Povežite se s nama

Novosti.rs

URA I DPS ZAJEDNO PROTIV CRKVE: Da li je glasanje u Ustavnom odboru Skupštine Crne Gore najava nove koalicije

Objavljeno

dana

URA I DPS ZAJEDNO PROTIV CRKVE: Da li je glasanje u Ustavnom odboru Skupštine Crne Gore najava nove koalicije

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


STVARA li se nova koalicija u Crnoj Gori, pitanje je koje je aktuelno duže od mesec dana, nakon odbijanja Građanskog pokreta URA da sa partijama iz koalicije Za budućnost Crne Gore, čiji je temelj DF, ali i Demokratama, učestvuje u rekonstrukciji "ekspertske" i "nepolitičke" Vlade, a koje je dobilo na aktuelnosti nakon sednice Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore održane u četvrtak.

Foto: Skupština CG

Advertisement

Naime, poslanici URA, DPS i Liberalne partije ponovo su glasali protiv interesa Srba i SPC, odlučivši da se ne odbaci predlog URA, odnosno koalicije „Crno na bijelo“, da se poslanici u Skupštini izjasne o odredbi člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti, uprkos protivljenju Vlade, DF-a i Demokrata!

Poslanici koalicije „Crno na bijelo“ podneli su 4. marta Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti jer, kako su tada saopštili, „nemaju problem da se zakonsko rešenje za koje su glasali u parlamentu ispita na najvišem institucionalnom nivou, posebno imajući u vidu da je taj Zakon izazvao brojne polemike u javnosti“.

U članu 12 tog Zakona, za čije usvajanje su glasali poslanici koalicije „Crno na bijelo“,  navodi se da „U slučajevima premeštanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima verska zajednica, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara“.

Advertisement

Protiv inicijative Abazovićeve koalicije bila je i Vlada Crne Gore koja ju je, u svom mišljenju dostavljenom Ustavnom sudu, ocenila neosnovanom, jer se odredbom člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti ne narušava nijedno od Ustavom utvrđenih načela.

Poslanici koalicije „Crno na bijelo“ sa DPS-om, SDP-om, SD-om i LP-om na zajedničkom zadatku bili su i letos prilikom smene ministra pravde Vladimira Leposavića i donošenja Zakona o genocidu u Srebrenici...Novosti
Advertisement

Novosti.rs

NOVA SVETINJA KOD PLJEVALJA: Gradiće se hram u selu Kakmuže

Objavljeno

dana

Autor

NOVA SVETINJA KOD PLJEVALJA: Gradiće se hram u selu Kakmuže

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U SELU Kakmuže kod Pljevalja, u blizini gde je nekad postajao i manastir i crkva biće izgrađen hram Svetih apostola Petra i Pavla, navedeno je na veb sajtu Eparhije mileševske.

Eparhija mileševska

Advertisement

U četvrtak je episkopu mileševskom Atanasiju svečano uručen Ugovor o poklonu zemljišta u mestu Kakmuže kod Pljevalja na kom će biti izgrađen hram.  Darodavac zemljišta je Milovan Savičić rodom iz Kakmuža koji živi i radi u Beogradu, navedeno je iz Eparhije mileševske.

Nakon overe i predaje Ugovora upriličeno je druženje i zajednički ručak da bi se proslavio početak ovog bogougodnog dela.

Jedan od inicijatora gradnje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kakmužama, Marinko Bajčetić, izneo je nekoliko zanimljivih istorijskih podataka o selu Kakmuže:

Advertisement

– Naše selo je kroz istoriju delilo sudbinu ljudi ovog kraja. Učestvovalo u svim bunama, ustancima, ratovima. Kakmuže ima i svoju duhovnu istoriju. Ono ima jedan deo koji se zove Nemanja, i to je verovatno jedinstveni toponim u celom srpstvu. Ispod je bio rudnik, manastir i crkva, a u sred sela je bila crkva Svetih apostola Petra i Pavla, i mi sada, uz Božiju pomoć, i pomoć dobrih ljudi, želimo da je uzdignemo i obnovimo. Istorijski je dokazano da su u tom delu Kakmuža živeli neki od Nemanjića koji su kasnije, pod naletom Turaka, odselili za Dubrovnik. Stara crkva Svetih Apostola se nalazila na jednom dosta nepristupačnom mestu. Kakmužani su više puta pokušavali da je obnove ali u tome nikad nisu uspeli. Ideja o izgradnji crkve među stanovnicima Kakmuža nikad nije prestala i evo sada su se stekli uslovi da se krene u gradnju. Nadamo se da ćemo, uz pomoć Boga i dobrih ljudi, uspešno privesti kraju ovaj projekat-kazao je Bajčetić.

Vladika Atanasije je sa pažnjom saslušao ovaj istorijski osvrt i blagoslovio ideju i želju stanovnika Kakmuža da se hram gradi.

– Prvi deo posla smo uradili, zemljište za budući hram je u vlasništvu Crkve. Sada je potrebno da objedinimo snage, da objedinimo znanje i da složno pristupimo ovome poslu. Danas je najosnovniji deo posla obavljen, dogovor je tu, i da počnemo odmah. Sada više odustajanja nema, u tome smo svi složni. Moramo svakako završiti ovaj blagosloveni naum, i da što pre osveštamo novi hram, kazao je vladika Atanasije.

Advertisement

Rudnik uglja će pomoći izgradnju srpskog pravoslavnog hrama u Kakmužama

Po blagoslovu episkopa mileševskog Atanasija formiran je Odbor koji će organizovati proces izgradnje. Na poziv meštana Kakmuža u Odbor je primljen i izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja, Milan Lekić, koji je obećao da će kompanija pomoći izgradnju srpskog pravoslavnog hrama u ovom selu.

-Iskreno sam počastvovan pozivom da budem jedan od onih koji će na neposredan način svedočiti vaskrsu srpskog pravoslavnog hrama i u ovom delu naše opštine. Kao što je istakao gospodin Marinko Bajčetić, u podnožju lokaliteta Nemanja postojala je crkva Svetih apostola Petra i Pavla, zadužbina svetorodne dinastije Nemanjića. To je podatak koji obavezuje svakog Srbina, ne samo Pljevljaka ili meštanina Kakmuža, da učini sve kako bi, nakon toliko vekova na ovom prostoru ponovo zasijala crkva. Zato, kao direktor Rudnika uglja, mogu da obećam da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, da pomognemo izgradnju ovog hrama, kao što smo, kao društveno-odgovorna kompanija, to i radili sve ovo vreme - saopštio je Lekić.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

LAJČAK ODGOVRIO MILU: „Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću“

Objavljeno

dana

Autor

LAJČAK ODGOVRIO MILU: "Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću"

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SPECIJALNI izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak rekao je da integracija Zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

Foto Tanjug

Advertisement

- Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću. Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali i želeli - kazao je Lajčak na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

MILOVE PACKE RUSIJI: Po svaku cenu želi u Evropu – „o destrukciji Moskve izlišno razgovarati“

Objavljeno

dana

Autor

MILOVE PACKE RUSIJI: Po svaku cenu želi u Evropu - "o destrukciji Moskve izlišno razgovarati"

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji Balkanski integracioni forum koji se održava u Podgorici, kazao je da šta god da se događalo sa daljom politikom proširenja EU, Crna Gora mora da nastavi svoj evropski put.

Foto Tanjug

Advertisement

Naveo je da Crna Gora ni jednom nije bila u nedoumici kada je u pitanju evropski put bez obzira na uticaj Rusije.

- Samo je jedna ozbiljna investicija bila iz Rusije, a to je bila investicija u aluminijumsku industriju, saopštio je Đukanović, dodajući da postoje još uvek centri moći koji žele da vode Titovu spoljnu politiku, te da oni koji vode takvu politiku se nisu ni sami opredelili kom krugu žele da pripadnu.

- Mi smo Evropljani, mi se smatramo svojima na svom, ne tražimo dozvolu da se vratimo evropskoj kući. Naravno moramo računati na pravila ako želimo da budemo deo EU. I bez toga nema ozbiljne alternative. Šta je ozbiljna alternativa, ovo što se nudi iz Moskve? Da li neko ovde vidi ozbiljnu ponudu ili vidi samo destrukciju EU jedinstva i evropskog sistema vrednosti, to je ponuda koja je alternativa. I sad treba neko da prihvati. Mislim da je čak izlišno razgovarati na tu temu - rekao je Đukanović.

Advertisement

 Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije