Povežite se s nama

Crna Hronika

SDT: Injac vrši pritisak od kad je pozvana da da izjavu

Objavljeno

dana

SDT: Formirano više predmeta, MKI pokušava da diskredituje i vrši pritisak

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


„izbjegavala pozive“

SDT: Injac vrši pritisak od kad je pozvana da da izjavu

Iz SDT su rekli da su postupajući po krivičnim prijavama koje su im podnijete 23. marta i 13. aprila ove godine, protiv Injac, formirani spisi predmeta i da je započet postupak izviđaja, u kojem su kako navode prikupljeni određeni podaci i dokumentacija u vezi sa navodima podnijetih krivičnih prijava

Advertisement

Zgrada u kojoj se nalazi SDT, Foto: Boris Pejović

Advertisement

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) saopštilo je danas da jučerašnju izjavu ministarke odbrane Olivere Injac „cijene kao još jedan bezuspješan pokušaj pritiska na rad SDT“.

Oni tvrde da taj pritisak traje od kada je Injac, kako kažu pozvana da da izjavu u SDT.

Advertisement

Rukovodilac SDT, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potpisao je ranije zahtjev za skidanje imuniteta Injac radi vođenja krivičnog postupka za zloupotrebu položaja.

Injac je povodom toga juče saopštila da mjesecima trpi pritiske specijalne tužiteljke Lidije Mitrović, te da joj je čast što je goni tužilac bivše vlasti.

Iz SDT su rekli da su postupajući po krivičnim prijavama koje su im podnijete 23. marta i 13. aprila ove godine, protiv Injac, formirani spisi predmeta i da je započet postupak izviđaja, u kojem su kako navode prikupljeni određeni podaci i dokumentacija u vezi sa navodima podnijetih krivičnih prijava.

Advertisement

„U toku izviđaja postupajuća specijalna tužiteljka pozvala je prijavljenu O.I. radi prikupljanja potrebnih obavještenja u svojstvu građanina za 04.05.2021.godine, kojom prilikom je prijavljena upoznata sa sadržinama krivičnih prijava, nakon čega je ista zatražila odlaganje radi konsultacija sa službenicima Ministarstva odbrane u vezi sa službenom dokumentacijom na koju se odnose podnijete prijave, pa je uzimanje izjave odloženo za 25.05.2021.godine“, navodi se u saopštenju SDT.

Oni su dodali da je Injac 24. maja ove godine dostavila podnesak kojim je zatražila odlaganje uzimanja izjave koje je određeno za maj ove godine, zbog obustave rada advokata, budući da je kako tvrde htjela da iskoristi svoje pravo da prilikom uzimanja izjave u SDT prisustvuje advokat.

Navode da je njenom zahtjevu udovoljeno i da je određeno da će joj poziv za uzimanje izjave biti upućen čim prestanu razlozi za obustavu rada advokata.

Advertisement

„U međuvremenu je ovo tužilaštvo prikupilo potrebnu dokumentaciju od nadležnih državnih organa, pa je analizom i ocjenom istih utvrđeno da je neophodno preduzeti dokaznu radnju saslušanje osumnjičenih, i to: prijavljene O.I., te S.B., D.Đ, M.J. i D.R., zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Nakon što je okončana obustava rada advokata, postupajuća tužiteljka je više puta pozivala prijavljenu O.I. kako bi ista dala izjavu u SDT, koje pozive je prijavljena izbjegavala, nakon čega je SDT pisanim putem od strane Ministarstva odbrane, dopisom obaviješteno da se ministarka odbrane do 23.08.2021.godine nalazi na godišnjem odmoru“, piše u saopštenju.

Iz SDT su kazali da u ovom i svim drugim predmetima postupaju shodno svojim zakonskim ovlašćenjima i da preduzimaju radnje i mjere prema izvršiocima krivičnih djela u skladu sa prikupljenim dokazima.

„Kako su u odnosu na prijavljenu O.I. prikupljeni dokazi do stepena osnovane sumnje ukazivali da je izvršeno prijavljeno krivično djelo, to je ovo tužilaštvo shodno čl.247 Zakonika o krivičnom postupku i čl.82 i 86 Ustava Crne Gore, Skupštini Crne Gore podnijelo zahtjev za odobrenje krivičnog gonjenja Ministarke odbrane Crne Gore, imajući u vidu da shodno čl.86 Ustava Crne Gore imunitet kao i poslanik uživa između ostalih i članovi Vlade, te da se protiv istih ne može pokrenuti krivični postupak, bez odobrenja Skupštine. U odnosu na izjavu koju je ministarka odbrane dala povodom podnijetog zahtjeva SDT za skidanje njenog imuniteta u kojima je između ostalog navela da mjesecima trpi pritiske od postupaćuje tužiteljke u ovom predmetu, koja zloupotrebljava službeni položaj i pokušava da svog sina suprotno pozitivnim Unutrašnjim propisima Ministarstva odbrane pošalje na Vojnu akademiju u Grčku, i da je specijalna tužiteljka mislila da će to „Ministarstvo odbrane kao i ono prošlo namještati konkurse za visokorangirani i politički establišment“, pozivamo ministarsku odbrane da podnese sve dokaze sa kojima raspolaže u tom pravcu i izjasni se pred nadležnim tužilaštvom kako i na koji način je postupajuća tužiteljka u ovom predmetu vršila pritisak na nju i očekivala od nje da namjesti konkurs“, piše u saopštenju SDT.

Advertisement

Oni su rekli da posebno ističu, da postupak Javnog oglašavanja za izbor kadeta za školovanje na Vojnim akademijama u Grčkoj objavljen 1. juna 2021.godine, sproveden od strane Ministarstva odbrane nije u vezi sa postupkom koji se vodi u SDT protiv ministarke odbrane i drugih osoba, po ranije podnijetim krivičnim prijavama.

„Izjavu ministarke odbrane koja je uslijedila nakon podnijetog zahtjeva za skidanje imuniteta, cijenimo kao još jedan bezuspješan pokušaj pritiska na rad SDT koji u kontinuitetu traje od formiranja predmeta, odnosno od trenutka pozivanja ministarke da da izjavu u tužilaštvu“, poručili su iz SDT.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Hronika

U Podgorici uhapšene četiri osobe: Krađa novca, alata, mobilnog telefona, prijećeno maloljetniku?

Objavljeno

dana

Autor

U Podgorici uhapšene tri osobe: Osumnjičene za teške krađe i razbojništva

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta

U Podgorici uhapšene četiri osobe: Krađa novca, alata, mobilnog telefona, prijećeno maloljetniku?

B.L. (18) se sumnjiči da je izvršio tešku krađu na štetu preduzeća iz Podgorice

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Podgorička policija uhapsila je četiri osobe kojima se na teret stavljaju krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Uhapšen je B.L. (18) koji se sumnjiči da je izvršio tešku krađu na štetu preduzeća iz Podgorice.

Advertisement

„Osumnjičeni je u društvu sa još jednim, za sada nepoznatim licem, 28. februara u ranim jutarnjim časovima, podesnim sredstvom provalio u unutrašnost objekta i otuđio određenu količinu novca i ručni alat“, piše u saopštenju.

Iz UP su dodali da je u Podgorici uhapšen i A.O. (23) koji je, kako se sumnja, izvršio krivično djelo razbojništvo na štetu maloljetne osobe.

„Sumnja se da je 16. februara maloljetnom licu uz riječi prijeteće sadržine zatražio da mu preda mobilni telefon i novac“, kazali su iz UP.

Advertisement

Krivično djelo razbojništvo se na teret stavlja i Ž.I. (42) koji je takođe uhapšen.

„Ž.I. je 10. februara, dok se nalazio u stanu koji je iznajmio od oštećenog, ovom licu oštrim predmetom zadao udarac u predjelu lijevog ramena, nakon čega mu je uz prijetnju oštrim predmetom otuđio novac“, kazali su iz UP.

Naveli su i da će zbog teške krađe i krađe odgovarati E.G. (24) koji je uhapšen i uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužiocu.

Advertisement

„On je, kako se sumnja, 1. februara u Golubovcima, sa parkiranog teretnog motornog vozila otuđio određene djelove koje je kasnije prodao na otpadu. Istog dana ovo lice je, kako se sumnja, u ulici Cetinjski put polomio katanac na vratima magacina jednog preduzeća i iz unutrašnjosti otuđio mašine i alate koje je takođe kasnije prodao na otpadu“, zaključuje se u saopštenju UP.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Stuparu i Johi i pravosnažno po pola godine kućnog pritvora

Objavljeno

dana

Autor

Švercovali drogu iz Albanije, Vukaj pobjegao

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Apelacioni sud Crne Gore opravosnažio je presudu bjelopoljskog Višeg suda

Stuparu i Johi i pravosnažno po pola godine kućnog pritvora

Zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga

Advertisement

Viši sud u Bijelom Polju

Advertisement

Apelacioni sud Crne Gore opravosnažio je presudu bjelopoljskog Višeg suda, kojom su Pljevljaci Džejran Stupar (27) i Arnel Joha (19), zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, osuđeni na po pola godine kućnog pritvora.

Istovremeno im je određeno da će se kazna izvršiti uz primjenu elektronskog nadzora.

Advertisement

Stupar je, prema optužnici 21. marta u Pljevljima posredovao u prodaji konoplja, dok je Joha prodao Stuparu 2,3 grama droge za iznos od 20 eura.

Stupar je, navodi se dalje u optužnici, na traženje Miodraga Jovića da mu nabavi drogu, putem mobilne aplikacije “mesindžer” stupio u kontakt sa Joha i ugovorio kupoprodaju.

Nakon toga Stupar je došao do mjesta Milet bašta, na kojem ga je po dogovoru čekao Joha, kome je na račun kupovine droge za Jovića dao 20 eura.

Advertisement

Potom je, kod O.Š. “Boško Buha”, Joha Stuparu predao zamotuljak sa drogom, koju je ovaj prodao Joviću, nakon čega je ubrzo uhapšen sa drogom.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Objavljeno

dana

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


mjesto Stubica

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Kako je „Vijestima“ nezvanično rečeno iz policije, R. S. je iz za sada neutvrđenih razloga, izletio vozilom sa kolovoza, a u njegovom izvlačenju iz „lade niva“ učestvovali su nikšićki vatrogasci-spasioci

Advertisement

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

U saobraćajnoj nezgodi koja se jutros dogodila na magistralnom putu Nikšić – Podgorica, u mjestu Stubica, Nikšićanin R.S. (51) zadobio je teške tjelesne povrede koje nijesu opasne po život.

„Vozač je zadobio stabilnu frakturu drugog i trećeg lumbalnog pršljena i frakturu zida prednjeg i zadnjeg čeonog sinusa i prevezen je u Klinički centar, na odjeljenje neoruhirurgije“, kazali su „Vijestima“ iz nikšićke Opšte bolnice.

Advertisement

Kako je „Vijestima“ nezvanično rečeno iz policije, R. S. je iz za sada neutvrđenih razloga, izletio vozilom sa kolovoza, a u njegovom izvlačenju iz „lade niva“ učestvovali su nikšićki vatrogasci-spasioci.

Prema riječima komandira nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Slavka Tadića, u akciji spašavanja povrijeđenog vozača, koji je bio zaglavljen u vozilu, učestvovalo je osam vatrogasaca.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije