Povežite se s nama

Ekonomija

CBCG: Moguće je očekivati pooštravanje kreditnih standarda za potrošačke kredite građana

Objavljeno

dana

Ljiljana Klikovac podnijela ostavku

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Na osnovu Izvještaja o kretanju cijena za II kvartal 2021. godine, konstatovano je da su potrošačke cijene u prvih šest mjeseci 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, u prosjeku više za 1,2%. U Izvještaju se, dalje, navodi da modelska prognoza za kraj 2021. godine projektuje inflaciju u rasponu od 2,4% do 3,84%, sa centralnom tendencijom od 3,1%. Njoj je slična i ekspertska procjena CBCG i ona ukazuje da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od 2% do 4%, pri čemu centralna projekcija iznosi 3%. To je saopšteno nakon što je Savjet Centralne banke Crne Gore održao danas 101. sjednicu, kojom je predsjedavao guverner dr Radoje Žugić.

Osvrnuvši se na juče predstavljene rezultate procesa procjene kvaliteta aktive, odnosno AQR-a u Crnoj Gori, članovi Savjeta izrazili su zadovoljstvo stanjem i trendovima koji karakterišu bankarski sektor, kao i činjenicom da je potvrđena adekvatna kapitalizovanost na nivou sistema, te kvalitet politika upravljanja rizicima u bankama, saopšteno je iz Centralne banke.

Advertisement

Konstatovano je da su pozitivni trendovi u vidu rasta najvažnijih bilansnih pozicija (aktiva, krediti, depoziti i kapital) nastavljeni i u periodu nakog 31.12.2019. godine, što je bio referentni datum za sprovođenje AQR-a.

Savjet je danas razmatrao Makroekonomski izvještaj CBCG za drugi kvartal 2021. godine. Statistički podaci za ovaj period u poređenju sa uporednim ukazuju na oporavak privrede, posebno izražen u pojedinim sektorima, poput industrijske proizvodnje, trgovine, turizma i saobraćaja. Ohrabruju i fiskalni podaci, posebno smanjenje gotovinskog deficita budžeta, koji je u prvoj polovini 2021. godine bio za 54,2 miliona eura niži u odnosu na uporedni period prethodne godine.

Predmet razmatranja na sjednici bio je i Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za II kvartal 2021. godine, u kojem je istaknuto da su u ovom periodu ublaženi kreditni standardi za privredu, posebno za sektor mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i za stanovništvo, osim segmenta stambenih kredita, gdje je evidentirano blago pooštravanje kreditnih standarda.

Prema očekivanjima banaka, u trećem kvartalu 2021. godine, očekuje se nastavak ublažavanja kreditnih standarda za mikro, mala i srednja preduzeća. Što se stanovništva tiče, moguće je očekivati pooštravanje kreditnih standarda za potrošačke i ostale kredite, odnosno ublažavanje standarda za stambene kredite.

Na današnjoj sjednici je predstavljena Informacija o analizi podataka dobijenih putem upitnika CBCG – Fintech: mapiranje fintech-a i finansijskog ekosistema u Crnoj Gori. Naime, u cilju mapiranja fintech-a i finansijskog ekosistema u Crnoj Gori, CBCG je sprovela istraživanje koje je obuhvatilo banke, mikrokreditne finansijske institucije (MFI), platne i institucije za elektronski novac koje posluju u Crnoj Gori. Istraživanje je sprovedeno u cilju sagledavanja stanja, nivoa razvoja i broja kompanija koje pružaju usluge iz fintech oblasti u Crnoj Gori, kao i stepena njihove primjene. Istraživanje je pokazalo da banke i druge anketirane institucije sarađuju sa više različitih kompanija u implementaciji novih tehnologija, uglavnom za potrebe digitalizacije internih procesa, razvoja digitalnih korisničkih servisa i sl., dok je veoma mali dio posvećen oblasti fintech-a. Konstatovano je da postoji značajan prostor za napredak, inovacije i razvoj, dok prepoznate prepreke, u vidu regulatornog aspekta, karakteristika tržišta i navika korisnika, zahtijevaju sveobuhvatne i koordinisane aktivnosti regulatornih institucija i cijelog fintech ekosistema.
Članovi Savjeta su pozdravili osnivanje CBCG Fintech Huba – regulatornog inovacijskog centra, kao i organizaciju prvog CBCG Fintech Hackathona na temu “Budućnost digitalnih bankarskih i platnih servisa u Crnoj Gori“, zakazanog za 22-24. oktobar ove godine.

Advertisement

Savjet je danas usvojio Odluku o izmjenama Odluke o sadržini Centralnog registra transakcionih računa. Izmjenama se vrši tehničko prilagođavanje predmetne odluke, na način da se preciziraju podaci koje su banke dužne da dostavljaju CBCG za potrebe ažuriranja Centralnog registra transakcionih računa. Razmatrani su kvartalni izvještaji o poslovanju banaka i pružalaca finansijskih usluga na 30.06.2021. godine, kao i izvještaji o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke za jun i jul.Aktuelno

Ekonomija

Čer Erlajns na kratko obustavila letove: Sredinom decembra nastavak između Ciriha i Podgorice

Objavljeno

dana

Autor

Čer Erlajns na kratko obustavila letove: Sredinom decembra nastavak između Ciriha i Podgorice

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Švajcarska avio-kompanija Čer Erlajns je, nakon 24. oktobra, na kratko obustavila letove između Ciriha i Podgorice.

Nastavak letova se očekuje 12. decembra s dvije sedmične rotacije srijedom i nedjeljom, dok će od 1. jula početi sa tri nedjeljna leta i to ponedjeljkom, utorkom i petkom, piše Avioportal.

Advertisement

“Kada je Crna Gora 5. maja 2021. godine skinuta sa liste rizičnih zemalja švajcarskih zdravstvenih vlasti, prvi let smo odmah zakazali za 13. maj. Uprkos ovom kratkom roku, veza sa dva nedjeljna leta je dobro počela i zadovoljni smo faktorom opterećenja na ovoj liniji”, kazali su iz Čer Erlajnsa za taj portal.

U toj kompaniji kažu da se saradnja sa Aerodromima Crne Gore odvija u dobrom pravcu.

“Procesi i kontrole na aerodromu su dobro koordinisani i omogućavaju da naše operacije teku glatko i bez problema”, ističu u Čer Erlajnsu.

Na relaciji Podgorica-Cirih je raspoređen avion Airbus A319 kapaciteta od 150 mjesta, a karta u jednom pravcu iznosi od 119 do 229 evra, u zavisnosti od termina. Karte za ove letove mogu se naći na sajtu aviokompanije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

U toku pripreme Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu

Objavljeno

dana

Autor

U toku pripreme Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


U toku je priprema Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, strateški veoma značajnog dokumenta kojim će se regulisati neka od pravnih pitanja koja se tiču uklanjanja biznis barijera, suzbijanja sive ekonomije, zaštite potrošača/turista i poboljšanja cjelokupnog ambijenta u oblasti turizma, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Glavni nosilac aktivnosti prilikom pripreme Nacrta je stručni tim Ministarstva ekonomskog razvoja potpomognut stručnajcima iz raznih oblasti, kako bi se na kraju kao rezultat dobio kvalitetan i primjenjiv strateški dokument.

Advertisement

“Takođe, jedna od ključnih stavki pri izradi je i usklađivanje sa zakonskom regulativom Evropske unije, što će dodatno osnažiti primjenu i imati dugoročne efekte za sve nedostatke koji su godinama zanemarivani”, saopšteno je iz Ministarstva.

Rok za izradu Nacrta je 15. decembar, kada će isti biti dostavljen Vladi Crne Gore na dalje postupanje.

Tokom ranije održane Javne rasprave upućene su sugestije koje se dodatno razmatraju u cilju unapređenja sadržaja dokumenta, a zbog složenosti procesa stručni tim Ministarstva ekonomskog razvoja naglašava da se javila potreba za organizovanjem dodatnih sastanaka i okruglih stolova na kojima će stručna javnost i svi zainteresovani subjekti diskutovati o tekstu Nacrta.

Shodno tome, iz Ministarstva ekonomskog razvoja pozivaju sve zainteresovane učesnike da se aktivno uključe u stvaranje primjenjivog pravnog okvira koji se tiče turizma i ugostiteljstva, tako što će svoje primjedbe, predloge i sugestije uputiti na adresu elektronske pošte [email protected]Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Spot NTOCG dobio nagradu za najbolji destinacijski film na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Njujorku

Objavljeno

dana

Autor

Spot NTOCG dobio nagradu za najbolji destinacijski film na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Njujorku

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Promotivni destinacijski TV spot Nacionalne turističke organizacija Crne Gore, U društvu prirode, dobitnik je bronzane nagrade u kategoriji turistički film, na Međunarodnom filmskom festivalu u Njujorku, NYF TV & Film Awards, saopšteno je iz NTO.

“Riječ je o festivalu koji je od 1990. godine član Međunarodnog komiteta filmskih festivala u turizmu (CIFFT) koji čini četrnaest festivala turističkog filma, a koji podržavaju Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Evropska komisija za putovanja (ETC).

Advertisement

U kategoriji najbolji turistički film, pored Crne Gore, takmičilo se još evropskih i svjetskih destinacija, među kojima su Danska, Austrija, Litvanija, Španija, Grčka, Južna Afrika i Australija”, navodi se u saopštenju.

Televizijske i filmske nagrade za 2021. godinu bile su, dodaju, visoko konkurentne, a upečatljiv sadržaj iz cijelog svijeta zadivio je veliki žiri.

“Dobitnici su prikazali strastveno i inovativno pripovijedanje koje je inspirisalo gledaoce u različitim žanrovima, uključujući zabavu, dokumentarne filmove, novinarstvo, sport, promociju i korporativne imidž filmove, kazali su predstavnici festivala NYF TV & Film Awards.

Ovo je treća međunarodna nagrada koja je u okviru CIFFT festivala dodijeljena destinacijskom filmu U društvu prirode, budući da je ove godine osvojio prvu nagradu na Međunarodnom festivalu turističkog filma The Golden City Gate u Berlinu i srebrnu nagradu na III Međunarodnom festivalu turističkog filma ITTFA u Africi”, pojašnjavaju iz NTO.

TV spot “U društvu prirode” je, ističu, namijenjen promociji turističke ponude na domaćem, regionalnom i inostranim tržištima u pravcu održavanja i unapređenja imidža destinacije, animiranja turista da posjete Crnu Goru i što bržeg oporavka turističkog prometa od posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

Advertisement

“Spot prikazuje integralnu crnogorsku turističku ponudu, raznolikost i kontrast destinacije. Kombinovanjem autentičnih lica i karaktera sa jedne i vrhunske arhitekture i pejzaža sa druge strane, ukazuje na tanku granicu između prirode i čovjeka i kroz snažan emotivan izraz šalje poruku da su ljudi u Crnoj Gori brižni, topli i nadasve gostoprimljivi i dobri domaćini, te da zahvaljujući bogatstvu i čistoći prirode i raznovrsnosti ponude turisti mogu kvalitetno provesti odmor u Crnoj Gori, osjećajući se bezbjedno i mirno.

Kreator idejnog koncepta TV spota i marketinške kampanje U društvu prirode je Bojan Joksimović, a režija je povjerena jednom od najuspješnijih crnogorskih reditelja mlađe generacije, Ivanu Marinoviću iz Herceg Novog. Spot je sniman u produkciji Artikulacija film, producentske kuće iz Podgorice na čelu sa producentom Ivanom Đurovićem.

Osim na crnogorskom spot je urađen na dodatnih sedam jezika (albanski, engleski, francuski, kineski, njemački, poljski, ruski), što je od izuzetne važnosti za promociju na različitim ciljnim tržištima”, navode iz NTO.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije