Povežite se s nama

Večernji.hr

Pupovac: Rješavajmo zastave koje nisu zastave RH, koje se vide na službenim skupovima

Objavljeno

dana

Pupovac: Rješavajmo zastave koje nisu zastave RH, koje se vide na službenim skupovima

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrPonovio je da ‘za dom spremni’, ustaška zastava ili bilo što što ima veze s ustaštvom i njegovim oživljavanjem, opravdavanjem ili veličanjem u Hrvatskoj ne smije imati pravo javnosti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u četvrtak kako poziv Aleksandra Vučića da hrvatski Srbi izvjese srpske zastave po Hrvatskoj nije doživio kao provokaciju, to promatra kao stvar koja se događa u Srbiji kao i da je za njih ta „stvar jučer završena“.

„Ja to nisam doživio kao provokaciju, ja to promatram kao stvar koja se događa u Republici Srbiji. Za nas je ta stvar jučer bila završena. Naša dužnost je da vodimo brigu o položaju Srba u Hrvatskoj, o dobrim međuetničkim odnosima u Hrvatskoj“, rekao je Pupovac za Novu TV upitan je li poziv srbijanskog predsjednika Vučića bila provokacija usmjerena prema njemu.

Advertisement

„Za nas je bilo važno da se razjasni pod kojim uvjetima u Hrvatskoj i Srbiji fizička lica mogu koristiti zastave drugih zemalja. Za nas je bilo važno da Srbi u Hrvatskoj razumiju da svoju nacionalnu trobojku mogu koristiti na praznike koji su vezani uz njihove institucije ili uz značajne praznike na službenim skupovima“, pojašnjavao je Pupovac.

Upitan je li došlo vrijeme da se Vučić ne petlja i ne šalje takve poruke, Pupovac je uzvratio: „Mi smo svoj posao odradili, ničega što bi bilo koga moglo zasmetati nije bilo“. 

Pozvao je međutim da se, kada je riječ o zastavama, prijeđe na probleme u Hrvatskoj. „Kada već govorimo o zastavama, ‘ajmo prijeći na zastave koje nisu zastave RH sa svim onim što još uvijek uključuje ustaško nasljeđe u Hrvatskoj uključujući zastave koje se mogu vidjeti i na službenim skupovima i na različitim javnim prostorima“, rekao je Pupovac.

Advertisement

Upitan razgovara li s premijerom, s kojim je koalicijski partner, da donese zakon ili propis kojim se to kažnjava, Pupovac je uzvratio da policija u svojem pravilniku postupanja ima odredbu da to treba uklanjati. „Vlada treba učiniti sve da nitko ne bude, od pripadnika manjina, s jedne strane izložen vanjskim pritiscima, a s druge strane da ne žive ni u kojoj vrsti nelagode ili straha„, rekao je.

Ponovio je i da ‘za dom spremni’, ustaška zastava ili bilo što što ima veze s ustaštvom i njegovim oživljavanjem, opravdavanjem ili veličanjem u Hrvatskoj ne smije imati pravo javnosti.

Sigurno ću ići u Vukovar

Advertisement

Na pitanje o tome hoće li ove godine na 30. obljetnicu pada Vukovara ići u tamo odgovorio je: „Sigurno ću ići u Vukovar!„, dodavši međutim da će još razgovarati o tome hoće li ići dan prije ili u državnoj koloni.

„Želim da podjele oko sjećanja i u Vukovaru i u drugim mjestima prestanu. I svatko treba dati svoj doprinos. Mi dajemo. Mislimo da je neophodno da ga daju svi“, zaključio je Pupovac.

Rekao je i kako bi volio da je današnji posjet predsjednika Crne Gore bio iskorišten „i za osvješćivanje činjenice da je u proteklih tjedan dana za vrijeme i nakon događanja u Crnoj Gori, u Hrvatskoj bilo stvoreno raspoloženje protiv Srpske pravoslavne crkve„.

Naveo je da bi najviše volio da Crnogorci sami mogu odlučiti o unutrašnjem uređenju, „pustimo ih da to rade“. „Sloboda vjeroispovijesti ne smije biti ometana“, poručio je.

VIDEO Uoči Dana srpskog jedinstva Milorad Pupovac je održao izvanrednu konferenciju za medije

Advertisement

 

AdvertisementVečernji list
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Večernji.hr

PRVI OBJAVLJUJEMO DETALJE Europa pohvalila Srbe za fabricirano izvješće koje je otkrio Večernji list 15 Europska komisija usvojila je u ovim trenucima novo izvješće o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za proširenje Unije, koje je samo po sebi na granici neizvjesnog i nemogućeg. O fabriciranim dijelovima ključnom izvještaja za zemlje Zapadnog Balkana, a koje je mađarski povjerenik odradio u korist Vučića i Srbije, ekskluzivno je izvijestio prije nekoliko dana Večernji list. Doznajemo detalje europskog izvještaja o zemljama Zapadnog Balkana i njihovom proboju do članstva uz Uniji…

Objavljeno

dana

Autor

PRVI OBJAVLJUJEMO DETALJE
      

      
        
  


      
    

                

            

          

        

        

          

            
            
              Europa pohvalila Srbe za fabricirano izvješće koje je otkrio Večernji list
            

            
            

            
              


 
  
    
    
    
      
      15
    
  

            

          

          
          

             Europska komisija usvojila je u ovim trenucima novo izvješće o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za proširenje Unije, koje je samo po sebi na granici neizvjesnog i nemogućeg. O fabriciranim dijelovima ključnom izvještaja za zemlje Zapadnog Balkana, a koje je mađarski povjerenik odradio u korist Vučića i Srbije, ekskluzivno je izvijestio prije nekoliko dana Večernji list. Doznajemo detalje europskog izvještaja o zemljama Zapadnog Balkana i njihovom proboju do članstva uz Uniji...

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrPRVI OBJAVLJUJEMO DETALJE

Europa pohvalila Srbe za fabricirano izvješće koje je otkrio Večernji list

15

Europska komisija usvojila je u ovim trenucima novo izvješće o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za proširenje Unije, koje je samo po sebi na granici neizvjesnog i nemogućeg. O fabriciranim dijelovima ključnom izvještaja za zemlje Zapadnog Balkana, a koje je mađarski povjerenik odradio u korist Vučića i Srbije, ekskluzivno je izvijestio prije nekoliko dana Večernji list. Doznajemo detalje europskog izvještaja o zemljama Zapadnog Balkana i njihovom proboju do članstva uz Uniji…Večernji list

Nastavite čitati

Večernji.hr

Ubojstvo Šejle (19) potreslo Crnu Goru: Prekinula je zaruke pa je bivši zaručnik pucao na nju i njezina oca

Objavljeno

dana

Autor

Ubojstvo Šejle (19) potreslo Crnu Goru: Prekinula je zaruke pa je bivši zaručnik pucao na nju i njezina oca

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrSlučaj je užasnuo javnost, a danas je održan i mirni prosvjed na kojem se okupilo nekoliko stotina građana.

Ubojstvo 19-godišnje Šejle Bakije zgrozilo je crnogorsku javnosti, a policija i dalje traga za 28-godišnjim I.Đ. iz Milješa, osumnjičenog da je nju ubio i teško ranio njezina oca Šabana. 

I.Đ. je ubio 19-godišnjakinju jer je ona raskinula zaruke s njim i vratila se svojim roditeljima. Pokazalo se da je Š. Bakija ranije bila prijavljivala 28-godišnjaka zbog nasilja i prijetnji, no ništa nije učinjeno. 

Slučaj je užasnuo javnost, a danas je održan i mirni prosvjed na kojem se okupilo nekoliko stotina građana. 

– Tražimo od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i potpredsjednika Vlade za sigurnost, Dritana Abazovića, pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, a koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, usprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu – poručili su prosvjednici.

Advertisement

Osumnjičeni za ubojstvo je  prema prvim naznakama pobjegao iz zemlje i da je pritom imao pomoć, javljaju crnogorski mediji. 

Policija je izvijestila da im je osumnjičeni već otprije bio poznat 

AdvertisementVečernji list
Advertisement
Nastavite čitati

Večernji.hr

Cijeli zapadni Balkan postao talac Vučićeve velikosrpske politike

Objavljeno

dana

Cijeli zapadni Balkan postao talac Vučićeve velikosrpske politike

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrOdgađa li se prijam zemalja zapadnog Balkana u EU ili ne, Hrvatska se mora pripremiti na to da će ulaskom u Schengen za dulje vrijeme biti graničar EU

Malo su se ipak uzbudili u službenom Beogradu nakon što je Reuters pustio informaciju nekog dubokog grla u bruxelleskoj administraciji da se odgađa pristup zemalja zapadnog Balkana članstvu u EU. Službeni Beograd nikad nije pokazivao osobitu želju da uđe u EU, naprotiv, češće su se sprdali i zauzimali gard “komu je to uopće važno”, međutim, kada je najavljeno da bi Srbija mogla dulje zastati na putu u EU, sad su i uvrijeđeni.

AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Najčitanije