Povežite se s nama

Novosti.rs

KOMEMORATIVNA SEDNICA ZA VELIMIRA ĐURĐEVIĆA: Nekadašnji predsednik Herceg Novog doprinosio da i u najtežim vremenima ostanemo ljudi

Objavljeno

dana

KOMEMORATIVNA SEDNICA ZA VELIMIRA ĐURĐEVIĆA: Nekadašnji predsednik Herceg Novog doprinosio da i u najtežim vremenima ostanemo ljudi

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NEDAVNO je preminuo nekadašnji predsednik Herceg Novog Velimir Đurđević (1943 – 2021), a danas (14. Septembar) je tim povodom u Skupštini opštine održana komemorativna sednica kojoj su osim članova porodice prisustvovali odbornici, predstavnici lokalne uprave, kolege i prijatelji. Sednicu je otvorio predsednik hercegnovske Skupštine opštine Ivan Otović, a o životu i delu Đurđevića govorio je gradonačelnik Stevan Katić.

Foto: V.V.

- Odlaskom Đurđevića Herceg Novi je izgubio uglednog sugrađanina, koji je tokom svog života i društveno-političkog delovanja ostavio neizbrisiv trag u našoj zajednici. Veliki broj Novljanki i Novljana, kao i onih koji su u naš grad doselili tokom i nakon ratnih dešavanja početkom devedesetih, uvek će se sećati čoveka koji je u najtežim vremenima dao sve od sebe da zaštiti sve nas u Herceg Novom –  rekao je predsednik Katić.

Herceg Novi izgubio uglednog sugrađanina

Velimir Đurđević završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću. Izabran je za odbornika Skupštine opštine Herceg Novi na prvim posleratnim višestranačkim izborima 1990. godine, a za predsednika Opštine u januaru 1991. godine. Bio je i poslanik u veću građana SR Jugoslavije u tri mandata.

On je podsetio da su Đurđevićev mandat na mestu prvog čoveka grada, od 1991. do 1993. godine, obeležile  brojne teškoće, problemi na granici sa Hrvatskom, otkazivanje turističkih aranžmana, priliv skoro deset hiljada izbeglica na 27 hiljada stanovnika, nestašice, rast nezaposlenosti. I u tim, najtežim uslovima, Đurđević se istrajno zalagao za razum, dijalog i mirno rešavanje sporova, pa tako građanima garantovao sigurnost. Podsetio je Katić da je lokalna uprava sa Đurđevićem na čelu izgradila rezervoar na Luštici, usvojila 25 detaljnih urbanističkih planova, dovršila popločavanje trga i dela ulica u Starom gradu, održala Praznik mimoze i Filmski festival. U tim vremenima posebno je došla do izražaja solidarnost i otvorenost kojom se Herceg Novi i danas diči, istakao je Katić i dodao da je Đurđević veliko uvažavanje stekao i kao direktor OŠ "Milan Vuković".

Foto: V.V.

Velimir Đurđević

U ime porodice govorio je Đurđevićev sin Gojko, koji je ocenio da je ratnih devedesetih verovatno baš to teško vreme izabralo Velimira za predsednika "zbog smirenosti i sposobnosti da razgovorom prevaziđe sve probleme, što uvek doprinosi da, uprkos svemu, ostanemo ljudi".

BONUS VIDEO:

Ko je ubio Slavka Ćuruviju?Novosti

Novosti.rs

MESTA MANDIĆU I KNEŽEVIĆU? Vlada sa tri potpredsednika, URA se protivi, Krivokapić još za eksperte

Objavljeno

dana

MESTA MANDIĆU I KNEŽEVIĆU? Vlada sa tri potpredsednika, URA se protivi, Krivokapić još za eksperte

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DOGOVOROM Demokrata i Demokratskog fronta da treba izmešati karte u crnogorskoj vladi i umesto 12 postaviti 18 ministara plus tri potpredsednika, prekjuče su odškrinuta vrata rekonstrukciji kabineta Zdravka Krivokapića, koji je na klimavim nogama maltene od formiranja.

Foto Vlada CG

Nezvanično, kao novi članovi Vlade viđeni su Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Milan Knežević iz DF, Vladimir Joković iz SNP, te demokrate Momo Koprivica i Danilo Šaranović. Navodno, u bezbednosne strukture koje uglavnom drže kadrovi URA Dritana Abazovića trebalo bi da uđu i predstavnici Demokrata. Plan je da na istoj sednici o rekonstrukciji Vlade bude izabran i Tužilački savet, gde trenutno sede ljudi DPS i blokiraju reforme.

Ipak, juče je ubrzo postalo jasno da sprovođenje ove kombinatorike neće teći glatko. Navodno, URA se protivi, a DF i Demokrate pokušavaju da za svoj dogovor dobiju podršku manjina, jer bez Dritanovih nemaju potrebnu većinu u parlamentu.

Premijer Krivokapić izjavio je juče da smatra da jedino ekspertska vlada može uspešno da vodi demokratsku tranziciju Crne Gore:

- Raduje me što se u okviru parlamentarne većine pokrenuo dijalog koji će rezultirati boljitkom za sve crnogorske građane i bržom integracijom naše zemlje u EU.

Foto DF

Andrija Mandić i Milan Knežević

Prema rečima poslanika URA Božene Jelušić, dogovor dva koaliciona partnera je novi politički momenat i sada je sve moguće: od novih izbora do nekog drugog rešenja:

- Moramo da znamo da li sporazum koji smo potpisali 9. septembra prošle godine važi i dalje. Mi ostajemo pri svim tačkama ovog dogovora. Ukoliko naši partneri povlače potpis moramo biti obavešteni. Ako neko ima 41 poslanika za drugačije, može odmah da bude zakazana sednica Skupštine.

S druge strane, Medojević je istakao juče da Krivokapić više ne može da bude premijer i "da veruje da će URA insistirati na saradnji sa DPS i da će tražiti prelaznu vladu".

- Ukazujemo na neodrživost ove vlade za koju ne postoji volja građana. To je slaba vlada. Ne može da sprovede nužne reforme, imajući u vidu da je protivnik nedemontirana kriminalna organizacija koju treba ugasiti, a to je DPS. Neki su se više bavili time da ugase DF nego da sprovedu reforme građana. Konačno su kolege iz Demokratske Crne Gore shvatile da je država u opasnosti od bivšeg režima. Demokrate su napravile ogroman kompromis i više ne stoje iza ove ekspertske vlade.

ODBOR O MILU

USTAVNI odbor parlamenta razmatraće 22. septembra predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav. SNP je inicijator rasprave, a u obrazloženju navode da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da "nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmestiti iz Cetinja", čime je narušio načelo odvojenosti Crkve i države.Novosti

Nastavite čitati

Novosti.rs

„NOVOSTI“ OTKRIVAJU: Kako bi mogla da izgleda Vlada Crne Gore

Objavljeno

dana

"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Kako bi mogla da izgleda Vlada Crne Gore

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DOGOVOROM Demokrata i Demokratskog fronta da treba izmešati karte u crnogorskoj vladi i umesto 12 postaviti 18 ministara plus tri potpredsednika, juče su odškrinuta vrata rekonstrukciji kabineta Zdravka Krivokapića, koji je na klimavim nogama maltene od formiranja.

Foto: gov.me

Opširnije o tome kako bi mogla da izgleda Vlada Crne Gore čitajte u sutrašnjem štampanom izdanju "Večernjih novosti".

Foto: Novosti

 

 
 Novosti

Nastavite čitati

Novosti.rs

PODGORICA OTIMA CETINJSKI MANASTIR SPC: Odbijen zahtev da se svetinja upiše na MCP

Objavljeno

dana

Autor

PODGORICA OTIMA CETINJSKI MANASTIR SPC: Odbijen zahtev da se svetinja upiše na MCP

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


CETINJSKA područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) za brisanje Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Poklonici cetinjskoj svetinji često su meta ektremista / Foto D. Milovanović

U rešenju, u koje je agencija Mina imala uvid, odbija se kao neosnovan zahtev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti i nalaže se da se nad tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP, prenosi RTCG.

U opširnom obrazloženju se, kako prenosi RTCG, između ostalog, navodi da je utvrđeno da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada Crne Gore je u ponedeljak naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da, bez odlaganja, u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umesto Cetinja, kao vlasnika upiše državu.

- Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način na koji će, umesto Prestonice Cetinje, kao nosioca prava svojine..., vratiti upis na Državu Crnu Goru - navodi se u zaključku koji je Vlada usvojila u sredu.

Zaključak je usvojen bez održavanja sednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova.

Iz Vlade su Upravi za katastar i državnu imovinu naložili i da bez odlaganja, do okončanja postupka promene upisa, u listu nepokretnosti unese zabeležbu zabrane otuđenja i opterećenja.

Vlada je tu odluku donela dan uoči sednice Skupštine Cetinje, na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.Novosti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije