Povežite se s nama

Novosti.rs

PODELJENO OKO 56.000 OBROKA: Tri godine postojanja barske narodne kuhinje

Objavljeno

dana

PODELJENO OKO 56.000 OBROKA: Tri godine postojanja barske narodne kuhinje

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NARODNA kuhinja u Baru, početkom novembra započela je četvrtu godinu rada.

Članice NVU "Žene Bara", Foto Arhiva

Advertisement

Za protekle tri godine, od 6. novembra 2020. do godišnjice, volonterke u Narodnoj kuhinji su pripremile i podelile čak 55.862 obroka.

Od prvog obroka za socijalno ugrožene i nesnađene, do danas Narodna kuhinja funkcioniše pod okriljem NVU "Žene Bara". Vredne žene duže od 12 meseci na dnevnom nivou spreme i podele čak 250 obroka.

- Nije potrebno govoriti i ponavljati koliko smo gladnih nahranile, jer ko hoće, ko ne žmuri, taj i vidi. Trudile smo se da nenametljivo i dostojanstveno pomognemo nesnađenim sugrađanima i zahvaljujući donacijama Barana i institucijama, radile smo i pomagale od srca. Pružale ruke nevoljnicima, dočekivale novorođene, ispraćale stare i bolesne. Pokazale smo da se može - saopšteno je iz NVU "Žene Bara".

Advertisement

Za protekle tri godine, navele su iz NVU "Žene Bara", za obroke su utrošile pet tona krompira, četiri tone kupusa, 3.840 kg pilećih bataka, 2.300 kg pilećeg filea, 928 kg kobasica, 3.450 kg junetine, 1.340 kg mlevenog mesa, 1.900 kg paste, 1.150 kg pirinča, 1.200 kg pasulja...

Osim toga, za tri godine one su podelile 2.430 paketa namirnica i sredstava za ličnu higijenu, prikupljale pomoć u lečenju teško obolelih - šetoro dece i četvoro odraslih.

- Poklonile smo 52 dečija krevetića, 48 kolica, 21 ogradicu, 19 dubaka, 42 šporeta, 17 veš mašina, 22 frižidera, pet zamrzivača, 16 hranilica za bebe, 20 televizora, 50 garnitura za dnevni boravak, 32 bračna ležaja - navode iz "Žena Bara".

Advertisement

U susret Novim godinama, obezbedile su 439 paketića, kao i 70 poklona u susret 8. martu.

DONACIJE

NA godišnjem nivou Opština Bar ovom nevladinom udruženju donira 15.000 evra, a kako je najavljeno, taj iznos biće uvećan za 60 odsto, odnosno 9.000 evra za narednu godinu.

Od velike pomoći tokom ovih godina bile su, kako navode iz NVU "Žene Bara" akcije koje su organizovane ispred megamarketa u Baru, gde su građani mogli donirati hranu i sredstva za higijenu.

Advertisement

KUPILE KUĆU BESKUĆNIKU

ŽENE Bara velikog srca imaju razumevanja za bespomoćne i nemoćne pa su pokrenule brojne akcije da im se pomogne.

- Uz pomoć ljudi dobre volje, kupile smo krov nad glavom beskućniku Z. K., prikupljale smo novac za izgradnju kuće Hanki Vučić, sanirale smo stan samohranoj majci iz Sutomora, opremile dva kupatila, porodici iz Plava i nesnađenom iz naselja Kambodža - navode iz NVO.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

PUCA MILO IZ PRAZNE PUŠKE Miljanić: „Ako pokleknemo sada, uzalud smo se rađali“

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


FUNKCIONER Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Ilija Miljanić najavio je kroz rekonstrukciju aktuelne Vlade ili formiranje nove izvršne vlasti sabiranje pobednika parlamentarnih izbora 30.avgusta 2020. godine kada je posle trodecenijske vladavine srušen režim Mila Đukanovića.

Foto: V. K.

Advertisement

-Ako pokleknemo sada, uzalud smo se rađali, poručuje oštro Miljanić uz podsećanje da je velika šansa da u punom sjaju opet zasvetli narodna sloboda propuštena kod Vlade „nejakog Zdravka Krivokapića“.

-Bivši premijer se istrčao da ga čak ni amanet nebeskog mitropolita Amfilohija nije osnažio već je posrnuo i sklizao niz Kamen Goru, naglašava Miljanić, naglašavajući da je on od narodne pobedničke  velike koalicije dobio sve ali ga je DPS prepoznala i survala uz pomoć takođe istrzane grupacije koja nije ni mogla u takvom sastavu da odgovori vremenu.

- Gospodar Milo ovih dana ne uzmiče, već preti Srbima u Crnoj Gori hrvatskom olujom. Ali puca iz prazne puške, jer se taj krvavi naum neće dogoditi, jer mu to mi nećemo dozvoliti.

Advertisement

Miljanić poziva sve da nakon teških tragedija koje su se desile na Cetinje treba konačno pomoći narodu tog grada da se izbori za egzistenciju u ovim teškim vremenima. On podseća kroz šta su građani sve prolazili minulih trideset godina trajanja režima Đukanovića, koliko je majki u crno zavijeno i koliko je mladih života nestalo sa lica zemlje u raznim oružanim obračunima.Ukazuje da se za to vreme desio i raspad crnogorske privrede, dok je propala tranzicija ostavila katastrofalne posledice po crnogorsku ekonomiju, mnoge privredne grane ugasila, zakatančila fabrike, a narod ostavila na prosjački štap.

- Gospodar Đukanović će zasigurno naprasno zbrisati u pogodnom trenutku. Blago je poodavno odnešeno u tajne odaje i bajune zapadnog poklopca kao nagrda za evroatlanske integracije, multietičnost i multineviđelicu, ocenjuje Ilija Miljanić.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

VOZILA SA 2,38 PROMILA ALKOHOLA: Policija uhapsila Nikšićanku

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U NIKŠIĆU je sinoć uhapšena L.K. (58), koja je upravljala vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,38 g/kg, saopšteno je iz Uprave policije.

Foto: Uprava policije Crne Gore

Advertisement

- Takođe, sinoć je u Nikšiću uhapšen i vozač D.B. (27), kod kojeg je ustanovljeno prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,94 g/kg - dodaju iz policije.

 Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

ĐUKANOVIĆ NE BIRA POVOD ZA OBRAČUN: Zahtev da se Vladimiru Božoviću zabrani ulazak u Crnu Goru pokazuje odnos i prema Srbiji

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PROGON srpskog ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića i zahtev da mu se zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore, iznova pokazuju odnos tamošnjih vlasti prema srpskom narodu, dok pogibiju kakva se dogodila na Cetinju, crnogorski predsednik Milo Đukanović koristi za politikantstvo i "prepucavanje" sa Srbijom.

Vladimir Božović, Foto N. Fifić

Advertisement

Ovako naši sagovornici komentarišu saopštenje iz kabineta Đukanovića, kojim se osuđuje Božovićev potez u situaciji kada cela Crna Gora žali zbog velike tragedije. Crnogorskom predsedniku je zasmetalo što se Božović, šaljući preko svoje imejl adrese Vučićevo pismo saučešća, predstavio kao ambasador, iako je proglašen personom non grata.

Poslanik Demokratkog fronta dr Budimir Aleksić, navodi da je ovo kontinuitet politike ekstremnih srbofobnih elemenata koje predvode Đukanović i Ranko Krivokapić:

- Licemeri i antisrbi koji svakog dana to potvrđuju, pa i u odnosu prema ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori - navodi Aleksić za "Novosti".

Advertisement

- Oni bi da naprave kineski zid prema Srbiji, a da tamo razvijaju biznis i zapošljavaju rodbinu. U Beogradu žive i rade Rankova ćerka i Milova sestra, gde razvijaju biznis.

Đukanović i Krivokapić misle da je Srbija i njihova i srpska, a Crna Gora samo njihova, u kojoj Srbi nemaju nikakva prava nego su i dalje predmet diskriminacije, izrugivanja, ponižavanja, a Srbija bude predmet eksploatacije.

Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, Foto Arhiva

Advertisement

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori dr Momčilo Vuksanović mišljenja je da je najveći problem nepostojanje bilateralnih veza Srbije i Crne Gore, što otežava funkcionisanje srpskih organizacija, institucija i život srpskog naroda na prostoru Crne Gore:

- Mi Božovića doživljavamo kao ambasadora sve dok ga tako bude tretirao zvanični Beograd - kaže Vuksanović.

- Bio sam svedok njegove izjave povodom obeležavanja godišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije, kada je pozvao na zajedništvo i ljubav jednorodnog naroda, a da pritom ni u jednom trenutku nije uvredio bilo koga, a naročito ne državu Crnu Goru i njene građane.

Advertisement

ANĐELKOVIĆ: NEMA POŠTOVANJA

POLITIČKI analitičar Dragoljub Anđelković objašnjava da ovaj potez i te kako liči na kriminalni režim Đukanovića, koji se služi lažima i prevarama, pa čak i u trenucima kada je proglašena žalost zbog pogibije:

- On pokazuje da nema nimalo poštovanja prema žrtvama i porodicama nastradalih. Srbija je skladu sa svim protokolima iskazala poštovanje prema žrtava.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije