Povežite se s nama

Politika

Anđušić: Odnos Vlade prema Glavnom gradu maćehinski

Objavljeno

dana

Anđušić: Crna Gora je od 1945. slobodna, a Krivokapić je jedino Vladu oslobodio dostojanstva i kredibiliteta

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Aktuelna Vlada ima maćehinski odnos prema Glavnom gradu, ocijenio je šef Kluba odbornika Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije. Tvrdi da intenzitet i tempo rada gradske uprave Vlada ne želi da isprati.

Anđušić je, na pitanje da li se Vlada prema građanima Podgorice ponaša “podgorički ili politički”, odgovorio da je taj odnos politički i da Vlada treba da podrži Glavni grad.

Advertisement

“U prethodne tri godine, Glavni grad je jedina svijetla tačka u ekonomskom, političkom, socijalnom i svakom drugom sivilu. Vlada ima maćehinski odnos prema Glavnom gradu, ali lokalna samouprava uspijeva da napravi mehanizme da sama realizuje ono što su prioriteti”, naglašava Anđušić.

“Razvoj Glavnog grada najintenzivniji u njegovoj istoriji”

Komentarišući realizaciju planiranih projekata za tri godine mandata gradonačelnika Ivana Vukovića, kaže da u prethodne tri godine svjedočimo najintenzivnijem razvoju Podgorice u njenoj istoriji.

“Nakon tri godine ne možemo reći da je bilo koji segment rada izostao. Naprotiv, rezultati govore sami za sebe”, rekao je Anđušić.

Ukazuje da je modernizacija Podgorice u prethodne tri godine upečatljiva kroz nekoliko segmenata, među kojima su oblasti sporta, kao i razvoj zelenih površina.

“Mnogo je bitnije da to što je realizovano nije bilo samo forme radi. Napokon smo krenuli u aktivnu realizaciju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, pješačkog mosta, saobraćajne i komunalne infrastrukture. Gradska uprava se ne zaustavlja na tome, mnogo toga se mora realizovati”, poručio je Anđušić.
Kaže da je ipak, u svakom od prigradskih naselja u prethodnom periodu urađeno mnogo, ali da i u dijelu saobraćajne i komunalne infrastrukture treba uraditi još više.

Advertisement

Govoreći o funkcionisanju na nivou lokalnog parlamenta i komunikaciji sa odbornicima, navodi da je usvojeno nekoliko značajnih dokumenata kao preduslov za uspješnu komunikaciju.

“To su novi statut, novi poslovnik rada skupštine po uzoru na poslovnik državnog parlamenta, uveli smo institut odborničkih pitanja. Prije osnivanja Gradske televizije uveli smo mogućnost live prenosa sjednica skupštine. Komunikacija je ipak puno korektnija nego što je to bilo u prethodnim mandatima”, kazao je Anđušić dodajući da je kabinet gradonačelnika uvijek otvoren za predstavnike svih partija.

Komentarišući često isticanje problema netransparentnosti gradske uprave i loše komunikacije sa gradonačelnikom od strane opozicije, kaže da je politički legitimno da opozicija traži alternativne načine da naruši takvu atmosferu.

“Gotovo da nema sjednice na koju gradonačelnik ne pozove predstavnike političkih klubova na bilo koju vrstu komunikacije”, ukazao je Anđušić.

“Kasni realizacija investicija u saradnji sa Vladom”

Glavni grad je, navodi, realizovao brojne investicije u prethodne tri godine.

Advertisement

“Ali kasne upravo investicije u saradnji sa Vladom, dobijanje saglasnosti od strane vladinih organa. Tu je veliki problem prilikom izgradnje Bulevara Veljka Vlahovića na Starom aerodromu, vrtića u bloku VI, Jusovače, kao i sa javnim pozivima sistema za prečišćavanje otpadnih voda, gdje postoji neka vrtsa opstrukcije od strane Vlade”, naveo je Anđušić.

Kaže da je i na lične inicijative Vukovića za susret sa premijerom Zdravkom Krivokapićem Vlada ostala nijema.

“Ne vidim veću korist ni od realizovanih sastanaka. Imamo sporadične i redovne sastanke sa predstavnicima Ministarstva finansija, ali to nikako nije dovoljno da se ubrza razvoj kapitalnih investicija. Intenzitet i tempo rada gradske uprave ne mogu biti ispraćeni kroz kapacitete aktuelne vlade”, kategoričan je Anđušić.

“Epidemiološka situacija da bude prioritet”

Ocjenjujući turističku sezonu, navodi da je svakako bila bolja u odnosu na prethodnu godinu.

“Sa druge strane, smatram da u bilo kojoj konstelaciji snaga, epidemiološka situacija u ovom trenutku treba da bude prioritet u odnosu na bilo kakvu prihodnu stranu”, kazao je Anđušić.

Advertisement

Podsjeća da su se sve intenzivne aktivnosti gradske uprave dešavale u vremenu najveće ekonomske krize.

“Glavni grad je u mnogim situacijama uspijevao da realizuje ono što se nije moglo sa državnog nivoa. Osnovana je Kuća zdravlja, a sprovedene su i na desetine aktivnosti finansijske podrške privrednicima, ugostitejima, poljoprivrednicima”, naveo je Anđušić.

Komentarišući rast cijena namirnica i goriva, kao i ekonomsko stanje u državi, kaže da se Crna Gora nalazi u vrlo delikatnom socio-ekonomskom stanju.

“Država se na početku rada ove Vlade značajno zadužila. Nijesam siguran koliko će takva ekonomska politika na dugi rok dati dobre rezultate. Ukoliko u narednoj godini ne budemo imali zaokret u ekonomskoj politici vlade, možemo doći u jako delikatnu sitauciju i Crna Gora će se suočavati sa još težom socio-ekonomskom situacijom”, zaključio je Anđušić.



Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Objavljeno

dana

Autor

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Jučerašnjom 9. Opštinskom izbornom konferencijom DPS na Žabljaku, nastavljen je trend kadrovskog snaženja partije u cilju efikasnijeg rada stranačke strukture i širenja podrške naše partije u ovoj opštini, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Žabljak.

“Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova, ovo stranačko tijelo će po funkciji činiti i 18 odbornika naše partije iz Skupštine opštine Žabljak.

Advertisement

Na izbornoj konferenciji je bilo riječi o potrebi partije da nastavi proces reformi koji bi trebalo da rezultira novim kvalitetom javnih politika naše partije, intenziviranjem odnosa sa građanima i predanim radom u cilju rješavanja problema sa kojima se naši sugrađani susrijeću”, navode u saopštenju.

Ova izborna konferencija, kako dodaju, imala je za cilj i podmlađivanje sastava Opštinskog odbora kao i ravnopravnu rodnu zastupljenost.

“Podatak da novi Opštinski odbor u svom sastavu broji preko 30% žena i 25% mladih, pokazatelj je spremnosti da se stvori što jača i šira kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svi izazovima, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik i koordinator ispred Predsjedništva DPS dr Jevto Eraković, član Izvršnog odbora Jovan Martinović, predsjednik Opštinskog odbora DPS Žabljak Milorad Zarubica, članovi Glavnog odbora iz naše opštine, kao i brojni drugi gosti”, zaključeno je u saopštenju.



Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Objavljeno

dana

Autor

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Delegacija Crne Gore, koja u Njujorku boravi o trošku građana, mirno je odslušala uvrede koje je DPS-ov aktivista, pod okriljem Bošnjačkog saveza, uputio većinskoj Crnoj Gori vrijeđajući srpski narod i SPC, optužujući ih na jedan brutalan način uličarskim jezikom mržnje i šovinizma, navodi se u reagovanju Nove srpske demokratije (NSD) koji su osudili, kako kažu, nastup predsjednika Bošnjačkog saveza Crne Gore Esada Rastodera.

“U petak je, kako javljaju mediji bliski bivšem režimu, u Njujorku, predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore Esad Rastoder žestoko kritikovao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i savjetnika potpredsjednika, Filipa Adžića“, navode iz NSD-a.

Advertisement

Svima je, kako kažu, jasno da je bivši režim izvor svake mržnje i nepočinstva i prepreka pomirenju u Crnoj Gori, pa zato, dodaju, čudi šta je delegacija Vlade tražila na ovom sastanku.

“Ako je bila potreba da u nekoj njujorškoj kafani dobiju podršku okupljenog društva da DF ne uđe u rekonstruisanu Vladu dobili su je, ali se pitamo da li je to put ka stabilizaciji prilika u parlamentarnoj većini i Vladi. Ako je obilazak američkih kafana bio jedan od ciljeva Abazovićeve posjete, predložiće im DF dvadeset drugih kafana u Čikagu i na desetine drugih širom Amerike, gdje će im okupljeno društvo svašta reći zbog toga što je DF do sada bio isključen iz Vlade, poručuju iz NSD-a.

Prema njihovim riječima, od ovog sastanka su prošla dva dana, a još niko se, kako kažu, od predstavnika manjinskih naroda i takozvanih građanskih partija iz opozicije nije oglasio i ogradio od “šovinizma i nacionalizma predsjednika Bošnjačkog saveza, a nadamo se da ćutanje nije odobravanje”.

“NSD i DF oštro osuđuju ovakav nastup Esada Rastodera i ostaju pri stavu da Crnoj Gori nikada nije bila potrebnija politička stabilnost i pomirenje, da je rekonstrukcija Vlade i stabilnost parlamentarne većine jedina brana sve agresivnijoj kampanji bivšeg režima, koji je ovu državu za proteklih trideset godina toliko osiromašio i podijelio da će biti potrebno mnogo znanja i mudrosti da se saniraju sve štete koje su nastale.

Manjinskim narodima još jednom poziv da se izvuku iz ralja DPS-a, da prihvate ponudu parlamentarne većine i da u interesu svog naroda uzmu učešće u kreiranju društveno-političkih kretanja, a ne da u rukama DPS-a i satelita budu sredstvo destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori”, zaključuju iz NSD-a.

Advertisement



Aktuelno
Nastavite čitati

Politika

Knežević: Djelovi bezbjednosnog sektora ne smiju se otgrnuti od Ustava

Objavljeno

dana

Autor

Knežević: Protesti DF u septembru, Krivokapić da vrati loptu sa petra ili da je mi skinemo

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević (DF) kazao je da se ne smije dozvoliti nikad više da se djelovi bezbjednosnog sektora otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom. Knežević je to rekao za Portal RTCG uoči sjutrašnje sjednice Odbora na kojoj će saslušati predstavnike bezbjednosnog sektora.

“Sjutrašnje kontrolno saslušanje treba da pokaže značaj institucija koje imaju zadatak da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne mogu ni pretpostaviti kakve informacije ćemo sjutra dobiti, ali svakako je zajednička obaveza da doprinesemo da se nikad više djelovi bezbjednosnog sektora ne otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom”, istakao je Knežević.

Advertisement

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu saslušaće sjutra potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, povodom dešavanja u bezbjednosnom sektoru.

Odbor će, kako je najavljeno, saslušati i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i šefa specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića.

Odluku o kontrolnom saslušanju Odbor je donio jednoglasno, na inicijativu predsjednika tog tijela Milana Kneževića.

Obrazlužući inicijativu, Knežević je kazao je da nije tajna da je u Crnoj Gori narušena, ne samo bezbjednosna, već i društveno-politička situacija, i da je to posljedica naslijeđenog višedecenijskog stanja.

“Plašim se da je ovih dana i nedjelja bezbjednosna situacija toliko kulminirala, da posljedice mogu da budu nesagledive, i smatram da je nadležnost Odbora da učini sve i doprinese da se sačuva integritet i institucija i države Crne Gore”, dodao je Knežević.

Advertisement

Sjednica će biti održana u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti.

Sjutrašnje kontrolno saslušanje treba da pokaže značaj institucija koje imaju zadatak da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne mogu ni pretpostaviti kakve informacije ćemo sjutra dobiti, ali svakako je zajednička obaveza da doprinesemo da se nikad vise djelovi bezbjednosnog sektora otrgnu od Ustava i zakona i srastu s organizovanom kriminalom.



Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije