Povežite se s nama

Ekonomija

Размотрити смањење акциза на гориво

Objavljeno

dana

Размотрити смањење акциза на гориво

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Посматрајћи актуелне цијене бензина у региону, наша земља налази се на другом мјесту. Најскупљи бензин је у Хрватској, а најјефтинији у Босни и Херцеговини

Из Уније послодаваца позивају Владу да размотри смањење акциза на гориво како би се амортизовало повећање цијена. С друге стране, из Министарства капиталних инвестиција кажу да с таквим захтјевима треба бити опрезан због негативног утицаја на државни буџет. Рјешење би било, како кажу, у формирању стратешких резерви нафтних деривата, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Готово сваких 15 дана када дођу на пумпу, грађане чека све већа цијена горива. За неке удар на џеп грађана, док поједине то баш и не дотиче.

Из Уније послодаваца Црне Горе напомињу да су на удару и предузећа посебно у транспортном сектору.

Advertisement

-Не сумњам да ће доћи до пораста њихових услуга, а опет се враћамо на почетак приче да пораст цијене коштање производа и услуга оних компанија који своју цијену коштања формирају на основу цијене горива платиће привреда, а потом и грађани- истакао је Слободан Милатовић из УПЦГ.

Зато апелују на надлежне органе да размисле о смањењу акциза на гориво, које се, како наводе, могу надомјести наплатом пореза тамо гдје има основа за то. Из Министарства капиталних инвестиција свјесни су да раст цијене горива негативно утиче и на привреду и на грађане.

-Просто речено мања цијена мање акцизе и мањи порези на гориво може потенцијално да значи мање новца за пензионере за здравство за просвјету и слично тако да ту треба бити опрезан- казао је Драшко Лончар из МКИ.

Из тог ресора поручују да је у изради закон који предвиђа формирање стратешких резерви нафтних деривата, а очекује се да се ускоро нађе у скупштинској процедури. То би, кажу, Црну Гору учинило независнијом од промјена на свјетским тржиштима, а промјене цијена горива дешавале би се рјеђе – на четири до шест седмица.

-Имамо могућност да залихе нафтних деривата држимо у некаквим, да кажем, условно речено у складиштима. У овом тренутку на жалост, у Црној Гори још не постоји инфраструктура гдје би се нафтни деривати могли складиштити, али постоји могућност да се привремено бар док се та инфрастриуктура не створи да се складишти у земљама ЕУ који су наши партнери, дакле привремено, док сами не успоставимо капацитете за складиштење- навео је Лончар.

Advertisement

Посматрајћи актуелне цијене бензина у региону, наша земља налази се на другом мјесту. Најскупљи бензин је у Хрватској, а најјефтинији у Босни и Херцеговини.

Занимљив податак на који смо наишли на сајту „Глобал петрол прицес“ на којем се налазе тренутне цијене горива свуда у свијету јесте да тренутна цијена дизела у Црној Гори иста је као и она на Малти. Треба напоменути да је Малта држава која има нешто мање становника од Црне Горе, готово дупло већи БДП и око четири пута мању стопу незапослености.ДАН
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Раст дионица на Вол стриту

Objavljeno

dana

Раст дионица на Вол стриту

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


На Вол стриту jе Dow Jones прошле седмице оjачао 1,1 одсто, на 35.677 бодова, док jе С&П 500 порастао 1,6 одсто, на 4.544 поена, а Nasdaq индекс 1,3 одсто, на 15.090 бодова, преноси СЕЕбиз

На Вол стриту су циjене дионица порасле и прошле седмице, треће заредом, при чему су Dow Jones i S&P 500 индекс достигли нове рекордне нивое, али на осталим свjетским берзама се трговало опрезниjе.

На Вол стриту jе Dow Jones прошле седмице оjачао 1,1 одсто, на 35.677 бодова, док jе С&П 500 порастао 1,6 одсто, на 4.544 поена, а Nasdaq индекс 1,3 одсто, на 15.090 бодова, преноси СЕЕбиз.

Од почетка септембра, када jе достигао рекордни ниво, до почетка октобра С&П 500 пао jе готово шест одсто jер су се улагачи плашили да ће недостатак радника, поремећаjи у набавним ланцима, раст плата и трошкова пословања негативно утицати на зараде компаниjа.

Advertisement

Међутим, досад обjављени пословни извjештаjи показуjу да су америчке компаниjе засад успjеле амортизовати те проблеме, па су Dow Jones и С&П 500 индекси надокнадили губитке из септембра и достигли нове рекордне нивое.

Досад jе више од 100 компаниjа из састава С&П 500 индекса обjавило резултате, при чему их jе око 85 одсто остварило веће зараде него што се очекивало.

Стога сада аналитичари у анкети Ројтерса процjењуjу да су зараде компаниjа и банака из састава С&П 500 индекса у трећем кварталу порасле око 34,8 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, док су приjе двиjе седмице очекивали раст од 29,4 одсто.

„Компаниjе упозораваjу на поремећаjе у набавци и више трошкове пословања, но засад су успjеле задржати профитне марже пребацуjући раст трошкова на потрошаче”, казао jе стратег у фирми Natixis Investment Managers Solutions, Jack Janasiewicz.

Позитивно jе на тржишта утицала и виjест да jе кинеска компаниjа Evergrande осигурала новац за исплату камата на обвезнице.

Advertisement

Исплата тих камата jе требало да буде 23. септембра, међутим тада jе таj велики играч на кинеском тржишту некретнина, коjем приjети банкрот због огромних дугова и пада продаjе, добио одгоду плаћања од мjесец.

Да до краjа викенда Evergrande ниjе исплатио доспjеле камате на обвезнице, компаниjа би завршила у стечаjу.

Како jе компаниjа засад избjегла стечаj, нешто се смирила ситуациjа на кинеском тржишту некретнина. Тим више што власти поручуjу да неће дозволити да случаj Evergrandea ескалира у кризу на тржишту.

Упркос свему томе, улагачи су опрезни jер би jачање инфлационих притисака могло навести централне банке у свиjету на повећање каматних стопа, што су неке већ учиниле.

А то би могло успорити већ ионако успорен опоравак привреде од коронакризе.

Advertisement

Прошле седмице jе обjављено да jе кинески бруто домаћи производ (БДП) у трећем тромjесечjу порастао 4,9 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, што jе наjспориjи раст у годину и мањи од 5,2 одсто, колико су очекивали аналитичари у анкети Ројтерса.

Успоравање опоравка друге по величини свjетске економиjе од коронакризе посљедица jе, кажу аналитичари, поремећаjа у набавним ланцима и на тржишту некретнина, као и недостатка струjе, што jе успорило производњу.

Због тога се на европским берзама прошле седмице трговало опрезниjе. Лондонски ФТСЕ индекс ослабио jе 0,45 одсто, на 7.204 бода, а франкфуртски ДАX 0,3 одсто, на 15.542 бода. Париски ЦАЦ оjачао jе 0,1 одсто, на 6.733 бода.

А на Токиjскоj берзи jе Никкеи индекс склизнуо 0,9 одсто, на 28.804 бода.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Циjена еуросупера 95 виша од просjека у региону

Objavljeno

dana

Циjена еуросупера 95 виша од просjека у региону

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Према подацима из новог Билтена о циjенама нафтних деривата, литар еураосупера 95 у Црноj Гори кошта 1,43 еура. У Хрватскоj се може купити за 1,48 еура, Албаниjи за 1,44 еура, а у Србиjи за 1,41 еура

Циjена еуросупера 95 у Црноj Гори и даље jе виша од просjека у региону, док jе еуродизел jефтиниjи од просjечне регионалне вриjедности, показуjу подаци из Билтена Министарства капиталних инвестициjа.

Према подацима из новог Билтена о циjенама нафтних деривата, литар еураосупера 95 у Црноj Гори кошта 1,43 еура. У Хрватскоj се може купити за 1,48 еура, Албаниjи за 1,44 еура, а у Србиjи за 1,41 еура.

Литар еуросупера 95 jефтиниjи jе у Сjеверноj Македониjи гдjе кошта 1,24 еура и Босни и Херцеговини (БиХ) 1,21 еура.

Advertisement

Наjjефтиниjи еуросупер 95 плаћаjу грађани Бугарске 1,18 еура, а наjскупљи становници Холандиjе 1,96 еура.

Када jе у питању еуродизел, литар у Црноj Гори кошта 1,3 еура. У Хрватскоj се може купити за 1,47 еура, у Србиjи за 1,44 еура, а у Албаниjи за 1,42 еура.

Литар еуродизела jефтиниjи jе у БиХ гдjе кошта 1,18 еура и Сjеверноj Македониjи 1,11 еура, што jе наjниже у Европи. Наjскупљи еуродизел плаћаjу грађани Шведске 1,92 еура.

Министарство на седмичном нивоу обjављуjе основне податке у вези са малопродаjом нафтних деривата, односно упоредне циjене горива у региону и Европи.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Тунел Созина опслужио 42,42 хиљаде возила

Objavljeno

dana

Тунел Созина опслужио 42,42 хиљаде возила

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


У читавој прошлој години кроз тунел је прошло 1,93 милиона возила, у 2019. њих 2,83 милиона, а у 2018. години 2,82 милиона

Кроз тунел Созина је у периоду од 12. до 18. октобра прошло 42,42 хиљаде возила, већином аутомобила.

Према подацима са сајта Монтепута, који газдује Созином, од почетка ове године тунел је опслужио 2,18 милиона возила.

У читавој прошлој години кроз тунел је прошло 1,93 милиона возила, у 2019. њих 2,83 милиона, а у 2018. години 2,82 милиона.

Advertisement

Тунел Созина отворен је у јулу 2005. године. Нјегова изградња коштала је око 74 милиона ЕУР, од чега је 50 милиона обезбиједила Црна Гора, док је 24 милиона обезбијеђено кредитом Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Тунел Созина дугачак је 4,19 хиљада метара и повезује приморску регију са централним дијелом Црне Горе.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije