Povežite se s nama

Politika

Vlahović: Ovakva Vlada mora da padne, popis najozbiljniji kamen spoticanja unutar većine

Objavljeno

dana

EU i Balkan: Lažno kretanje je najbrže

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora u osnivanju Miodrag Vlahović u današnjoj ”Drugačijoj radio vezi” ocijenio je da su potpisivanje Temeljnog ugovora i, posebno popis, dva kamena spoticanja unutar vladajuće većine i kandidati za pad aktuelne Vlade Zdravka Krivokapića.

Vlahović smatra da bi eventualni ulazak DF-a u Vladu dodatno marginalizovao URU, čija je pozicija, prema ocjeni gosta Drugačije radio veze, već sada potpuno neodrživa.

Advertisement

”Ovakva Vlada, koja radi ovakve stvari, mora da padne. Veliko je pitanje da li je neko od 41 poslanika većine spreman za to i da glasa”, izjavio je Vlahović.

Vlahović smatra da će ”aktuelna Vlada, dok bude Vlada, u vezi sa Temeljnim ugovorom ispoštovati ono što bude diktirao Beograd”.

”Oni očigledno ne žele da to potpiše mitropolit Joanikije II Mićović iz razloga koje prepoznajemo. Njemu su uskraćena sva prava i on je postao službenik crkve Srbije u Crnoj Gori. Imaćemo Temeljni ugovor, koji naravno ne može da bude stariji od zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer je to dio unutrašnjeg prava, a potpisujete ga sa pravnim subjektom iz druge zemlje.

To je jedna papazjanija, i biće prvom prilikom poništeno. To je potpuno jasno, jer je neregularno i u postupku i u sadržaju, i u potpisnicima i u načinu na koji se prezentuje”, rekao je Vlahović.

Popis je, prema ocjeni Vlahovića, mnogo ozbiljnija stvar.

Advertisement

”Očigledno je da DF, odnosno oni koji komanduju DF-om i predsjednikom Vlade, žele da to po svaku cijenu završe, sa jasnom namjerom da poremete etničku ravnotežu i postojeće brojke i procente u iskazu što ste i ko ste, i to na način koji je apsolutno suprotan i unutrašnjim i stnadardima međunarodnog prava koje tretira tu oblast”, kazao je Vlahović.

Dodaje da, koliko je njemu poznato, zapadni saveznici nijesu oduševljeni time što Vlada pokušava da i to završi ”silu na sramotu i preko koljena”. I tu će, prema Vlahovićevim riječima, biti prisile, nasilja, propagande i lažnih vijesti.

”Dva kandidata za izglasavnje nepovjerenja ovoj Vladi su Temeljni ugovor i popis. Mislim da je mnogo veća šansa da popis bude ta vrsta kamena spoticanja unutar vladajuće koalicije. Temeljni ugovor je, sa njihove tačke gledišta, manje-više apsolvirana stvar, dok je popis veoma, veoma problamtična. I da vam kažem, ako prihvati biće veoma loše za URU, a ako ne prihvati biće veoma loše za URU. Sami su krivi, jer kad u politici dođete u situaciju da što god da uradite loše je za vas, onda vam niko nije kriv. Sami ste krivi”, kazao je Vlahović.

Govoreći o mogućnosti da, nakon događaja na Cetinju, DF uđe u Krivokapićevu Vladu, Vlahović ističe da bi to dodatno marginalizovalo URU, čija je pozicija već sada neodrživa, i moglo da bude razlog da URA izađe iz te priče.

”Trebalo bi, i bilo bi logično da bude tako, ali meni se čini da je Abazović izgubio i lični i politički kapacitet da to učini bez posljedica po njega samog. Ne od Vas ili mene, mi mu ne prijetimo, nego od onih političkih struktura i u Crnoj Gori i van nje koji možda diriguju ili bitno utiču na njegove poteze i na njegovo ponašanje”, kaže Vlahović.

Advertisement

To nas, kako dodaje, vraća na centralno pitanje, a to je kako ova Vlada može da padne, ušao DF ili ne ušao u nju.

”To je centralno pitanje politike u Crnoj Gori u ovom trenutku. Ta vlada mora da padne, svi su razlozi u normalnoj političkoj logici koja ne važi samo za Crnu Goru. U normalnim demokratskim zemljama, koje imaju svoje instituacije, zakone, Ustav, pisana i nepisana pravila, ovakva Vlada koja radi ovakve stvari mora da padne. E sad, da li je neko od 41 poslanika iz parlamentarne većine spreman da glasa za to, veliko je pitanje. Istorijska odgovornost koju nosi njihova nepsremnost da učine taj korak je nešto za što ja ne bih volio da budem u njihovoj poziciji”, kazao je Vlahović.

Vlahović je govorio i o modelu kojim se izgleda rukovodi premijer i Vlada, a to je da svakodnevno otvaraju sporna pitanja i to uporedio sa metodom koju je koristio prethodni američki predjsednik Donald Tramp.

Osvrnuo se i na posjetu Dritana Abazovića Briselu i izostali sastanak sa Žozepom Boreljom, a za Aleksu Bečića kaže da je mogao da bira ne bi vjerovatno izabrao bolji momenat za odsustvo sa javne scene zbog kovid-a.Aktuelno
Advertisement

Politika

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Objavljeno

dana

Autor

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Jučerašnjom 9. Opštinskom izbornom konferencijom DPS na Žabljaku, nastavljen je trend kadrovskog snaženja partije u cilju efikasnijeg rada stranačke strukture i širenja podrške naše partije u ovoj opštini, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Žabljak.

“Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova, ovo stranačko tijelo će po funkciji činiti i 18 odbornika naše partije iz Skupštine opštine Žabljak.

Advertisement

Na izbornoj konferenciji je bilo riječi o potrebi partije da nastavi proces reformi koji bi trebalo da rezultira novim kvalitetom javnih politika naše partije, intenziviranjem odnosa sa građanima i predanim radom u cilju rješavanja problema sa kojima se naši sugrađani susrijeću”, navode u saopštenju.

Ova izborna konferencija, kako dodaju, imala je za cilj i podmlađivanje sastava Opštinskog odbora kao i ravnopravnu rodnu zastupljenost.

“Podatak da novi Opštinski odbor u svom sastavu broji preko 30% žena i 25% mladih, pokazatelj je spremnosti da se stvori što jača i šira kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svi izazovima, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik i koordinator ispred Predsjedništva DPS dr Jevto Eraković, član Izvršnog odbora Jovan Martinović, predsjednik Opštinskog odbora DPS Žabljak Milorad Zarubica, članovi Glavnog odbora iz naše opštine, kao i brojni drugi gosti”, zaključeno je u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Objavljeno

dana

Autor

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Delegacija Crne Gore, koja u Njujorku boravi o trošku građana, mirno je odslušala uvrede koje je DPS-ov aktivista, pod okriljem Bošnjačkog saveza, uputio većinskoj Crnoj Gori vrijeđajući srpski narod i SPC, optužujući ih na jedan brutalan način uličarskim jezikom mržnje i šovinizma, navodi se u reagovanju Nove srpske demokratije (NSD) koji su osudili, kako kažu, nastup predsjednika Bošnjačkog saveza Crne Gore Esada Rastodera.

“U petak je, kako javljaju mediji bliski bivšem režimu, u Njujorku, predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore Esad Rastoder žestoko kritikovao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i savjetnika potpredsjednika, Filipa Adžića“, navode iz NSD-a.

Advertisement

Svima je, kako kažu, jasno da je bivši režim izvor svake mržnje i nepočinstva i prepreka pomirenju u Crnoj Gori, pa zato, dodaju, čudi šta je delegacija Vlade tražila na ovom sastanku.

“Ako je bila potreba da u nekoj njujorškoj kafani dobiju podršku okupljenog društva da DF ne uđe u rekonstruisanu Vladu dobili su je, ali se pitamo da li je to put ka stabilizaciji prilika u parlamentarnoj većini i Vladi. Ako je obilazak američkih kafana bio jedan od ciljeva Abazovićeve posjete, predložiće im DF dvadeset drugih kafana u Čikagu i na desetine drugih širom Amerike, gdje će im okupljeno društvo svašta reći zbog toga što je DF do sada bio isključen iz Vlade, poručuju iz NSD-a.

Prema njihovim riječima, od ovog sastanka su prošla dva dana, a još niko se, kako kažu, od predstavnika manjinskih naroda i takozvanih građanskih partija iz opozicije nije oglasio i ogradio od “šovinizma i nacionalizma predsjednika Bošnjačkog saveza, a nadamo se da ćutanje nije odobravanje”.

“NSD i DF oštro osuđuju ovakav nastup Esada Rastodera i ostaju pri stavu da Crnoj Gori nikada nije bila potrebnija politička stabilnost i pomirenje, da je rekonstrukcija Vlade i stabilnost parlamentarne većine jedina brana sve agresivnijoj kampanji bivšeg režima, koji je ovu državu za proteklih trideset godina toliko osiromašio i podijelio da će biti potrebno mnogo znanja i mudrosti da se saniraju sve štete koje su nastale.

Manjinskim narodima još jednom poziv da se izvuku iz ralja DPS-a, da prihvate ponudu parlamentarne većine i da u interesu svog naroda uzmu učešće u kreiranju društveno-političkih kretanja, a ne da u rukama DPS-a i satelita budu sredstvo destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori”, zaključuju iz NSD-a.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Knežević: Djelovi bezbjednosnog sektora ne smiju se otgrnuti od Ustava

Objavljeno

dana

Autor

Knežević: Protesti DF u septembru, Krivokapić da vrati loptu sa petra ili da je mi skinemo

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević (DF) kazao je da se ne smije dozvoliti nikad više da se djelovi bezbjednosnog sektora otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom. Knežević je to rekao za Portal RTCG uoči sjutrašnje sjednice Odbora na kojoj će saslušati predstavnike bezbjednosnog sektora.

“Sjutrašnje kontrolno saslušanje treba da pokaže značaj institucija koje imaju zadatak da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne mogu ni pretpostaviti kakve informacije ćemo sjutra dobiti, ali svakako je zajednička obaveza da doprinesemo da se nikad više djelovi bezbjednosnog sektora ne otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom”, istakao je Knežević.

Advertisement

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu saslušaće sjutra potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, povodom dešavanja u bezbjednosnom sektoru.

Odbor će, kako je najavljeno, saslušati i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i šefa specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića.

Odluku o kontrolnom saslušanju Odbor je donio jednoglasno, na inicijativu predsjednika tog tijela Milana Kneževića.

Obrazlužući inicijativu, Knežević je kazao je da nije tajna da je u Crnoj Gori narušena, ne samo bezbjednosna, već i društveno-politička situacija, i da je to posljedica naslijeđenog višedecenijskog stanja.

“Plašim se da je ovih dana i nedjelja bezbjednosna situacija toliko kulminirala, da posljedice mogu da budu nesagledive, i smatram da je nadležnost Odbora da učini sve i doprinese da se sačuva integritet i institucija i države Crne Gore”, dodao je Knežević.

Advertisement

Sjednica će biti održana u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti.

Sjutrašnje kontrolno saslušanje treba da pokaže značaj institucija koje imaju zadatak da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne mogu ni pretpostaviti kakve informacije ćemo sjutra dobiti, ali svakako je zajednička obaveza da doprinesemo da se nikad vise djelovi bezbjednosnog sektora otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije