Povežite se s nama

Novosti.rs

KOMEMORATIVNA SEDNICA ZA VELIMIRA ĐURĐEVIĆA: Nekadašnji predsednik Herceg Novog doprinosio da i u najtežim vremenima ostanemo ljudi

Objavljeno

dana

KOMEMORATIVNA SEDNICA ZA VELIMIRA ĐURĐEVIĆA: Nekadašnji predsednik Herceg Novog doprinosio da i u najtežim vremenima ostanemo ljudi

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NEDAVNO je preminuo nekadašnji predsednik Herceg Novog Velimir Đurđević (1943 – 2021), a danas (14. Septembar) je tim povodom u Skupštini opštine održana komemorativna sednica kojoj su osim članova porodice prisustvovali odbornici, predstavnici lokalne uprave, kolege i prijatelji. Sednicu je otvorio predsednik hercegnovske Skupštine opštine Ivan Otović, a o životu i delu Đurđevića govorio je gradonačelnik Stevan Katić.

Foto: V.V.

Advertisement

- Odlaskom Đurđevića Herceg Novi je izgubio uglednog sugrađanina, koji je tokom svog života i društveno-političkog delovanja ostavio neizbrisiv trag u našoj zajednici. Veliki broj Novljanki i Novljana, kao i onih koji su u naš grad doselili tokom i nakon ratnih dešavanja početkom devedesetih, uvek će se sećati čoveka koji je u najtežim vremenima dao sve od sebe da zaštiti sve nas u Herceg Novom –  rekao je predsednik Katić.

Herceg Novi izgubio uglednog sugrađanina

Velimir Đurđević završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću. Izabran je za odbornika Skupštine opštine Herceg Novi na prvim posleratnim višestranačkim izborima 1990. godine, a za predsednika Opštine u januaru 1991. godine. Bio je i poslanik u veću građana SR Jugoslavije u tri mandata.

On je podsetio da su Đurđevićev mandat na mestu prvog čoveka grada, od 1991. do 1993. godine, obeležile  brojne teškoće, problemi na granici sa Hrvatskom, otkazivanje turističkih aranžmana, priliv skoro deset hiljada izbeglica na 27 hiljada stanovnika, nestašice, rast nezaposlenosti. I u tim, najtežim uslovima, Đurđević se istrajno zalagao za razum, dijalog i mirno rešavanje sporova, pa tako građanima garantovao sigurnost. Podsetio je Katić da je lokalna uprava sa Đurđevićem na čelu izgradila rezervoar na Luštici, usvojila 25 detaljnih urbanističkih planova, dovršila popločavanje trga i dela ulica u Starom gradu, održala Praznik mimoze i Filmski festival. U tim vremenima posebno je došla do izražaja solidarnost i otvorenost kojom se Herceg Novi i danas diči, istakao je Katić i dodao da je Đurđević veliko uvažavanje stekao i kao direktor OŠ "Milan Vuković".

Advertisement

Foto: V.V.

Velimir Đurđević

U ime porodice govorio je Đurđevićev sin Gojko, koji je ocenio da je ratnih devedesetih verovatno baš to teško vreme izabralo Velimira za predsednika "zbog smirenosti i sposobnosti da razgovorom prevaziđe sve probleme, što uvek doprinosi da, uprkos svemu, ostanemo ljudi".

BONUS VIDEO:

Advertisement

Ko je ubio Slavka Ćuruviju?Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Novosti.rs

OTKAZANA SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST CG: Nisu se pojavili Abazović, Radulović, Sekulović i Knežević

Objavljeno

dana

Autor

SUDIJE I TUŽIOCE VLADA TERA NA PRINUDNI RAD? Upozoravaju da će ova odluka izazvati štetu za budžet Crne Gore

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SEDNICA Veća za nacionalnu bezbednost u Crnoj Gori nije održana jer se nisu pojavili potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Đorđe Radulović i Sergej Sekulović, kao ni šef skupštinskog Odbora za bezbednost Milan Knežević.

Foto Vlada CG

Advertisement

Kabinet pemijera Zdravka Krivokapića saopštio je da sednica nije održana, usled nepojavljivanja pet članova Veća, uprkos tome što je održavanje sednice bilo organizovano i prilagođeno obavezama većine članova Veća.

Podsetimo, sednicu je sazvao crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, a zasedanje je trebalo da počne u 17 časova.

Na sednici su trebala da budu razmatrana aktuelna bezbednosna situacija. Poslednjih sedmica u Crnoj Gori je aktuelno pitanje krijumčarenja narkotika, posebno u svetlu činjenice da je nedavno u Podgorici otkriveno oko pola tone kokaina.

Advertisement

BONUS VIDEO:

PRIPREMA ZA SAHRANU VLADIKE LAVRENTIJA: Episkop će počivati u Soko Gradu

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA: „Ne učestvujemo u međustranačkim političkim kalkulacijama“

Objavljeno

dana

ODGOVORNOST PREBACUJU NA MITROPOLIJU: Zvanična Crna Gora traži da SPC predloži da li će ustoličenju Joanikija prisustvovati vernici

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SAOPŠTENJE Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve prenosimo integralno.

Foto: Z. Jovanović

Advertisement

U vezi glasina koje su se danas čule da Srpska Pravoslavna Crkva daje podršku formiranju manjinske vlade Crne Gore Mitropolija crnogorsko-primorska kao dio SPC u Crnoj Gori, radi pune istine, obaveštava javnost o sledećem:

Mitropolija nije dala rečenu podršku niti želi da učestvuje, ni sada ni ubuduće, u međustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama.

Za Mitropoliju je dragocena i važna izborna pobeda nad bogobornim bivšim režimom od 30. avgusta 2020. godine koju su stranke sadašnje parlamentarne većine izvojevale na talasu svenarodnih litija. Kao što je svima poznato te mirne, molitvene litije su bile jedinstven jevanđelski izraz borbe za slobodu vere.

Advertisement

Stoga neka niko od Mitropolije ne očekuje da će ona dati podršku formiranju bilo koje vlade koja bi na mala ili velika vrata, posredno ili neposredno, vratila na vlast bivši režim. Podsjećamo da su zvanični predstavnici bivšeg režima zbog ugrožavanja vjerskih prava i sloboda SPC sami sebe izopštili iz Crkve i time ostali van njenog okrilja sve do njihovog iskrenog pokajanja koje se nažalost nije dogodilo do dana današnjeg.

BONUS VIDEO:

OBELEŽENA 80. GODIŠNJICA NOVOSADSKE RACIJE: Položeni venci na spomenik "Porodica"

AdvertisementNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

„NISMO U VLADI JER BISMO ZAUSTAVILI ŠVERC“: Milan Knežević ne želi da pruži legitimitet Krivokapiću

Objavljeno

dana

"NISMO U VLADI JER BISMO ZAUSTAVILI ŠVERC": Milan Knežević ne želi da pruži legitimitet Krivokapiću

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, saopštio je da neće prisustvovati Veću za nacionalnu sigurnost koje zaseda danas.

Foto N. Paraušić

Advertisement

- Ne želim ni na jedan način da dajem legitimitet ni Zdravku Krivokapiću ni Dritanu Abazoviću u njihovoj borbi za fotelje i prevlast u bezbednosnom sektoru. Vlada Zdravka Krivokapića je mrtva i to je svakom jasno. I sad neko pokušava da kroz sednicu veća za nacionalnu sigurnost ovakvoj vladi da zombi status ne bi li pokušali da u borbi za preuzimanje bezbednosnog sektora neke strukture u vladi zauzmu početnu poziciju, a odnosi se na šverc narkotika i šverc cigareta - rekao je on.

Krivokapić trošio vreme na obračun sa DF-om

Knežević je naveo da od dešavanja na Cetinju, DF i lično Knežević su očekivali da će Krivokapić povući poteze koje mu dozvoljavaju ustav i zakon, a to je da pokrene inicijativu za smenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i sva odgovorna lica za koja je tvrdio da su učestvovala u puzajućem državnom udaru.

Milan Knežević / Foto V. K.

Advertisement

- Međutim, Zdravko Krivokapić je trošio vreme na obračun sa DF-om preko portala i društvenih mreža koje su vodili članovi njegove porodice ili njemu bliska lica i preko medijskih spinova i različitih konstrukcija koje nisu imale nikakvo utemeljenje u istini, a to je to da DF želi fotelje i želi da destabilizuje ovu Vladu. Ova Vlada je destabilizovana onog dana kada je izneverena izborna volja građana i kada je upravo Krivokapić zatražio da, kroz manjinski koncept on i njegovi ministri koji nisu izašli na izbore, zajedno sa Dritanom Abazovićem koji ima tri poslanika preuzmu 100% izvršne vlasti - naveo je Knežević.

Lider DNP-a je istakao da je Demokratski front nakon dešavanja na Cetinju pozivao Krivokapića da inicira smenu Dritana Abazovića kao glavnog koordinatora svih službi bezbednosti.

DF se ne bavi švercom

- Ali tada nam je Zdravko govorio da je Dritan njegov brat i da više veruje Dritanu Abazoviću, nego što veruje onima koji su ga stavili na prvo mesto izborne liste “Za budućnost Crne Gore". Kao član Veća za nacionalnu sigurnost bio sam protiv imenovanja Dritana Abazovića na Vocap sednici koju je organizovao Zdravko Krivokapić protiv pravilnika i svih postojećim zakonskim propisima. Upozoravao sam na pogubne reklamerske avanture i Dritana i Zdravka, a odnose se na borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom gde je država pala na ispitu. Kulminiralo je kada je Krivokapić optužio Abazovića, da je na osnovu tajnih podataka u koje je imao uvid, došao do zaključka da je njegov prvi potpredsednik povezan sa organizvanim narko kartelima, a njegov prvi potpredsednik optužio njega da je povezan sa švercom cigareta - kazao je Knežević.

Advertisement

Jedan od lidera DF-a je kazao da DF niti švercuju cigarete niti švercuju narkotike i da je svima u Crnoj Gori jasno da nisu mogli biti u vladi zato što bi zaustavili i šverc narkotika i šverc cigareta.

( In4s )

BONUS VIDEO:

Advertisement

PROTEST U NIKŠIĆU: Nemanja Vuković, predsednik nikšićkog parlamenta obratio se okupljenim građanimaNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije