom tamo gdje  smo  stali za dobrobit našeg naroda. Ostavkom dugogodišnjeg predsjednika Romskog savjeta, svjestan sam da sam na sebe preuzeo veliku odgovornost i obavezu. Zahvalan sam članovima romskog savjeta, koji su mi ukazali povjerenje, da  u narednom periodu obavljam  dužnost  predjsednika  Romskog Savjeta.

Učinit ću sve da  opravdam  povjerenje   mojih sunarodnika, kako Roma tako i Egipćana, jer smatram da  su problemi Roma i Egipćana identični. Mnogo toga nam je zajedničko, a eventualne razlike ćemo ostaviti po strani. Cilj mi je želja da se bavimo zajedničkim problemima, jer zlo i dobro djelimo zajedno.  Tako sam  vaspitan od djetinstva, tako ću se i ponašati, da ne pravim podjele u društvu, uostalom zajedno ćemo lakše do cilja, a cilj  nam je da ostvarimo naša prava i da se za njih institucionalno izborimo.  Funkciju predsjednika Romskog  savjeta doživljavam kao obavezu i odgovornost prema svom narodu i državi kojoj  pripadam.

Neću, ne želim,  niti ću ikada pristati da budem vođa, kojeg bez pogovora treba slušat, želim da budem na usluzi svom narodu, da mi ukažu na svaku eventualnu grešku ili propust, tako sam vaspitan i tako će ostati, sve dok budem obavljao funkciju predsjednika. Problema je mnogo, decenijama  su stavljeni pod tepih i do danas su ostali  nerješeni. O tome ću javnost detaljno informisati nekom drugom prilikom.

Kao predsjednik Romskog savjeta ponašat ću se kao prvi među jednakima sa mojim saradnicima, a prevashodni cilj će nam biti, institucionalno zalaganje  za poboljšanje položaja našeg naroda u Crnoj Gori. Nećemo promjeniti kurs naših zalaganja ni za jedan pedalj. Zalagat ćemo se za demokratsko društvo, građansku Crnu Goru, gdje ćemo i mi kao  manjina  institucioanlno  definisati svoj status pod vedrim nebom Crne Gore.  Želimo da aktivno učestvujemo u  odlučivanju  i kreiranja društvenih  procesa u Crnoj Gori.

Koristim priliku da  svima  poručim, nećemo biti ničiji pijuni. Nemojte nas tako doživljavati, jer ću Vas razočarati. Ovo je prilika da sprovedemo u djelo ono za šta sam se oduvjek zalagao: „intelektualni preporod i preobražaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori“. Samo nas nemojte sputavati i opstruirati, očekujemo podršku, ruku prijateljstva i saradnje  svih  subjekata, koji su spremni da nam pomognu na putu, kojeg smo odavno definisali, a nikada je nismo sproveli do kraja: Integracija bez asimilacije.

Advertisement

Želim svima da poručim da ćemo se za naša prava institucionalno boriti mnogo energičnije, odlučnije, nego što je to bilo do sada, svakako demokratski u skladu sa Ustavom Crne Gore i međunarodnim standardima. Nastojat ćemo da poboljšamo saradnju  i gradimo međusobno povjerenje, sa Ministarstvom prosvjete nauke kulture i sporta, Ministarstvom Finansija i socijalnog staranja, Ministarstvom pravde ljudskih i Manjinska prava, Fondom za zaštitu i ostvarivanje  manjinskih prava Crne Gore, kao i sa ostalim međunarodnim institucijama i Nevladinim Organizacijama.

Naš slogan u našim svakodnevnim aktivnostim biće: Pravda i jednakost za sve i u svim segmentima društvenog djelovanja.  Institucionalno ćemo se boriti protiv svih oblika javne i skrivene diskriminacije po bilo kom osnovu. Mnogo je primjera selektivne pravde u našem svakodnevnom životu, a selektivna pravda je najgora vrsta nepravde. Ukazat čemo na to, jer nemamo pravo da ćutimo, to dugujemo sadašnjim, ali i budućim generacijama. Ovo je bio moj pokušaj da se ukratko iskreno  predstavim građanima Crne Gore,  narodu kojem pripadam,  crnogorskoj javnosti, međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori i Ambasadama.

 Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Protest u Baru: Traže istrage, ali i da ljekari pokažu humanost

Objavljeno

dana

Autor

Protest u Baru: Traže istrage, ali i da ljekari pokažu humanost

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Zbog smrti porodilje A.Š.H. za danas je u podne održan protest ispred Opšte bolnice Bar. Jedna od organizatorki okupljanja, Darija Jelić, poručila je da traže da se ispitaju svi sporni slučajevi, ali i zatražila da ljekari pokažu humanost – da znaju da se ophode prema pacijentima.

“Smrt mlade, zdrave majke nas je sve ostavila nijeme, ali upravo zbog takve tragedije ne smijemo više da ćutimo”, navodi se u najavi, prenosi barski portal.

Advertisement

Porodilja je preminula u srijedu u Kliničkom centru Crne Gore, dva dana nakon što se porodila u Opštoj bolnici Bar.

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović kazala na konferenciji za medije da smrt porodilje nema nikakve veze sa infekcijom kovidom-19.

“Ona je operisana u OB Bar, životno ugrožena je transportovana ka KCCG, urađeno je sve da ostane živa, međutim, terapija nije dala očekivani odgovor i ona je nažalost preminula”, navela je Radulović i dodala da detalje ne može da iznosi zbog zaštite privatnosti.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Menadžment barske bolnice: Ljekare ne proglašavati krivima unaprijed

Objavljeno

dana

Autor

Menadžment barske bolnice: Ljekare ne proglašavati krivima unaprijed

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Menadžment i ljekari Opšte bolnice Bar obratili su se crnogorskoj javnosti, povodom slučaja smrti porodilje iz tog grada.

Obraćanje prenosimo u cjelosti:

Advertisement

Ovim obraćanjem crnogorskoj javnosti želimo da ukažemo na neprimjerene i tendenciozne optužbe, kojima smo izloženi zbog tužnog, i za nas tragičnog događaja, kakav je smrt jedne pacijentkinje Barske bolnice.

Razumijemo bol njene porodice i prijatelja, kao i sumnju svih dobronamjernih ili manje dobronamjernih ljudi, da je njena smrt posljedica ljekarskog nemara ili nestručnosti, ali ipak tražimo da se ni jedan ljekar unaprijed ne proglašava krivcem. Zato zahtijevamo da nezavisna stručna komisija utvrdi sve činjenice u vezi sa ovim slučajem i saopšti ih crnogorskoj javnosti.

Kada dođe do komplikacija pojave disfunkcije, otkazivanja vitalnih organa čak i najveće medicinsko znanje i ljekarsko zalaganje postaje nedovoljno da bi se spasio život. Nažalost, nedobronamjerni i nestručni ljudi od ovog događaja žele da naprave aferu i bez ikakvih dokaza optuže ljekare Barske bolnice, koji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da do ovog neželjenog ishoda ne dođe. Zato još jednom ponavljamo zahtjev da se postupanje ljekara Barske bolnice u ovom slučaju, provjeri ekspertizom nezavisne stručne komisije.

Ministarstvo zdravlja je uzelo učešće u utvrđivanju istine povodom ovog slučaja, o čemu će javnost biti obaviještena.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije