Povežite se s nama

Novosti.rs

ŠEF U POLICIJI SKINUO ZABRANU ULASKA? Bivši vrh policije Crne Gore na tapetu zbog Belivuka i Miljkovića

Objavljeno

dana

ŠEF U POLICIJI SKINUO ZABRANU ULASKA? Bivši vrh policije Crne Gore na tapetu zbog Belivuka i Miljkovića

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


Enis Baković, nekadašnji šef crnogorske kriminalističke policije dao je usmeni nalog svojim službenicima da ozloglašene Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića skinu sa mera zabrane ulaska u Crnu Goru.

Enis Baković

Advertisement

To, kako nezvanično, ali pouzdano saznajemo, proizilazi iz izjava koje su neposredno nakon privođenja dali šef Sektora za suzbijanje opšteg kriminaliteta Crne Gore Aleksandar Bošković i njegov kolega Saša Đurović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) naložilo je policiji da uzme izjave od Bakovića, ali i dostavi određenu dokumentaciju od MUP i Uprave policije. Analizom svih prikupljenih dokaza ocenjeno je da nema osnovane sumnje da su Bošković i Đurović, koji su prethodno uhapšeni po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Oni su potom pušteni na slobodu.

Neposredno pre toga, u razgovoru za "Novosti", Baković je kazao da su uhapšeni policijski službenici nevini i da su baš kao i on, dok je obavljao funkciju šefa kriminalističke policije, radili sve po zakonu i u skladu sa propisima:

Advertisement

- O svemu ću se detaljno izjasniti pred nadležnim organima. Stojim im na raspolaganju, a na njima je da ispitaju i utvrde sve činjenice, pa i to kako je i po čijem nalogu došlo do ukidanja mera zabrane ulaska koje su bile donete za Belivuka i Miljkovića.

Baković nije želeo da komentariše da li je lično dobio nalog da se ukinu zabrane ulaska ozloglašenim kriminalcima bliskim "kavačkom klanu". Povodom ovog slučaja izjavu je dala i policijska službenica S. I., protiv koje je državni sekretar MUP Rade Milošević podneo prijavu. Ona je u vreme skidanja zabrana bila na bolovanju, pa je posle date izjave puštena da se brani sa slobode.

Iz Specijalnog tužilaštva pojašnjavaju da je krivična prijava, koju je podneo Milošević, pridodata predmetu, u kom je i Zoran Lazović, pomoćnik direktora policije. Protiv njega je prijavu podneo lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

Advertisement

Dok nadležni organi ćute o ovom slučaju, neki političari već aludiraju na krivca.

- Da nije slučajno Zoran Lazović, koji nas je ubeđivao da Belivuk i Miljković nisu bilo kakva opasnost po Crnu Goru i njene građane - napisao je na svom tviter-nalogu Danilo Šaranović iz Demokrata.

U svom stilu, jedan od lidera DF-a Milan Knežević, na isti način predložio je kako da se reši ovaj slučaj:

Advertisement

- Ne treba nam Poaro. Uhapšeni inspektori treba da kažu da su dobili naređenje od Enesa Bakovića, onda kad se uhapsi Enes, on da kaže da je njemu to naredio Zoran Lazović. A onda Zoki, kog ne smeju hapsiti, da kaže ko ga je zvao iz Srbije da se skine zabrana Belivuku.

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo i sa Lazovićem, koji je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da nikada nije, pa tako neće ni sada putem medija komentarisati izjave političara. Dodaje da će se, ukoliko ga dobije, odazvati pozivu nadležnih organa i dati izjavu.

U krivičnoj prijavi Miloševića navodi se da je 28. decembra prošle godine u jutarnjim satima sa službenog računara S. I., bez pravnog osnova, deaktivirana zabrana ulaska u Crnu Goru za Belivuka i Miljkovića:

Advertisement

- Postoje osnovi sumnje da je S. I., samoinicijativno ili po nečijem nalogu, zloupotrebom službenog položaja omogućila licima čiji je ulazak u Crnu Goru zabranjen, da nesmetano uđu i tako im pribavila korist.

SUMNJE

BELIVUKU i Miljkoviću mera zabrane je bila izrečena iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbednosti. Specijalno državno tužilaštvo Belivuka i Miljkovića, kao i Nebojšu Jankovića, Ratka Živkovića i još nekoliko zasada neidentifikovanih članova kavačkog kriminalnog klana, sumnjiči za ubistvo pripadnika "škaljarskog klana" Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića, kao i otmicu Mileta Radulovića, Mileta Kapetana.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

AdvertisementNovosti

Novosti.rs

MEDOJEVIĆ IZAZVAO ABAZOVIĆA: Hoće da ukrsti argumente o ključnim pitanjima

Objavljeno

dana

MEDOJEVIĆ IZAZVAO ABAZOVIĆA: Hoće da ukrsti argumente o ključnim pitanjima

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Pokreta za promjene (PzP) pozvao je potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića na TV duel na kojem bi ukrstili argumente o rezultatima koje je izvršna vlast ostvarila u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Foto: Fejsbuk/Nebojša Medojević

Advertisement

- Mislim da Vlada nije uradila ništa na tom polju. Prvo se uhapse neki ljudi, pa se puste posle nekoliko dana i to se predstavlja kao ozbiljna borba protiv organizovanog kriminala - kazao je Medojević na konferenciji za novinare.

Komentarisao je i što je ministar finansija Milojko Spajić odbio da dođe na TV duel kako bi pričali o planu Evropa sad.

- Činjenica da to radi već drugi put to pokazuje da program Evropa sad predstavlja samo običnu marketinšku političku floskulu. Problem sa tim planom je da se populističkim merama pokušavaju dobiti birači. Nema toga ko neće prihvatiti povećanje zarada. Ali, ozbiljni državnici moraju da vode računa da ta ponuda bude održiva a ne da uruši javne finansije - naveo je Medojević.

Advertisement

Smatra kako je ideja je da se na političkoj sceni zadrži status-kvo kako bi ljudi iz "drugosrbijanskog tabloida Vijesti" koji stoje iza projekta Vlade pokušali da dođu do birača na narednim izborima.

- Jedini problem je što oni ne mogu da dođu do birača a sa pet odsto bi da vladaju Crnom Gorom. Jasno je da bi plan Mikija Spajića povećao cene i nezaposlenost. Plan je da isplate jedna, dve plate pre izbora pa da posle ako dobiju kažu da im MMF to više ne dozvoljava. Zapitajte se kako se neko toga ranije nije setio - naveo je Medojević.

(Alo)

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

PODNELI ZAHTEV ZA RUŠENJE KRIVOKAPIĆA: U inicijativi opozicije da se glasa o nepoverenju Vladi Crne Gore na meti Srbija i SPC

Objavljeno

dana

Autor

PODNELI ZAHTEV ZA RUŠENJE KRIVOKAPIĆA: U inicijativi opozicije da se glasa o nepoverenju Vladi Crne Gore na meti Srbija i SPC

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SRBIJA se brutalno meša u unutrašnje političke i izborne procese u Crnoj Gori, Srpska pravoslavna crkva bila je presudan faktor koji je doveo do formiranja aktuelne vlade u Podgorici.

Foto Skupština CG

Advertisement

Izvršna vlast u svom dosadašnjem delovanju bila je efikasna, jedino u pitanjima za koja je zainteresovanost pokazala SPC - od ubrzanog i netransparentnog usvajanja izmena Zakona o slobodi veroispovesti, pa sve do poslednjeg primera ustoličenja mitropolita SPC Joanikija.

Ovo se navodi u inicijativi 40 poslanika opozicije u Crnoj Gori, uključujući i DPS, koji su uputili predsedniku Skupštine Aleksi Bečiću, tražeći da se po hitnom postupku glasa o nepoverenju Vladi Crne Gore na čijem je čelu Zdravko Krivokapić. Ovaj zahtev bi mogao da se nađe na dnevnom redu parlamenta 15. decembra.

U obrazloženju se nabrajaju i ovi razlozi za smenu - politička i institucionalna blokada, ugrožene evropske integracije, međunarodna pozicija Crne Gore, ekonomska i epidemiološka kriza. A za Krivokapića se navodi da se ponaša više kao vernik jedne verske zajednice, a mnogo manje kao premijer svih građana.

Advertisement

U zahtevu piše i da "međunarodni partneri brutalno mešanje Srbije u unutrašnje političke i izborne procese u našoj državi tretiraju kao ozbiljno ugrožavanje suvereniteta jedne nezavisne države". Kao pečat rušenja građanskog koncepta države i potiranja crnogorskog identiteta, opozicija navodi resor kulture i obrazovanja kojim rukovodi ministarka Vesna Bratić. Naglašavaju da su posebna tema kadrovska rešenja, gde mesta direktora dobijaju "ekstremni nacionalisti, podržavaocu osuđenih ratnih zločinaca"...Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

PRVOG DECEMBRA „DANI SRPSKOG SABORA“: Proslava izmeštena posle zabrane lokalnih vlasti

Objavljeno

dana

Autor

PRVOG DECEMBRA "DANI SRPSKOG SABORA": Proslava izmeštena posle zabrane lokalnih vlasti

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U okviru manifestacije „Dani srpskog sabora“, u Pljevljima će se 1. decembra, u svećanoj sali hotela Pljevlja, sa početkom u 19 časova, obeležiti praznik srpskog naroda u Crnoj Gori – Dan ujedinjenja Srbije i Crne Gore, najavili su iz Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, Srpskog informativno-kulturnog kluba "Sveti Sava" i Srpskog kulturnog centra "Patrijarh Varnava", koji su i organizatori ove manifestacije.

M.Drobnjak

Advertisement

Svečanu besedu izgovoriće dr Novica Stanić. Dok će u umetničkom programu učestvovati: ansambl „Knjaz Miloš“ Udruženja „U ime živih“ iz Beograda, etnogrupa „Gorica“ iz Podgorice, i guslar Vaso Đondović. Kulturno-umetnički program vodiće Dragan Alorić, urednik Srpskog radija.

Ranije danas iz Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore saopštili da lokalna vlast u Pljevljima nije dozvolila srpskim organizacijama da u okviru manifestacije „Dani srpskog sabora“ u Domu kulture u Pljevljima obeleže praznik „Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije“.

Treba kazati da se na popisu iz 2011. godine  57,07 odsto stanovništva grada pod Golubinjom izjasnilo kao Srbi dok se  67,52 odsto stanovnika Pljevalja izjasnilo da govori srpskim jezikom.                     

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije