Povežite se s nama

Crna Gora

Socijaldemokrate predložile da najniža penzija bude oko 270 eura

Objavljeno

dana

U petak počinje isplata penzija

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Kako bi se poboljšao standard značajnog broja penzionera, Socijaldemokrate predlažu da se najniže penzije od 1. septembra sa oko 160 uvećaju na oko 270 eura, saznaje CdM.

Socijaldemorate su danas Skupštini dostavile Prijedlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, radi stavljanja u skupštinsku proceduru kako bi se poslanici na nekom od narednih zasjedanja izjasnili o ovom predlogu.

Razlozi za donošenje ovog zakona, kako se navodi u dokumentu u koji je CdM imao uvid, nalaze se u neophodnosti poboljšanja standarda značajnog broja penzionera u Crnoj Gori, a to su korisnici najnižih penzija.

Advertisement

“Sviedoci smo drastičnog rasta cijena mnogih proizvoda i usluga, od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, naročito u poslednjih godinu dana. Prema podacima MONSTAT-a, ukupna vrijednost minimalne potroščke korpe za april 2022. godine iznosila je 732,5 eura, što je povećanje od čak 76 eura u odnosu na april prošle godine kada je iznosila 656,1 eura. Takođe, godišnja inflacija, prema MONSTAT-u, kada su u pitanju hljeb i žitarice je 37,1 odsto; povrće 30,8 odsto; ulja i masti 23,1 odsto; gorivo 37,1 odsto; mlijeko, sir i jaja 21 odsto; meso 13,6 odsto; šećer, džem, med 15,4 odsto; kafa, čaj, kakao 18odsto i drugo”, navodi se u dokuementu.

Sve to vrijeme, kako dodaju, najniže penzije su ostale na nivou od 150-160 eura, što je izuzetno nizak iznos kojim se ne mogu zadovoljiti ni osnovne životne potrebe.

“Zbog svega navedenog, a sa ciljem podrške jednoj od najugrozenijih kategorija naših građana, predlaže se povećanje najniže penzije sa oko 160 na oko 270 eura. Na taj način bi najniža penzija bila na nivou od 60 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, što je uostalom i bio slučaj do 1. januara 2022. godine, nakon čega je zbog značjnog povećanja minimalne zarade sa 250 na 450 eura, a zadržavanja minimalnih penzija na identičnom nivou, odnos pao na svega 35 odsto, što cijenimo da svakako nije pravedno prema korisnicima svih, a posebno najnižih penzija, budući da su dovedeni u situaciju da je najniža penzija čak pet puta niža od prosječne zarade u Crnoj Gori, kao i da su zbog porasta troškova života, ali i generalno pogorsanog ambijenta izazvanog negativnim efektima COVID-19 krize, a nakon toga i refleksijama agresije Rusije a Ukrajinu, dovedeni zaista u tešku situaciju, koja se usvajanjem ovog zakona donekle poboljšava”, navodi se u dokumentu u koji je CdM imao uvid.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Smjena direktora AEM, tačka na kolonizaciju medijske scene CG!?

Objavljeno

dana

Autor

Smjena direktora AEM, tačka na kolonizaciju medijske scene CG!?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM) Branko Bošković zakazao je za sjutra (petak) u 9 sati sjednicu tog organa. Iako na Dnevnom redu nema tačke koja direktno najavljuje glasanje o smjeni direktora AEM Gorana Vukovića, dvoje članova Savjeta,  Andrijana Nikolić i Rajko Todorović – Todor, vjeruju da će se to sjutra ipak desiti?

U dopisu upućenom direktoru, zaposlenima u AEM i kolegama u Savjetu, Andrijana Nikolić, uz ostalo, konstatuje kako u SAEM postoji “nepobitna većina kojoj je primat smjena direktora”.

Zbog čega je smjena Gorana Vukovića, koji je ionako ušao u posljednjih pola godine mandata, primaran zadatak većine članova Savjeta; šta je suština ovog višemjesečnog/višegodišnjeg “obaranja ruku” koje se želi prikazati kao insistiranje na propisima; kakve su potencijalne posljedice kadrovske slagalice koju odavno vodi iz sjenke, a sjutra bi je mogao i okončati u skladu sa vlastitim interesima, generalni direktor Javnog servisa?

Advertisement

Formalno-pravna strana ove priče nije najvažnija, ali može biti presudna, pa zato prvo o njoj. Trojica članova SAEM (Branko Bošković, Edin Koljenović i Milan Radović) hoće da smijene Gorana Vukovića jer je ASK trećim svojim Mišljenjem povodom istoga pitanja zauzela stanovište da se direktor AEM nalazi u konfliktu interesa s obzirom na to da je njegova supruga, odlukom Vlade CG, od 2018. članica Disciplinske komisije. Na osnovu takvoga mišljenja ASK, Uprava za inspekcijske poslove donijela je Rješenje kojim od predsjednika SAEM traži “otklanjanje nepravilnosti” utvr đenih prilikom nadzora. To Rješenje jedina je tačka Dnevnog reda sjutrašnje sjednice Savjeta AEM.

Goran Vuković, pak, ukazuje kako je ASK, postupajući po njegovom zahtjevu, dva puta konstatovala da se on ne nalazi u konfliktu interesa i da može da se kandiduje, odnosno da bude direktor AEM. Kategorično tvrdi da je treće, promijenjeno mišljenje ASK rezultat pritiska predsjednika Savjeta Branka Boškovića i struktura koje stoje iza njega!? Vuković negira objašnjenje ASK da su tek naknadno saznali za ključnu činjenicu o članstvu njegove supruge u Disciplinskoj komisiji, jer je on tu okolnost naveo u svom prvom obraćanju Agenciji za sprječavanje korupcije. Njegovi pravni zastupnici na više su adresa poslali tumačenje kojim dokazuju neutemeljenost mišljenja ASK.

S druge strane, članovi Savjeta Andrijana Nikolić i Rajko Todorović – Todor ukazuju na nezakonitost i neetičnost izbora Branka Boškovića za predsjednika Savjeta AEM. Bošković je, naime, svojim glasom presudio na glasanju o nasljedniku Ranka Vujovića na toj funkciji. “Kvaka” je u tome da je tadašnjim Pravilnikom bilo zabranjeno javno glasanje i, važnije, propisano da član Savjeta ne može odlučivati o pitanjima koja ga se lično tiču.

Advertisement

Glasanje je, međutim, bilo javno, a Bošković je glasao – za sebe. Tako je, uz podršku Koljenovića i Borisa Raonića (nakon prelaska na čelo RTCG na njegovo mjesto izabran je Milan Radović, dotadašnji član Savjeta javnog servisa), postao predsjednik SAEM. Na opetovane prozivke Rajka Todorovića da bi, barem kao sociolog, morao voditi računa i o etici, Bošković je, navodno, odgovorio da “etika nije bitna”. Ovim se citatom Todorović više puta poslužio u intervjuima i dopisima, kao ilustracijom Boškovićevog načina rada. Nakon izbora predsjednika SAEM, Pravilnik je većinom glasova promijenjen i prilagođen praksi sa sjednice na kojoj je donesena sporna odluka.

Koliko god bile važne ove pravne stvari, one su samo način da se i AEM, u procesu medijske kolonizacije Crne Gore, potpuno stavi pod kontrolu jednog centra političke moći. Nikolić i Todorović više puta su javno optužili predsjednika Savjeta i dvojicu članova koji stoje uz njega da otvaraju vrata za apsolutni medijski uticaj iz susjedstva. Ilustrovali su to razvodnjavanjem inicijativa da se sankcioniše govor mržnje i anticrnogorska uređivačka politika glasila poput Pink i Happy tv, s jedne strane, a s druge benevolentnošću prema zahtjevima za dobijanje frekvencija medijskih kuća koje imaju sjedište u Crnoj Gori ali i sličan programski sadržaj kao i pomenute televizije.

Konačno, Todorović i Nikolić više su puta ukazali na bezmalo kadrovski monopol koji je posljednjih godina, uz podršku i stare i nove vlasti, uspostavio aktuelni direktor Javnog servisa Boris Raonić. Sa Građanskom alijansom, čiji je Raonić osnivač i do prelaska na novu funkciju dugogodišnji prvi čovjek, povezana je polovina članova Savjeta RTCG, ali i većina članova Savjeta AEM. I ne samo u ovim organima – Administrativni odbor Skupštine nedavno je disciplinovano izglasao Zorana Vujičića za člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka…

Advertisement

Raonićevo umijeće da instalira lica povezana sa GA na pozicije u kojima se donose ključne odluke o medijskoj sceni Crne Gore utoliko je vrijednije hvale što su to, gotovo listom, osobe koje u prethodnom životu nijesu imale nikave veze sa novinarstvom kao zanimanjem, niti sa televizijom i radiom kao medijima. Javne sjednice savjeta i diskusija na njima neoborivi su dokaz njihove alarmantne nekompetentnosti i sunovrata jednog modela rukovođenja ključnim resursima na crnogorskoj medijskoj sceni.

Tačnije, sada već dominantno – anticrnogorskoj medijskoj sceni.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Crnogorska zastava i na crkvi Svete Petke u Dobrskom Selu

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska zastava i na crkvi Svete Petke u Dobrskom Selu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorska zastava istaknuta je na brojnim vjerskim objektima širom države, a osvanula je i na crkvi Svete Petke u Dobrskom Selu na Cetinju.

Fotografiju državne zastave na crkvi Svete Petke poslala je čitateljka Pobjede.

Akcija postavljanja crnogorskih zastava traje već danima.

Advertisement

Reakcija crnogorskih građana i postavljanje zastava uslijedili su nakon što je prošle subote monahinja S.S. zgužvala i bacila zastavu Crne Gore koja se nalazila na ogradi Cetinjskog manastira.

Protiv nje je, po prijavi Cetinjanina Henrika Radulovića, pokrenut krivični postupak zbog sumnje da je tim gestom povrijedila ugled Crne Gore.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Počela izgradnja atmosferske kanalizacije u Zmaj Jovinoj ulici

Objavljeno

dana

Autor

Počela izgradnja atmosferske kanalizacije u Zmaj Jovinoj ulici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ekipe gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o. počele su sa izvođenjem radova na izgradnji atmosferske kanalizacije u šest bočnih kraka Zmaj Jovine ulice i trenutno se izvode radovi u jednom od njih, saopšteno je iz PG Biroa.

Kako su naveli, projekat obuhvata izgradnju kolektora atmosferske kanalizacije u dužini od oko 1000m sa 45 slivničkih rešetki. Procijenjena vrijednost radova bez asfaltiranja, iznosi 105.000 eura, a očekujeu da će radovi biti završeni tokom septembra.

”Podsjećamo, realizacijom ovog projekta riješiće se dugogodišnji problem sakupljanja atmosferskih voda u ovom dijelu Starog aerodroma”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Takođe, gradsko preduzeće „Putevi“ d.o.o. će nakon izgradnje atmosferske kanalizacije sanirati, odnosno asfaltirati predmetne saobraćajnice, čime će infrastruktura biti znatno kavlitetnija nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije