Povežite se s nama

Crna Hronika

Burić: Izjava Abazovića pokazatelj da iza njegovih istupa postoje neki drugi razlozi

Objavljeno

dana

Burić: Izjava Abazovića pokazatelj da iza njegovih istupa postoje neki drugi razlozi

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


„pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava“

Burić: Izjava Abazovića pokazatelj da iza njegovih istupa postoje neki drugi razlozi

„Državno tužilaštvo do sada je više puta negodovalo zbog pokušaja potpredsjednika Vlade da unizi državnotužilačku organizaciju i omalovaži državne tužioce kao nosioce ove značajne javne funkcije“


Burić, Foto: Savo Prelević
Advertisement

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić optužio je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da svojim izjavama „usljed neznavenosti ili loše namjere, pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava“.

Advertisement

Burić je u reagovanju naveo i da su izjave Abazovića „pokazatelj da iza njegovih istupa zapravo postoje neki drugi razlozi“.

Abazović je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare rekao da su zabranu Belivuku „ukinuli Baković i Lazović“, te da SDT treba da utvrdi koji od njih.

Enis Baković i Zoran Lazović su bivši pomoćnici direktora Uprave policije.

Reagovanje Burića prenosimo integralno

Advertisement

„Državno tužilaštvo do sada je više puta negodovalo zbog pokušaja potpredsjednika Vlade da unizi državnotužilačku organizaciju i omalovaži državne tužioce kao nosioce ove značajne javne funkcije. Sa žaljenjem konstatujemo da smo zbog postupaka izvršne vlasti u obavezi da to učinimo još jednom i podsjetimo da je Državno tužilaštvo samostalan organ. Posljednja izjava potpredsjednika Vlade u kojoj, usljed neznavenosti ili loše namjere, pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava, pokazatelj je da iza njegovih istupa zapravo postoje neki drugi razlozi.

Da javnost ne bi podlegla populističkim tvrdnjama i pogrešnim tumačenjima koja se odnose na nadležnosti državnih tužilaštava, neophodno je da objasnimo:

Kao što je Specijalno državno tužilaštvo juče obavijestilo javnost, u tom tužilaštvu je povodom krivične prijave, poslanika M.M. formiran predmet protiv Z.L., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. U toku izviđaja po navedenoj krivičnoj prijavi SDT je prikupilo određene podatke i dokumentaciju, što znači da je ovo tužilaštvo već zasnovalo nadležnost i preduzimalo određene radnje i mjere u konkretnom slučaju.

Ova činjenica je bila poznata potpredsjedniku Vlade i Ministarstvu unutrašnjih poslova, pa su bili obavezni da sve podatke, činjenice i informacije u vezi predmetnog događaja dostave Specijalnom državnom tužilaštvu kao nadležnom, tim prije ako imaju dokaze da su krivično djelo zloupotreba službenog položaja izvršili određeni javni funkcioneri, kako su to tvrdili na današnjoj konferenciji za medije.

Advertisement

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova podnijelo je 13.10. 2021.godine krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, pa se postavlja pitanje šta je motiv da se povodom istog krivično pravnog događaja neosnovano i nezakonito utiče na formiranje i vođenje dva krivična postupka u dva državna tužilaštva.

Po prijemu krivične prijave, koja je podnijeta protiv službenice Uprave policije S.I., zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici započeo je postupak izviđaja, preduzeo radnje i mjere za koje nije nadležan i dao obavezujuće naloge službenicima policije, iako je bio obavezan da prijavu odmah proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu, a što je učinio tek po nalogu rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i v.d. Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore. Da je postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici imao saznanja da postupa kao nenadležan tužilac i da ima saznanja da je Specijalno državno tužilaštvo već zasnovalo nadležnost, između ostalog, proizilazi i iz Službene zabilješke koju je sam sačinio. Osim toga, postupajući tužilac je izdao obavezujući nalog Upravi policije za lišenje slobode njihovih službenika u kojem je naveo da je saučesnik u izvršenju krivičnog djela javni funkcioner E.B., pa je i iz tih razloga predmetne spise morao odmah dostaviti nadležnom – Specijalnom državnom tužilaštvu. Otuda iznenađuje čuđenje predstavnika izvršne vlasti zbog preuzimanja predmeta, iako je krivično gonjenje javnih funkcionera, u isključivoj nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

Na postupajućeg tužioca ODT Podgorica niko iz Državnog tužilaštva nije vršio nikakav pritisak, što za izvršnu vlast ne možemo da tvrdimo, već je istom, u skladu sa pravima i obavezama propisanim Zakonom o državnom tužilaštvu, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica, ukazala da nenadležno postupa u predmetu, da je neosnovano lišio slobode policijske službenike i da spise mora dostaviti odmah nadležnom – Specijalnom državnom tužilaštvu.

Opravdanost ovakvog stava rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva potvrdili su i učesnici današnje konferencije za medije, a posebno potpredsjednik Vlade kada je izjavio da, što se tiče “drugih službenika Uprave policije niko nije imao sumnju da su oni imali ingerencije da to urade bez neke naredbe njihovih šefova. Medjutim, da bi se sve raskrinkalo i dovelo do onih koji su zaista to naredili, morali su da budu dio postupka”, a koja izjava sama za sebe dovoljno govori o neosnovanosti lišenja slobode istih u kasnim večernjim časovima.

Advertisement

Bez namjere da se upuštamo u populističke rasprave, krajnje je vrijeme da pojedini predstavnici vlasti, manipulacijom činjenica i davanjem demagoških izjava kojima neosnovano i nezakonito vrše politički uticaj na rad Državnog tužilaštva, prestanu sa iznošenjem neistina o radu Državnog tužilaštva, a sve u cilju priprema najavljenih smjena u tužilaštvu i preuzimanja vršenja tužilačke funkcije od strane politički podobnih tužilaca, čime bi se nesumnjivo trajno narušio Ustavom određeni status i nadležnost Državnog tužilaštva, kao jedinstvenog i samostalnog državnog organa“, navodi se u reagovanju v.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Hronika

Pješak stradao u Radanovićima

Objavljeno

dana

Bjelopoljac poginuo u udesu

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


saobraćajna nesreća

Pješak stradao u Radanovićima

Šezdesetpetogodišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine oborio automobil


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

Državljanin Bosne i Hercegovine Momir Šuša (65) stradao je jutros u udesu u Radanovićima.

Advertisement

Njega je, dok je hodao, u 6.53 sati oborio automobil, rečeno je Vijestima iz Uprave policije.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Petričević: Neće me uplašiti

Objavljeno

dana

Petričević: Neće me uplašiti

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


kazala da ne zna od koga joj prijeti opasnost

Petričević: Neće me uplašiti

Nakon što joj je policija dodijelila dvadesetčetvoročasovno obezbjeđenje, vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina poručila je da se neće povući i da je ne mogu uplašiti


Petričević juče sa obezbjeđenjem, Foto: BORIS PEJOVIC
Advertisement

Nakon što joj je policija dodijelila dvadesetčetvoročasovno obezbjeđenje, vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević poručila je da se neće povući i da je ne mogu uplašiti.

Advertisement

Petričević je policijsku zaštitu dobila prošle sedmice, svega nekoliko dana nakon što cu carinici u Slobodnoj carinskoj zoni u Baru otkrili pola tone kokaina.

Ona je juče za Vijesti kazala da ne zna od koga joj prijeti opasnost.

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednosti (ANB) nijesu odgovorili na pitanje od koga šefici UPC prijeti opasnost, a iz Uprave policije precizirali su da je štite u skladu sa procjenom i preporukama nadležnog državnog organa (ANB):

”Zbog činjenice da je imenovana na čelu organa čiji su službenici u prethodnom periodu bili uključeni u značajnim aktivnostima suzbijanja krijumčarenja koji su poznati javnosti”.

Advertisement

”Ne znam da li i odakle stižu prijetnje niti kakve su, ali cijenim da su ozbiljne, jer je Uprava policije promptno reagovala i dodijelila mi obezbjeđenje. Znam i da se neću povući što god da se bude dešavalo, niti me mogu uplašiti”, rekla je Petričević.

Ona je istakla da će i dalje raditi isključivo u skladu sa zakonom:

”I truditi se da naše granice budu prepreka za sve vrste nelegalnih aktivnosti i naravno, uporedo da unaprijedimo naplatu javnih prihoda kroz poreze i prikupimo (obezbijedimo) planirane budžetske prihode”.

Vijesti su juče objavile da je policija dodijelila obezbjeđenje Petričević i da su je iz te bezbjednosne institucije nekoliko dana nakon zapljene kokaina obavijestili da je moraju čuvati.

Advertisement

Izvor “Vijesti” nije otkrio od koga v.d. direktorici Uprave prihoda i carina prijeti opasnost, odnosno, da li i ko planira da ugrozi njen život, ali je kazao da je ta informacija stigla od međunarodnih partnera.

Na pitanja da li ih je i koja služba o tome obavijestila nijesu odgovorili iz UP, niti iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Iz UP su objasnili da njihovi službenici u odnosu na Petričevićevu preduzimaju kontinuirane preventivno-operativne mjere zaštite.

Iz ANB-a ni juče nijesu odgovorili na pitanja Vijesti izrađuju li procjenu bezbjednosti Petričević i to čine, zbog čega.

Advertisement

Oko pola tone kokaina zaplijenjeno je sredinom januara u logističkom centru kompanije Voli u Podgorici.

Iako je prva informacija bila da su skupocijeni bijeli prah pronašli magacioneri tog trgovinskog lanca, Petričević je tada za Vijesti otkrila da je u pitanju bila kontrolisana isporuka i da su kokain 11. januara pronašli službenici Slobodne carinske zone u Luci Bar.

Droga je otkrivena u jednom od kontejnera kojim su iz Portugala transportovane banane.

Carinici su po nalogu Petričevićeve pozvali policiju, a potom je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva dogovorena strategija – da kontaminirani kontejner “propuste” na skeneru u Podgorici, ali da kamion u kome je prate do logističkog centra Volija.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Crna Hronika

Božović tvrdi da mu je sve namješteno, Kašćelan traži da se suoči sa svjedokom

Objavljeno

dana

Suđenje Gardaševiću odloženo zbog odsustva člana vijeća

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


nastavak suđenja u višem sudu

Božović tvrdi da mu je sve namješteno, Kašćelan traži da se suoči sa svjedokom

Optuženi Igor Božović danas prvi put iznosio odbranu, nakon što je izručen iz Portugala. Negirao je krivicu i naveo da nema veze sa djelima koja mu se stavljaju na teret


Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Advertisement

Nakon odlaganja nekoliko zakazanih ročišta usljed koronavirusa, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Slobodanu Kašćelanu, optuženom za zelenašenje, te Igoru Božoviću, optuženom za stvaranje kriminalne organizacije i Vladimiru Božoviću, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, kao saizvršilac krivičnog djela iznuda u pokušaju, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Advertisement

Glavni pretres je počeo iznova zbog izmjene u sastavu specijalnog krivičnog vijeća.

Okrivljeni Slobodan Kašćelan je ostao kod ranije odbrane. Zatražio je od sudskog vijeća da ponovo pozove svjedoka Milana Dragovića, koji je u Višem sudu svjedočio prije dvije godine.

“Trebalo bi da opet pozovete svjedoka Dragovića. Valjalo bi da se on i ja pogledamo u oči. Uskratili ste mi priliku da mu postavim pitanje”, kazao je Kašćelan.

Predsjednik vijeća sudija Dragoje Jović je naveo da sud nije ništa uskratio, te da je Kašćelan trebalo da zatraži da postavlja pitanja svjedoku.

Advertisement

Milan Dragović je, svjedočeći u sudu, rekao da je ukupno pozajmio 20.000 eura, a zatim još 30.000 eura od Kašćelana, uz kamatu, te da taj dug još nije vratio, ali da ima namjeru. Za ovaj iznos pozajmice, zaključio je ugovor na iznos od 250.000 eura, uz hipoteku na poslovni prostor koji je gradio u Kotoru“, naveo je tada Dragović.

Dodao je da Kašćelanu nije vratio ništa, ni glavnicu ni kamatu, do današnjeg dana, zato što nije imao novca.

Optuženi Igor Božović je danas prvi put iznosio odbranu, nakon što je izručen iz Portugala. Negirao je krivicu i naveo da nema veze sa djelima koja mu se stavljaju na teret.

“Ne osjećam se krivim povodom ove optužnice. Ne priznajem krivicu. Od 2011. sam bio na izdržavanju zatvorske kazne u trajanju od pet godina, a 2016. sam bio na liječenju jer sam bio povrijeđen. Volio bi da mi neko. Meni je stavljeno na teret da sam šef kriminalne organizacije koju ni ne znam. Volio bi da mi neko objasni i pokaže dokaze kako sam ja ovo uradio. Ovo sve mi je namješteno a znam i zbog čega, u to mogu da se zakunem“, kazao je Božović.

Advertisement

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Suđenje se nastavlja 18. februara.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije