Povežite se s nama

Avaz.ba

Odbijen zahtjev mitropolije SPC-a o promjeni vlasništva nad Cetinjskim manastirom

Objavljeno

dana

Cetinjski manastir

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) za brisanje Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Kako se navodi u rješenju, odbija se kao neosnovan zahtjev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je utvrđeno da dostavljeni dokazi u konkretnoj pravnoj stvari ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promjenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada Crne Gore je u ponedjeljak, 13. septembra, naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da bez odgađanja u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umjesto Cetinja, kao vlasnika upiše državu.

Advertisement

Iz Vlade Crne Gore su Upravi za katastar i državnu imovinu naložili i da bez odgađanja, do okončanja postupka promjene upisa, u listu nepokretnosti unese zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja.

Vlada u Podgorici je tu odluku donijela dan uoči sjednice Skupštine opštine Cetinje na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za vraćanje Cetinjskog manastira takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.Avaz
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Avaz.ba

Tužilaštvo Crne Gore: Uhapšeni Peković osumnjičen za učešće u ubistvu dva Bošnjaka i druge zločine

Objavljeno

dana

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja Crne Gore uhapsili osumnjičenog

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja Crne Gore uhapsili su pedesetjednogodišnjeg Slobodana Pekovića, rodom iz Plužina, a nastanjenog u Danilovgradu, zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin tokom rata u Bosni i Hercegovini, početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

To je za Anadoliju potvrđeno iz Tužilaštva Crne Gore.

Peković je uhapšen po nalogu specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, koja rukovodi ovom istragom. 

Peković je uhapšen zbog sumnje da je počinio zločin protiv čovječnosti u Foči u BiH, 1992. godine.

Advertisement

– Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ovaj slučaj prenijelo relevantnim pravosudnim organima Crne Gore. Postoji sumnja da je Peković učestvovao u ubistvu dva Bošnjaka, i silovanju i seksualnom zlostavljanju civila u Foči – saopšteno je za Anadoliju iz Tužilaštva Crne Gore

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Nastavite čitati

Avaz.ba

Podignuta optužnica protiv vođa i članova „kavačkog klana“

Objavljeno

dana

Autor

Jedan od vođa „kavačkog klana“ Slobodan Kašćelan

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je danas optužnicu protiv jednog od vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i još 13 osoba kojima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, teško ubistvo putem pomaganja, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Samostalni savjetnik za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović rekla je podgoričkim „Vijestima“ da je optužnica dostavljena tom sudu, te da će biti zakazano ročište na kojem če se raspravljati o optužnici.

Osim protiv Kašćelana, optužnica je podignuta i protiv M. R, V. V., D. P., K. M., Z. K., R. Z., R. Ž., M. V., D. K., S. J., Z. P., M. K. i A. D.

Sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović ranije je, odmah nakon hapšenja, ukinuo pritvor Kašćelanu i petorici osumnjičenih koji su uhapšeni u istoj akciji. Samo dan kasnije vođi kavčana je ipak određen pritvor.

Advertisement

Odluku o pritvoru tada je donijelo vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, preinačivši odluku sudije Bašovića da se ova grupa brani sa slobode. Nakon toga neki od osumnjičenih su u bjekstvu.

U akciji policije, tokom pretresa objekata koje su koristili osumnjičeni, pronađena su blindirana vozila, municija, sredstva komunikacije, sredstva za osmatranje, eksplozivna naprava i drugi predmeti koji mogu ukazivati, i u daljem postupku koristiti kao dokaz za izvršenje drugih krivičnih djela.

U medijima je ranije objavljeno da se ova kriminalna grupa dovodi u vezu sa nestankom, ubistvima, određenih osoba koje su označene kao saradnici škaljarskog klana. Za ovu grupu kavčana navođeno je da je sarađivala navodno sa Veljkom Belivukom.Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Avaz.ba

Turković: Peruničić osumnjičen za prisluškivanje Katnićeve kancelarije

Objavljeno

dana

S današnje konferencije za medije

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Avaz.ba


Pripadnici specijalnog policijskog odjeljenja Crne Gore uhapsili su jutros bivšeg direktora za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića.

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić osumnjičen je da je prisluškivanjem kancelarije glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

To je na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP) kazao tužilac Miroslav Turković, objasnivši da je Peruničić danas uhapšen i da će uz krivičnu prijavu biti priveden na saslušanje u SDT.

Advertisement

Prisluškivanje kancelarije

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su jutros Peruničića. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da SDT radi na svim predmetima koji su u njihovoj isključivoj nadležnosti.

Rekao je da će se utvrditi ko je koristio materijal snimljen prislušnim uređajima. Kazao je da se još ne može govoriti je li se bivši funkcioner ANB Luka Bulatović ubio ili je u pitanju nešto drugo, kao i utvrditi ima li taj događaj veze sa prisluškivanjem kancelarije GST-a.

Katnić je državnom sekretaru MUP-a Zoranu Miljaniću poručio da je izjavom da javnosti mora saopštiti čije živote je mogao da spasi Bulatović, počinio podstrekivanje na vršenje krivičnog djela odavanje službene tajne, ali da vjeruje da je on to uradio iz neznanja.

Šefovi klanova

Rekao je da šefovi klanova nisu mogli pobjeći na osnovu prisluškivanih informacija, jer uređaji u poslednje vrijeme nisu radili.

Odgovarajući na pitanje da li je, na osnovu tih informacija možda pobjegao Duško Knežević, rekao je da nije bilo planirano njegovo hapšenje.

Advertisement

Katnić je objasnio da je osnovni tužilac u svojstvu građanina mogao saslušati Enisa Bakovića, ali ne i u svojstvu osumnjičenog.

– Mogu vam reći sa potpunom sigurnošću, ako ne bude uslova i potrebe da ga (Peruničića) zadržimo 72 sata i da ne predložimo pritvor, mi ga nećemo predlagati – kazao je Katnić.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)Avaz
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije