Povežite se s nama

Novosti.rs

DIREKTORI ĆE TUŽITI MINISTARSTVO: Smenjeni upravnici škola prete sudom

Objavljeno

dana

DIREKTORI ĆE TUŽITI  MINISTARSTVO: Smenjeni upravnici škola prete sudom

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PROTIV Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta podneta je tužba koju je pokrenulo oko 200 nedavno smenjenih direktora i vrtića, jer smatraju da su nezakonito smenjeni.

Foto zuns.me

Advertisement

Ipak, iz resora Vesne Bratić tvrde da je sve učinjeno u skladu sa zakonom, da će sudski procesi doprineti razotrivanju svih nepočinstava koja su se činila u školama, a kroz plaćanje sudskih postupaka smenjeni direktori će doprineti punjenju državne kase.

Mirjana Radulović, Foto Fejsbuk

Ministarstvo je sredinom jula, nakon usvajanja izmena Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju, smenilo direktore 260 škola i 140 vrtića kako bi se, kako je obrazloženo, depolitizovale ustanove. Ipak, kako smatraju razrešeni rukovodioci obrazovnih ustanova, smenjeni su nezakonito, te su protiv resornog ministarstva pokrenuli tužbu. Smatraju i da je izostalo prethodno utvrđivanje eventualnih propusta u njihovom radu.

Advertisement

Prema rečima bivše direktorice OŠ "Oktoih" iz Podgorice Mirjane Radulović, značajan broj njenih kolega predao zajedničku tužbu, dok je ona angažovala advokata i samostalno tužila resor prosvete.

- Ministarstvo prosvete tužila je većina smenjenih, njih sigurno 90 odsto. Tužbu sam pokrenula samostalno, jer smo svi mi slučajevi za sebe, pa nas je tako trebalo tretirati i resorno ministarstvo. Razlog za tužbu je moja nezakonita smena koja je usledila bez utvrđenih bilo kakvih radnih i profesionalnih propusta. Razrešena sam na nacionalnoj osnovi, radi se o čistom revanšizmu i politikantstvu - ističe Radulovićeva.

Vesne Bratić, Foto gov-me

Advertisement

NISU OSTALI BEZ POSLA

SVI nedavno smenjeni direktori škola i njihovi pomoćnici u Podgorici, izuzev jednog ili dvoje, zadržali su posao dobivši pune ili delimične norme časova za ovu školsku godinu, saopštio je ranije predsednik podgoričkog Odbora Sindikata prosvete, Slobodan Savović. Norme koje su dobili nisu časovi uzeti od nastavnika i profesora, već su im dodeljeni časovi koji su ostali nakon što su kolege zadovoljile svoje norme.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

MANJE MARŽE, CENE ISTE: Ograničenja uvedena trgovcima bez uticaja na potrošačeu CG

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NIŠTA novo u trgovinama. Ulje je i dalje 2,40 evra, šećer 95, so 60 centi, dok se kilogram brašna kreće od 75 do evro i po.

Foto N. Skenderija

Advertisement

Jedino je pojeftinila vekna hleba od 500 grama sa 80 na 75 centi. Potrošači su očekivali nakon što je Vlada usvojila uredbu o ograničavanju cena i nultu stopu PDV na hleb da će cene biti niže. Međutim to se nije desilo, nema promena kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

- Lepo je što pokušavaju da ublaže negativna kretanja na tržištu, ali činjenica je da ove odluke ne utiču mnogo na porodični budžet. Primer, hleb je pojeftinio pet centi. Kupujem svakoga dana dva hleba za porodicu. Znači ušteda je deset centi dnevno ili tri evra za mesec. Verujte to ne doprinosi porodičnom budžetu - kaže Podgoričanka Sanja Radović.

Dragan Vukčević iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, na pitanje - hoće li zbog ograničavanja cena brašno, ulje, šećer i so biti jeftiniji - odgovorio da ostaju na sadašnjem nivou.

Advertisement

- I biće tolike dok se uvozna cena za te namernice ne poveća. Ako doće do njihovog povećanja, a to se nažalost očekuje zbog globalnih kretanja na tržištu energenata, situacije između Rusije i Ukrajine, biće i povećanja cena. Ono što možemo da obećamo našim građanima je to da rast cena neće biti uzrokovan od učesnika na tržištu u Crnoj Gori - poručio je Vukčević.

U Vladi u skladu sa uredbom i zakonom o unutrašnjoj trgovini prati se kretanje cena kod 22 proizvoda. To su pored četiri osnovna i mleko i prerađevine, sve vrste mesa, krompir, jaja, pirinač, flaširana voda. Konkretno, Ministarstvu nadležna inspekcija dostavlja kretanja cena tih proizvoda na tržištu. U slučaju da i kod tih namirnica bude enorman rast uvoznih cena, država će ograničiti trgovačke marže koje su sada 20 procenata.

ZALIHE

O SITUACIJI na tržištu ove sedmice sa predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaraće se u Privrednoj komori, najavio je naš sagovornik i apelovao na građane da ne gomilaju zalihe i time ne doprinesu stvaranju veštačkih nestašica.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

BLOKADA ODGOVOR NA IGNORISANJE: Protest bivših radnika „Vektre Jakić“

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BIVŠI radnici "Vektre Jakić", njih dvadesetak, ponovo su juče protestovali ispred sedišta pljevaljske lokalne uprave kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze više od tri godine, nakon što je sredinom decembra 2018. prekinuta proizvodnja, a svi zaposleni bez izmirenih zaostalih dugovanja upućeni na biro rada.

Foto M. Drobnjak

Advertisement

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da od vlasnika Dragana Brkovića traže da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori i okruženju.

Radnici su najavili da će, ukoliko im se niko od predstavnika Vlade u najskorijem periodu ne obrati, blokirati put koji prolazi iznad fabrike odnosno putni pravac Pljevlja - Žabljak.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

VI OVDE BIJETE BITKU ZA OPSTANAK SRPSKOG NARODA: Marko Carević Vidovdan dočekao na Gazimestanu

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK opštine Budva Marko Carević prisustvovao je obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu, gde je istakao da je Vidovdan jedan od najvećih praznika srpskog naroda.

Foto: Printskrin

Advertisement

- Kosovo je majka i temelj svih Srba, a srpstvo je odavde poteklo. Svaki dolazak ovde je obaveza svakog Srbina i to ne samo na Vidovdan, već treba da dođemo kad god možemo da Srbima damo podršku, kao svojoj braći i narodu koji prolazi kroz jedan težak period. Ovo je za mene veliki praznik i duhovno nadahnuće - kazao je Carević.

Prema rečima Carevića, Srbima u regionu nije sjajna situacija, ali došao je na Gazimestan kako bi pružio podršku Srbima na Kosmetu.

- Znam da vi ovde bijete odsudnu bitku za opstanak srpskog naroda, ne samo na Kosovu, već na čitavom Balkanu, jako mi je važno da budem ovde da dam vama podršku - zaključio je Carević.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije