Povežite se s nama

Društvo

Студенти искључени са Правног факултета: Унијели бубице, послао замјену на испит

Objavljeno

dana

Студенти искључени са Правног факултета: Унијели бубице, послао замјену на испит

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Студенткиња након избацивања са колоквијума отишла да исти полаже у другој групи

Студенти Н.К., Н.Ч. и А.А. искључени су са Правног факултета у Подгорици, у трајању од једне студијске године, због преварних радњи приликом полагања испита и колоквијума.

Како се наводи у одлуци Сената Универзитета Црне Горе, двије студенткиње су користиле недозвољене уређаје – телефоне и микро примопредајнике, тзв. „бубице“, док је трећи ангажовао друго лице да полаже за њега.

Сенат Универзитета Црне Горе (УЦГ) искључио је троје студената у периоду од 27. септембра ове до 27. септембра 2022. године.

Advertisement

Дисциплинска комисија, која је у поступку утврдила преварне радње, по члану 148 Статута УЦГ, за студенткињу А.А. предлагала је двогодишње искључење. Она је након избацивања са колоквијума, отишла да исти полаже у другој групи.

Електронски уређај које се користе за недозвољено пружање помоћи студентима на даљину често су се могли наћи и у огласима. Овакви уређаји се продају, али и изнајмљују.

Проректор Универзитета Црне Горе Веселин Мићановић казао је за „Дан“ да је Сенат прихватио предлог Вијећа да се казне студенти због коришћења недозвољених уређаја како би упозорио све њихове колеге да је то кажњиво.

Мићановић истиче да дио студента и даље прибјегава тим методама полагања испита, како би завршили годину или наставили студије, али већина будућих високошколаца својим знањем дође до оцјене.

– Морамо спријечити овакве појаве јер ако сада стичу знања на тај начин, како ће се онда понашати као стручњаци или академски грађани. Сенат је донио овакву одлуку у циљу одржавања квалитета наставе и поштовања академских правила. Подржали смо став Вијећа Правног факултета да се казне студенти како би се оправдао циљ, да на факултетима није мјесто гдје се раде преварне радње. Тренутно у друштву имамо овакве појаве, али их треба спријечити на факултетима – каже Мићановић.

Advertisement
Избачена, па у другој групи исто урадила

Одлуком Дисциплинске комисије искључуjе се са Универзитета Црне Горе – Правног факултета студенткиња А.А, у траjању од jедне студиjске године, у периоду од 27. септембра 2021. године до 27. септембра 2022. године.

– Она је на поправном колоквиjуму из предмета Поморско право, након удаљења са испита због коришћења недозвољеног средства мобилног телефона, прешла у другу салу са намjером да полаже колоквиjум са другом групом, па треба да јој се изрекне дисциплинска мjера: искључење студента са Правног факултета у траjању до двиjе студиjске године. Сарадница у настави jе изjавила да jе студенткиња дошла са намjером да ради тест и да jоj jе приликом диjељења теста мобилни телефон био у крилу – предложила је Дисциплинска комисија.

Сенат УЦГ је казнио искључењем студенткињу Правног факултета Н.Ч. за учињену повреду дужности из члана 148 став 3 тачка 9 Статута Универзитета Црне Горе – недозвољено коришћење средстава и уређаjа или пружање помоћи за вриjеме полагања испита и других провjера знања.

– Дисциплинска комисиjа Правног факулета, сагласно Статуту УЦГ доставила jе предлог Сенату да се студенткињи Правног факултета Н.Ч. за учињену повреду дужности из члана 148 став 3 тачка 9 Статута Универзитета – на испиту из предмета Међународно приватно право користила мобилни телефон и микро примопредаjник тзв. „бубицу“, изрекне дисциплинска мjера искључење студента са Универзитета Црне Горе –Правног факултета у траjању од двиjе студиjске године. У циљу утврђивања чињеница и околности Дисциплинска комисиjа jе спровела поступак у ком су учествовали студенткиња и сараднице у настави. У свом свjедочењу студенткиња је истакла да ниjе била jедина коjа ниjе прешла у ближу клупу на што jоj jе предсjедник Дисциплинске комисиjе поjаснио да ниjе суштина у томе што ниjе прешла у ближу клупу, већ да jе користила недозвољено средство „бубицу“, те да jе та чињеница ирелевантна. Ниjе порицала да jе користила недозвољена средства мобилни телефон и „бубицу“ – истиче се у одлуци Сената.

Сенат је одлучујући о другом предлогу Дисциплинске комисиjе Правног факултета донио исту одлуку.

Advertisement

– Студент Правног факултета Н.К. се за учињену повреду дужности из члана 148 став 3 тачка 10 Статута Универзитета Црне Горе – полагање испита и других провjера знања на преваран начин (полагање за другог, односно ангажовање другог лица за полагање) искључуjе са Универзитета Црне Горе – Правног факултета, Подгорица, у траjању од једне (jедне) студиjске године, у периоду од 27. септембра 2021. године до 27. септембра 2022. године. На предлог Правног факултета искључена је и студенткиња А.А. за учињену повреде дужности из члана 148 став 3 тачке 9 и 10 Статута због недозвољено коришћење средстава и уређаjа или пружање помоћи за вриjеме полагања испита и других провjера звања и полагање испита и других провjера знања на преваран начин – наводе у одлуци.ДАН

Društvo

Траже састанак са Братић: Асистенткиње тврде да су незаконито остале без посла у никшићком вртићу

Objavljeno

dana

Траже састанак са Братић: Асистенткиње тврде да су незаконито остале без посла у никшићком вртићу

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


– Зашто не зауставите безакоње у никшићком вртићу – упитале су оне

Асистенткиње које су остале без посла у никшићком вртићу, упутили су отворено писмо министарки просвјете, културе, науке и спорта Весни Братић, те поручиле да се надају да ће у најскоријем периоду отклонити неправилности. Такође, замолиле су је да их прими на састанак јер су молбу послале почетком мјесеца.

Њихово отворено писмо преносимо у цјелости:

На велики број апела, иницијатива и дописа нико нам не одговара па сматрамо да ће ово отворено писмо видјети министарка Братић, премијер и сви они који се залажу да Закон и правду треба поштовати.

Advertisement

Уважени,

Зашто не зауставите безакоње у никшићком вртићу?

Зашто није поништен конкурс који је незаконито расписан од стране неовлашћеног лица?

Сигурни смо да сте поред тога што сте добили наша обраћања мејловима и из медија упознати са срамним догадјајем који се десио у никшићком вртићу услед чега су незаконито без посла остали асистенти а на њихова мјеста доведени нови. Ништа не би било спорно да је конкурс расписан у складу са Законом, уз сагласност Министарства и од стране овлашћеног лица. Све од наведеног је супротно урађено.

Иако је изјавила медијима, Ана Пејовић, васпитачица из ЈПУ ,,Драган Ковачевић“ која се представља као вд директорице, конкурс за асистенте у настави ипак није поништила. Толико о одговорности и тачности исказане јавне ријечи. Вјероватно је то био покушај како би ми одустали од правне процедуре, који је јој је пропао.

Advertisement

Сви су се оглушили о наше апеле у којима смо јавно скренули пажњу на незаконит и нелегитиман рад особе која нас је склонила са посла, довела себи подобне људе, упркос томе што на наш рад нико па ни она није имала замјерки. Испоставило се да, и поред свих очигледних незаконитости којих је свјесно и Министарство и инспекцијски органи, морамо заштиту тражити пред надлежним судом јер нико од не жели да предузме мјере да се те незаконитости отклоне. Ни по нашим пријавама, а јос мање по службеној дузности, по којој би требали да поступају.

Подсјећања ради, вијест да је пет асистенткиња остало без посла обиљежила је почетак октобра када је незаконитим конкурсом примљено пет нових.

Извјештаји инспекција јасно показују да нити је имала сагласност Министарства нити функцију вршиоца дужности и упркос томе довела је нове људе и склопила уговоре са њима. Па питамо представнике Министарства да ли сматрају да на ове догадјаје треба ћутати и чекати да их заборавимо и ми и градјани или се треба заузети да се такве незаконитости отклоне а будуће сличне спријече?

Не желимо да ово буде важна прича само онолико колико се пласира у медијима већ да јавност зна да проблем постоји и да се слична ситуација може десити свима услед самовоље послодавца.ДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Мост Миленијум у љубичастој боји

Objavljeno

dana

Мост Миленијум у љубичастој боји

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У знак подршке женама које су жртве породичног насиља

Главни град је на овај начин подржао кампању „Испричај причу до краја“ која је покренута у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савјета Европе.

Подсјетимо, овај слоган је осмишљен у намјери да оснажи жене да говоре о проблему породичног насиља и да поводом тога затраже институционалну заштиту.

Бесплатна правна помоћ представља управо један вид такве заштите.

AdvertisementДАН
Nastavite čitati

Društvo

Припремите кишобране: У петак киша, до 21 степен

Objavljeno

dana

Припремите кишобране: У петак киша, до 21 степен

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У јужним и централним предјелима током ноћи очекују се пљусковима са грмљавином

У Црној Гори сјутра ће бити претежно облачно, повремено са кишом, а највиша дневна температура износиће 21 степен.

У јужним и централним предјелима током ноћи очекују се пљусковима са грмљавином.

Како је саопштено из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, на крајњем сјеверу и сјевероистоку већи дио дана биће без кише.

Advertisement

Вјетар ће бити понегдје умјерен до јак јужни.

Јутарња температура ваздуха од пет до 17, највиша дневна од 12 до 21 степен.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije