Povežite se s nama

Crna Hronika

Lazović: Nisam naređivao Bakoviću, o Belivuku ću s tužiocima

Objavljeno

dana

Lazović: Nisam naređivao Bakoviću, o Belivuku ću s tužiocima

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


u sdt-u saslušan bakovič, uhapšeni policajci pušteni na slobodu

Lazović: Nisam naređivao Bakoviću, o Belivuku ću s tužiocima

Doskorašnji pomoćnik direktora policije Zoran Lazović odbio da odgovori da li je izdao nalog za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru optuženim kriminalcima

Advertisement

Lazović, Foto: BORIS PEJOVIC

Advertisement

Doskorašnji pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović nije htio Vijestima da odgovori da li je on izdao nalog za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru optuženim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, rekavši da to reći tužiocima na saslušanju.

Smijenjeni šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije dodao je da je u tom predmetu izviđaj u toku i da ga neće komentarisati.

Advertisement

”Vrlo odgovorno ću se odnijeti prema tome. Naravno, daću izjavu nadležnim organima. Moj princip je, pogotovo kad su izjave političke, da ih ne komentarišem. Da sam odgovarao na sve izjave, ne znam gdje bi mi bio kraj”, rekao je on.

Odgovarajući Vijestima na pitanje da li je mogao narediti takođe smijenjenom šefu Sektora kriminalističke policije Enisu Bakoviću – da otvori granicu za beogradske kriminalce, rekao je da su svi pomoćnici direktora bili u istoj ravni:

”Sa istim statusom. Niko nije bio izdvojen”, kazao je on.

Advertisement

Baković, koji je juče saslušan po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, nakon saslušanja nije odgovarao na poziv novinarke Vijesti.

Lazović i Baković pomenuti su u toj istrazi tek nakon što su u srijedu veče, po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića, uhapšeni policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović.

Oni su juče pušteni na slobodu po nalogu SDT-a.

Advertisement

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, njih dvojica su nadređenim kolegama rekli od koga su dobili nalog da Belivuku i Miljkoviću krajem decembra prošle godine dozvole da uđu u Crnu Goru.

Uprkos tome, tužilac Radonjić tražio je od policije da načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u SBPK i šef jedinice za potrage budu sprovedeni u betonjerku.

Njegove kolege iz tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić, tvrde, međutim, da nema osnovane sumnje da su ta dva policajca izvršili krivično djelo.

Advertisement

”Analizom svih prikupljenih dokaza ocijenjeno je da nema osnovane sumnje da su A.B. i S.Đ. koji su prethodno, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici lišeni slobode, izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, pa je dat nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da se navedena lica puste na slobodu”, saopštili su juče iz SDT-a.

Objasnili su da je prijavu protiv Lazovića podnio poslanik Marko Milačić i da su po toj prijavi formirali predmet – zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

Taj slučaj objedinili su sa krivičnom prijavom koju je državni sekretar u MUP-u Rade Milošević juče podnio protiv službenice policije S. I.

Advertisement

”U Specijalnom državnom tužilaštvu povodom krivične prijave poslanika M.M. formirani su spisi predmeta protiv Z.L., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. U toku izviđaja po navedenoj krivičnoj prijavi ovo tužilaštvo je prikupilo određene podatke i dokumentaciju. Po krivičnoj prijavi Ministarstva unutrašnjih poslova – državnog sekretara R.M., koja je podnijeta 13. 10. 2021. godine protiv službenice Uprave policije S.I., zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet koji je 14. 10. 2021. godine, nakon prikupljanja određenih podatka dostavilo ovom tužilaštvu radi ocjene da li postoji krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. Postupajući po prijemu navedenih spisa, ovo tužilaštvo je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti dalo nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da uzme izjavu od E.B., te zatražilo određenu dokumentaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije”, navodi se u saopštenju SDT-a.

Belivuku i Miljkoviću bila je izrečena mjera zabrana ulaska u Crnu Goru, iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbjednosti.

Oni, ali i Nebojša Janković, Ratko Živković i još nekoliko za sada neidentifikovanih članova kavačkog kriminalnog klana, osumnjičeni su za ubistvo pripadnika škaljarskog klana Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića.

Advertisement

Nakon tog zločina, iz SDT-a su saopštili da su Belivuk i Miljković ilegalno prešli državnu granicu.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je u avgustu da je kolegijum MUP-a u januaru donio odluku da se Belivuku, zvanom Velja Nevolja i Miljkoviću skine zabrana ulaska u Crnu Goru, i da su stalno praćeni.

Na tu izjavu su reagovali iz MUP-a, poručivši da Kolegijum MUP nije donio tu odluku poručivši da je zabrana ukinuta 28. decembra 2020. godine, te da su to jedino mogli uraditi bivši kolegijum ili menadžment Uprave policije.

Advertisement

Iz SDT-a nakon toga su saopštili da je Katnić pogriješio i da je odluku o skidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću donio menadžment Uprave policije.

Belivukova grupa i u Srbiji je optužena za više zvjerskih ubistava.

Radonjiću nije oduzet predmet

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva, državna tužiteljka Lepa Medenica, kazala je Vijestima da tom tužilaštvu nije dostavljen zahtjev za izuzeće državnog tužioca Vukasa Radonjića, niti su mu oni oduzeli predmet.

Advertisement

”Već je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici predmet formiran po prijavi državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova dostavilo na nadležnost i dalje postupanje Specijalnom državnom tužilaštvu, budući da je povodom predmetnog događaja u SDT-u ranije formiran predmet”, objasnila je Medenica.

“Nema potrebe da strahujemo”

Milačić je 17. septembra podnio krivičnu prijavu protiv Lazovića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Iz njegove stranke tada su objasnili da je Milačić to učinio zbog Lazovićevih navoda od 28. januara – kada je kao pomoćnik direktora policije na konferenciji za štampu izjavio da nema potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnoj Gori.

Advertisement

Lazović je, kako podsjećaju, tada rekao: “Istog momenta kada smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti”.

Iz Prave tvrde da su navodi Lazovića da nema potrebe da se strahuje od njihovog prisustva netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru, a da je on morao imati saznanja o kakvim se licima radi.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Hronika

U Podgorici uhapšene četiri osobe: Krađa novca, alata, mobilnog telefona, prijećeno maloljetniku?

Objavljeno

dana

Autor

U Podgorici uhapšene tri osobe: Osumnjičene za teške krađe i razbojništva

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta

U Podgorici uhapšene četiri osobe: Krađa novca, alata, mobilnog telefona, prijećeno maloljetniku?

B.L. (18) se sumnjiči da je izvršio tešku krađu na štetu preduzeća iz Podgorice

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Podgorička policija uhapsila je četiri osobe kojima se na teret stavljaju krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Uhapšen je B.L. (18) koji se sumnjiči da je izvršio tešku krađu na štetu preduzeća iz Podgorice.

Advertisement

„Osumnjičeni je u društvu sa još jednim, za sada nepoznatim licem, 28. februara u ranim jutarnjim časovima, podesnim sredstvom provalio u unutrašnost objekta i otuđio određenu količinu novca i ručni alat“, piše u saopštenju.

Iz UP su dodali da je u Podgorici uhapšen i A.O. (23) koji je, kako se sumnja, izvršio krivično djelo razbojništvo na štetu maloljetne osobe.

„Sumnja se da je 16. februara maloljetnom licu uz riječi prijeteće sadržine zatražio da mu preda mobilni telefon i novac“, kazali su iz UP.

Advertisement

Krivično djelo razbojništvo se na teret stavlja i Ž.I. (42) koji je takođe uhapšen.

„Ž.I. je 10. februara, dok se nalazio u stanu koji je iznajmio od oštećenog, ovom licu oštrim predmetom zadao udarac u predjelu lijevog ramena, nakon čega mu je uz prijetnju oštrim predmetom otuđio novac“, kazali su iz UP.

Naveli su i da će zbog teške krađe i krađe odgovarati E.G. (24) koji je uhapšen i uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužiocu.

Advertisement

„On je, kako se sumnja, 1. februara u Golubovcima, sa parkiranog teretnog motornog vozila otuđio određene djelove koje je kasnije prodao na otpadu. Istog dana ovo lice je, kako se sumnja, u ulici Cetinjski put polomio katanac na vratima magacina jednog preduzeća i iz unutrašnjosti otuđio mašine i alate koje je takođe kasnije prodao na otpadu“, zaključuje se u saopštenju UP.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Stuparu i Johi i pravosnažno po pola godine kućnog pritvora

Objavljeno

dana

Autor

Švercovali drogu iz Albanije, Vukaj pobjegao

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Apelacioni sud Crne Gore opravosnažio je presudu bjelopoljskog Višeg suda

Stuparu i Johi i pravosnažno po pola godine kućnog pritvora

Zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga

Advertisement

Viši sud u Bijelom Polju

Advertisement

Apelacioni sud Crne Gore opravosnažio je presudu bjelopoljskog Višeg suda, kojom su Pljevljaci Džejran Stupar (27) i Arnel Joha (19), zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, osuđeni na po pola godine kućnog pritvora.

Istovremeno im je određeno da će se kazna izvršiti uz primjenu elektronskog nadzora.

Advertisement

Stupar je, prema optužnici 21. marta u Pljevljima posredovao u prodaji konoplja, dok je Joha prodao Stuparu 2,3 grama droge za iznos od 20 eura.

Stupar je, navodi se dalje u optužnici, na traženje Miodraga Jovića da mu nabavi drogu, putem mobilne aplikacije “mesindžer” stupio u kontakt sa Joha i ugovorio kupoprodaju.

Nakon toga Stupar je došao do mjesta Milet bašta, na kojem ga je po dogovoru čekao Joha, kome je na račun kupovine droge za Jovića dao 20 eura.

Advertisement

Potom je, kod O.Š. “Boško Buha”, Joha Stuparu predao zamotuljak sa drogom, koju je ovaj prodao Joviću, nakon čega je ubrzo uhapšen sa drogom.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Objavljeno

dana

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


mjesto Stubica

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Kako je „Vijestima“ nezvanično rečeno iz policije, R. S. je iz za sada neutvrđenih razloga, izletio vozilom sa kolovoza, a u njegovom izvlačenju iz „lade niva“ učestvovali su nikšićki vatrogasci-spasioci

Advertisement

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

U saobraćajnoj nezgodi koja se jutros dogodila na magistralnom putu Nikšić – Podgorica, u mjestu Stubica, Nikšićanin R.S. (51) zadobio je teške tjelesne povrede koje nijesu opasne po život.

„Vozač je zadobio stabilnu frakturu drugog i trećeg lumbalnog pršljena i frakturu zida prednjeg i zadnjeg čeonog sinusa i prevezen je u Klinički centar, na odjeljenje neoruhirurgije“, kazali su „Vijestima“ iz nikšićke Opšte bolnice.

Advertisement

Kako je „Vijestima“ nezvanično rečeno iz policije, R. S. je iz za sada neutvrđenih razloga, izletio vozilom sa kolovoza, a u njegovom izvlačenju iz „lade niva“ učestvovali su nikšićki vatrogasci-spasioci.

Prema riječima komandira nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Slavka Tadića, u akciji spašavanja povrijeđenog vozača, koji je bio zaglavljen u vozilu, učestvovalo je osam vatrogasaca.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije