Povežite se s nama

Crna Gora

I ja sam musliman

Objavljeno

dana

I ja sam musliman

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Andrej Nikolaidis

Najgori nije bio suzavac. Ni gumeni meci. Ni kordoni policajaca. Ni vlada koja je učinila sve da na Cetinju padne krv. Najgore nisu bile ni laži vladinih medija.

Advertisement

Ono „jebem li mu majku muslimansku“, upućeno danas Dritanu Abazoviću – to je bilo najgore.

Jer je razorna moć tih pet bezumnih, prostačkih i bezbožnih riječi veća od sve sile koja je koji dan ranije napala Cetinje.

Ne mogu Cetinje i Crnu Goru uništiti sve trupe koje Vučićeva vlada može poslati na nas. Ali psovanje majke muslimanske može.

O zgroženosti Cetinjana, kada su te riječi čuli i vidjeli, neću vam govoriti. Jer se ona podrazumijeva. Jer smo je svi svjesni: pa i oni koji će u narednim danima učiniti sve da taj izgovoreni gadluk okrenu protiv Cetinja.

Koliko je samo muslimana dolazilo na antiratne mitinge na Cetinje devedesetih? Koliko je samo muslimana u to vrijeme gledalo u Cetinje, vidjevši tamo tračak svjetla u fašističkoj tami koja je prekrila ovu zemlju?

Advertisement

Jesu li i musimani bili na barikadama četvrtog i petog septembra? Jesu.

Jesu li bili na trgu sa nama, 12. septembra? Jesu.

Je li sa nama na bini bio Mehmet Zenka, musliman, koji je došao da nam pruži podršku kada nam je najteže? Jeste.

Ja kažem drugačije: hvala Bogu na muslimanima.

Kažem: Crna Gora bi bila još bolja, da je u njoj više muslimana.

Advertisement

Jesam li sa iste te bine, stojeći kraj mog Ulcinjanina i brata Zenke, rekao:

„Jedno vas molim. Neka u vašim srcima nikada ne bude mjesta za mržnju. Jer onoga trena kada počnemo mrziti –

Vučić, Perić, Krivokapić i Abazović su pobijedili“.

Ali: šta jedan bijesni čovjek može učiniti…

Tamo gdje se psuju i napadaju muslimani – i ja sam musliman. Između njih i mene, za mene, nema razlike. Od njih nisam doživio ništa osim dobra i sve što sam pisao – pisao sam da bih ljudima poput onoga koji je Dritanu opsovao muslimansku majku pokušao objasniti dobrotu tih ljudi i ljepotu njihove vjere. Zbog toga me, uostalom, „Vijesti“ zovu „mula Nikolaidis“.

Advertisement

Psovka upućena Dritanu zaboljela me je gore od svake uvrede upućene meni – a nije ih malo i prilično su maštovite.

Crne Gore nema bez Cetinjskog manastira. Ali je, ako nekome nije jasno, nema ni bez muslimana.

 

 



Aktuelno
Advertisement

Crna Gora

Kovačević: Budžet Opštine Nikišić veći 200.000 eura od ovogodišnjeg

Objavljeno

dana

Autor

Kovačević: Budžet Opštine Nikišić veći 200.000 eura od ovogodišnjeg

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Opštinska kasa u Nikšiću za 2022. neznatno je teža od ovogodišnje, tako je i sa kapitalnim budžetom, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Napominje da je za danas zakazana javna rasprava o budžetu te opštine.

Advertisement

”On je za oko 200 hiljada eura jači nego ovogodišnji a kapitalni budžet će biti za oko 100 hiljada viši. Vidjevši dešavanja na državnom nivou i neizvjesnost usvajanja budžeta pa i u slučaju usvajanja novi planovi koji se donose nijesmo uspjeli da procijenimo njihov uticaj na lokalne budžete. Odlučili smo se da to sačuvamo na nivou ovogodišnjeg budžeta”, kazao je Kovačević u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

On je istakao da su u maju, kada su došli na vlast, zatekli 1,5 miliona eura u kasi opštine i kaže da im na taj način nije ostavljena dobra osnova za rad.

”Napominjem da je budžet 2020. je bio 5 miliona, 2019, 6 miliona eura, tako da nam nije ostavljena dobra osnova za dalji rad. Naši politički protivnici su vjerovano mislili da nećemo uspjeti da održimo ni trenutno stanje ali smo pokazali da možemo da donesemo i bolji bdžet nego su to oni uradili. Na nama je da kreativnom relizacijom pokažemo da možemo da ga realizujemo ukorist svih građana”, kazao je Kovačević i u okviru kapitalnog budžeta najavio više od 12 projekata.



Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Đukanović i Medoks: Imenovanje Piča za specijalnog izaslanika potvrda posvećenosti Britanije bezbjednosti regiona

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović i Medoks: Imenovanje Piča za specijalnog izaslanika potvrda posvećenosti Britanije bezbjednosti regiona

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Imenovanje ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan dobra vijest za Crnu Goru i region i potvrda posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti i bezbjednosti regiona, ocijenjeno je tok razgovora predsjednika Crne Gore Mila Đukanović i britanske ambasadorke Karen Medoks.

Đukanović je istakao da je imenovanje specijalnog izaslanika na tragu ocjene koju smo čuli u vrijeme Bregzita – da izlazak UK iz EU neće značiti manjak pažnje za naš region, što Crna Gora pozdravlja.

Advertisement

“Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori i regionu”, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.

Ambasadorka Medoks je uz zahvalnost za prihvaćenu inicijativu za razgovor iskazala veliko zadovoljstvo zbog Đukanovićevog učešća na Konferenciji i puta u Glazgov u zahtjevnom periodu kovid pandemije, ističući da je impresionirana snažnim obavezama i posvećenošću koju je u svom obraćanju izrazio u ime Crne Gore.

“Posebno zadovoljstvo je istakla potvrđivanjem obaveze smanjenja emisije štetnih gasova od 35 odsto i potvrdom mogućnosti njenog daljeg rasta na 40 odsto i više, kao i odlučnošću za završetak niza akcionih planova u oblasti klimatskih promjena. Izrazila je nadu da će njegova liderska uloga i posvećenost koju je u ime Crne Gore pokazao u Glazgovu navesti Vladu na djelovanje u tom pravcu. Prepoznajući oblast energetske tranzicije kao polje sa najviše potencijala, ambasadorka Medoks je iskazala nadu da bi i britanske kompanije mogle biti dio rješenja do kojih će Crna Gora dolaziti u procesu tranzicije na obnovljive izvore energije. Visoko cijeneći entuzijazam za saradnju, najavila je posjetu trgovinskog izaslanika premijera Džonsona i britanskih privrednika iz sektora energetike Crnoj Gori početkom naredne godine”, navode iz Đukanovićevog kabineta.

Medoks i Đukanović
Medoks i Đukanović

Đukanović je uz zahvalnost ambasadorki za interesovanje da zajedno sumiraju rezultate Konferencije u Glazgovu, kao i za poziv i uspješnu organizaciju ovogodišnjeg COP-a, naglasio da se Crna Gora u kontinuitetu, u skladu sa raspoloživim resursima bavi ovim pitanjima, koja su definisana kao prioritet ekološke države posvećene održivom razvoju, ambiciozno učestvujući u ostvarivanju ciljeva Konferencije o klimi.

„Svjesni globalnog značaja ovog pitanja, ali jednako tako i važnosti za budući razvoj naše zemlje, koji je orijentisan na turizam i usluge i komplementarno na proizvodnju zdrave hrane, prilike kao što je COP26 razumijemo kao šansu da dodatno potenciramo značaj multilateralne saradnje za rješavanje globalnih izazova“, kazao je Đukanović.

On je istakao zadovoljstvo što je 197 zemalja ozbiljnije nego ikada prepoznalo izazove i nužnost saradnje uz svijest da se globalni problemi ne mogu rješavati nikakvim nacionalnim akcijama i da nam ostaje da pažljivo pratimo da li će alarmantne tonove koji su se čuli, pratiti i ozbiljna i brza akcija. Uz podsjećanje na preuzete obaveze Crne Gore u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova, izrazio je uvjerenje da ozbiljnom posvećenošću na nacionalnom planu možemo da idemo ambicioznije i dalje, za šta bi značajna podrška, uz postojeći multilateralni okvir, bila bilateralna saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Advertisement
Medoks i Đukanović
Medoks i Đukanović

Đukanović je predložio da se na temelju dosadašnjih aktivnosti razmotre uslovi za kreiranje tzv. „zelenog programa bilateralne saradnje“, budući da je pored neupitne političke deklarisanosti za ovaj zahtjevan cilj, Crnoj Gori potrebna i ekspertska i finansijska podrška.

„Inspirisani Glazgovom možemo doći do projekata koji će nas zajedno približiti ostvarenju ambicija Samita“, zaključio je on.



Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Javni poziv IRF-a za najbolje investicione projekte za žene u biznisu

Objavljeno

dana

Autor

Javni poziv IRF-a za najbolje investicione projekte za žene u biznisu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Investiciono-razvojni fond (IRF) raspisao je javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu u okviru kampanje Ona pokreće biznis, koji će biti otvoren do 15. februara.

„Nagrađujemo tri najkvalitetnija investiciona projekta sa ukupno 15 hiljada eura. Od toga, prva nagrada iznosi sedam hiljada eura, druga pet hiljada i treća tri hiljade eura“, saopšteno je iz IRF-a.

Advertisement

Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su počele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći. Pravo učešća imaju registrovana preduzeća u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave javnog poziva, a posluju kraće od dvije godine.

„Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekta konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu“, rekli su iz IRF-a.

Eksterna stručna komisija će, nakon isteka javnog poziva, sagledati kandidovane investicione projekte i intervjuisati aplikantkinje koje uđu u uži izbor. Posebno će biti vrjednovani investicioni projekti sa fokusom na zelenu i digitalnu ekonomiju. Odluka o nagradama će biti objavljena na sajtu IRF-a.

Prijavu sa potrebnom dokumentacijom je potrebno dostaviti do 15. februara naredne godine na arhivu IRF-a (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 126/1, 81 000 Podgorica) ili putem e-maila: [email protected] sa naznakom: Prijava na javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu.

Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail: [email protected] od 7-15 časova svakog radnog dana.

Advertisement

IRF je raspisao poziv polazeći od svojih ciljeva i vizije, Strategije ženskog preduzetništva do 2024, a u skladu sa mapom puta koja je usmjerena na oporavak ekonomije nakon pandemije koronavirusa i implementaciju ciljeva održivog razvoja energetske i digitalne tranzicije, rodne ravnopravnosti, osnaživanja i jednakog pristupa finansijama, investicija u društvu usmjerenih na ravnomjerni ekonomski razvoj i inkluziju

„Kampanja Ona pokreće biznis ima za cilj podizanje svijesti o značaju, benefitima, potencijalu i uticaju ženskog preduzetništva na društvo, osnaživanje žena u Crnoj Gori za pokretanje novog ili unapređenje razvojnog potencijala postojećeg biznisa, kako bi se obezbijedilo otvaranje novih radnih mjesta, afirmacija ženskog preduzetništva kroz direktnu podršku realizaciji njihovih preduzetničkih ideja, informisanje o dostupnim izvorima finansiranja, mogućnostima i uslovima za kreditiranje ženskog preduzetništva putem kreditnih linija IRF-a“, zaključuje se u saopštenju.



Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije