Povežite se s nama

Ekonomija

Lazović: Ključni problemi privrede – siva ekonomija i nelojalna konkurencija, ukinuti neradnu nedjelju

Objavljeno

dana

Lazović: Ključni problemi privrede – siva ekonomija i nelojalna konkurencija, ukinuti neradnu nedjelju

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ključni problemi privrede su siva ekonomija, nelojalna konkurencija i postojanje nepravde na ekonomskom tržištu, gdje jedni moraju razmišljati kako da ispoštuju sve obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima, dok drugi smatraju da nepoštovanjem države i zaposlenih treba da zarade više, ocjenjuje predstavnik Unije poslodavaca Filip Lazović.

Poslovanje pod istim uslovima bez izuzetka

On je, gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV, istakao da je sporno što takvi postupci nijesu na adekvatan način tretirani od strane države.

Advertisement

“Svi moramo da poslujemo pod istim uslovima i jedino tako to može da ima smisla”, naglašava Lazović i dodaje da je djelimična pravda gora nego nepravda.

Od izuzetne važnosti je, kaže, namjera države da poboljša standard građana i ublaži šokove za kućne budžete, nastale usljed nerealnog skoka cijena. Za Uniju poslodavaca je, navodi, prihvatljivo rješenje koje neće ugrožavati privredu.

Lazović ističe da država mora da olakša poslovanje domaćim poslodavcima.

Advertisement

“Prioritet svake vlade morao bi da bude dobar odnos, ne samo u političkom smislu, već na način da kao društvo i država upodobimo poslovni ambijent tako da on bude interesantan za stranog investitora”, kaže Lazović.

Govoreći o turističkoj sezoni, Lazović ističe da u Crnoj Gori godinama unazad svake sezone proživljavamo svojevrsni paradoks jer imamo veliki broj građana koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, dok sa druge strane radne dozvole zbog rada na sezonskim poslovima dobije od 15 do 20 hiljada ljudi.

“Tržište rada, odnosno institucije koje bi trebalo time da se bave, nijesu se na pravi način bavile činjenicom da smo prije svega turistička država i da nam turistička sezona traje tri mjeseca ili mjesec i po, ako govorimo o vrhuncu sezone, kao i da kao država imamo intenciju da nam sezona traje 12 mjeseci”, pojašnjava Lazović.

Advertisement

Nedjelja da bude radna za sektor trgovine

U skladu s tim, dodaje, nijesmo obučili naše kadrove da adekvatno odgovore turističkoj sezoni.

“Poslodavci se uglavnom žale da je , iako postoje potencijalni zaposleni, problematična njihova sposobnost da obavljaju određene poslove. Za poslodavce je važno da u trenutku kada imaju najviše posla imaju adekvatnu radnu snagu pa se godinama unazad poseže za građanima susjednih država, koji su kvalifikovaniji”, navodi Lazović.

Advertisement

Taj problem, kaže, postoji i na sjeveru.

Upitan o radnoj nedjelji, Lazović odgovara da Unija poslodavaca smatra da bi nedjelja trebala biti radna za sektor trgovine naročito u periodu trajanja ljetnje turističke sezone.

“To je jedan od načina da iskoristimo veliko prisustvo turista”, ocjenjuje Lazović.

Advertisement

Pravo zaposlenog na slobodni dan, ističe, apsolutno se mora poštovati i ako je potrebno treba pojačati kontrole.

Lazović tvrdi da treba utvrditi koji su mehanizmi na raspolaganju kako bismo prihodovali više novca.

“Uvijek kada se govori o trgovini misli se na supermarkete, ali je trgovina u Crnoj Gori mnogo više od toga. Imamo trgovine građevinskih materijala, obućom, odjećom i sve ono što bi nas činilo atraktivnijim za goste koji bi da potroše novac u našoj zemlji”, pojašnjava Lazović.

Advertisement

Svako rješenje koje se usvoji, zaključuje, trebalo bi da odgovara i poslodavcima i zaposlenima.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Opština Bar uspješno realizovala projekat podrške ženskom preduzetništvu

Objavljeno

dana

Autor

Opština Bar uspješno realizovala projekat podrške ženskom preduzetništvu

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Uspješan završetak programa podrške ženskom preduzetništvu, pod nazivom “Snažne žene – snažan Bar”, koji je Lokalno partnerstvo za zapošljavanje, kao savjetodavno tijelo Opštine Bar, realizovalo u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, obiježen je svečanim koktelom.

U sklopu ove intervencije, kako je saopšteno iz te lokalne uprave,  koja je imala za cilj unaprjeđenje lokalnog tržišta rada i stvaranje novih prilika za preduzetničku aktivaciju žena, realizovane su obuke za 70 nezaposlenih žena i podijeljena grant sredstva u iznosu od preko 85.000 eura.

“U prvom dijelu projekta, sedam lokalnih preduzetnica je finansijski podržano sa po 6.212 eura, a sredstva su obezbijeđena od strane Fonda za dobro upravljanje (GGF) Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, u okviru projekta “World of Work in Montenegro: Paving the road to recovery””, naveli su iz Opštine Bar.

Advertisement

U drugom dijelu, kako dodaju,  finansijsku podršku za započinjanje sopstvenog biznisa, u iznosu od po 4.000 eura, dobilo je 11 nezaposlenih Baranki, a sredstva je donirao Zajednički fond za održivi razvoj (SDG Fond) u sklopu programa Ujedinjenih nacija “Aktiviraj! Integrisana socijalna zaštita i zapošljavanje u cilju ubrzavanja napretka za mlade ljude u Crnoj Gori”.

Potpredsjednica Opštine Bar i koordinatorka ovog projekta Tanja Spičanovič poručila je da možemo biti uspješni jedino ako smo podrška jedni drugima, te da smo na taj način podrška i našoj lokalnoj zajednici.

Advertisement

“Ovaj projekat mnogim preduzetnicama bio je upravo vjetar u leđa da pokrenu svoj posao. Predstavićemo njihove biznis priče svima, jer želimo da svi u nama kao lokalnoj upravi i Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje, prepoznate nekog ko vam je uvijek dostupan i na usluzi da vam pruži podršku ili savjete, da zajedno prevazilazimo sve izazove i poteškoće. Vrata lokalne uprave uvijek će vam biti otvorena”, poručila je Spičanović.

Kako su naglasili, pored ovih projektnih mjera podrške, tokom ove godine Opština Bar je iz sopstvenog budžeta kroz Program podrške preduzetništvu, podržala 45 lokalnih preduzetnika i preduzetnica sredstvima u ukupnom iznosu od 183.000 eura, dok je za 12 preduzetnica u sklopu podrške ženskom preduzetništvu raspodijelila 36.000 eura.

“Neraspodijeljena sredstva u iznosu od 21.000 eura biće predmet novog javnog poziva koji će biti raspisan u septembru. U prethodnom četvorogodišnjem periodu lokalna uprava je podržala biznise 172 lica, od čega 116 žena i 56 muškaraca. Za tu namjenu raspodijeljeno je oko 750.000 eura”, pojasnili su iz barske opštine.

Advertisement

Dodaju da će Opština Bar nastaviti i u narednom periodu da prati potrebe lokalnog preduzetničkog sektora, kao i kretanja na tržištu rada i u skladu sa tim da kreira inovirane mjere podrške u cilju unaprjeđenja zapošljavanja.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Ibrahimović: Ozbiljni i kredibilni investitori su dobrodošli

Objavljeno

dana

Autor

Ibrahimović: Ozbiljni i kredibilni investitori su dobrodošli

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ozbiljni i kredibilni investitori su dobrodošli, a unapređenje ekonomske i privredne saradnje su naš zajednički cilj, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović u toku sastanka sa turskim investitorima.

Kako je saopšteno iz resora, Ibrahimović se sastao sa Onurom Topacom, izvršnim direktorom kompanije INVEO i potpredsjednikom kompanije Anil Abbaka sa kojima je razgovarao o rezultatima dosadašnjeg poslovanja investitora na crnogorskom tržištu, ali i o planovima usmjerenim ka nastavku uspješne saradnje dvijeprijateljske zemlje .

U fokusu srdačnog i otvorenog razgovora, kako se navodi, bili su tekući projekti iz oblasti energetike i saobraćaja i mogućnost o učestvovanju renomiranog turskog investitora u realizaciji istih, što bi bilo od velikog značaja za pospješivanje konkurencije i rezultiralo uspješnom implementacijom projekata koji su pred nama.

Advertisement

“Posebno me raduje činjenica da se zvanični sponzor crnogorske košarkaške reprezentacije. Ulaganjem u sport šaljemo jasnu poruku o važnosti unapređenja ovog ambijenta. Sa druge strane, drago mi je što smo otvorili teme o projektima u energetskom i sektoru transporta. Ozbiljni I kredibilni investitori su dobrodošli, a unapređenje ekonomske i privredne saradnje su naš zajednički cilj”, istakao je Ibrahimović .

Ministar se zahvalio uvaženom gostu na iskazanom intersovanju za unaprjeđenje saradnje, te “iskoristio priliku da ga pozove da se uoči narednog sastanka jasno definišu projekti i naredni koraci po osnovu praktične konkretizacije već dobre saradnje”.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Drakić na Dunavskoj konferenciji u Ulmu

Objavljeno

dana

Autor

Drakić na Dunavskoj konferenciji u Ulmu

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i potpredsjednik Dragan Kujović učestvovali su na Dunavskoj konferenciji održanoj u Ulmu.

Posjeta njemačkom gradu realizovana je na poziv Privredne komore Ulma, a u cilju jačanja tržišta energetske efikasnosti u državama potencijalnim partnerima. Crnogorsku delegaciju pored predstavnika Privredne komore Crne Gore činili su direktor Agencije za investicije Mladen Grgić i Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije u Elektroprovredi Crne Gore.

Konferenciju pod nazivom ”Dunavska regija na raskršću promjena – impulsi ekonomskih politika iz Strategije EU za Dunavsku regiju”, organizovalo je Ministarstvo za ekonomska pitanja, rad i turizam Baden-Virtemberga i grad Ulm.

Advertisement

Tokom skupa stručnjaci iz politike, biznisa i nauke razgovarali su, između ostalog, o uticaju rata u Ukrajini na Dunavski region i o tome kako se prekogranični lanci vrijednosti mogu učiniti otpornijim na spoljašnje šokove.

Učesnici Konferencije su, u okviru četiri tematske sesije i panel diskusije razgovarali o ključnim faktorima i pravcima za održiv i sveobuhvatan rast Dunavskog regiona. Razmijenjena su mišljenja i iskustva u oblasti bioekonomije kao pokretača stvaranja novih vrijednosti – sa primjerom Hrvatskog drvnog klastera, zatim digitalizacije, turizma, održive mobilnosti kao i energetike.

Tokom boravka u Njemačkoj, predsjednica Drakić imala je bilateralne susrete sa predstavnicima crnogorske dijaspore, Privredne komore Frankfurta, Tursko-njemačkog udruženja, te uspješnim turskim privrednicima kao i predstavnicima Privredne komore Ulma.

Advertisement

Posjeta crnogorske delegacije organizovana je u saradnji sa generalnom konzulkom Crne Gore u Frankfurtu Ivanom Đukanović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije