Povežite se s nama

Politika

Zirojević: Ilinčić i dalje virus tjera duvanskim dimom

Objavljeno

dana

Zirojević: Ilinčić i dalje virus tjera duvanskim dimom

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Da Ministarstvo prosvjete zaista, na ogromnu žalost naše djece i roditelja, funkcioniše nekonvencionalno i više kao kakva komuna, a manje kao institucija, govori najnoviji primjer direktorice direktorata koji se bavi predškolskim i osnovnim obrazovanjem Slavice Ilinčić. Ona je, gostujući sinoć u jednoj emisiji, jasno stavila do znanja da se neće vakcinisati i da se sigurno neće baviti stanjem u prosvjeti kada je riječ o broju vakcinisanih nastavnika, te poručila da se nije vakcinisala “zato što nije”, te da joj “ne pada na pamet” da se bavi time jer je to “pitanje intime”. To je saopštio portparol SD Nikola Zirojević.

“Gospođa Ilinčić, kao uostalom i čitavo ovo disfunkcionalno Ministarstvo, zaboravlja izgleda da je ona javni funkcioner, potom i da se nalazi na čelu ministarstva za OBRAZOVANJE, i na kraju da je u njenoj ingerenciji više hiljada nastavnika oko 90.000 djece. Gospođa zato nije pošla na kafu kod prijateljice, pa joj je neprijatno da je pita je li vakcinisana, već vodi resor koji se može pretvoriti u grotlo infekcije”, dodaje on.

Advertisement

Zirojević poručuje Ilinčić da “niko ne traži da tjera prosvjetare da se vakcinišu”.

“Poručićemo joj zato ono očigledno, što bi ona sama trebalo da zna i promoviše, a ne da je politički subjekti tome uče: niko gospođo Ilinčić ne traži da tjerate prosvjetare da se vakcinišu. Traži da uspostavite sistem praćenja i kontrole u prosvjeti, ukoliko je moguće, kako zbog samih nastavnika od kojih nemali dio ima oboljenja, a samim tim se i nastava dovodi u pitanje, tako i zbog činjenice da je prosvjeta najveći sistem i kao takav potencijalno žarište epidemije. Posebno sad, kad ste odlučili da opet bude po 30 djece u odjeljenjima, dakle bez distance, što mogućnost zaraze čini većom. A ni neka kampanja u prosvjeti za povećanje svijesti o virusu i vakcinaciji ne bi smetala, ali mora da ni to nije u vašoj nadležnosti”, ističe portparol SD-a.

Zirojević podsjeća i na ranije Fejsbuk objave Ilinčić koje su, kako kaže, nadaleko čuvene.

“Od one da “rastjeruje viruse duvanskim dimom”, do nekih, onako… manje vezanih za zdravlje, a više za nacionalističke i anticivilizacijske svjetonazore. Uostalom, ista gospođa je na nedavnom sastanku sa jednom NVO rekla, kako se moglo pročitati, da je moguće da će i sama prisustvovati protestu protiv maski, pa kasnije porekla, vjerovatno uplašivši se reakcije Ministarstva zdravlja. I dok čitava planeta i svi doktori, uključujući one iz Crne Gore, daju instrukcije i smjernice oko zaštite i vakcinacije, nama ostaje da se bavimo gospođom Ilinčić i premijerom koji se do dana današnjeg nije vakcinisao, i koji se izgleda i dalje nada da će ga od virusa spasiti pričešće i molitva. I, pomirili smo se više sa time, ali i dalje ostaje pitanje: ko će nas da spasi od ovakvih donosilaca odluka”, zaključuje Zirojević.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Objavljeno

dana

Autor

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora nepokolebljiva na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u EU, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, koji je učestvovao na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i zemalja Zapadnog Balkana (CEDC+) koji je održan u Trakošćanu, u Republici Hrvatskoj.

On je istakao značaj ovakvih regionalnih inicijativa, koje predstavljaju snažan podstrijek državama u unaprjeđenju demokratskih principa, kao i uspješnom prevazilaženju izazova i ujedinjavanju odbrambenih kapaciteta. General Pešić je potvrdio čvrstu orijentaciju Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao perspektivi i garantu regionalne i globalne sigurnosti.

Advertisement

General Pešić je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednice Evopske komisije, Ursule fon der Lajen da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Sa sastanka je upućeno ohrabrenje zemljama regiona da nastave sa ulaganjem napora u pravcu jačanja regionalne saradnje i sprovođenja reformi. Akcentovan je značaj povećanja uticaja CEDC inicijative u izgradnji čvršćih veza među zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Sastankom je predsjedavala direktorica za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, Dunja Bujan Šujster.

Ona je istakla da je CEDC inicijativa pokretačka snaga za snažniju i ujedinjeniju Evropu, kao podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu evroatlantskih integracija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đukanović: Umjesto EU integracija, sada više govorimo o stabilnosti regiona

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović: Između stabilnosti Balkana i integracije mora se povlačiti znak jednakosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu posljedica je dvije okolnosti – zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok – Zapad, kazao je predsjednik države Milo Đukanović tokom susreta sa članovima Evropskog savjeta za međunarodne odnose.

„U tom kontekstu ukazao je na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama Zapadnog Balkana za integraciju u EU, i odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Evrope“, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Advertisement

Predsjednik je iskazao i zabrinutost „da je oživljavanjem retrogradnih politika, posljednjih mjeseci Zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija“.

„Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja“, stoji u saopštenju.

Članovi Savjeta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose i države Jugoistočne Evrope.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Izabrano rukovodstvo Foruma žena SD Bar, Jelena Vučeraković predsjednica

Objavljeno

dana

Autor

SD Cetinje: U najkraćem roku procesuirati napadače na novinare TVCG

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Na II Konvenciji Foruma žena SD Bar održanoj dana 21. oktobra 2021. godine izabrano je novo rukovodstvo. Za predsjednicu je izabrana Jelena Vučeraković, potpredsjednice Marina TrcetaMersiha Ramčilović i Jelena Lekić, dok je Bojana Vučetić nova sekretarka.

U ime Opštinskog odbora SD Bar, članicama Foruma žena se obratio i poželio uspješan budući rad, vd sekretar Opštinskog odbora Socijaldemokrata Bara Branislav Nenezić.

Advertisement

Vučeraković se zahvalila na ukazanom povjerenju i istakla da će novo rukovodstvo Foruma žena raditi na daljem jačanju organizacije Foruma u cilju promovisanja ideje izvorne socijaldemokratije kako u našem gradu, tako i u cijeloj državi.

Prioritet u radu u narednom periodu će biti zalaganje za veće učešće žena u procesima upravljanja i odlučivanja na svim nivoima, ali i ohrabrivanje za njihovu aktivniju ulogu u svim društvenim sferama.

Vučeraković navodi da je njihov cilj usmjeren na kreiranje konkretnih politika, koje se tiču žena, sa posebnim akcentom na pitanje rodne ravnopravnosti, ekonomskog osnaživanja i većeg zalaganja za temeljne vrijednosti demokratije.

Na samom kraju Konvencije je pozvala sve članice Foruma da svojim angažovanjem u narednom periodu osnaže žene u svrhu preuzimanja aktivnije uloge u političkim procesima, utiču na stvaranje novih generacija liderki unutar političkih partija, te utiču na podizanje svijesti o važnosti uloge žena u kreiranju programa i politika.​​​​​Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije