Povežite se s nama

Avaz.ba

Eskobar: Na samitu NATO-a izražen stav da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom Crne Gore

Objavljeno

dana

Eskobar na 2BS Forumu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar kazao je da je na posljednjem samitu NATO-a, iako neformalno, izražena bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom u Podgorici, dodajući da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crnoj Gori treba da budu svjesni da NATO ima mnogo načina da zadrži infromacije, ali svaka Vlada treba da bude svjesna da je to nešto što slabi i nju i zemlju, prenosi Pobjeda.

– Prospske snage u Crnoj Gori treba da shvate da Crna Gora treba da bude suverena, demokratska, zapadno orijentisana članica NATO-a – rekao je Eskobar na 2BS Forumu, dodajući da za one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspješna priča, SAD imaju odgovor u vidu sankcija, političkog pritiska, a u samoj Crnoj Gori izolaciju snaga koje imaju takva nastojanja.

Advertisement

Ključ stabilnosti

– Uvijek smo vjerovali da je ključ stabilnosti ovog regiona njegovo članstvo u EU. Smatram da se američka politika prema regionu nije mijenjala u zavisnosti od administracija i da im je svima cilj da se uspostavi vladavina prava, borba protiv korupcije i razvoj demokratskih institucija – rekao je Eskobar uz najavu intenzivnijeg prisustva i posvećenosti SAD u regionu, uključujući i jasan fokus samog predsjednika Bajdena na ovo područje.

Odgovarajući na pitanje kako SAD mogu da pomognu zemljama Balkana da dosegnu stabinost, on je kazao da SAD raspolažu velikim budžetom koji može da im pomogne da postignu zacrtane rezulatate.

Advertisement

– Na višem nivou koristimo svaku priliku da podstaknemo naše evropske partnere da ubrzaju proces integracijana Balkanu koji je region izutetnih potencijala – kazao je Eskobar.

Potencijal Balkana

Komenatrišući miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, Eskobar je rekao da SAD imaju i diplomatski i politički odgovor kako bi se izolovale snage koje ne žele suverenu i demokratsku Crnu Goru.

Eskobar se slaže da sadašnja situacija na Blakanu ima mnogo sličnosti sa 90-im godinama prošlog vijeka kada su etničke tenzije nabujale i kada je bilo mnogo onih koji su te tenzije htjeli da iskoriste.

Advertisement

– Od Dejtona naovamo, ipak se dogodilo mnogo pozitivnih stvari i kada ih analizirate vidjećete da su sve one bile plod evroatlanskih integracija. Zato, našim evropskim partnerima pominjemo potrebu da se integracije ubrzaju i zato je Balkan uvijek visoko na našoj agendi kada sa njima razgovaramo – rekao je Eskobar koji je ubijeđen da će Evropa shavatiti ogromni potencijal Balkana i da će za tri godine ovo područje biti prosperitetni region.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement

Avaz.ba

Dijete umrlo u najtežim mukama, majka ništa nije učinila da ga spasi: Dobila 30 godina zatvora

Objavljeno

dana

Autor

Nermin Šišić i Jelena Jovović

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Zatvorska kazna u trajanju od 30 godina, na koju je osuđena Jelena Jovović jer je umišljajno pomogla partneru Nerminu Šišiću da na smrt pretuče njenog petnaestomjesečnog sina, prema ocjeni sudija Apelacionog suda Crne Gore je opravdana i adekvatna težini izvršenog krivičnog djela i stepenu krivice optužene, piše Pobjeda.me.

Odlukom vijeća Apelacionog suda kojim je predsjedavala sutkinja Seka Piletić uvažena je žalba tužilaštva i zatvorska kazna od 20 godina zatvora, na koju je Jovović osuđena prvostepenom presudom, preinačena na 30. Istom odlukom Šišiću je potvrđeno 40 godina zatvora.

Advertisement

Apelacioni sud je konstatovao da je prvostepeni sud prilikom odmjeravanja kazne Jovović olakšavajuće okolnosti optužene suviše vrednovao u njenu korist, a da pri tom nije na adekvatan način cijenio otežavajuće okolnosti.

Duži period dječak zlostavljan

Olakšavajuće okolnosti za Jovović su njena ranija neosuđivanost, činjenica da je majka maloljetnog djeteta koje izdržava, kao i da je krivično djelo za koje je osuđena djelimično psihopatološki motivisano njenim smanjenim intelektualnim sposobnostima na nivou lake mentalne retardacije, u kojem slučaju je njena sposobnost shvatanja značaja krivičnog djela i upravljanja svojim postupcima bila smanjena, ali ne i bitno.

Po nalaženju ovog suda, otežavajuća okolnost za Jovović predstavlja činjenica da je Šišić dječaka zlostavljao duži period, između novembra 2017. i 4. februara 2018. godine, da je dijete umrlo u najtežim mukama a da ona pri tom ništa nije preduzela da to spriječi.

Advertisement

Jovović je, po ocjeni suda, stvarala uslove za izvršenje krivičnog djela, tako što je uključivala usisivač dok je Šišić tukao dječaka, kako bi prikrila plač, i brisala tragove krvi djeteta sa zida.

Ona je pred sudom kazala da je Šišić od novembra 2017. godine u njenom prisustvu počeo da udara bebu, udarao ga je otvorenom šakom, ali i stisnutim pesnicama po licu, čupao za uši i stiskao za podbradak da ga podigne, te da je na glavi i licu djeteta primjećivala modrice.

Prijelom lobanje

Ispričala je i da je Šišić u jednom trenutku počeo sam da boravi sa djetetom u istoj sobi, čemu se ona nije protivila, jer je za to vrijeme boravila u dnevnoj sobi i gledala TV.

Advertisement

Iz dnevne sobe, Jovović je kazala da je svako veče čula dijete kako plače i vrišti, a da u sobi u kojoj je Šišić boravio sa djetetom nije dozvoljavao da se svijetlo upali.

U mišljenju vještaka sudske medicine je konstatovano da je smrt ubilačkog porijekla i da je nastupila kao posljedica svježih tjelesnih povreda, nastalih najviše do 72 sata unazad od momenta smrti.

– Smrt je nastupila usljed zatajenja po život važnih moždanih centara, zbog preloma kosti lobanje i posljedičnog nakupljanja krvi u lobanjskoj duplji, sve kao posljedica višekratnog dejstva tupog, teškog i jako zamahnutog mehaničkog oruđa – navodi se u presudi Apelacionog suda.

Advertisement

Obdukcijom je ustanovljeno i da je dječak imao zapaljenje pluća, ali da to nije doprinijelo nastupanju smrtnog ishoda.

Na osnovu obdukcionog zapisnika, medicinskih ekspertiza i izjašnjenja vještaka sudske medicine nesumnjivo je utvrđeno da je u periodu od 2. do 4. februara 2018. petnaestomjesečnoj bebi zadao namanje 15 udaraca u predjelu glave i tijela, u čemu mu je umišljajno pomogla majka dječaka.

Iskazima svjedoka tokom suđenja je utvrđeno i da je dječak do dolaska Šišića u kuću Jovanović bio napredna, zdrava i vesela beba, bez povreda na tijelu, te da su povrede na tijelu počele da se uočavaju tek nakon dolaska optuženog.

Advertisement

Šišiću opravdano najstrožija kazna

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Vesna Moštrokol je, prema navodima Apelacionog suda, kao posebno tešku okolnost na strani Nermina Šišića cijenila to što je ubio dijete koje je prethodno zlostavljao a koje je zbog svog uzrasta bilo bespomoćno i u potpunosti zavisno od osoba sa kojima je živjelo.

U prvostepenoj presudi se navodi i da je Šišić pokazao bezosjećajnost prema bolu i strahu koje je dijete trpjelo, kako tokom fizičkog zlostavljanja ranije, tako i kada je na smrt pretučeno.

– Imajući u vidu činjenicu da se radi o pasivno agresivnoj ličnosti, kod koje je agresivnost jako povišena i da optuženi snažno reaguje u ispoljavanju te agresije, to ukazuje na pojačanu društvenu opasnost učinioca, čime je nasuprot žalbenim navodima njegovog branioca opravdano izricanje najstrožija kazne zatvora u trajanju od 40 godina – navodi se u presudi.

Advertisement

Komisija vještaka psihijatrijske struke utvrdila je da je mogućnost Šišića da shvati značaj krivičnog djela i da upravlja svojim postupcima u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila očuvana.

To što je pozvao Hitnu pomoć, po ocjeni suda, optuženi nije uradio u namjeri da se pomogne djetetu, već da bi prikrio svoje ponašanje prema dječaku i povrede bebe opet predstavi kao „nesretan slučaj“, kako je to radio ranije, a što mu je polazilo za rukom.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)

AdvertisementAvaz
Nastavite čitati

Avaz.ba

Crnogorska policija zaplijenila 37 kilograma kokaina na granici s Hrvatskom

Objavljeno

dana

Autor

Droga je bila sakrivena u automobilu

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Crnogorska policija zaplijenila je u ponedjeljak 37 kilograma kokaina pronađenog u vozilu albanskih registarskih oznaka na graničnom prijelazu Debeli brijeg-Karasovići te su uhapsili državljanina Albanije koji je pokušao drogu unijeti u Hrvatsku.

Kako je priopćila crnogorska policija, kokain je bio zapakovan u 35 paketića koji su bili sakriveni u automobilu.

Advertisement

– Policijski i carinski službenici su izvršili kontrolu vozila marke „VW“ albanskih registarskih oznaka kojim je upravljao P.S. (55), a u kojem su se nalazili E.S. (50) i S.S. (18), svi državljani Republike Albanije. Kontrolom vozila u specijalno napravljenom bunkeru pronađeno je i oduzeto 35 pakiranja sa sadržajem kokaina ukupne težine oko 37,3 kilograma – saopćili su iz crnogorske policije. 

Albanski državljanin P.S. uhićen je zbog sumnje da je izvršio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga. Postupak protiv njega vodit će Više državno tužiteljstvo iz Podgorice, prenosi Hina.

 

Advertisement
PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Avaz.ba

Zastupnici predali inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi

Objavljeno

dana

Autor

Skupština Crne Gore

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Zastupnik Socijalemokratske partije Crne Gore Raško Konjević je rekao da očekuju ubjedljivu podršku većine zastupnika, nakon što su u skupštinsku proceduru predali Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore. 

Prijedlog je potpisalo 40 zastupnika.

Advertisement

– Očekujemo podršku ubjedljive većine poslanika – napisao je Konjević na Twitteru.

Prijedlog su potpisali poslanici Socijaldemokratske partije, Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i Albanske liste.

Opozicija je zatražila da se o njihovom prijedlogu parlament izjasni po hitnom postupku.

Advertisement

Crna Gora je, kako se navodi u Prijedlogu, pod rukovodstvom aktuelne Vlade dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višepartijskog sistema.

– Obim i karakteristike krize svakako upućuju na činjenicu da se radi o stanju političkog i institucionalnog sistema gotovo bez presedana u savremenim reprezentativnim demokratijama – kaže se u Prijedlogu.

Navodi se da su premijer i Vlada odavno izgubili legitimitet u Parlamentu, budući da Vlada nema većinsku podršku, što je u javnosti više puta saopćio veći broj poslanika “parlamentarne većine”.

Advertisement
PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije