Povežite se s nama

Crna Gora

Tužilaštvo ne vidi osnov po kojem bi postupilo u slučaju targetiranja učesnika protesta

Objavljeno

dana

Tužilaštvo ne vidi osnov po kojem bi postupilo u slučaju targetiranja učesnika protesta

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju nije formiralo predmet u slučaju targetiranja više građana ove opštine na Fejsbuk stranici „Info 050“ koja je objavila fotografije i imena Bjelopoljaca koji su učestvovali na građanskom protestu na Cetinju 4. i 5. septembra, ali i ostale lične podatke kojima su raspolagali – gdje rade, porodični status…

– ODT u Bijelom Polju, povodom naznačenog, nije podnijeta nijedna krivična prijava protiv navedenog lica niti su formirani predmeti zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno određeno krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – saopštili su Pobjedi.

Advertisement

U konkretnom slučaju, navode, „radi se o krivičnom djelu neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 175 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje se shodno članu 183 istog Zakonika gonjenje preduzima po privatnoj tužbi“.

– Što se tiče krivičnog djela uvreda isto je dekriminalizovano, a povodom eventualno izrečenih prijetnji u komentarima ovom tužilaštvu nije podnijeta nijedna krivična prijava zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz člana 168 Krivičnog zakonika Crne Gore – saopštila je portparolka ODT Bijelo Polje Danijela Đuković.

Pobjeda je juče objavila priču dvoje Bjelopoljaca koji su targetirani i koji su kazali da sve što se u posljednje vrijeme dešava u njihovom gradu, ali i u državi, podsjeća na devedesete godine.

Građansku aktivistkinju Hasibu Omerović, majku četvoro djece, sat nakon što je za Pobjedu govorila o brutalnim napadima i govoru mržnje na društvenim mrežama, policija je pozvala na informativni razgovor, po prijavi sugrađanina Radovana Rakočevića, koji, prema nezvaničnim informacijama, stoji iza stranice „Info 050“.

On je protiv nje podnio krivičnu prijavu zbog poruke koju mu je poslala pošto je njena fotografija objavljena na „Info 050“. Napisala mu je: „Sine, plašiš li se Boga, to vjernici ne rade“.

Advertisement

Omerović i još nekolicina građana Bijelog Polja danima su meta užasnih napada, uvreda, govora mržnje, prijetnji na društvenim mrežama, ali, kako su Pobjedi saopštili iz tužilaštva, oni nijesu našli osnov da reaguju.

Pitanja smo uputili i Upravi policije, ali do juče nijesu odgovorili.

– Ni devedesetih nije bilo ovako kao sada u Bijelom Polju. Od kada je nova vlast pobijedila na izborima prošle godine, Bijelo Polje više nije isto – rekla je Omerović.

Užasne su, kazala je, laži da je išla na Cetinje da ruši „njihove svetinje, crkve“, ali i sramno da neko postavlja pitanje zašto je ona kao Muslimanka bila na barikadama.

– Mi svi zajedno moramo da živimo u svojoj Crnoj Gori. Ni mi, ni oni nemamo druge domovine i treba da gradimo građansku, a ne podijeljenu zemlju – poručila je naša sagovornica.

Advertisement

Njen sugrađanin Izudin Gušmirović, koji je, takođe, targetiran kao učesnik protesta, istakao je da „nijesmo izvukli pouke iz onoga što se dešavalo devedesetih godina“.

– Ja njima opraštam. Ne želim ni na koji način, bilo kojim gestom da doprinesem da ih podstrekavam. Samo ih molim da dobro razmisle o tome što targetiraju ljude – naglasio je Gušmirović, a na Cetinju je, kaže, bio jer Crnu Goru osjeća kao svoju domovinu.

Opštinski odbor Bošnjačke stranke Bijelo Polje targetiranim građanima ponudio je besplatnu pravnu pomoć.

Cetinjanke i Cetinjani organizovali su proteste u svom gradu, u čemu su dobili podršku velikog broja građana iz čitave Crne Gore, kako bi iskazali bunt zbog odluke Crkve Srbije, uz koju je stala i crnogorska vlast, da u Cetinjskom manastiru ustoliči svog mitropolita Joanikija Mićovića. Crkva Srbije uspjela je u svom naumu, ali na Cetinje nijesu mogli, kako su planirali, već su uz jako policijsko obezbjeđenje helikopterom Vojske Crne Gore spušteni ispred Manastira i tako se i vratili natrag u Podgoricu. Preko Belvedera, magistralnim putem iz Podgorice, nijesu mogli da uđu na Cetinje, jer su građani napravili barikade, čak i svojim tijelima. A na prvoj liniji odbrane bilo je više desetina žena koje su noć provele na hladnom asfaltu, kao prva odbrana Belvedera i prijestonice.

 

Advertisement

 

 Aktuelno

Crna Gora

Počinje ”Podroom” podkast

Objavljeno

dana

Autor

Počinje ”Podroom” podkast

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Podkast Podroom, koji u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore realizuje ProAct Hub, organizacija koju čine tri podgoričke firme – Studio Piksel, ProAct i NLP Network, počinje u četvrtak 28. oktobra.

U prvoj sezoni će se u okviru deset epizoda koje će biti dostupne putem online platformi promovisati uspješne preduzetničke priče iz Crne Gore, sa ciljem da se na ovaj način radi na poboljšavanju percepcije i razbijanju mitova o preduzetništvu, kao i inspirišu i ohrabre mladi i žene da pokrenu svoje biznise.

Advertisement

Budući da je podkast savremena forma komunikacije, koja u posljednje vrijeme bilježi veliku popularnost i uticaj posebno među mladima, intencija je da se upravo na ovaj način približimo toj ciljnoj grupi. Koliko je Crna Gora povoljan ambijent za poslovanje, kakve prepreke su gosti podkasta imali i kako su ih prevazilazili, kao i kako se nose sa (ne)uspjehom – samo su neke od tema koje će se obrađivati u narednih nekoliko sedmica.

Kroz razgovor sa pojedincima koji imaju raznolike karijerne i životne puteve, koji se bore za svoje mjesto na domaćem i inostranom tržištu, i koji su uspjeli u svojim biznisima uprkos brojnim izazovima, želimo da pošaljemo poruku da se mogu stvarati uspješne biznis priče i kod nas.

Podkast Podroom će se u prvoj sezoni emitovati jednom sedmično, svakog četvrtka, na platformama Youtube, SoundCloud, Apple Podcasts i Google Podcasts.

Privredna komora Crne Gore, kao i uvijek, prepoznaje i podržava projekte koji doprinose promociji i razvoju preduzetništva, posebno kod mladih i žena, zbog čega ćemo nastaviti da ohrabrujemo inicijative ProAct Hub-a i sličnih organizacija čiji je to cilj i misija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Raspisan konkurs UPCG za dodjelu nagrada za društveno odgovorno poslovanje

Objavljeno

dana

Autor

Raspisan konkurs UPCG za dodjelu nagrada za društveno odgovorno poslovanje

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je raspisala konkurs za dodjelu nagrada za primjere dobre prakse kompanija u oblasti društveno odgovornog poslovanja (DOP), pod nazivom “UPCG nagrade za DOP”.

Kako je saopšteno iz UPCG, konkurs je otvoren od danas do 14. novembra 2021. a pravo učešća imaju svi privredni subjekti koji su registrovani u Crnoj Gori.

Advertisement

Svečana ceremonija dodjele godišnjih „UPCG nagrada za DOP“, koju UPCG organizuje po sedmi put, kako kažu, biće održana u decembru 2021.

Cilj „UPCG nagrada za DOP“ je, dodaju, promocija primjera dobre prakse DOP-a u Crnoj Gori, kao i preduzeća koja osmišljavaju i primjenjuju takav pristup poslovanju.

“Prema propozicijama konkursa, UPCG će preduzećima dodijeliti ukupno deset nagrada, i to za poslovanje u sljedećim oblastima DOP-a: briga za zaposlene; briga za životnu sredinu; briga za zajednicu. Takođe, jednom preduzeću koje je najbolje inkorporiralo DOP po sve tri navedene oblasti UPCG će dodijeliti Veliku nagradu.

„UPCG nagrade za DOP“ se dodjeljuju u tri kategorije: mala preduzeća (do 50 zaposlenih); srednja preduzeća (do 250 zaposlenih); velika preduzeća (preko 250 zaposlenih)”, navode iz UPCG u saopštenju.

Kako dodaju, od pristiglih prijava/primjera dobrih poslovnih praksi, Evaluacioni odbor će izabrati najbolja preduzeća za svaku oblast DOP-a (briga za zaposlene, briga za životnu sredinu, briga za zajednicu) i u svakoj kategoriji (mala, srednja i velika preduzeća).

Advertisement

Glavni kriterijum na osnovu kojih će se nagrade dodjeljivati su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj na sve uključene strane.

Zainteresovane kompanije mogu prijaviti najviše tri projekta po svakoj kategoriji, uz uslov da projekti nijesu završeni prije 1. januara 2021.

Obrazac za prijavu učešća, kao i dodatne informacije, zainteresovane kompanije mogu preuzeti sa web sajta UPCG: www.poslodavci.org.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Kotor: Bilbordi čiji vlasnici ne podnesu zahtjev biće uklonjeni

Objavljeno

dana

Autor

Inicijativa grada Kotora: Drvene barke da se zaštite kao kulturno dobro

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Opština Kotor poziva fizička i pravna lica koja su vlasnici bilborda na teritoriji opštine Kotor da podnesu zahtjev za izdavanje UT uslova Sekretarijatu za urbanizam, građevinsarstvo i prostorno planiranje, jer će u suprotnom Komunalna inspekcija postupiti po zakonu i iste ukloniti o trošku vlasnika.

Opština Kotor posjeduje bazu podataka sa lokacijom, koordinatama i fotografijama bilborda na teritoriji opštine Kotor. Ista je sačinjena u saradnji sa Komunalnom inspekcijom i evidentirano je ukupno 239 bilborda.

Advertisement

“Od ukupnog broja, ovom Sekretarijatu se zahtjevom za izdavanje UT uslova se obratilo samo osam fizičkih lica i privrednih subjekata za ukupno 39 bilborda. Za 200 bilborda nijesu podnešeni zahtjevi uprkos istaknutim obavještenjima Komunalne inspekcije da je to potrebno učiniti”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije