Povežite se s nama

Društvo

Marković se častio luksuznom limuzinom od 42.000 eura

Objavljeno

dana

Marković se častio luksuznom limuzinom od 42.000 eura

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ask tvrdi da im je dostavio detaljne podatke o osnovu sticanja

Marković se častio luksuznom limuzinom od 42.000 eura

MANS na osnovu Zakona o SPI dobio dokumentaciju na osnovu koje se vidi da je automobil koštao 42.000 eura. Poslanik nije odgovarao na pitanja “Vijesti” o načinu finansiranja vozila


Marković pored “majbaha”, za koji nova Vlada najavljuje da će prodati, Foto: Filip Roganovic
Advertisement

Poslanik u Skupštini Crne Gore Duško Marković prijavio je sredinom prošlog mjeseca Agenciji za sprečavanje korupcije da je postao vlasnik nove limuzine “volvo S90”, koju je platio više od 40.000 eura.

Iz dokumentacije, koju je prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dobila nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), ova trgovina Markovića je koštala 42.000 eura.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) nije odgovarao na pitanja “Vijesti”, između ostalog, na koji način je finansirao novi luksuzni automobil metalik-crne boje sa motorom koji je dizel/hibrid. Na sajtu ovlašćenog zastupnika se navodi da, između ostalog, ovaj model automobila nudi parking kameru i pomoć pri parkiranju, a proizveden je 2021.

Advertisement

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac ističe da je Marković kao javni funkcioner dužan javnosti do u detalje da objasni porijeklo novca za kupovinu.

”Imajući u vidu, s jedne strane, da njegov imovinski karton za prethodnu godinu pokazuje da on nije mogao iz redovnih prihoda da to priušti, a s druge strane da nemamo informaciju o tome da li je u međuvremenu podigao kredit ili na neki drugi način obezbijedio ta sredstva,” kazao je Milovac za “Vijesti”.

Prema posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu, Marković je prošle godine prihodovao nepunih 28.000 eura, a na kraju prošle godine na tekućem računu imao je ušteđeno 12.655 eura.

U posljednjoj godini premijerskog mandata Marković je uglavnom primao platu od malo više od 1.770 eura, a još 356 eura mjesečno kao predsjednik Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije.

Nakon poraza na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima i izbora Vlade Zdravka Krivokapića početkom decembra, Marković je prijavio prvu poslaničku platu od nepunih 1.800 eura. Istog mjeseca, iz Fonda PIO je prijavio prihod od nepunih 950 eura.

Advertisement

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da posebnim izvještajem prijavi svako uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

Marković je u zakonskom roku prijavio uvećanje imovine.

U kartonu se kao osnov sticanja navodi kupovina, ali nema drugih detalja.

”Marković je Agenciji, uz izvještaj o prihodima i imovini koji se odnosi na uvećanje imovine preko 5.000 eura, dostavio detaljne podatke o osnovu sticanja putničkog motornog vozila marke ‘volvo S90’, što je potvrđeno u toku provjere, koja je povjerljive prirode”, kazali su “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Iz MANS-a poručuju da Agencija svojim odgovorom, a Marković neodgovaranjem na pitanja “otvaraju ogroman prostor za spekulacije i za nagađanja odakle je porijeklo tog novca”.

Advertisement

”Ovo je samo nastavak načina na koji Agencija zapravo štiti ne javni interes, nego privatnost javnih funkcionera na koji oni nemaju pravo kada je u pitanju interes javnosti da zna odakle konkretno Markovću novac za automobil vrijedan 42.000 eura”, kazao je Milovac za “Vijesti”.

Milovac dodaje da i postojeća legislativa, ali i način na koji je Agencija sprovodi ide više u korist javnog funkcionera koji eventualno imaju nešto da sakriju nego što je u korist javnog interesa, odnosno prava građana da zna.

”A nema spora da je javnost zainteresovana, imajući u vidu sve ono što smo mogli do sada da vidimo kada je u pitanju životni stil visokih javnih funkcionra. A najčešće kod visokih javnih funkcionera bivše vlasti možemo da vidimo tu ogromni razliku između onoga što su njihovi zvanični prihodi a što je njihov životni stil, koji se ogleda u nekretninama, automobilima i uopšte načinu na koji žive oni i njihove porodice”, kazao je Milovac.

Sadašnji poslanik, a bivši premijer nije imao svoj automobil u posljednjih petnaestak godina, vidi se iz imovinskih izvještaja koji su dostupni na sajtu Agencije.

Kada je u pitanju pokretna imovina prijavio je da je vlasnik osam komada vatrenog oružja – šest pištolja, revolvera puške, koji su proizvedeni između 1990. i 2005. godine.

Advertisement

U posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu prijavio da je vlasnik stambenog prostora od 103, pomoćnog objekta od 32 i garaže od 27 metara kvadratnih koje je stekao razmjenom. Pored toga je razmjenom stekao i 2.049 metara kvadratnih zemljišta. Ostatak imovine je stekao nasljeđem – četvrtinu kuće od 72 i pašnjaka od 25.882 metra kvadratna, kao i osmine pašnjaka od 10.630 metara kvadratnih.

Marković nije dao ASK-u saglasnost za uvid u bankarske račune.

U vrijeme dok je Marković bio premijer, kupljena su dva identična “mercedesa maybach (majbah) S650”, plaćena iz kase ANB 1,3 miliona eura, a jedan je koristio on.

Krivokapićeva Vlada je na početku mandata saopštila da će ova vozila prodati, ali to ni poslije devet mjeseci još nije učinila.

Advertisement

VijestiVijesti

Društvo

Liječenje neplodnosti: U odborima očekuju liberalniji zakon, prihvatljiv i surogat u porodici

Objavljeno

dana

Liječenje neplodnosti: U odborima očekuju liberalniji zakon, prihvatljiv i surogat u porodici

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


da se jasno definiše ko ima pravo na postupke medicinski potpomognute oplodnje

Liječenje neplodnosti: U odborima očekuju liberalniji zakon, prihvatljiv i surogat u porodici

Tekst budućeg propisa mogao bi da omogući, uvoz ne samo sopstvenog, već i doniranog reproduktivnog materijala (spermatozoida, jajnih ćelija…), poveća starosnu granicu za žene koje ulaze u postupke, ali i omogući surogat u okviru porodice i kada je to medicinski opravdano


Sa sjednice Odbora za rodnu ravnopravnost, Foto: Skupština Crne Gore
Advertisement

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržao je na današnjoj sjednici Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), uz saglasnost članova da tekst mora da pretrpi izmjene i da se na njega mora amandmanski djelovati. „Zeleno“ svjetlo, uz jednake sugestije da su izmjene teksta neophodne, Predlog zakona prethodno je istog dana dobio na Odboru za rodnu ravnopravnost.

Tako bi tekst budućeg propisa mogao da omogući, uvoz ne samo sopstvenog, već i doniranog reproduktivnog materijala (spermatozoida, jajnih ćelija…), poveća starosnu granicu za žene koje ulaze u postupke, ali i omogući surogat u okviru porodice i kada je to medicinski opravdano.

Tamara Vujović, članica oba odbora na kojima je diskutovano o predlogu propisa koji se bavi liječenjem steriliteta, i članica Kolegijuma Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, podsjetila je da je važeći, Zakon o liječenju neplodnosti asistiranim reproduktivnim tehnologijama, usvojen još 2009, da je skoro istovjetan tekst predložen i u vrijeme prethodne Vlade i da je u međuvremenu arhiviran. Kazala je i da je tokom proteklih godina medicina napredovala, da su desile brojne promjene, a da ih je, zbog toga što nisu dio predloženog teksta, neophodno implementirati u buduće zakonsko rješenje.

Advertisement

Prema riječima Vujović, Predlog zakona neophodno je i dodatno usaglasiti sa direktivama Evropske unije.

Pojasnila je i zbog čega, iako je predlog teksta, kako je rekla, neophodno mijenjati u velikoj mjeri, nisu pristupili pisanju novog zakona.

„Jer smo čuli da je već prošao evropsku proceduru, to je jedno od prelaznih mjerila za poglavlje 28 – Zaštita zdravlja i potrošača. Zato smo se zajednički usaglasili da to budu brojna amandmanska djelovanja, zbog toga što je potrebno donijeti jedan novi zakon u skladu sa savremenim kontekstom, direktivama EU, koji će na najbolji način služiti građanima koji žele da se ostvare kao roditelji“, rekla je ona.

Na sjednicama oba odbora od više učesnika čulo se kako bi budući zakon trebalo da bude liberalniji u odnosu na važeći, ali i u odnosu na predloženo rješenje, pa su najavljeni brojni amandmani.

Kako je saopšteno, Ženski klub i Odbor za rodnu ravnopravnost, od Ministarstva zdravlja, kroz predloge, traže da se, pored ostalog, u zakonu jasno definiše ko ima pravo na postupke medicinski potpomognute oplodnje, posebno u dijelu koji to pravo garantuje ženi bez partnera; da se precizno formuliše norma kojom se propisuje ko sve ima pravo na liječenje neplodnosti primjenom postupaka MPO i obezbijedi adekvatna sudska zaštita osobama o čijem pravu na liječenje odlučuje komisija.

Advertisement

„Kao još jednu novinu, definisali smo određivanje starosne granice za osobe koje su u procesu MPO i predlog je da se ona sa 43, poveća na 52 godine“, pojasnila je Vujović.

Predloženo je i da se jasno propišu mogućnosti uvoza i izvoza – ne samo sopstvenog, već i doniranog reproduktivnog materijala, te da se razmotri i surogat među srodnicima.

Vujović je kazala da je svjesna da pitanje surogata treba uvesti oprezno, ali i dodala da o toj temi treba da počne da se govori „u skladu sa tendencijama koje kažu da treba omogućiti sve postojeće i moguće načine osobama koje žele da se ostvare kao roditelji“.

Evropski parlament usvojio je krajem juna rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena, čiji je predlagač bio hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić.

Rezolucijom se, u dijelu koji se odnosi na liječenje neplodnosti, države članice pozivaju da osiguraju da sve osobe reproduktivne dobi imaju pristup liječenju neplodnosti bez obzira na njihov socioekonomski status ili bračno stanje, identitet ili seksualnu orijentaciju… Ujedno, članice se pozivaju da „u pogledu plodnosti primjene holistički, uključiv i nediskriminirajući pristup koji se temelji na pravima, uključujući mjere za sprečavanje neplodnosti, i osiguraju jednak pristup uslugama za sve osobe reproduktivne dobi te dostupnost i pristupačnost medicinski potpomognute oplodnje u Evropi“.

Advertisement

Sjednicama i Odbora za zdravstvo i Odbora za rodnu ravnopravnost prisustvovale su Anka Vukićević, državna sekretarka u resoru zdravlja i, kao gošća, Marija Popović Kalezić, izvršna direktorica Centra za građanske slobode (CEGAS).


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Nikšić: 20 timova učiće o razvoju startup biznisa

Objavljeno

dana

Nikšić: 20 timova učiće o razvoju startup biznisa

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


uz pomoć međunarodnih mentora

Nikšić: 20 timova učiće o razvoju startup biznisa

„Imamo četiri osnovna prioritetna pravca Strategije pametne specijalizacije, od kojih su tri vertikalna i jedan horizontalan. Vertikalni prioriteti se odnose na poljoprivredu i proizvodnju hrane, energetiku i razvoj energetskog sektora i održivi i zdravstveni turizam, dok je horizontalni prioritetni pravac usmjeren na razvoj ICT tehnologije“, kazao je Drobnjak


Foto: Svetlana Mandić
Advertisement

Naredna četiri dana 20 odabranih timova, od 38 koliko se prijavilo, u nikšićkom Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolisu imaće priliku da svoje ideje sa kojima su aplicirali unaprijede, nauče više o svim fazama razvoja startup bizinisa, formalnim procedurama registracije, kao i o uspješnom prezentovanju ideja na putu transformacije ka uspješnom biznisu.

U tome će im pomoći međunarodni mentori, a prema riječima v.d. izvršnog direktora Tehnopolisa, Đorđa Malovića, na raspolaganju će im biti kako sve laboratorije, tako i raspoloživo ljudstvo, kako bi njihove ideje zaživjele.

Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, kazao je da su se prilikom odabira 20 timova rukovodili vodili ciljevima koji su propisani od strane Strategije pametne specijalizacije, dok su dodatni kriterijumi bili održivi ciljevi Ujedinjenih nacija.

Advertisement

„Imamo četiri osnovna prioritetna pravca Strategije pametne specijalizacije, od kojih su tri vertikalna i jedan horizontalan. Vertikalni prioriteti se odnose na poljoprivredu i proizvodnju hrane, energetiku i razvoj energetskog sektora i održivi i zdravstveni turizam, dok je horizontalni prioritetni pravac usmjeren na razvoj ICT tehnologije“, kazao je Drobnjak.

Kazao je da su zbog stepena njihove inovativnosti prilikom odabira 20 timova imali izazovan posao, kao i da ih raduje činjenica što imaju progres u odnosu na prošlu godinu, kada su u pitanju pristigle ideje.

„Ono što želimo da postignemo je da ideje koje ćemo razvijati tokom kompletnog predakceleracijskog programa budu ideje koje su adekvatne za odgovarajući tržišni momenat i da odgovore ne samo nacionalnim, nego i globalnim izazovima koji su trenutno aktuelni u svijetu“, istakao je Drobnjak.

Tehnopolis startup
foto: Svetlana Mandić

Rukovodilac projekta, Aleksandar Janičić, kazao je da će nakon četvorodnevnog buskampa odabrati šest najboljih timova koji će ući u BoostMeUp program, koji podrazumijava nefinansijsku i finansijsku podršku.

„Dobiće priliku da pet mjeseci rade sa grupom međunarodnih vrlo kvalitetnih mentora na šest ključnih tema za razvoj inovativne ideje, kako bi unaprijedili ideju i prošli put od ideje do njene komercijalizacije, nadamo se na globalnim tržištima, jer se trudimo da kroz ove inovativne biznise pokušamo da kreiramo izvozno orjentisane proizvode i usluge kako bi našu ekonomiju učinili konkurentnijom i kako bi vršili supsticuju uvoza i izvoza, kada je naša zemlja u pitanju“, kazao je Janičić.

Odabrani timovi dobiće i po šest hiljada eura i imaće priliku da na finalnom događaju prezentuje ideje i konkurišu za dodatne nagrade.

Advertisement

Istakao je da je prva generacija korisnika BoostMeUp programa razvila startup-ove i nastavila uspješno da funkcioniše i nakon završetka projekta, a vjeruje da će se to isto dogoditi i sa ovogodišnjim učesnicima.

Nosilac programa, koji sufinansira Ministarstvo ekonomskog razvoja, je Inovaciono preduzetnički centar „Tehnopolis”, a partneri su Naučno-tehnološki park Crne Gore, IT kompanija „Amplitudo” i Crnogorski Telekom.

Dušan Banović, iz Crnogorskog Telekoma, kazao je da je danas, zahvaljujući ovakvim platformama, mnogo lakše da se dođe od ideje do realizacije.

„Smatramo da je ovo pravi put kojim treba da se kreću, ne samo mladi ljudi, nego svi koji imaju inovativne ideje. Ako se vratimo par godina unazad, oni nijesu imali priliku da imaju ovakvu podršku. Tu su i eminentni mentori, razne kompanije i partneri koji dodatno pomažu, tako da smatramo da put od ideje do realizacije nikada nije bio kraći“, kazao je Banović.

Tokom četvorodnevnog programa timovi će učestvovati u brojnim radionicama, meetup-ovima, pratiti predavanja, raditi individualno i u grupama sa renomiranim mentorima i predavačima

Advertisement

Ove godine, program su podržali kompanija Rakuten Viber, kao i startup inkubator Digital Den koji je obezbijedio specijalnu nagrada za najbolje – putovanje u SAD i mogućnost predstavljanja ideja potencijalnim investitorima.

Program je usklađen sa prioritetima S3 nacionalne strategije kojom se potencira novi model ekonomskog razvoja zasnovan na ciljanoj podršci naučno-istraživačkim i inovativnim aktivnostima.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

CGO: Nepoznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Bratić ima kapacitet i kredibilitet da bude ministarka

Objavljeno

dana

Autor

CGO: Očekujemo osuđujuću presudu za Lakićević Đuranović

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„naša metodologija poznata i javnosti dostupna“

CGO: Nepoznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Bratić ima kapacitet i kredibilitet da bude ministarka

Bratić ranije danas nije htjela konkretno da odgovori na pitanje kako komentariše istraživanje CGO prema kojem je njeno ministarstvo dobilo najnižu ocjenu


Foto: CGO
Advertisement

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da „nije poznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Vesna Bratić ima kapacitet, kredibilitet i legitimitet da bude ministarka, a još manje da vodi četiri resora“.

Bratić ranije danas nije htjela konkretno da odgovori na pitanje kako komentariše istraživanje CGO prema kojem je njeno ministarstvo dobilo najnižu ocjenu.

„Metodologija istraživanja kroz zajedničku inicijativu CGO i agencije Damar – CG plus – poznata je i javnosti dostupna. Nije poznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Vesna Bratić ima kapacitet, kredibilitet i legitimitet da bude ministarka, a još manje da vodi 4 resora“, navodi se u reagovanju objavljenom na Tviter nalogu CGO.

Advertisement

Zajedničko istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR pokazalo je da su građani najlošije ocijenjeni Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (2,47) i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (2,46).

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 24. novembra, na uzorku od 1.012 ispitanika.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije