Povežite se s nama

Društvo

Монтефарм због страха од грипа купује 27.180 вакцина

Objavljeno

dana

Монтефарм због страха од грипа купује 27.180 вакцина

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Стиже нам сезона респираторних инфекција, међу којима и грип који може да буде опасан ако се појави у ширем облику, с обзиром на то да имамо епидемију короне, истиче за „Дан“ инфектолог Милован Живковић

Из Института за јавно здравље су пред почетак сезоне респираторних инфекција препоручили да се вакцинишу све особе старије од 50 година, док епидемиолози и инфектолози упозоравају да та инфекција са вирусом корона може бити веома опасна. Управо због опасности од појаве још једне епидемије вируса, Монтефарм је расписао тендер за набавку 27.180 доза вакцина против грипа, чија је вриједност 244.000 еура. Из Монтефарма је „Дану“ саопштено да крајем октобра очекују испоруку вакцина против сезонског вируса.

Инфектолог Милован Живковић је у разговору за „Дан“ истакао да сви они са хроничним обољењима који су примили вакцину против ковида 19 ниејсу заштићени од грипа, због чега морају обавезно да се имунизују.

– Стиже нам сезона респираторних инфекција, међу којима и грип који може да буде опасан ако се појави у ширем облику, с обзиром на то да имамо епидемију короне. Прошле године нас је то заобишло што не значи не значи да ћемо и ове јесени имати исту ситуацију. Иако током љета вирус обично није у замаху, показало се да имамо велики број заражених и могуће је да нас вирус корона поново изненади. Неће бити нимало пријатно ако будемо имали двије комбиноване инфекције у популацији, због чега апелујемо на све особе са коморбидитетима да се вакицинишу. Посебно су на удару особе са хроничним обољењима које не би могле да се изборе са обје инфекције. У домовима здрава постоји план за особе које и ове године треба да приме вакцину. Годишње у свијету од грипа умре на хиљаде особа и то морамо схавтити озбиљно – нагласио је Живковић.

Епидемиолог Института Милена Поповић Самарџић је казала да вакцинацију препоручују свим вулнерабилним групама и да грип може бити веома опасан, ако се грађани не заштите.

– Потребно је да се против грипа вакцинишу сви старији од 50 година као и особе са коморбидитетима. Ширење вируса грипа додатно би оптеретило здравствени систем и апелујемо на грађане да се заштите чим вакцине буду доступне – наводи Поповић Самарџић за „Дан“.

Симптоми слични ковиду

Из Института наводе да је грип акутно вирусно обољење дисаjних путева, коjе се лако преноси са човjека на човjека. Обољење jе узроковано вирусима инфлуенце. Постоjе три типа вируса инфлуенце: А, Б и Ц, а оболиjевање наjчешће изазиваjу типови А и Б. Симптоми су слични као и код вируса корона.

– Грип може изазвати блажу или озбиљниjу клиничку слику, а код особа са ослабљеним имунитетом, особа коjе болуjу од хроничних болести, и посебно код стариjих особа, може имати фаталан исход. Симптоми грипа су повишена тjелесна температура, грозница, главобоља, кашаљ, киjавица, цурење из носа, гушобоља болови у мишићима и малаксалост – појаснили су из ИЈЗ.

Из Здравствене установе апотеке Црне Горе Монтефарм објашњавају да су 2. септембра расписали тендер за набавку вакцине против сезонског грипа.

– Проциjењена вриjедност за 27.180 доза је 244.620,00 еура и, према информациjама коjима тренутно располажемо, испоруку очекуjемо краjем октобра текуће године. Потребну количину вакцине против сезонског грипа планираjу искључиво jавне здравствене установе у координациjи са Институтом за jавно здравље. Проциjењене количине за све JЗУ се сумираjу и на основу плана коjи се писаним путем доставља Монтефарму расписуjе се тендер како би се вакцина благовремено набавила и дистрибуирала. Стога Монтефарм има обавезу да распише тендер и обезбиједи приjем, правилно складиштење, чување и транспорт вакцине против грипа – казали су из те установе.ДАН

Nastavite čitati
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Društvo

Пар минута за… 17. септембар

Objavljeno

dana

Пар минута за... 17. септембар

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Погледајте преглед најважнијих вијести до сада на порталу ДанаДАН

Nastavite čitati

Društvo

У КЦЦГ 57 ковид пацијената се бори за живот

Objavljeno

dana

У КЦЦГ 57 ковид пацијената се бори за живот

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У Kлиничком центру Црне Горе тренутно се налази 127 пацијената обољелих од короне. 

Како је саопштено из ове здравствене установе,  57 пацијената је животно угрожено.ДАН

Nastavite čitati

Društvo

За четири године десет самоубистава дјеце

Objavljeno

dana

За четири године десет самоубистава дјеце

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Jедан броj родитеља коjи су се обратили за савjет звао је управо из забринутости jер jе диjете директно или индиректно указало да размишља о самоубиству или нестанку, каже социјална радница Лепа Жуњић

Троје малољетника извршило је самоубиство од почетка године до средине августа, показују подаци Управе полициjе, каже за „Дан“ координаторка СОС линије Удружења „Родитељи“, социјална радница Лепа Жуњић. Упозорава да је слична статистика забиљежена и претходних година, па jе било десет самоубистава дjеце од почетка 2017. до краjа 2020. године.

– Важно jе истаћи и чињеницу да jе широм свиjета самоубиство jедан од водећих узрока смрти код младих особа. Морамо бити свjесни да jе проблем самоубиства младих особа присутан и код нас, па jе битно да причамо о томе и понудимо помоћ и подршку родитељима и дjеци. Такође, важно jе и разбиjати предрасуде да су особе коjе почине самоубиство или то кажу да ће учинити психички поремећене jер наjчешће нијесу. Наjчешће се ради о безнадежним ситуациjама из коjе особе не виде могуће рjешење, објашњава Жуњић.

Помоћ тражило 8.000 родитеља

Жуњић наводи да Удружење „Родитељи“ управља родитељском СОС линиjом 080 888 888 од њеног оснивања у фебруару 2017. године. Ову СОС линиjу, коjа jе лиценцирани сервис од стране Министарства финансиjа и социjалног старања, до сада jе користило више од 8.000 родитеља, а наjчешћа питања односила су се на увођење граница дjеци у раном узрасту, изазове у периоду адолесценциjе и односе са дjецом у току и након развода.

Појашњава да бесплатна СОС родитељска линиjа ради сваким радним даном од девет до 15 часова и на њоj родитељи/старатељи могу добити савjете у вези са васпитањем дjеце, односа са дjецом и породицом, развоjним фазама и потребама дjеце, као и различитим проблемима и недоумицама с коjима се родитељи суочаваjу током периода њиховог одрастања.

– Jедан броj родитеља коjи су се обратили за савjет звао је управо из забринутости jер jе диjете директно или индиректно указало да размишља о самоубиству или нестанку. Код родитеља коjи су се обратили за помоћ ово је био аларм да jе потребно затражити помоћ jер су се забринули да би диjете заиста могло нашкодити себи.
Први савjет коjи родитељи добиjу на линиjи јесте да се то што jе рекло диjете треба схватити озбиљно и затражити помоћ. Наjчешће сазнаjемо да су у позадини анксиозност, одређена депресивна стања код дjетета, неке тешке животне ситуациjе, недостатак самопоуздања и лоша слика о себи, смањен контакт са вршњацима, затвореност и отежана комуникациjа са члановима породице… Како jе разговор о самоубиству наjчешће потреба да се ублажи бол и затражи помоћ, разговор се наставља у тражењу снаге код родитеља да помогне дjетету, наводи Жуњић.

Додаје да неки од наjчешћих савjета, поред тражења стручне помоћи, јесу да слушаjу диjете без осуђивања, да се труде да разговараjу са њим и проводе више времена у заjедничким активностима.

– Затим треба искрено разговарати о забринутости коjу осjећаjу због ситуациjе у коjоj се диjете нашло, да се лоцираjу и друге особе од повjерења – другари или чланови породице коjи су младима значаjни, да се истраже инетесовања дjеце, хобиjи како би пажњу усмjерили на позитивне ствари.
Увиjек будемо охрабрени када родитељи позову и затраже помоћ jер jе то знак да су свjесни проблема да су риjешили да га подиjеле и затраже помоћ како би заjедно помогли дjетету, jер смо свjесни чињенице колико се о оваквим стварима ћути. Оно што често чуjемо, посебно од родитеља коjи живе у мањим општинама jесте да не постоjи развиjена подршка младима у виду савjетовалишта и да често не знаjу гдjе би потражили помоћ. Зато jе важно да се прича о овоj и сличним темама, да се промовишу постоjећи сервиси подршке али и отвараjу нови у циљу што бољег менталног здравља наших младих, оцјењује Жуњић.ДАН

Nastavite čitati

Najčitanije