Povežite se s nama

Društvo

Ljekar priveden jer je radio svoj posao

Objavljeno

dana

Ljekar priveden jer je radio svoj posao

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


KC i Ljekarska komora zvanično tražili objašnjenja od policije i tužilaštva

Ljekar priveden jer je radio svoj posao

Iako su prethodno dobili objašnjenje o internim procedurama, policajci su se, navodno, vratili sat kasnije, po nalogu više tužiteljke, i tražili da doktor napusti dežurstvo i pođe sa njima u CB, pod prijetnjom prinudnog privođenja

Advertisement

Klinički centar Crne Gore, Foto: Luka Zekovic

Advertisement

Ginekolog dr Nebojša Jokmanović priveden je na radnom mjestu u Kliničkom centru Crne Gore zbog toga što je poštovao interne medicinske procedure – policajci su ga odveli na razgovor nakon što im je pojasnio da je za pregled žrtve silovanja potreban konzilijum ljekara i da on to nije mogao obaviti sam te večeri.

”Vijestima” je nezvanično rečeno da je u noći između 11. i 12. oktobra policija u tu zdravstvenu ustanovu dovezla navodnu žrtvu silovanja i porodičnog nasilja, sa nalogom tužilaštva da ginekolog utvrdi da li je nad njom izvršena nasilna polna radnja.

Advertisement

Isti sagovornik kazao je da je dr Jokmanović inspektorima objasnio da ne može sam pregledati pacijentkinju, jer je za validno prikupljanje ginekoloških i forenzičkih dokaza nužno da to uradi konzilijum sastavljen od tri ginekologa. Nakon toga zakazao je pregled za nekoliko sati kasnije.

Navodno, isto je u telefonskom razgovoru ponovio i dežurnoj višoj tužiteljki Danki Ivanović Đerić.

Sat kasnije, policajci su se vratili na Odjeljenje ginekologije, tražili od dr Jokmanovića da napusti dežurstvo i pođe sa njima u Centar bezbjednosti, prijeteći da će ga, ako to ne učini, prinudno odvesti na saslušanje.

Advertisement

Iz Višeg državnog tužilaštva nije odgovoreno zbog čega je tužiteljka Ivanović Đerić naložila policiji da prikupi obavještenja od dr Jokmanovića, nakon što je odbio da sam, bez konzilijuma, pregleda žrtvu seksualnog nasilja. Nije odgovoreno ni da li postoje smjernice za postupanje u takvim situacijama, odnosno, da li, da bi nalaz bio validan na sudu, mora potpisati konzilijum ljekara ili može samo jedan ljekar.

Iz Kliničkog centra Crne Gore odgovorili su Vijestima da su 12. oktobra zvanično tražili objašnjenje zašto su pripadnici kriminalističke policije oko jedan sat poslije ponoći priveli dežurnog ljekara na jednom odjeljenju:

”Iako su, u prethodnom dogovoru sa nadležnim tužiocem, prihvatili standardizovanu proceduru naloženog pregleda, a onda se poslije sat predomislili i na, prema našem uvjerenju, nedoličan način, uz prijetnju prinudnim privođenjem, doktora sproveli na saslušanje”, kazali su iz KCCG.

Advertisement
Uzalud pojašnjavao da je za pregled žrtve silovanja  potreban konzilijum: Dr Jokmanović
Uzalud pojašnjavao da je za pregled žrtve silovanja potreban konzilijum: Dr Jokmanovićfoto: Zoran Đurić

Iz najveće zdravstvene ustanove kazali su i da, osim što je njihovom uvaženom kolegi pričinjena užasna neprijatnost, jer je on čovjek koji spašava živote, a tretiran je kao opasan kriminalac, jedno odjeljenje je više od sat ostalo bez najstarijeg, najiskusnijeg i dežurnog ljekara:

”Čime je moglo biti ugroženo više života. Ko bi, u tom slučaju, kome polagao račune?”, pitali su iz KCCG.

Predsjednica Ljekarske komore dr Žanka Cerović kazala je da je od Višeg državnog tužilaštva tražila odgovor na niz pitanja.

”Zbog neprofesionalnog i neadekvatnog postupanja prema uvaženom kolegi koji je, pod prijetnjom prinudnog privođenja, u gluvo doba noći, kao kakav kriminalac spoveden na saslušanje iz dežurstva, iako je prethodno i uživo policiji i telefonski tužiocu objasnio kompletnu proceduru realizacije zahtjeva tužilaštva kog je procesuirao i organizovao tako da u cjelosti budu ispoštovani svi profesionalni standardi”.

Advertisement

“Imali smo ludu sreću što nema krivičnih prijava, ni izgubljenih života, dok je naš kolega, umjesto u dežurstvu u bolnici bio u policiji na saslušanju. Privođenjem ljekara iz dežurstva mogla je da bude nanešena nesaglediva šteta svim hospitalizovanim pacijentima na tom odjeljenju, ali i potencijalnim hitnim slučajevima koji su mogli da budu kandidati za operaciju. Ko bi tada odgovarao za nepružanje zdravstvene zaštite? Neće se na ljekarima ‘lomiti koplja’ dok policija i tužilaštvo prebacuju odgovornost jedni na druge zbog prethodnih, nažalost, fatalnih slučajeva zbog kojih su opravdano u žiži. Da sam ja bila na mjestu kolege, sigurno ne bih dobrovoljno pošla u policiju. S lisicama na rukama bi morali da me sprovedu”, poručila je dr Cerović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, direktor Uprave policije Zoran Brđanin predložio je sastanak predstavnika policije, tužilaštva i KC, sa ciljem prevazilaženja problema. Predloženo je da se predstavnici institucija sastanu početkom naredne sedmice.

Iz Uprave policije danas je saopšteno da su službenici Centra bezbjednosti Podgorica povodom događaja od 11. oktobra, a koji se odnosi na prikupljanje obavještenja od dežurnog doktora Kliničkom centru Crne Gore, „postupali po nalogu višeg državnog tužioca i u skladu sa zakonom“.

Advertisement

„Budući da je izvjesno da bi se i u narednom periodu zbog službenih postupanja mogli naći u istoj ili sličnoj situaciji, u cilju prevazilaženja problema, biće organizovan radni sastanak predstavnika Uprave policije, tužilaštva i Kliničkog centra Crne Gore, radi usaglašavanja procedura“, saopšteno je iz Uprave policije.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije