Povežite se s nama

Politika

Podrška progresivnim snagama i evropskom putu Crne Gore

Objavljeno

dana

Podrška progresivnim snagama i evropskom putu Crne Gore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Vidljivi rezultati postignuti u borbi protiv kriminala i korupcije u prethodnih devet mjeseci pokazuju odlučnost Vlade da završi proces evropskih integracija, saopšteno je nakon sastanka potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i potpredsjednika Vlade Luksemburga, Fransoa Bauša.

Advertisement

Abazović je, kako navode iz njegovog kabineta, izrazio zadovoljstvo posjetom za koju je naveo da predstavlja potvrdu tradicionalno prijateljskih odnosa, ali i dodatan podstrek u kontekstu ostvarivanja intezivnije i dinamičnije saradnje Crne Gore i Luksemburga.

On se zahvalio Vladi Luksemburga na podršci evropskim integracijama Crne Gore i doprinosu koju je Luksemburg dao učlanjenju Crne Gore u NATO.

Istakao je da je njihova država često primjer za balkanske države kako jedna teritorijalno mala, multietnička država može iskoristiti sve ekonomske i druge potencijale.

Upoznajući Bauša sa značajem koji za Crnu Goru ima dijaspora u Luksemburgu, Abazović je naveo da mnogobrojna crnogorska iseljenička zajednica predstavlja važan most učvršćivanja veza između dvije zemlje.

Advertisement

– Izrazivši zadovoljstvo zbog susreta sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore, potpredsjednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg, Fransoa Bauš saopštio je da daje punu podršku evropskom putu Crne Gore, motivišući progresivne snage da nastave putem evropeizacije građanske i ekološke Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Abazović i Bauš su se složili da postoji prostor za inteziviranje ekonomske saradnje i veće prisustvo luksemburških investicija u Crnu Goru, naročito u oblasti energetike, turizma i bankarstva.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Neće doći do velikog rata u Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Neće doći do velikog rata u Ukrajini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši šefovi diplomatije i ambasadori Miodrag Lekić i Srđan Darmanović smatraju da neće doći do velikog rata i eskalacije sukoba u Ukrajini.

Advertisement

Bivši šef diplomatije i ambasador Miodrag Lekić kaže da je  uvjeren da neće biti oružanog sukoba u Ukrajini.

“Treba rasteretiti građane Crne Gore te psihoze, pri čemu se u medijimi ističe takav ishod. Nemam podatke iz svjetskih centara, ali ovo je političko propagandna borba”, kazao je Lekić.

Lekić ističe da postoji jedna logika velikih sila da šire svoj uticaj, ali i da resetuju odnosep.

“Tako da ja mislim da će doći do dogovora da se prevaziđe ova kriza. Nakon optimističkog momenta došlo je do pada, zaoštravanja i svi možemo da tumačimo ko je u pravu”, objašnjava on.

Advertisement

Njegov kolega, takođe bivši šef diplomatije i ambasador Srđan Darmanović takođe smatra da do velikog rata ili eskalacije sukoba neće doći.

“Sada se došlo do eskalacije koja je naizgled opasna, nadam se da je ipak naizgled. Putin prijeti da pokrene rat kakav nijesmo u Evropi vidjeli od 1945. godine ako mu se ne preda vrhovna vlast nad Ukrajinom i ako se međunarodni bezbjednosni, evropski poredak ne prepravo po njegovom ukusu”, kaže Darmanović.

Objašnjava da je takav scenario teoretski moguć.

“Ali mislim da je on svjestan rizika rata. Putin nije neuračunljiv čovjek, nego je svoje akcije kalibrirao prema svojim interesima”, kazao je profesor na Fakultetu političkih nauka.

Advertisement

Dodaje da je Putin svjetsan da bi izginulo puno ljudi, ali da ni Ukrajina sada nije bespomoćna.

Darmanović ističe da Ukrajina u bližoj budućnosti neće postati članica NATO-a i zato je čudno što se zahtjev o tome postavlja uopšte.

“Smatram da će diplomatija sada odraditi svoje. Bajden je dao do znanja da je spreman da razgovara. NATO ne može prihvatiti ove uslove. Ne  postoji zapadni političar koji bi prihvatio uslove da suspendujete pravo zemalja da sami odlučuju o spoljnoj politici na osnovu Pariske povelje, da suspendujete povelju NATO-a da ima pravo da se širi, da povučete snage zemalja članica NATO-a. Tako da ako pitate za članice NATO-a, NATO se sigurno neće boriti ako dođe do sukoba, ali će rasporediti snage u svojim članicama na granicama”, kazao je on.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

U svemu smo zajedno

Objavljeno

dana

Autor

U svemu smo zajedno

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Nikola Samardžić (gradski.me)

Advertisement

U Crnoj Gori je u toku puzajući državni udar čija će se ishodišta nazirati i u susedstvu. Crna Gora je bila poligon za odnose koji su vodili privremenom smirivanju sukoba krajem devedesetih, i ponovo je izložena jednom iskušenju koje prevazilazi njene granice i stvarne potrebe. Srbija vuče Crnu Goru ne samo u devedesete, nego i u tridesete, kad je svetosavski kult oživeo pod uticajem carističke ruske emigracije i trendova u Nemačkoj i Italiji. Populizam je u šitokim evropskim okvirima, mada pretežno na političkim i socijalnim marginama, oživeo te trendove u kojima su prisutne i simpatije, i u Nemačkoj i u Italiji, za nov ruski caristički poredak koji preti širokom pojasu istočne Evrope od Crnog mora do Baltika. A zagadio je i naš mali deo sveta. Crkva, vojska i tajna policija su sveto trojstvo tradicionalne i savremene srpske politike koje je prisutno u svim režimima, i u svakom obliku mišljenja koji je u stanju da utiče na pretežna opredeljenja i događaje. Kriza vlasti u Crnoj Gori, gde je premijer uzurpator u pokušaju, tu je i lažni car Šćepan Mali, i izborni proces u Srbiji, nisu samo procesi preuređenja političke moći, nego i ruskog uticaja. I svi lažu, i lažno se predstavljaju. Nije Evropa sad Evropa, nego Vučićev Srpski svet. Nije Otvoreni Balkan Šengen nego Vučićev Gulag.

U Srbiji je opozicija kandidovala generala u penziji, a u opciji su bili i jedan episkop iz Bosne poznat po vezama s korupcionaškim i mafijaškim krugovima i ruskom agenturom u Beogradu, i jedan profesor u penziji, politički i intelektualno blizak nalogodavcima ubistva premijera Đinđića. Deo vladajuće strukture u Crnoj Gori, s premijerom Krivokapićem, kao da je bliži opoziciji u Beogradu i njenim crkvenim i ruskim vezama. Drugi deo crnogorske vladajuće većine je pod Vučićem i jednom više zvaničnom strujom establišmenta.

Promena korumpirane i kvislinške političke kaste nije tema izbora u Srbiji, ona je udobno zauzela sva važna mesta u vlasti i opoziciji, gde vršljaju kremaljske pudlice, udbaši i mantijaši. Demokratija, Evropa, partnerstvo sa SAD, nisu teme predizborne kampanje u Srbiji, i zato je potrebno da one budu ponovo tema kampanje u Crnoj Gori. Jedina suštinski opoziciona poruka bila je poseta Londonu Vučićevog ministra odbrane, s kojim je Vučić u sukobu oko tranzicionog plena i uticaja u podzemlju, gde su Srbiji i gostu ukazane neočekivane počasti. Podrška Vučićevom partijskom suparniku upućena je svega nekoliko dana pošto je pošiljka britanske vojne pomoći Ukrajini morala da zaobilazi vazdušni prostor Nemačke čija je relativizacija svih kriza u Ukrajini u poslednjih dvadeset godina sve jasnija podrška Putinu, ali i njegovim namerama u istočnoevropskom susedstvu, i u bivšoj Jugoslaviji.

U Srbiji niko od opozicionih aktera ne pominje demokratiju, Evropu, pomirenje sa susedima, otvaranje i novi razvoj finansijskog sistema, nov ciklus investicija, suočavanje s vekovnim siromaštvom, novo insitucionalno uređenje vladavine prava i bezbednosti, niti partnerstvo sa SAD. Jasno je da Vučića nijedna reforma na koju nije primoran iz Brisela i Vašingtona ne interesuje, i da je zato potrebna promena vlasti sama po sebi. Ali se promena vlasti sama po sebi odigrala 2020. u Crnoj Gori čiji će povratak sebi samoj, a demokratski je prioritet da to usledi, jedina ohrabrujuća poruka Srbiji da se nakon izbora počne suočavati s celom političkom kastom i korumpiranim establišmentom.

Advertisement

Otvaranje srpskog pitanja u Crnoj Gori imalo je isključivu funkciju zaustavljanja evropske i evroatlantske integracije i modernizacije. Crna Gora neće biti u stanju da srpsko pitanje pacifikuje uključivanjem predstavnika srpske zajednice u evropsku agendu jer je u proteklih 15 godina, nedovoljno oprezno, dopustila da Tadić, Vučić i Đilas unište svaku evropsku alternativu u Srbiji. Da ona ne postoji, bez obzira na još uvek značajnu podršku evropskoj integracii, očigledno je i na početku izborne kampanje, u kojoj se samo prelamaju modaliteti ruskog uticaja i antidemokratske političke kulture. Prvi pokušaj agresije na Crnu Goru nije bio radikalski, nju je pokrenula Demokratska stranka Borisa Tadića, i ostaci njegove agenture, koja je bliska Đilasu, aktivno pokušavaju da očuvaju Krivokapića na vlasti. Vučić je preuzeo ceo paket korupcionaške i kvislinške politike svojih prethodnika. Nju je razvio, ponegde izveo i do apsurda, ponovo izazuvajući sukobe u susedstvu. Vućiću je odgovaralo da se politički odnosi u Crnoj Gori svedu na odnose crnogorske i srpske nacije, računajući da će presuditi uticaj SPC i ruske agenture, i to se u međuvremenu dogodilo.

Ukoliko se Crna Gora iz stanja državnog udara bude vratila u proces kojim će upravljati primena zakona, međunacionalni odnosi ostaće pitanje za budućnost. Srpsko pitanje, time i nezavisnost, celovistost, bezbednost i evropsko opredeljenje Crne Gore, ostaće otvoreno sve dok se u Srbiji ne pojavi nova, snažna, evropska alternativa, i sve dok srpske zajednice ne prihvati evropsko opredeljenje podrškom svakoj proevropskoj vlasti ubuduće. I tridesete su, u Evropi, bile opomena, o ceni jednoga potrošenog vremena, i uzaludnih žrtava.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

VERZIJA TEMELJNOG UGOVORA O KOJOJ SE SPEKULIŠE: Svetosavska sekta preuzima državu Crnu Goru!

Objavljeno

dana

Autor

Beogradska patrijaršija želi da zabrani gradnju hramova Crnogorskoj crkvi

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Temeljni ugovor koji Svetosavski kult krvi i tla, poznat kao svetosavska sekta (SS) koja se vodi pod akronimom SPC treba da potpiše sa Vladom Crne Gore, već mjesecima je predmet kontroverzi i spekulacija javnosti.

Advertisement

Razlog što se o ovom zavjereničkom dokumentu uveliko priča po kuloarima je zato što odlazeća izdajnička vlada ima servilan odnos prema svetosavskoj sekti i zbog takvog ulizivačkog odnosa ponižavaju državu i građane skrivajući sramotni akt.

S obzirom da SS i odlazeća vlada podmuklo i krajnje nesojski već mjesecima kriju sadržaj zavjereničkog ugovora, u javnosti kruže mnoge verzije ovog subverzivnosg akta.

Portal Aktuelno došao je u posjed jedne nezvanične verzije ugovora za koju se spekuliše da je približna originalnom  aktu.

Nacrt Temeljnog ugovora koji Vlada nije učinila javnim na prvi pogled je dovoljan da se pretpostavi zašto su izdajnici iz izvršne vlasti i funkcioneri SS krili ovaj dokument – jer ako bude potpisan to će biti najveća veleizdaja koja će Crnu Goru staviti pod vlast Svetosavskog kulta.

Advertisement

U nezvaničnoj verziji temeljnog ugovora stoji sledeće:

– Predviđa se da SPC bude izuzeta iz Ustava i zakona naše zemlje,

– da policija ne može da uđe u crkvu ako se u njoj krije lice koje je počinilo teško krivično djelo,

– da tužioci o svojim istragama protiv crkvenih lica odmah o svemu moraju da obavijeste SPC,

Advertisement

– da SPC može da preduzima DISCIPLINSKE odluke bez ikakvog uplitanja državne vlasti:

– Državni organi ne mogu preduzimati bezbjedonosne mjere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa, osim u slučajevima kada to nalažu razlozi hitnosti zaštite života i zdravlja ljudi.

– U slučaju vođenja krivičnog postupka ili istrage o kliricima i vjerskim službenicima Crkve zbog eventualnih krivičnih djela koja su predviđena Krivičnim zakonikom, nadležni organi će o tome prethodno obavijestiti nadležnog arhijereja.

– Nadležne crkvene vlasti imaju pravo da u skladu sa pravoslavnim kanonskim poretkom i odgovarajućim crkvenim propisima donese odluke duhovne i disciplinske prirode bez ikakvog uplitanja državne vlasti.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije