Povežite se s nama

Crna Hronika

Na adresu MUP-a stiglo 17 pritužbi

Objavljeno

dana

Na adresu MUP-a stiglo 17 pritužbi

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


PUNE RUKE POSLA ZA UNUTRAŠNJU KONTROLU RADA UPRAVE POLICIJE

Na adresu MUP-a stiglo 17 pritužbi

Inspektori provjeravaju ponašanje policije tokom protesta na Cetinju 4. i 5. septembra


Sa protesta na Cetinju 5. septembra, Foto: BORIS PEJOVIC

Odjeljenje unutrašnje kontrole rada Uprave policije imaće pune ruke posla kako bi ispitali zakonitost postupanja policijskih službenika tokom akcije na Cetinju, ali i pritužbe građana, koje su u proteklih nekoliko dana stigle na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova.

MUP je u odgovoru “Vijestima” naveo da je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije do sada dostavljeno 17 pritužbi građana u vezi s postupanjem policijskih službenika tokom događaja na Cetinju.

Paralelno, službenici Unutrašnje kontrole su po službenoj dužnosti, nakon operacije u Prijestonici 4. i 5. septembra ove godine, otvorili još dva predmeta kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika.

”Osim navedenog, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije preduzima mjere i radnje iz nadležnosti i povodom zahtjeva za prikupljanje potrebnih obavještenja koje je, u vezi s primjenom policijskih ovlašćenja u predmetnom događaju, dostavilo Osnovno državno tužilaštvo Cetinje”, piše u odgovoru MUP-a dostavljenom “Vijestima” krajem protekle sedmice.

Prema podacima “Vijesti”, pritužbe su stizale od građana, koji su tokom dešavanja na Cetinju, zadobili lakše povrede ili od Cetinjana, koji su imali primjedbe da je policija u nedjelju upotrijebila previše suzavaca u gradu, zbog čega su im bila ugrožena ljudska prava u porodičnim kućama i stanovima…

Osim toga, u nekim pritužbama građani su naveli da su imali povrede jer je policija, navodno, upotrebljavala gumene metke tokom postupanja na Cetinju.

Kontrole…

Odjeljenje unutrašnje kontrole rada Uprave policije, nakon dostavljenih dopisa i fotografija, otvorilo je i dva predmeta – kontrole tokom kojih će donijeti odluku da li se ponašanje dvojice policijskih službenika, koji su imali važne uloge tokom akcije, možda kosi s pravilima službe.

U medijima i na brojnim društvenim mrežama pojavilo se nekoliko spornih snimaka koji bi mogli da upućuju na sumnju da su se službenici UP u visokorizičnoj akciji, pod punom interventnom opremom i oružjem, ponašali mimo policijskih pravila…

ODT tražilo obavještenja

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju otvorilo je izviđaj u nekoliko predmeta, nakon akcije policije na Cetinju, tokom brojnih nemira, ali i akcije obezbjeđenja vjerskog čina – ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

ODT Cetinje otvorilo je i izviđaj nakon što su se u medijima pojavili snimci kako tokom nemira u centru grada službenik policije baca topovski udar koji je pao tik ispred mladića, koji se zalijetao ka kordonu, a kojeg je djevojka pokušavala da zaustavi…

Zbog tog slučaja tužilaštvo s Cetinja tražilo je od MUP-a potrebna obavještenja, kako bi im pomogli da otkriju ko je službenik UP koji je iz blizine bacio pirotehničko sredstvo na demonstranta.

Nakon operacije na Cetinju stigle su brojne optužbe na račun policije da je tog dana ispalila previše suzavaca i pirotehničkih sredstava, te da su koristili i gumene metke kako bi rastjerali građane, koji su se protivili da Joanikije dođe na tron Svetog Petra Cetinjskog.

Pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Gorović kazao je “Vijestima” da nije tačna tvrdnja da je policija tog dana prekomjerno koristila hemijska sredstva, a tvrdio je i da nijesu korišćeni gumeni meci jer ih UP godinama nema.

Gorović je pojasnio da se hemijska sredstva i šok bombe nalaze u određenim kutijama – cilindričnog oblika, a kada dođe do ispaljenja, pirotehničko sredstvo inicira eksploziju i dolazi do oslobađanja gasa. Usljed eskplozije dolazi do “parčadnog dejstva” plastičnih čepova i aluminijumskog tijela, koje čine tijelo šok ili fleš bombe, te da ti djelovi mogu da izazovu samo lakše povrede.

On je pojasio i da se “subjektivan osjećaj da je korišćeno previše hemije stekao iz više razloga”.

”Na osjećaj o količini prisustva suzavca utiče više uslova – konfiguracija terena, a Cetinje je grad u dolini, meteo-uslovi – nije bilo vjetra koji bi rastjerao dim, ali i dužina trajanja korišćenja tih sredstava. Sve je trajalo nekoliko sati, pa sve to zajedno utiče na subjektivni osjećaj da je ispaljeno previše hemijskih sredstava, što nije tačno.”


VijestiVijesti

Crna Hronika

Udes u Beranama, stradao devetnaestogodišnjak

Objavljeno

dana

Bjelopoljac poginuo u udesu

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


saobraćajna nesreća

Udes u Beranama, stradao devetnaestogodišnjak

Policajci i vatrogasci brzo stigli na mjesto nesreće, ali mladiću nije bilo pomoći


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Đorđe Jelić (19) smrtno je stradao kada je jutros oko pet sati izgubio kontrolu nad vozilom, sletio sa puta u beranskom naselju Pešča i udario u drvo.

On se kretao iz pravca Andrijevice automobilom “pežo 206” i u tom beranskom prigradskom naselju, iz za sada nepoznatih razloga, prešao na drugu traku, a potom uletio automobilom u dvorište i svom silinom udario u orah.

Na mjestu nesreće brzo su bili policajci i vatrogasci, ali mladiću nije bilo pomoći.

On je bio sam u vozilu i u policiji pretpostavljaju da je uzrok neprilagođena brzina.

Uviđaj je obavljen i naložena obdukcija.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Crna Hronika

Spriječeno krijumčarenje cigareta vrijednih oko 35.000 eura, uhapšene dvije osobe

Objavljeno

dana

Autor

Spriječeno krijumčarenje cigareta vrijednih oko 35.000 eura, uhapšene dvije osobe

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


saopšteno iz uprave policije

Spriječeno krijumčarenje cigareta vrijednih oko 35.000 eura, uhapšene dvije osobe

„Pripadnici policije su obaviješteni od stane obezbjeđenja AD Luke Bar da su na izlaznoj rampi kontrolisali vozilo u vlasništvu „Zenšped group“ d.o.o. kojim je upravljao špediter N.F. (51) iz Bara i špediter J.A. (38) iz Kosova sa prebivalištem u Baru a koji su prevozili veću količinu cigareta“, saopšteno je iz policije


Zaplijenjene cigarete, Foto: Uprava policije

Službenici Uprave policije spriječili su krijumčarenje 1.750 šteka cigareta bez akciznih markica u vrijednosti oko 35.000 eura i zbog krivičnog djela krijumčarenje uhapsili špeditere N.F. (51) i J.A. (38).

„Pripadnici policije su obaviješteni od stane obezbjeđenja AD Luke Bar da su na izlaznoj rampi kontrolisali vozilo u vlasništvu „Zenšped group“ d.o.o. kojim je upravljao špediter N.F. (51) iz Bara i špediter J.A. (38) iz Kosova sa prebivalištem u Baru a koji su prevozili veću količinu cigareta“, saopšteno je iz policije.

Pregledom vozila, navodi se, pronađeno je 35 paketa sa 1.750 šteka cigareta bez dokumentacije o transportu i vlasništvu nad akciznom robom, ukupne vrijednosti 35.000 eura.

„Kriminalističkom obradom policija je došla do sumnje da su N.F. i J.A. kao zaposleni u navedenoj firmi u službeno vozilo u Slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar utovarili 35 paketa cigareta bez akciznih markica i dokaza o porijeklu. Ova lica su ih potom neovlašćeno prenijeli preko carinske linije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora i koristeći prolaz na izlaznoj rampi iz Slobodne zone Luke Bar gdje imaju mogućnost službenog prolaza kao zaposleni u špediciji „Zenšped group“ d.o.o. i tako prokrijumčarili cigarete“, piše u saopštenju.

Uhapšeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Crna Hronika

U donjem vešu nađen amfetamin

Objavljeno

dana

U donjem vešu nađen amfetamin

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Suđenje Bjelopoljcu za preprodaju droge

U donjem vešu nađen amfetamin

“Priznajem da sam prodavao drogu i nabavljao je za prodaju… Iskreno se kajem zbog toga”, kazao je Rutović


Priznao i rekao da se kaje: Rutović, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Đorđe Rutović (24) priznao je juče da je u više navrata posjedovao i prodavao amfetamin i konoplju.

To je izjavio juče u Višem sudu u Bijelom Polju, pred kojim odgovara zbog krivičnog djela – neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Priznajem da sam prodavao drogu i nabavljao je za prodaju… Iskreno se kajem zbog toga.”

Prema optužnici, Rutović je prošle godine prodao oko 1,5 grama amfetamina Rožajcu Dijamantu Beriši.

Nakon primopredaje, policija je drogu pronašla kod Beriše, sakrivenu u donjem vešu.

Kod Rutovića je policija 15. februara pronašla 3,89 grama konoplje, 15. februara, a dan kasnije u vikendici koju koristi još oko 70 grama iste droge, spakovane u papirnoj kesi.

Suđenje se nastavlja 21. septembra, do kada će biti pribavljena dokumentacija o kaznenoj evidenciji.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije