Povežite se s nama

Politika

Tužilaštvo da pokrene postupak protiv Koče Đurišića zbog zloupotrebe službenog položaja

Objavljeno

dana

Tužilaštvo da pokrene postupak protiv Koče Đurišića zbog zloupotrebe službenog položaja

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Pravni tim Građanske inicijative “21 maj”, konstatovao je da Osnovno dršavno tužilaštvo po službenoj dužnosti mora da pokrene postupak protiv v.d direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koče Đurišić zbog zbloupotrebe službenog položaja. Iz Pravnog tima “21. maja” kažu da ispravkom greške se ne mogu pred organom uprave mijenjati vlasnička prava u odnosu na zainteresovana lica koja podnose zahtjev.

“V.d. direktor Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić uputio je dopis gradonačelniku Prijestonice Cetinje i predsjednici skupštine u kojem stoji da povodom najave da će se na dnevnom redu skupštine Prijestonice Cetinje zakazanoj za 14.09.2021 godine naći građanska inicijativa vezano za vraćanje Cetinjskog manastira CPC obavještava ih da se pred Upravom za katastar i državnu imovinu vodi između ostalog i postupak pokrenut po zahtjevu Pravoslavne Mitropolije crnogorsko primorske br. 954-119-UPI-1061/2007 kojim je traženo da se izvrši ispravka upisa u listu nepokretnosti br. 915 KO Cetinje I na način što će se brisati upis Prijestonice sa pravom svojine 1/1 i Manastir Sveti Petar sa pravom korišćenja 1/1 i izvršiti upis svih nepokretnosti na Pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko primorsku sa pravom svojine 1/1, i zaključuje da ovaj postupak nije pravosnažno okončan, te da se shodno članu 12 Zakona o državnom premjeru i katastru upis prava na nepokretnosti u katastru nepokretnosti vrši prema vremenskom redosledu zahtjeva za upis, a da pravno dejstvo prema trećim lica teče od trenutka podnošenja zahtjeva za upis organu uprave”, saopštili su iz “21. maja”.

Kako su naveli, u odnosu na “tendeciozno, neprofesionalno, nestručno ponašanje v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu” ukazuju na sledeće:

Advertisement

“Ispravkom greške se ne mogu pred organom uprave mijenjati vlasnička prava u odnosu na zainteresovana lica koja podnose zahtjev. To je stav Uprave za nekretnine, Upravnog i Vrhovnog suda Crne Gore. Ovo je opšte poznata činjenica da se ispravkom greške ne može vršiti preuknjižba ili mijenjanje svojinskih prava. To je dužan i mora da zna v.d. direktor Uprave za nekretnine i ovakvi zahtjevi se u startu odbijaju kao neosnovani. Članom 124 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti propisano je da ako su podaci iz rješenja o upisu netačno unijeti u katastar nepokretnosti, ispravka greške može se izvršiti po službenoj dužnosti ili po zahtjevu zainteresovanog lica, što jasno znači da se ne može izvršiti preuknjižba sa jednog nosioca prava svojine na drugog, već samo ispraviti očigledne greške u slovima i brojevima”, pojašnjava se u saopštenju.

Iz tog razloga tražimr da nadležno državno tužilaštvo po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv v.d. direktora Uprave za nekretnine Koče Đurišića zbog zloupotrebe službenog položaja.

“U vezi Zaključaka Vlade kojima se nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da izvrši zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja u „G“ listu lista nepokretnosti br.915 Ko Cetinje I na svim katastarskim parcelama do okončanja promjene upisa u katastarskom operatu, kao i da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine u „B“ listu Lista nepokretnosti br.915 KO Cetinje I vratiti upis na Državu Crnu Goru shodno rješenju Uprave za nekretnine Podgorica – Područna jedinica Cetinje br. 954-119-UPI-516/05 od 24.11.2005. godine”, dodaje se u saopštenju.

Advertisement

Iz “21. maja”, ističu sljedeće:

“Navedeni zaključci se ne mogu realizovati u upravnom postupku, jer organ uprave odlučuje samo po zahtjevu stranke, a ovo nije zahtjev, a i da je zahtjev ne može se odlučivati po skraćenom postupku, jer u aktu nema dokaza na osnovu kojih se može utvrditi stanje stvari. U najblažoj varijanti organ je morao tražiti od Vlade pojašnjenje”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, u pitanju je klasičan pravni puč, kako kažu,  “preuzimanje sudskog odlučivanja od strane Vlade, državno samovlašće, atak na pravni poredak i stvaranje opasnih situacija”.

Advertisement

Napominju da ovakvim načinom odlučivanja o svojinskim pravima Vlada može u svakom momentu od bilo kog nosioca prava svojine, fizičkog ili pravnog lica prenijeti pravo svojine.

“Takođe, budući da je ovaj metod rada radi pod direktnim uplivom SPC, kako to da se organizuju litije i da je pravnim tim Mitropolije crnogorsko primorske eksplicitan zato što se o pravu svojine rješava u upravnom, a ne kako oni ističu i zahtjijevaju da se riješi u sudskom postupku. Zato ostaje nejasno kako v.d. Uprave za katastar i državnu imovinu nije uputio zainteresovane da svoje prava ostvare tužbom za brisanje upisa iz člana 124a Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti ili da pred redovnim sudom izađe sa svojinskom tužbom”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Šabović: Rastanak sa Abazovićem nam neće teško pasti

Objavljeno

dana

Autor

Šabović: Singapurski zavodnik politički impotentan

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ustavna, moralna i etička dužnost predsjednika Vlade Crne Gore i svih ministara je zaštita vitalnih državnih interesa, a u prvom redu zaštita suvereniteta Crne Gore, što mislim da je premijer Abazović stavio u drugi plan pa nam rastanak sa njim ne bi teško pao, saopštio je član glavnog odbora SDP-a, Mirza Šabović.

Kako je istakao, želim da vjerujem da doktor političkih nauka i premijer Abazović zna šta pojam suvereniteta predstavlja, mada, imajući u vidu da na sjednicama Vlade pokazuje elemntarnu pravnu neobrazovanost, neprihvatljivu za nekoga ko nosi titulu doktora, preporučio bih mu da pročita Ž. Bodina i osvježi sjećanje kako ne bi bio tako providan upadajući u kvislinški vozić.

“Možda mu definisanje i razumijevanje određenih pojmova ne ide od ruke, ali dovoljno je politički lukav da zna da nije isplativo testirati strpljenje SDP-a, posebno onda kada se radi o elemntarnim principima za koje smo se borili pune tri decenije. Našu odlučnost pokazali smo 2016 godine, proveli u opoziciji šest godina i ukoliko Abazović misli da može ljubeći tuđu papuču ‘savijati i lomiti’ Ustav Crne Gore poručio bih mu da opremi štand u rodnom gradu i da počne da se bavi prodajom ribe, jer mu ‘završni čin’ moderno modifikovane AB revolucije dozvoliti nećemo”, kazao je Šabović.

Advertisement

Zbog svih građana Crne Gore, poručuje, stav SDP-a je jasan, nemamo ništa protiv toga da država uredi međusobne odnose sa bilo kojom vjerskom zajednicom, naprotiv, pozivamo na dijalog, na razgovor u cilju dogovora, što bi kao epilog dobilo široki društveni koncenzus oko ovog osjetljivog pitanja.

“Dogovorom oko spornih pitanja, onih koji predstavljaju državu a koji su dužni da štite njene interese u skladu sa Ustavom i zakonom i predstavnika određene vjerske zajednice”, kazao je Šabović dodajući da će zaustaviti narativ kršenja ustavnih normi ali i priču oko pobjednika i poraženih i to je ono što SDP želi.

“Naš jedini uslov je da okvir i polazna tačka za postizanje bilo kakavog sporazuma ili potpisivanja ugovora, u kojem je jedna od ugovornih strana država, mora biti njen Ustav, nikako želje, dilovi i tereti bilo čijih obećanja, ukoliko jedan dio Vlade taj uslov ne želi da poštuje i prihvati, vrijeme je da ova Vlada dobije isti epilog kao i prethodna”, zaključio je Šabović.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Đurović: Spremni za dalje unapređenje saradnje sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa zamjenikom regionalnog direktora za Evropu i Centralnu Aziju Vestminsterske fondacije za demokratiju (VFD) Damirom Nezirijem i direktoricom Vestminsterske fondacije za demokratiju u Crnoj Gori Anom Milutinović, saopšteno je iz njenog Kabineta.

“U sadržajnom razovoru, Đurović je sa predstavnicima VFD-a razmijenila mišljenja o mnogobrojnim važnim projektima sprovedenim uz podršku Ambasade Ujedinjenog kraljevstva i Vestministerske fondacije za demokratiju. Ona je naročito akcentovala pitanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje uloge žena na mjestima odlučivanja, ističući da Ženski klub Skupštine Crne Gore i Odbor za rodnu ravnopravnost imaju posebno važnu ulogu u promociji politike rodne ravnopravnosti”, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka, predsjednica Skupštine se posebno osvrnula na rad Parlamentarne budžetske kancelarije (PBK), naglasivši da je od uvođenja Kancelarije evidentan napredak u sferi unapređenja budžetskih pitanja za potrebe poslanika.

Advertisement

“S tim u vezi, ona je posebno pohvalila saradnju sa Državnom revizorskom institucijom i izrazila očekivanje da će se kroz dalju komunikaciju sa ovom institucijom konstruktivno iskoristiti date preporuke i zaključci”, dodaje se u saopštenju.

Ona je iskazala spremnost za dalje unapređenje saradnje sa VFD u pogledu podrške u podzakonodavnom nadzoru kako bi primjena zakona u praksi bila adekvatno ispraćena. Današnji sastanak bio je, između ostalog, prilika da predsjednica Skupštine zahvali sagovornicima na višestruko korisnoj podršci VFD-a u jačanju kapaciteta skupštinske stručne Službe.

“Zamjenik regionalnog direktora za Evropu i Centralnu Aziju Vestminsterske fondacije za demokratiju Damir Neziri je pozdravio rad Ženskog kluba i naglasio da je učešće pripadnica manje zastupljenog pola u javnom životu od posebnog značaja kako za Crnu Goru, tako i za region Zapadnog Balkana”, piše u saopštenju.

Advertisement

S tim u vezi, on je naglasio da pitanje osnaživanja položaja žena iziskuje posebnu pažnju i kontinuiranu posvećnost svih segmenata društva.

“Tokom današnjeg razgovora, Neziri se osvrnuo i na važnost saradnje sa DRI, konstatujući da će VFD nastaviti da podržava projekte usmjerene na unapređenje rada kako poslanika, tako i Službe Skupštine Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Liberalna partija: Ne ponižavanju Crne Gore, vrijeme za smjenu 43. Vlade i rješavanje suštinskih problema i krize

Objavljeno

dana

Autor

LP: Svi da ustanemo protiv jačanje agresivnog i primitivnog nacionalizma koji destabilizuje Bosnu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Liberalna partija gajila je nadu i očekivala da će 43. Vlada Crne Gore biti Vlada kontinuiteta trasiranog crnogorskog evropskog i građanskog puta, međutim, očigledno da ona nije do kraja odbacila mitomanske i poslušničke prakse Vlade Zdravka Krivokapića. Ugovor koji je Vlada spremna da potpiše sa SPC u Crnoj Gori ravan je veleizdaji interesa države Crne Gore i nećemo dopustiti da se takav ugovor u ovoj formi potpiše, saopšteno je iz te partije.

“Falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom. U samom Ugovoru, dostupnom javnosti bar 7 članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija”, navodi se u saopštenju.

Iz Liberalne partije su ocijenili da, Vlada sekularne države ne može i ne smije potpisati akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama.

Advertisement

“Samo Temeljni Ugovori Srpske pravoslavne crkve ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, će imati podršku liberala. Tim ugovorom nikako se ne može priznati supermacija SPC i njen kontinuitet od čak 1219. godine, bez ikakvog utemeljenja, kad i njena majka crkva u Srbiji priznaje njeno postojanje tek od 1836., a znamo da je SPC kao takva nastala tek 1920. godine ukazom kralja Aleksandra Karađoređevića, a država se mora voditi pravnim kontinuitetom i činjenicama a ne mitovima”, dodaje se u saopštenju.

Dodatno, istup člana tima koji se bavi ovim Ugovorom, advokata Martinovića koji tvrdi da niko od članova tima nije podržao ovaj akt osim jednog ministra, jasno govori da ovaj akt nema nikakav legitimitet te da se na mala vrata pokušavaju ponovo progurati interesi jedne vjerske zajednice kojoj je premijer Crne Gore danas otišao na noge.

“Pozivamo premijera da se vrati svojim izvornim principima koje je i proklamovao u ekspozeu zbog kojeg je i dobio podršku, a to je evropeizacija i demokratizacija Crne Gore a ne njena klerikalizacija i nazadovanje”, poručuju iz Liberalne partije.

Advertisement

Takođe ističu, jasno je da ovakav Ugovor sa SPC niko ne smije potpisati, nije smio ni bivši premijer Krivokapić, inače apostol SPC.

“Postavlja se pitanje čemu plasiranje bezvrijednih nacrta ugovora u vremenu teške socijalno-ekonomske krize”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije