Povežite se s nama

Društvo

Zabrana bavljenja profesurom?

Objavljeno

dana

Zabrana bavljenja profesurom?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Završeno suđenje Lakićević Đuranović zbog plagijata, presuda 21. septembra

Zabrana bavljenja profesurom?

Advokat Velimirović se osvrnuo i na izvještavanje “Vijesti” u ovom slučaju, ali i saradnju sa CGO na istraživanju ovog slučaja. Smatra da se radi o “lovu na vještice”, a istakao i da na takav način nije izvještavano ni o škaljarskom i kavačkom klanu


Lakićević Đuranović sa advokatom, Foto: SAVO PRELEVIC

Podgorički osnovni državni tužilac Vukas Radonjić tražio je da se suspendovana profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović kazni novčano sa 3.000 eura, a da joj se kao mjera izrekne zabrana bavljenja profesurom.

”Jer zaista ne možemo dozvoliti, posebno da studentima prava, okrivljena predaje i uči ih pravu i pravičnosti uz ovako nešto što je učinila”, kazao je Radonjić tokom završne riječi u slučaju gdje je Lakićević Đuranović optužena da je specijalistički rad svog nekadašnjeg studenta Đorđija Drinčića predstavila kao svoj u časopisu “Pravni život” Udruženja pravnika Srbije.

Presuda će biti objavljena 21. septembra.

Radonjić smatra da je izvedenim dokazima na glavnom pretresu nesumnjivo utvrđena činjenica da je ona učinila djelo koje joj se stavlja na teret izmijenjenim optužnim aktom.

”Iz nalaza i mišljenja vještaka iz oblasti autorskih prava smo utvrdili da je istovjetnost rada okrivljene i oštećenog (Drinčića) 98 odsto, a to okrivljena i njena stručna odbrana nijesu sporili u postupku…”, kazao je Radonjić.

Advokat suspendovane profesorice Goran Velimirović tvrdio je, pak, da specijalistički rad nije naučni rad. Time što je Lakićević Đuranović bila Drinčićev mentor, smatra Velimirović, njegov rad se ne može smatrati autorskim djelom.

Za tužioca su, međutim, stvari jasne – specijalistički rad je autorsko djelo, tim prije što je Drinčić, i pored svih pritisaka, svjedočio da nije bilo aktivnog učešća i saradnje između njega i okrivljene.

”Mentorski rad se, po stavu optužbe ne može izjednačiti sa stvaralaštvom u smislu pisanja rada, jer ne podrazumijeva aktivnu radnju… Potpuno je netačno, po stavu optužbe, nelogično i neprihvatljivo da jedan takav rad nije samostalan rad, jer se specijalistički rad izlaže u biblioteci određenog fakulteta i nosi naziv autora, odnosno studenta uz konstataciju ko je bio mentor…”, naveo je Radonjić dodajući da zbog svega toga ne prihvata da specijalistički nije naučni rad “jer pokazuje na koji način je mentor studentu prenio opšta, naučna i profesionalna zanja i vještine kroz istraživanje i nastavu”.

Tužilac ODT Podgorica je pohvalio smjelost Drinčića.

”Svaka čast ovom mladom čovjeku što je smogao snage da se, pored svih pritisaka kojim je bio izložen, pojavi i pred tužilaštvom i pred sudom i ispriča istinu, iz koje se utvrđuje da okrivljena nije imala ovlašćenja da pretežni dio njegovog rada objavi kao svoj”, kazao je Rdonjić.

Istakao je i da je suspendovana profesorica “imala dovoljno vremena da prilikom izlaganja rada na Kopaoničkoj školi prava prisutnima kaže da rad nije samo njen već i oštećenog, ali to nije učinila”.

”Tek nakon što je ovaj događaj bio u fokusu javnosti, kako smo utvrdili iz iskaza oštećenog, sa njim komunicirala i ubjeđivala ga da su rad zajednički radili i čak dogovarala komunikaciju sa odgovornima Kopaoničke škole prava kako bi rad predstavila kao koautorski”, kazao je on.

Radonjić je tražio da se Lakićević Đuranović oglasi krivom.

On je nedavno podnio novi optužni predlog protiv Lakićević Đuranović, a na teret joj se stavlja da je pod svojim imenom djelimično objavila tuđe autorsko djelo i to nekadašnjeg studenta Danila Spahića.

Iz Centra za građansko obrazovanje juče su saopštili da je ta NVO s “pažnjom ispratila završne riječi u postupku koji se vodi protiv optužene Lakićević Đuranović”.

”Raduje nas što je ovaj postupak, nakon gotovo dvije godine, priveden kraju. Podsjećamo da je obilježen i brojnim odlaganjima na zahtjev odbrane, pa se i na iznošenje završnih riječi čekalo duže od šest mjeseci. S obzirom na činjenice utvrđene u postupku, očekujemo osuđujuću presudu protiv Lakićević Đuranović. Ističemo značaj ovog postupka i odluke koja slijedi, radi uspostavljanja sudske prakse, jer je prvi u Crnoj Gori vođen po optužnici za ovo krivično djelo”, saopštili su iz CGO.

“Vijesti” i CGO krive što je plagijat stigao do suda

Advokat Velimirović se osvrnuo i na izvještavanje “Vijesti” u ovom slučaju, ali i saradnju sa CGO na istraživanju ovog slučaja. Smatra da se radi o “lovu na vještice”, a istakao i da na takav način nije izvještavano ni o škaljarskom i kavačkom klanu.

Prema njegovom mišljenju, do postupka ne bi ni došlo da “Vijesti” i CGO nijesu sarađivali.

’’U odnosu na navode Lakićević Đuranović i njenih advokata da je saradnja NVO i jednog medija dovela do ovog postupka, CGO ocjenjuje kako je vođenje postupka isključiva nadležnost pravosudnih organa države, a da je CGO uvijek, pa i sada, postupao u pravcu zaštite javnih interesa, koji su i u ovom slučaju nesporni. Posebno je dragocjeno da mediji prate ovakve slučajeve i daju im adekvatnu pažnju kako bi se podigla i svijest javnosti o značaju akademske čestitosti. Ako Lakićević Đuranović smatra da je CGO uradio bilo šta nezakonito, ima pravne mehanizme da to i dokaže. Očekujemo da ishod ovog postupka protiv Lakićević Đuranović, ali i narednog koji je tek započet, dokažu na čijoj strani je bila istina, a mi ćemo to budno pratiti, ali i raditi na daljem otkrivanju ovakvih slučajeva’, zaključili su iz CGO.


VijestiVijesti

Društvo

Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Objavljeno

dana

Autor

Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


vuković u posjeti budimpešti

Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Deklaraciju su, uz Vukovića, potpisali i gradonačelnici devetnaest gradova, među kojima su i svjetske metropole: Pariz, Los Anđeles, Amsterdam, Tajpej, Barselona i Beč


Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković boravi u zvaničnoj posjeti Budimpešti gdje je, u ime Glavnog grada, potpisao “Pakt slobodnih gradova”.

Iz Glavnog grada su pojasnili da je riječ o neformalnom savezu progresivnih gradonačelnika, raznih političkih opredjeljenja, osnovanom 2019. godine na inicijativu gradonačelnika četiri prijestonice Višegradske grupe (Varšave, Budimpešte, Praga i Bratislave).

Cilj Pakta je da preraste u globalnu, neformalnu mrežu gradonačelnika, a na tom tragu organizovano je pristupanje novih članova Savezu na marginama budimpeštanskog Foruma i potpisivanje Deklaracije o slobodnim gradovima, kojom su se gradonačelnici potpisnici obavezali da će štititi i promovisati zajedničke vrijednosti slobode, ljudskog dostojanstva, demokratije, jednakosti, vladavine prava, socijalne pravde i multikulturalizma.

Pakt slobodnih gradova
foto: PG Biro

Deklaraciju su, uz Vukovića, potpisali i gradonačelnici devetnaest gradova, među kojima su i svjetske metropole: Pariz, Los Anđeles, Amsterdam, Tajpej, Barselona i Beč, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kazali su da se Vuković tokom konferencije sastao i sa gradonačelnicima Bratislave, Budimpešte i Rijeke.

„Iskreno se radujemo daljoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima i zajedničkom radu u cilju osnaživanja liberalno-demokratskih vrijednosti, te prevazilaženju aktuelnih globalnih problema“, zaključio je gradonačelnik Podgorice.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Društvo

Velika akcija čišćenja Gorice u ponedjeljak

Objavljeno

dana

Autor

Velika akcija čišćenja Gorice u ponedjeljak

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


u nedjelju Promotivna vožnja biciklima i električnim trotinetima

Velika akcija čišćenja Gorice u ponedjeljak

U zgradi Skupštine Glavnog grada će u ponedjeljak biti održana i konferencija za medije povodom akcije sanacije brda


Gorica nakon nedavnog požara, Foto: Luka Zeković

Velika akcija čišćenja brda Gorica biće organizovana u ponedjeljak 20. septembra, sa početkom u 17 sati. Mjesto okupljanja je ispred glavne kapije brda Gorica, pola sata ranije.

Iz Glavnog grada su pozvali građane da se pridruže akciji, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Takođe, u ponedjeljak u podne će, u zgradi Skupštine Glavnog grada, biti održana konferencija za medije povodom akcije sanacije Gorice.

Promotivna vožnja biciklima i električnim trotinetima

U nedjelju 19. septembra biće organizovana promotivna vožnja biciklima i električnim trotinetima.

Okupljanje dobitnika subvencije za kupovinu bicikala i električnih trotineta je u 18 časova, kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog, odakle će krenuti zajednička vožnja.

Dolazak na plato ispred zgrade Glavnog grada i potpisivanje ugovora za subvencioniranje planirano je za 19 sati.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Društvo

DPS: Desant na Filmski centar neće proći

Objavljeno

dana

Autor

DPS: Znamo da smo mnogima trn u oku, ipak, pozdravljamo svaku emancipaciju konkurencije

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


pozvali vladu da razriješi novoimenovanu direktoricu

DPS: Desant na Filmski centar neće proći

Iz DPS-a poručili da kulturna scena Crne Gore nije privatni posjed ministarke Bratić


Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je Vladu i premijera Zdravka Krivokapića da hitno razriješi juče imenovanu direktoricu Filmskog centra Aleksandru Božović, poručivši vlastima da su se preigrali u nadmetanju ko će više uniziti crnogorski identitet, kulturu i umjetnost.

Iz te partije su, poručivši da „desant“ na Filmski centar neće proći, kazali da kulturna scena Crne Gore nije privatni posjed ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, te podsjetili da je Božović bila kandidatkinja za poslanicu srbijanske desničarske partije Dveri.

U Komisiji za prosvjetu, kulturu i medije Glavnog odbora DPS-a smatraju da je doskorašnji direktor Filmskog centra Sehad Čekić razriješen jer se imenom ne uklapa u ministarkin „srpski svet“.

„U savezništvu sa rektorem Univerziteta Crne Gore, koji suptilno sprovodi politiku ruske meke moći u visokom obrazovanju kanalima SPC, zadaje gđa Bratić niske udarce građanskoj Crnoj Gori. Ruga joj se u lice. Nezakonito je smijenila direktorku Narodnoga muzeja. Zamijenila ju je kadrom koji se proslavio konzervatorskim radovima u hramovima Crne Gore i ne bi u tome ništa bilo sporno, da ova Vlada nije skrpljena u manastiru i da nije klerikalizovala crnogorsko društvo do mjere da je dovedeno na ivicu građanskih sukoba. Namjerava da ispuni zavjet crkve Srbije i izmjesti ikonu ‘Filermosa’ odande đe joj je jedino umjesno mjesto, u Narodnom muzeju Crne Gore. Zavjetnica se prevarila, jer mi, zaista, branimo svetinje. Ne damo ih slugama ‘srpskog sveta’.“

„Uprkos saopštenju Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore, Bratićeva je razriješila direktora Filmskog centra. Imenom i prezimenom se ne uklapa u njen ‘srpski svet’. Naučila je Vesna Bratić da su to ‘lažni ljudi sa lažnom vjerom’, alal joj vjera na nauci. Njena vjera je pronevjera hrišćanstva i pravoslavlja u čijem je duhu ‘ljubi bližnjeg svog kao sebe sama’. Našla je nepoželjnome u ‘srpskom svetu’ pristojnu zamjenu“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Kazali su da je novoimena direktorica Božović „slećela“ u Crnu Goru „pravo sa liste ultra-nacionalističke stranke Dveri Boška Obradovića“.

„Skromnih kvalifikacija i referenci, novoimenovana direktorka Filmskog centra, prethodno je bila preplaćena savjetnica direktora Kulturnog centra Novoga Sada Andreja Fajgelja, poznatog po profašističkim stavovima. Opravdano vjerujemo, da je ministarku Bratić, prije svega fascinirala politička, a ne stručna biografija Aleksandre Božović. Dveri, čija kandidatkinja za poslanicu je bila novoimenovana direktorka Filmskog centra Crne Gore, tvrde da je Boka Kotorska dio Srbije, a pripadnici ove ultra-nacionalističke srpske partije upadali su na javne tribine, fizički se obračunavajući sa učesnicima i neistomišljenicima.“

„Sigurni smo da će ova, Vesni Bratić podobna poslenica, umješno inicirati pravljenje filmova sa temom doprinosa Dimitrija Ljotića antifašističkoj tradiciji. Jasno nam je, ministarka Bratić, za koju su Crnogorci proizvod etničkog inženjeringa, na visoke dvjeri uvodi u kulturu najniže ideologije, ljotićevštinu, na primjer, koje se, da bizarnost bude veća, grozi čak i jedan Vojislav Šešelj. Da se poslužimo filmskim jezikom, ovo ‘beštijanje’ ministarke Bratić možda djeluje kao ‘čudo neviđeno’, ali bi valjalo da zna da ‘nema malih bogova’, da ćemo njeno (ne)djelo proučavati kao ‘okupaciju u 26 slika’ i da ćemo uskoro ‘živeti kao sav normalan svet’,“ dodaje se u saopštenju DPS-a.

Ako se pristane na ovo, kako su kazali, pristaje se na poniženje.

„Ukoliko dopustimo da nam državu pretvore u dvjeri kroz koja će nekontrolisano ulaziti kleronacionalizam i fašistički odnos Boška Obradovića prema crnogorskoj naciji, taman isti kakav je ministarkin, bićemo akteri prodaje države, cijenu ćemo plaćati vjekovima. Ako prihvatimo ovo, odbacili smo Crnu Goru, građansku, evropsku“, zaključuje se u saopštenju.


VijestiVijesti

Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije