Povežite se s nama

Politika

Muk: U toku konkurs za čak 20 v.d. generalnih direktora u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, što je pokazatelj lošeg upravljanja

Objavljeno

dana

Muk: U toku konkurs za čak 20 v.d. generalnih direktora u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, što je pokazatelj lošeg upravljanja

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


“Ad hoc” i neregulisani konkursi za pozicije vršilaca dužnosti u ministarstvima nepotrebno odlažu sprovođenje javnih konkursa u skladu sa zakonom i smanjuju upravljačku odgovornost u ministarstvima. Rukovodni kadar u v.d. stanju podložniji je uticajima zbog nesigurnosti svog položaja i zaposlenja, kazala je Milena Muk iz NVO Institut alternativa.

Muk je saopštila da je u toku upravo ovakav konkurs za čak 20 vršilaca dužnosti generalnih direktora u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, a ranije su ih, kako dodaje, oglašavali i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, kao i Ministarstvo kapitalnih investicija.

Advertisement

“Prvo i osnovno pitanje koje se nameće je zašto ova ministarstva nijesu pravovremeno ispunila svoje zakonske obaveze i stvorila uslove da se sprovede zakonom propisana procedura sprovođenja javnog konkursa. Podsjećamo da zakon uopšte ne prepoznaje institut „konkursa“ za pozicije vršilaca dužnosti, već isključivo proceduru javnog konkursa za starješine organa i visoko-rukovodni kadar, u koji spadaju i generalni direktori i sekretari u ministarstvima. Vršioci dužnosti se određuju na period od najduže šest mjeseci, i samim tim predstavljaju prelazna rješenja do imenovanja u punom mandatu”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, uvođenjem nepotrebnih v.d. stanja, podstiče se politizacija ovih pozicija, i one se dodatno destabilizuju, u kontekstu u kojem je, kako kaže Muk, sama Vlada u februaru ove godine ukazala da “značajan odliv ekspertskog kadra iz pregovaračke strukture može nepovoljno uticati na dinamiku ispunjavanja obaveza iz pregovaračkog procesa“.

“Podsjećamo da je djelimični kadrovski plan za ministarstva i službe Vlade usvojen krajem jula ove godine, ali da uprkos svim kašnjenjima u donošenju budžeta i reorganizaciji javne uprave, ovaj dokument nije obuhvatio 21 organ i četiri ministarstva: unutrašnjih poslova, odbrane, finansija i socijalnog staranja, i prosvjete, nauke, kulture i sporta. Zakon, na drugoj strani, propisuje da se mogu popunjavati samo ona radna mjesta za kojima je potreba iskazana kroz kadrovsko planiranje. Posljedica je da zapošljavanje na službeničkim pozicijama u ovim institucijama ne može da se sprovodi po procedurama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji podrazumijeva obavezu raspisivanja konkursa i provjeru sposobnosti i kompetencija”, istakla je Muk.

Umjesto, kako kaže, da rade na kadrovskom planiranju i trajnijem popunjavaju rukovodećih pozicija, pojedina ministarstva su raspisala konkurse za pozicije vršilaca dužnosti.

“S ozbirom na to da se raspisuju čak i deset mjeseci nakon formiranja Vlade, ovakvi konkursi više su pokazatelj lošeg upravljanja, nego navodne transparentnosti i otvorenosti. Ovakva kadrovska rješenja su privremena, pa resurse treba usmjeriti na iznalaženje trajnijih rješena, u punom mandatu i u skladu sa zakonom. Transparentnost je takođe upitna, jer je zaštita ličnih podataka kandidata i kandidatkinja koji učestvuju u jednoj pravno neregulisanoj proceduri naročito osjetljiva tema. Potvrda toga je i činjenica da osim zbirnih informacija o broju kandidata i kandidatkinja, prijavljenih za pozicije vršilaca dužnosti u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, javnost nije do sada dobila više informacija o ovim konkursima. Ukazujemo i da nedavno usvojeni djelimični kadrovski plan nije značajnije odskočio u kvalitetu od ranijih kadrovskih planova, pa je izostalo detaljno obrazloženje na čemu su zasnovane iskazane potrebe za 139 zaposlenih. Time je Vlada potvrdila da za sada nije spremna da institut kadrovskog planiranja iskoristi kao mehanizam prijeko potrebne optimizacije javne uprave”, zaključuje Muk.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Objavljeno

dana

Autor

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora nepokolebljiva na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u EU, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, koji je učestvovao na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i zemalja Zapadnog Balkana (CEDC+) koji je održan u Trakošćanu, u Republici Hrvatskoj.

On je istakao značaj ovakvih regionalnih inicijativa, koje predstavljaju snažan podstrijek državama u unaprjeđenju demokratskih principa, kao i uspješnom prevazilaženju izazova i ujedinjavanju odbrambenih kapaciteta. General Pešić je potvrdio čvrstu orijentaciju Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao perspektivi i garantu regionalne i globalne sigurnosti.

Advertisement

General Pešić je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednice Evopske komisije, Ursule fon der Lajen da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Sa sastanka je upućeno ohrabrenje zemljama regiona da nastave sa ulaganjem napora u pravcu jačanja regionalne saradnje i sprovođenja reformi. Akcentovan je značaj povećanja uticaja CEDC inicijative u izgradnji čvršćih veza među zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Sastankom je predsjedavala direktorica za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, Dunja Bujan Šujster.

Ona je istakla da je CEDC inicijativa pokretačka snaga za snažniju i ujedinjeniju Evropu, kao podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu evroatlantskih integracija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đukanović: Umjesto EU integracija, sada više govorimo o stabilnosti regiona

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović: Između stabilnosti Balkana i integracije mora se povlačiti znak jednakosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu posljedica je dvije okolnosti – zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok – Zapad, kazao je predsjednik države Milo Đukanović tokom susreta sa članovima Evropskog savjeta za međunarodne odnose.

„U tom kontekstu ukazao je na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama Zapadnog Balkana za integraciju u EU, i odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Evrope“, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Advertisement

Predsjednik je iskazao i zabrinutost „da je oživljavanjem retrogradnih politika, posljednjih mjeseci Zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija“.

„Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja“, stoji u saopštenju.

Članovi Savjeta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose i države Jugoistočne Evrope.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Izabrano rukovodstvo Foruma žena SD Bar, Jelena Vučeraković predsjednica

Objavljeno

dana

Autor

SD Cetinje: U najkraćem roku procesuirati napadače na novinare TVCG

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Na II Konvenciji Foruma žena SD Bar održanoj dana 21. oktobra 2021. godine izabrano je novo rukovodstvo. Za predsjednicu je izabrana Jelena Vučeraković, potpredsjednice Marina TrcetaMersiha Ramčilović i Jelena Lekić, dok je Bojana Vučetić nova sekretarka.

U ime Opštinskog odbora SD Bar, članicama Foruma žena se obratio i poželio uspješan budući rad, vd sekretar Opštinskog odbora Socijaldemokrata Bara Branislav Nenezić.

Advertisement

Vučeraković se zahvalila na ukazanom povjerenju i istakla da će novo rukovodstvo Foruma žena raditi na daljem jačanju organizacije Foruma u cilju promovisanja ideje izvorne socijaldemokratije kako u našem gradu, tako i u cijeloj državi.

Prioritet u radu u narednom periodu će biti zalaganje za veće učešće žena u procesima upravljanja i odlučivanja na svim nivoima, ali i ohrabrivanje za njihovu aktivniju ulogu u svim društvenim sferama.

Vučeraković navodi da je njihov cilj usmjeren na kreiranje konkretnih politika, koje se tiču žena, sa posebnim akcentom na pitanje rodne ravnopravnosti, ekonomskog osnaživanja i većeg zalaganja za temeljne vrijednosti demokratije.

Na samom kraju Konvencije je pozvala sve članice Foruma da svojim angažovanjem u narednom periodu osnaže žene u svrhu preuzimanja aktivnije uloge u političkim procesima, utiču na stvaranje novih generacija liderki unutar političkih partija, te utiču na podizanje svijesti o važnosti uloge žena u kreiranju programa i politika.​​​​​Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije