Povežite se s nama

Novosti.rs

UKRALI ČETIRI PLOVILA: Uhapšeni turski državljani u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ČETIRI turska državljana uhapšena su zbog sumnje da su u Bokokotorskom zalivu ukrali četiri plovila vrednosti oko 60.000 eVra.

Foto: B. Pantić

Advertisement

Kako se navodi u saopšteno iz Uprave policije, 14. maja nekoliko građana je prijavilo da su im u toku prethodne noći u akvatorijumu bokokotorskog zaliva ukradena četiri plovila koja su se nalazila na vezovima na različitim pozicijama.

- Kotorsku policiju su službenici Stanice granične policije II Bar obavestili da se 14. maja oko 21:30 časova, na delu mora iz uvale Sutomora u pravcu otvorenog mora ka vodama Republike Albanije, kreće plovilo velikom brzinom koje je zaustavljeno i dovedeno na službeni vez graničnog prelaza Luka Bar radi vršenja pregleda. Tom prilikom je utvrđeno da je pomenuto plovilo ukradeno u Kotoru.

- Na njemu su se nalazila četiri lica, državljani Turske C.E. (29), S.E. (27), A.E. (26) i F.K. (25), za koja je utvrđeno da ilegalno borave na teritoriji Crne Gore. Oni su lišeni slobode zbog sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa u saizvršilaštvu. Ukupna vrijednost plovila koja su otuđena iznosi oko 60.000 evra - saopšteno je iz policije.

Advertisement

Dodaju da su preostala tri plovila pronađena pretragom akvatorijauma bokokotorskog zaliva i vraćena su vlasnicima.

BONUS VIDEO: 

VESNA MEDENICA STIGLA U SDT: Bivša predsednica Vrhovnog suda stigla na saslušanje

AdvertisementNovosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

PROSLAVA NA BOŽIĆ ŽULJA DPS: Vraćanje starog datuma Dana opštine Mojkovac izazvalo usijanje u gradu

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NAJAVA da će aktuelne vlasti u Mojkovcu vratiti stari datum, 7. januar kao novi Dan opštine, izazvala je usijanje u Mojkovcu, posebno u redovima DPS, bez obzira na to što je reč o datumu koji je jedan od najsjajnijih u dugoj istoriji Crne Gore.

Foto M. S.

Advertisement

- U toku su izmene i dopune Statuta opštine Mojkovac u kojem će, između ostalog biti vraćen 7. januar kao Dan opštine Mojkovac. Poznato je da je DPS nakon osvajanja vlasti 2012. godine, doneo odluku da se promeni praznik Opštine - 7. januar, koji je bio ustanovljen u znak sećanja na Mojkovačku bitku. Za praznik opštine Mojkovac tada je određen 13. avgust jer je tog datuma 1955. godine došlo do spajanja opštine Polja, Sreza kolašinskog i Opštine Mojkovac, radi formiranja današnje Opštine - potvrdio je ovu vest predsednik Opštine Mojkovac Vesko Delić, koji je na lokalnim izborima u Mojkovcu bio nosilac liste koalicije "Za budućnost Mojkovca- DF-SNP".

- Poštujući sve datume i istorijske činjenice, želim da istaknem da je, ipak, 7. januar odnosno Mojkovačka bitka najznačajniji istorijski događaj iz slavne prošlosti Mojkovca.

Iz lokalnog odbora opozicionog DPS, izjavu tumače kao želju i pretenziju aktuelne lokalne vlasti da opštinu pretvori i prepodobi drugoj nameni.

Advertisement

Foto M. S.

- Mi u DPS-u, cenimo i poštujemo 7. januar kao datum sećanja na Mojkovačku bitku 1916. godine, ali tada smo smatrali, kao što smatramo i danas da upravo uspostavljanje i formiranje prvih organa lokalne vlasti treba obeležavati kao datum Dana opštine.

Ovakva inicijativa onih koji nažalost danas predstavljaju lokalnu vlast uopšte ne čudi - poručili su iz DPS.

Advertisement

- Mojkovcu je potreban dalji razvoj, ako lokalna vlast nije u stanju to da obezbedi, onda nam od nje nije potrebno ni revidiranje donesenih odluka prethodnih vlasti, niti ćemo to dozvoliti.

ISTORIJA GURNUTA U ĆOŠAK

ČUVENA Mojkovačka bitka, u kojoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore 6. i 7. januara 1916, pod komandom serdara Janka Vukotića, zaustavila daleko brojniju i savremeno opremljenu austrougarsku armadu, štiteći povlačenje srpske Vojske Kraljevine Srbije ka Albaniji, ušla je u najsvetlije primere ratovanja i samožrtvovanja u ljudskoj istoriji.

Međutim, dolaskom DPS na vlast, čije nekadašnje perjanice su baš iz Mojkovca, svetli datum je "ćušnut", a vrlo brzo je oskrnavljen i spomenik mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi, skidanjem pravoslavnog krsta.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

DONIRAO BUBREG I SPASAO ŽIVOT DOKTORKI: Nesvakidašnji gest osuđenika u Crnoj Gori, Vrhovni sud mu skratio kaznu za trećinu

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


HUMANI gest osuđenog M.B. da donira bubreg lekarki bio je vredan pažnje i cenjen pa je Vrhovni sud uvažio zahtev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Foto: "Novosti"

Advertisement

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je zahtev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog razbojništvo i osudio ga na dve umesto na tri godine zatvora.

- Braniteljka okrivljenog je Višem sudu u Podgorici podnela zahtev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtevu je navedeno da je osuđeni M.B. kao donor bubrega spasio život lekarki J.M. Braniteljka je naglasila da je osuđeni ovim nesebičnim delom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom nego izuzetno retkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u delu odluke o kazni - pojašnjava se u odluci suda.

Dodaje se da je na osnovu svih činjenica Viši sud u Podgorici predložio da se usvoji zahtev za vanredno ublažavanje kazne dok je Vrhovno državno tužilaštvo takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtev.

Advertisement

- I po nalaženju Vrhovnog suda navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene pa je stoga valjalo usvojiti zahtev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u delu odluke o kazni na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma retka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog.

Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano delo. Dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe - srodnika ili prijatelja) i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu - navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

(Vijesti)

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

KRIVOKAPIĆ NASTAVLJA DA PROVIOCIRA: Rusija direktna pretnja miru, Crna Gora to osetila još 2016. godine

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


RUSIJA je označena kao direktna pretnja miru, stabilnosti i demokratiji evroatlantskog prostora, kazao je crnogorski ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić i dodao da je Crna Gora to osetila još 2016. godine.

Foto: EPA

Advertisement

Krivokapić je nakon NATO Samita u Madridu, rekao da je na ovom skupu posle više od deceniju usvojio novi strateški koncept, ali istovremeno doneo odluku o otvaranju vrata za Švedsku i Finsku i njihovo punopravno članstvo u Alijansi.

- Napravljen je veliki iskorak prema demokratijama koje daju primer ostalima u svojoj uspešnosti, otvorenosti, orijentaciji slobodnog društva i ukupnoj pomoći međunarodnoj zajednici u razvoju demokratije - dodao je.

Krivokapić je rekao da Crna Gora ravnopravno participira sa onima gde prirodno pripada, na Zapadu i deli vrednosti koje su okupile NATO savez.

Advertisement

- U strateškom konceptu Rusija je označena kao direktna pretnja miru, stabilnosti i demokratiji evroatlantskog prostora - naveo je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je osetila to 2016. godine, a sada i drugi znaju kako te pretnje izgledaju u, kao je naveo, zločinu koji se dešava u Ukrajini.

- Snažno smo podržali borbu ukrajinskog naroda ali i dali podršku drugima narodima koji su pod pretnjom i Gruzije i Moldavije i nama najvažnije Bosne i Hercegovine (BiH).

Advertisement

On je rekao da je BiH dobila podršku više sastankom ministara odbrane i da je time region dobio dodatni stepen zaštite koji nije imao pre Samita. Krivokapić je naveo da Crna Gora pokazuje doslednost, istrajnost i otpornost na sve pritiske koje prema njoj idu.

- Uveren sam da će snaga ovog Samita dati dodatni kapacitet koji je naša vlada prihvatila danas. Vlada je među prvima prihvatila protokol o pristupanju Finske i Švedske koji će iduće sedmice potpisati naš ambasador u Briselu, i koji će, nadam se ubrzo, biti ratifikovan u Skupštini - kazao je Krivokapić, saopšteno je iz MVP-a, preneli su podgorički mediji.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije