Povežite se s nama

Politika

Sunovrat prava

Objavljeno

dana

Sunovrat prava

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Publicista Slobodan L. Jovanović uputio je javno obraćanje premijeru Crne Gore, Zdravku Krivokapiću.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Vi, g-dine Krivokapiću, kao premijer Crne Gore, morate imati posebnu odgovornost prema javno izgovorenoj riječi. Onog trenutka kad Vaš govor postane politička i populistička manipulacija Vi udarate na temelje pravnog ustrojstva države i od nje pravite politički provizorijum.

Advertisement

Vrlo je jasno da ste svojom izjavom da je CPC nevladina organizacija obmanuli javnosti, jer je CPC registrovana kod nadležnog ministarstva kao vjerska zajednica. To se moglo do skora viđeti na sajtu vlade, dok stranica nije promjenjena i pretvorena u arhivsku, očito sa namjerom da se brišu iz registra nepoželjne vjerske zajednice, među njima i CPC. Upozoravam Vas da time kršite Ustav, Zakon o slobodi vjeroispovjesti (član.4, član 6, član 7, član 9, član 14, član 18, član 24, član 28. i posebno član 33), koji je vaša parlamentarna većina usvojila sa izmjenama, i međunarodne povelje kojih je Crna Gora potpisnik, a koje imaju supremaciju nad nacionalnim zakonima. Jasno je da ste Vi pravni laik, ali je Vaša dužnost da se sa kompetentnih mjesta upoznate sa pravnim normama. Čini mi se da nemate svijest da ulazite u zonu krivične odgovornosti kršeći najviše pravne akte Crne Gore i međunarodne povelje.
Da Vas obavjestim, ako to nijesu uradili ljudi kojima je to dužnost, u Univerzalnoj deklaraciji o pravima čovjeka, Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 217 A (III) od 10. decembra 1948. godine, piše: „Niko ne smije biti predmet diskriminacije od strane bilo koje države, institucija, grupa osoba, ili osoba na temelju vjere ili drugog uvjerenja….” Isto propisuje i Ustav Crne Gore, član 8, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ,član 14, Međunarodni pakt o ljudskim pravima i brojne rezolucije OUN.

Odluke Parlamenta OSCD-a, održanog u Edinburgu 5-9 jula 2004, obavezuje sve zemlje potpisnice na njihovo poštovanje. Sa panela OSCD-a i Venecijanske komisije, 18-19 juna 2004. u Venecij, donešen je akt Guidelines for Review of Legislation Pertaining to Religion or Belief, koji regulišu odnos države i vjerskih zajednica. Sud za ljudska prava u Strazburu i njegove odluke obavezujuće su u primjeni u nacionalnim zakonodavstvima. Svi ovi akti uređuju da je država ne samo obavezna da jemči pravo svakom građaninu na ispoljavanje vjerskih osjećanja, već je neophodno da stvori uslove za uživanje tog prava, ne baveći se međucrkvenim odnosima i ne priviligujući nijednu vjersku zajednicu, bez obzira na međusobne odnose između crkava.

Drugim riječima, države ne primjenjuju kanonska prava, već zemaljske zakone, zasnovane na međunarodnim ugovorima i poveljama. Crna Gora nije Vaseljenska patrijaršija da određuje koje su crkve podobne, a koje ne.
Radi ilustracije, predočiću Vam Predstavku br. 45701/99 13. decembar 2001. godine, koju je podnijela Metropolitska Crkva Besarabije i dvanaest državljana Moldavije, protiv države Moldavije, pred međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu! U obrazloženju odluke Sud navodi: „Primjenjujući svoja regulatorna ovlašćenja u ovoj oblasti i u svojim odnosima sa raznim religijama, vjerskim zajednicama i vjerovanjima, država je obavezna da ostane neutralna i nepristrasna!“ Dalje, „Sud takođe primjećuje da u principu pravo na slobodu vjeroispovesti za svrhe Konvencije isključuje da država procjenjuje legitimnost vjerskih osjećanja ili načina na koji se ispoljavaju“, „pravo vjernika na slobodu vjeroispovesti, koje sadrži pravo da se vjera ispoljava u zajednici sa drugima, obuhvata i očekivanje da će vjernicima biti dozvoljeno da se slobodno udružuju, bez samovoljnog uplitanja države“.

Advertisement

Sud je presudio u korist podnosioca predstavke, donoseći zaključak „da odbijanje priznavanja Mitropolijske crkve Besarabije ima takve posljedice za slobodu vjeroispovesti podnosilaca predstavke da se ne može smatrati srazmjernim legitimnim ciljevima ili pak neophodnim u demokratskom društvu, i da je tako postojala povreda člana 9.“.

Takođe, g-dine Krivokapiću, morate znati da je dokument, ne znam ni kako da ga nazovem, kojim je vlada 13. septembra 2021. godina (br. 4317/2) naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da preknjiži vlasništvo nad Cetinjskim manastirom nezakonita i čista hajdučija. Uz to je taj dokument oličenje voluntarizma koji je prečesto osnov funkcionisanja vlade čiji ste premijer. Bez brojeva parcela, vrte objekata i bilo kakvih elementa koje bi morao dokument da sadrži. Kao da se neko ruga državi i pravi od nje feudalno društvo samovolje i osionosti.

Kad je donešen prvobitni nacrt Zakona o slobodi vjeroispovjesti, glavna kritika se odnosila na članove 62, 63. i 64, osporavajući pravo da se imovina može vratiti državi u upravnom postupku i tražeći da se pitanje osporavanja imovine vrši u redovnom sudskom postupku, tako što osporavatelj putem suda traži da se imovina prepiše na njega. O tome su izgovorene i napisane milioni riječi od strane Crkve Srbije, pravnika iz Srbije i pristalica Crkve Srbije. Sad, odjednom, ispada da tim istim ljudima ne smeta jedan kriminalni akt koji podriva pravni sistem Crne Gore i uvodi hajdučiju u rješavanju imovinskih odnosa?! Što bi svi ti koji su osporavali članove 62, 63. i 64. rekli da je prošla vlast uradila ovakav čin i običnim dopisom naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da preuknjiži sve manastire i crkve izgrađene prije 1918? Neću navoditi. Vjerujem da je svakom jasno.

Advertisement

Što se tiče vlasništva nad Cetinjskim manastirom, mislim, g-dine Krivokapiću, da je vaše pravno znanje isuviše oskudno da bi vi sudili o tome. Vaša razmišljanja su oslonjena na vaš vjerski bigotizam i nemaju nikakve veze sa pravnim činjenicama. Crkva Srbije, kakva je danas i koja ima u Crnoj Gori eparhije, kao subjekt nastala je Dekretom regenta Aleksandra Karađorđevića o ujedinjenju ‘’svih pravoslavnih crkvenih oblasti’’ u Kraljevstvu SHS, objavljenom u „Glasniku”, službenom listu Ujedinjene Srpske pravoslavne crkve , 14. jula 1920. godine. U Službenim novinama KSHS od 3.juna 1922.godine zvanično se proglašava tzv. ujedinjenje crkava na osnovu toga što je ta Ujedinjena crkva dobila „Tomos“ od VP br. 1148, 19.februara 1922.godine. Pravniku ne treba objašnjavati da se radi o potpuno novom subjektu, jer je SPC do tog vremena imala već imala tomos Vaseljenske patrijaršije i svoj Ustav.
Pravni subjektivitet tzv. Ujedinjena srpska pravoslavna crkva stiče u KSHS Zakonom o Srpskoj pravoslavnoj crkvi od 8.novembra 1929, a Ustav dobija 16.novembra 1931, na čiji sadržaj je presudno uticao regent Aleksandar i ministar vjera KSHS sa 18 unešenih primjedbi, kada i mijenja ime u Srpska pravoslavna crkva. Probajte sebi da objasnite kako je moguće da crkva nastala početkom XX vijeka bude vlasnik ili sukcesor objekta iz kraja XV stoljeća? Zato tim pitanjem treba da se bave pravnici, a ne političari, kao što su se u Srbiji Zakonom o crkvama i verskim zajednicama bavili pravnici, a ne političari. Zato u tom zakonu i piše da SPC ima kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti (Odluka Narodne Skupštine Knjaževstva Srbskog od 21. maja 1836. godine) i Zakona o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi („Službene novine Kraljevine Jugoslavije“, broj 269/1929)!

U kakvoj mi to državi živimo kad je moguće da se eparhije u Crnoj Gori proglašavaju da imaju kontinuitet duži od crkve čije su eparhije, ni manje ni više, nego 616 godina? Uozbiljite se, ne pravite od Crne Gore sprdnju od zemlje!Aktuelno
Advertisement

Politika

Demokrate: Stvari u Budvi izmiču kontroli, očekujemo reakciju Milatovića, Sekulovića i tužilaštva

Objavljeno

dana

Autor

U turskom vlasništvu 28,8 odsto stranih kompanija u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Već skoro mjesec dana traje neviđena hajka na direktoricu Turističke organizacije Budva, Maju Liješević. Uprkos nizu podnešenih krivičnih prijava, između ostalog, zbog obijanja vrata u poslovnim prostorijama organizacije, neovlašćenog upada u računar preko kojeg se vrše plaćanja i konstantnog zastrašivanja zaposlenih od strane neovlašćenih lica, pripadnika budvanskog Demokratskog fronta, gospođa Liješević, čiji je jedini grijeh što obavlja svoj posao po zakonu države Crne Gore, još uvijek nema zaštitu institucija te iste Crne Gore, navodi se u saopštenju Demokrata Budve.

Iz te političke partije su istakli, kao da sve navedeno nije dovoljno, juče su u prostorijama TOB-a u Budvi neovlašćena lica obila sef u kancelariji direktorice Liješević i otuđila službeni pečat TOB-a i faksimil.

“O ovom krivičnom djelu obaviještena je policija od strane direktorice. U prijavi gospođe Liješević navedeno je da su u obijanju sefa učestvovali Nikola Martinović, Nikola Kralj, Vuko Rucović, Stevan Božović, Nemanja Kuljača i Dragan Božović. Neka od ovih lica, konkretno Dragan Božović i Nikola Martinović, su uz asistenciju najbližeg saradnika predsjednika Opštine Budva – Nikole Jovanovića, prije par nedjelja u gluvo doba noći, sa kapuljačama na glavi, neovlašćeno otimali dokumentaciju iz prostorija TOB-a. O tome koliko je zakonito to što su radili govori dovoljno da navedena lica nisu uključivala rasvjetu, već su u maniru klasičnih kriminalaca koristili svjetlo sa mobilnih telefona, o čemu postoji video snimak sa službenih kamera koji je uz prijavu dostavljen službenicima budvanske policije”, piše u saopštenju.

Advertisement

Da stvar bude još tragičnija, kazali su iz Demokratske Crne Gore, “lica koja su juče obijala sef, imali su policijsku asistenciju službenika Milana Lončara i Dragoslava Popovića”.

“Očigledno da ovoj “kalauz koaliciji” koja protivzakonito želi da preuzme upravljanje Turističkom organizacijom Budve u nečasnim radnjama izdašno pomaže i načelnik Bubanja, inače pašenog Marka Carevića”, kazali su iz Kluba Demokrata Budva.

Iako je, kako su istakli, u više dopisa koji su stigli, kako direktorici Liješević, tako i Careviću, od strane nadležnog Ministarstva ekonomskog razvoja na čijem čelu je ministar Jakov Milatović, ukazano na nezakonitost i nelegitimnost takozvane Skupštine TOB-a kojom se na čelo ove institucije žele postaviti poslušnici, nekada Svetozara Marovića, a danas Marka Carevića, očigledno divljanje navedenih osoba u jednoj zvaničnoj instituciji države Crne Gore, još uvijek je nekažnjeno.

Advertisement

“Da podsjetimo, Nemanja Kuljača, javnosti je poznat iz afere “Copyright” u kojoj je Opština Budva oštećena za višemilionski iznos. U sudskom procesu u kojem je direktor ove firme u vlasništvu Marka Kentere, Aleksandar Armenko osuđen, Nemanja Kuljača je svjedočio protiv Opštine Budva. Ne treba se stoga ni čuditi odakle jutros kalauz u njegovim rukama. Što drugo očekivati od nekoga ko je zdušno podržavao ljude koji su zbog svojih krivičnih djela robijali kao dio organizovane kriminalne grupe budvanskog DPS-a? Očigledno je taj njegov “talenat” prepoznao uzurpator državnog zemljišta Carević, poslovni partner Miloša Marovića Marka Kentere, Milo Božović, kao i budvanski Slavoljub Stijepović, Predrag Drago Ivanović”, naveli su u saopštenju.

Iz Kluba Demokrata su poručili da žele upoznati javnost sa, kako su kazali,  sramnim djelovanjem pojedinih sugrađana koji maltretiraju jednu, od crnogorskih institucija, nezaštićenu žensku osobu, poručujemo svima da će ostati vječna sramota nakon ovakvog primitivnog, gangsterskog ponašanja koje pokazuju zadnjih nekoliko nedjelja.

“Takođe, očekujemo konačno energičnu reakciju ministra Milatovića, ministra Sekulovića i crnogorskog tužilaštva. Ako nisu primijetili, u Budvi stvari izmiču kontroli. Što kasnije budu reagovali, biće veća njihova odgovornost”, zaključuje se u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Jelušić tvrdi da za smjenu Vlade postoji konsenzus DPS-a i DF-a

Objavljeno

dana

Autor

Jelušić tvrdi da za smjenu Vlade postoji konsenzus DPS-a i DF-a

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Dva najjača politička subjekta – Demokratska partija socijalista i Demokratski front zalažu se za iste stvari, tako da će imati više nego značajan konsenzus oko Prijedloga da se glasa o nepovjerenju Vladi – ocijenila je za Pobjedu poslanica Građanskog pokreta Ura Božena Jelušić.

Istakla je da su DPS i DF po pitanju podrške izvršnoj vlasti vrlo unisoni.

“Isto misle, isto govore. Zalažu se za istu stvar – za smjenu ove Vlade, a po onome što je u parlamentu govoreno i na koji način je postavljeno čini mi se da o tom pitanju već postoji značajno saglasje “, istakla je Jelušić.

Advertisement

Smatra i da bi poslanici Demokratskog fronta trebalo da podrže ovu inicijativu opozicije „ukoliko stoje na pozicijama koje su zacrtali“. Jelušić je navela da kako oko pitanja smjene Vlade postoji saglasnost dvije stranke sa najvećim brojem poslanika – DPS-a i DF-a, manje političke partije ne mogu uticati na ishod odluke.

“Zbog ta dva najveća subjekta praktično nijedna manja politička partija nema nešto posebnog razloga da glasa ili ne glasa, jer ne bi mogla ništa tu da promijeni “, kazala je Jelušić.

Komentarišući posljednju ponudu DF-a koja bi trebalo da riješi političku krizu, na koju bi Ura i Demokrate trebalo da daju odgovor do 10. decembra, Jelušić je kazala da ne vidi ništa posebno novo u toj inicijativi.

Advertisement

“Mi smo jasni u tom smislu da su nam ozdravljenje i neka vrsta normalizacije sudske grane prioritet svih prioriteta”, naglasila je ona.

Jelušić je poručila i da ne vidi razlog zbog kojeg ne bi podržali Platformu opozicije za građanski i evropski konsenzus čiji je cilj rješavanje ključnih pitanja i izazova koji su uslov za dalji evropski put države.

“Svaka akcija koja na neki način može da vodi nekoj inkluzivnosti, pravovremenim, dobronamjernim inicijativama – zašto da ne. I, naravno, ako je lišena bilo kakvih pokušaja da se na nekakav ideološki ili bilo drugi način spinuje ili dovodi u pitanje opredjeljenje Crne Gore za evropske integracije, članstvo u savezima koja smo već preuzeli, pokušaj je da jednu demokratsku inkluzivno-sekularnu državu stavimo na noge i da je učinimo servisom svih građana”, zaključila je Jelušić.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Kakva je veza Milačića i osuđenih švercera marihuane

Objavljeno

dana

Autor

Kakva je veza Milačića i osuđenih švercera marihuane

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Borba protiv organizovanog zaborava, a ne samo protiv organizovanog kriminala ono je protiv čega se bori Prava Crna Gora, kazao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić 24. marta 2018. godine, na konvenciji održanoj u Centru za kulturu u Bijelom Polju. Predsjednik te partije tada je poručio da „kriminal ubija ljude, a zaborav dušu jedne zemlje, što se u Crnoj Gori radi posljednjih 30 godina“, piše Pobjeda.

Izgleda da je, od kako je postao poslanik u crnogorskom parlamentu, Milačić odustao od „borbe protiv organizovanog zaborava i kriminala”, pa za prve saradnike angažuje ljude koji nijesu prošli bezbjednosne provjere.

Tako je poslanik i lider Prave CG za vozača angažovao Rada Kneževića, sina Ranka Kneževića, čovjeka sa bogatim kriminalnim pedigreom. Otac Milačićevog vozača hapšen je u više navrata u akcijama crnogorske, hrvatske i srpske policije, zbog šverca marihuane. Sin, koliko je poznato Pobjedi, nema kriminalni dosje, ali, zbog očevih ,,djela“, teško da bi mogao proći neke ozbiljnije bezbjednosne provjere.

Advertisement

Podsjetićemo samo na nekoliko lako provjerljivih činjenica na koje je Milačić zažmurio kada ga je angažovao.

Prema pisanju srpskog lista Danas, prije više od deset godina policija u saradnji sa Upravom carine presjekla je kanal krijumčarenja marihuane iz Crne Gore, preko Srbije ka zemljama Zapadne Evrope i zaplijenila oko 13 kilograma marihuane, a jedan od uhapšenih bio je Ranko Knežević.

Šest godina kasnije, u akciji kodnog naziva ,,Lanac“, a u Hrvatskoj „Big devil“, policija je podnijela krivične prijave protiv Bjelopoljca Željka Kneževića, zvanog Crni, koji je Rankov bratanić, i rođaka Mira Kneževića, zvanog Garo. Kako je tada saopšteno iz policije, za Kneževićima se tragalo.

Advertisement

Međunarodna akcija „Lanac/ Big devil“ bila je usmjerena na otkrivanje, suzbijanje i presijecanje lanca međunarodnog krijumčarenja narkotika, a tokom njenog sprovođenja na teritoriji Crne Gore i Hrvatske, u više pojedinačnih zapljena u obje države, pronađeno je i oduzeto ukupno oko 87 kilograma različitih vrsta droge, prvenstveno marihuane.

Kao organizator kriminalne grupe u Crnoj Gori označen je Željko Knežević, dok je Ranko Knežević u Srbiji osuđen i tamo je odležao oko tri godine, a u Crnoj Gori godinu i po.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije