Povežite se s nama

Crna Hronika

Kasalica odbacila sve navode anonimne krivične prijave

Objavljeno

dana

Kasalica: Stručnim i poštenim profesionalcima nema mjesta u ovom okruženju izvršne vlasti

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


„sačinjeni sa namjerom profesionalnog, stručnog i životnog diskreditovanja“

Kasalica odbacila sve navode anonimne krivične prijave

U anonimnoj krivičnoj prijavi se navodi da se izuzimanjem traka video-nadzora može potvrditi da su Kasalica i Ćalović Marković iz zgrade Ministarstva finansija, odnosno kancelarije državnog sekretara, fizički iznijele dokumentaciju

Advertisement

Kasalica, Foto: Savo Prelević

Advertisement

Nekadašnja državna sekretarka Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Mila Kasalica, odbacila je sve navode anonimne krivične prijave, kojom je optužena za odavanje tajnih podataka, i saopštila da je ona sačinjena sa namjerom njenog profesionalnog i životnog diskreditovanja.

Kasalica je odbacila sve navode anonimne krivične prijave kao „bezočne i nesojske“, pune neistina, i navela da su u pitanju klasične manipulacije i podmetanja na ličnoj osnovi.

Advertisement

Kasalica je u utorak u Upravi policije, koja je postupila po nalogu Državnog tužilaštva, upoznata sa navodima prijave, prema kojoj je u periodu od 10. do 30. jula u službene prostorije Ministarstva finansija primila izvršnu direktorku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanju Ćalović Marković, i stavila joj na uvid i raspolaganje više informacija, podataka i dokumenata.

U dokumentu u koji agencija Mina-business ima uvid, navodi se da su podatke i dokumenta koje je Kasalica dala na uvid Ćalović Marković, obezbijedili službenici Ministarstva za službene potrebe državnog sekretara u tom resoru.

U prijavi se navodi da je Kasalica, sa umišljajem i direktnom namjerom, obmanula službenike Ministarstva finansija i proizvela situaciju njihove odgovornosti i uključenosti u krivično djelo odavanja tajnih podataka.

Advertisement

„Svi navedeni podaci su internog karaktera, koriste se u svakodnevnom radu i procesu vođenja državne i politike javnih finansija, pa se njihovim objavljivanjem, prije nego što budu potpisani i javno dostupni, može direktno uticati na ugrožavanje ekonomskih interesa Crne Gore“, precizira se u prijavi.

U anonimnoj krivičnoj prijavi se navodi da se izuzimanjem traka video-nadzora može potvrditi da su Kasalica i Ćalović Marković iz zgrade Ministarstva finansija, odnosno kancelarije državnog sekretara, fizički iznijele dokumentaciju.

Kasalica je saopštila da su navodi iz anonimne krivične prijave netačni i sačinjeni sa namjerom njenog profesionalnog, stručnog i životnog diskreditovanja.

Advertisement

Ona tvrdi da, kao državna sekretarka Ministarstva finansija u periodu od 11. februara do 30. jula, nije imala pristup tajnim podacima, osim kod pripreme razmatranja nacrta izvještaja Državne revizorske institucije (DRI).

„Takođe, bilo kojem nepozvanom licu nijesam neovlašćeno saopštavala ili davala bilo kakve informacije, podatke ili dokumenta Ministarstva finansija i/ili Vlade, nezavisno da li su zaštićeni stepenom tajnosti ili nijesu, što saglasno odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicma i dalje odgovorno radim”, kazala je Kasalica.

Ona je dodala i da nije iz nehata odradila bilo koju aktivnost koja bi nanijela bilo kakvu štetu ekonomskim interesima Crne Gore.

Advertisement

Kasalica je saopštila da je Ćalović Marković posljednji put vidjela u emisiji TV Vijesti Načisto, 17. januara 2019. godine, sa kojom nije imala nikakav kontakt, a posebno ne kao državna sekretarka u Ministarstvu finansija.

“Sa Ćalović Marković nijesam imala nikakav kontakt, razgovor telefonom, e-mailom ili preko društvenih mreža od tog gostovanja u TV emisiji, a posebno ne kao državna sekretarka u Ministarstvu finansija”, objasnila je Kasalica.

Ona je navela da podržava predlog da se obavi objektivni pregled snimaka video-nadzora, posebno za period od 10. do 30. jula, ali i tokom nepunih šest mjeseci njenog rada, jer tvrdi da se sa Ćalović Marković nije vidjela. Kasalica je dodala i da je zadatak nadležnih da utvrde da li neko “deep fake” tehnologijama pokušava da joj isprlja lični integritet i profesionalni kredibilitet.

Advertisement

Ona je ocijenila da je u anonimnoj krivičnoj prijavi nečinjenično optužena lažnim blaćenjem oko “hodnika u ministarstvu”, jer je kao državna sekretarka radila sve definisano zakonskim okvirima da zaposlene unutar državne uprave zaštiti od neprimjerenih pritisaka da se obimne analize rade u nemoguće kratkim rokovima.

“Takođe, u kabinetu šefice kabineta ministra finansija i socijalnog staranja redovno su se okupljali ministar finansija, drugi državni sekretar, kao i sadašnji novopostavljeni državni sekretar i PR službenici. Svakim danom se takvo netransparentno “druženje” pokazivalo kao visoko-nekorisno instituciji ministra i Ministarstva finansija i socijalnog staranja”, rekla je Kasalica.

Ona je dodala da ima dovoljno radnog iskustva i godina da ne prihvata „neotesana okupljanja“, koja ne predstavljaju kvalitetno izvršenje odgovornosti i obaveza državnog sekretara Ministarstva finansija.

Advertisement

„Iako se u toj kancelariji ostajalo do kasnih noćnih sati, krajnji rezultat mnogobrojnih potrošenih sati nije imao očekivani učinak, osim da su javne politike postajale manje kvalitetnim u pripremi i primjeni“, tvrdi Kasalica.

Ona je poručila da Ministarstvo finansija mora biti visoko-profesionalni, stručni, skoro pa depolitizovani državni organ, jer se ukupne javne politike svih resora preispituju unutar obaveza i odgovornosti tog resora.

Kasalica je podsjetila da je kao diplomiranu ekonomistkinju i magistarku ekonomskih nauka, potkovanog, dokazanog profesionalca i etički izgrađenu osobu, ministar finansija izabrao da bude njegova prva saradnica, jedan od dva državna sekretara.

Advertisement

„Zahvalna sam građanima Crne Gore na pruženoj prilici i profesionalnoj privilegiji, a istovremeno odgovorno znam da nijedno moje moralno strogo pravilo, niti sistem vrijednosti porodično utkan od mojih vrsnih roditelja, koji sam odgovorno unijela u rad državne sekretarke, nijesam prekršila”, navela je Kasalica.

Ona je poručila da je niko neće uplašiti zasipanjem lažnim podmetačinama na ličnoj osnovi.

“Bez skrivenih namjera, a kako sam od 30. jula objekat druge anonimne prijave odgovorno smatram da su se stekli objektivni preduslovi da nadležno tužilaštvo u saradnji sa ostalim institucijama demistifikuje inflaciju anonimnih krivičnih prijava prema meni, kako bih kao građanka mogla da podnesem prijavu za lažno prijavljivanje, saglasno odredbama Krivičnog zakonika”, rekla je Kasalica.

Advertisement

Ona je podsjetila da je prva anonimna prijava bila prema Agenciji za sprječavanje korupcije i da je postupak okončan u njenu korist.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Hronika

U Podgorici uhapšene četiri osobe: Krađa novca, alata, mobilnog telefona, prijećeno maloljetniku?

Objavljeno

dana

Autor

U Podgorici uhapšene tri osobe: Osumnjičene za teške krađe i razbojništva

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta

U Podgorici uhapšene četiri osobe: Krađa novca, alata, mobilnog telefona, prijećeno maloljetniku?

B.L. (18) se sumnjiči da je izvršio tešku krađu na štetu preduzeća iz Podgorice

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Podgorička policija uhapsila je četiri osobe kojima se na teret stavljaju krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Uhapšen je B.L. (18) koji se sumnjiči da je izvršio tešku krađu na štetu preduzeća iz Podgorice.

Advertisement

„Osumnjičeni je u društvu sa još jednim, za sada nepoznatim licem, 28. februara u ranim jutarnjim časovima, podesnim sredstvom provalio u unutrašnost objekta i otuđio određenu količinu novca i ručni alat“, piše u saopštenju.

Iz UP su dodali da je u Podgorici uhapšen i A.O. (23) koji je, kako se sumnja, izvršio krivično djelo razbojništvo na štetu maloljetne osobe.

„Sumnja se da je 16. februara maloljetnom licu uz riječi prijeteće sadržine zatražio da mu preda mobilni telefon i novac“, kazali su iz UP.

Advertisement

Krivično djelo razbojništvo se na teret stavlja i Ž.I. (42) koji je takođe uhapšen.

„Ž.I. je 10. februara, dok se nalazio u stanu koji je iznajmio od oštećenog, ovom licu oštrim predmetom zadao udarac u predjelu lijevog ramena, nakon čega mu je uz prijetnju oštrim predmetom otuđio novac“, kazali su iz UP.

Naveli su i da će zbog teške krađe i krađe odgovarati E.G. (24) koji je uhapšen i uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužiocu.

Advertisement

„On je, kako se sumnja, 1. februara u Golubovcima, sa parkiranog teretnog motornog vozila otuđio određene djelove koje je kasnije prodao na otpadu. Istog dana ovo lice je, kako se sumnja, u ulici Cetinjski put polomio katanac na vratima magacina jednog preduzeća i iz unutrašnjosti otuđio mašine i alate koje je takođe kasnije prodao na otpadu“, zaključuje se u saopštenju UP.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Stuparu i Johi i pravosnažno po pola godine kućnog pritvora

Objavljeno

dana

Autor

Švercovali drogu iz Albanije, Vukaj pobjegao

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Apelacioni sud Crne Gore opravosnažio je presudu bjelopoljskog Višeg suda

Stuparu i Johi i pravosnažno po pola godine kućnog pritvora

Zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga

Advertisement

Viši sud u Bijelom Polju

Advertisement

Apelacioni sud Crne Gore opravosnažio je presudu bjelopoljskog Višeg suda, kojom su Pljevljaci Džejran Stupar (27) i Arnel Joha (19), zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, osuđeni na po pola godine kućnog pritvora.

Istovremeno im je određeno da će se kazna izvršiti uz primjenu elektronskog nadzora.

Advertisement

Stupar je, prema optužnici 21. marta u Pljevljima posredovao u prodaji konoplja, dok je Joha prodao Stuparu 2,3 grama droge za iznos od 20 eura.

Stupar je, navodi se dalje u optužnici, na traženje Miodraga Jovića da mu nabavi drogu, putem mobilne aplikacije “mesindžer” stupio u kontakt sa Joha i ugovorio kupoprodaju.

Nakon toga Stupar je došao do mjesta Milet bašta, na kojem ga je po dogovoru čekao Joha, kome je na račun kupovine droge za Jovića dao 20 eura.

Advertisement

Potom je, kod O.Š. “Boško Buha”, Joha Stuparu predao zamotuljak sa drogom, koju je ovaj prodao Joviću, nakon čega je ubrzo uhapšen sa drogom.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Objavljeno

dana

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


mjesto Stubica

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Kako je „Vijestima“ nezvanično rečeno iz policije, R. S. je iz za sada neutvrđenih razloga, izletio vozilom sa kolovoza, a u njegovom izvlačenju iz „lade niva“ učestvovali su nikšićki vatrogasci-spasioci

Advertisement

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

U saobraćajnoj nezgodi koja se jutros dogodila na magistralnom putu Nikšić – Podgorica, u mjestu Stubica, Nikšićanin R.S. (51) zadobio je teške tjelesne povrede koje nijesu opasne po život.

„Vozač je zadobio stabilnu frakturu drugog i trećeg lumbalnog pršljena i frakturu zida prednjeg i zadnjeg čeonog sinusa i prevezen je u Klinički centar, na odjeljenje neoruhirurgije“, kazali su „Vijestima“ iz nikšićke Opšte bolnice.

Advertisement

Kako je „Vijestima“ nezvanično rečeno iz policije, R. S. je iz za sada neutvrđenih razloga, izletio vozilom sa kolovoza, a u njegovom izvlačenju iz „lade niva“ učestvovali su nikšićki vatrogasci-spasioci.

Prema riječima komandira nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Slavka Tadića, u akciji spašavanja povrijeđenog vozača, koji je bio zaglavljen u vozilu, učestvovalo je osam vatrogasaca.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije