Povežite se s nama

Politika

Zirojević: Bože(na) spasi, Bože(na) brani, srpske zemlje, srpski rod

Objavljeno

dana

Zirojević: Ilinčić i dalje virus tjera duvanskim dimom

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


“Donosila mi je koleginica šećeranu vodu kad sam u istoj rečenici pročitao ime i prezime poslanice Božene Jelušić i riječi: “borba za fotelje nije naš prioritet”. Bio sam u svojevrsnom stanju šoka.

Nakon što sam se malo oporavio, razmislio sam o riječima moje omiljene poslanice u Parlamentu. Preciznije, ona je rekla sljedeće: “U ovom trenutku, prioriteti GP URA nijesu borba za fotelje”. I kad bolje razmislim, potpuno je u pravu, makar što se nje lično tiče. U ovom trenutku, uvjeren sam, Božena nema člana uže i šire porodice kojeg nije namjestila i zaposlila. I što bi se sad ona opterećivala foteljama, kad može da čita Šekspira, Jovana Deretića i dijeli sadnice poslanicima u Parlamentu, dok ekološku Crnu Goru brani suzavcima, gumenim mecima i šok bombama” , kaže portparol SDCG Nikola Zirojević.

Advertisement

“Ljudi moji, ova žena i dalje priča o sporazumu koji je potpisan 9. septembra prošle godine?! Sporazumu čiju su apsolutno svaku stavku, ko zna koliko puta, u potpunosti otvoreno prekršili. Samo u paralelnom univerzumu u kojem poslanica Jelušić povremeno obitava ova izjava bi mogla biti propraćena uz bilo čije odobravanje, ne računajući, naravno, članove uže i šire familije koje je namjestila i ustoličila, a koji, vjerovatno, aplaudiraju svakoj njenoj licemjernoj izjavi kojom štiti njihova mjesta. Manite se, poslanice Jelušić, priče o sporazumu. Imali ste kad, ćutali ste, nastavite da ćutite”, poručuje Zirojević.

“Nije vama danas ni do Crne Gore, ni do građana, vi glas dižete isključivo jer su ugrožene vaše pozicije i uticaj koji ste do sad imali u Vladi. Da vam je bilo do Crne Gore i do sporazuma, davno biste ovu Vladu srušili. Zato, poslanice Jelušić, dok to ne uradite, nemojte se javljati. Uživajte u Budvi koju ste protekle 4 godine stvarali dok u pozadini svira: “Bože(na) spasi, Bože(na) brani, srpske zemlje, srpski rod”, zaključuje portparol SDCG.Aktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

EP: Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana

Objavljeno

dana

Autor

EP: Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Organizovani kriminal jedna je od glavnih prepreka razvoju regiona Zapadog Balkana, navodi se u Izvještaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP).

U Izvještaju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadanom Balkanu, naglašava se potreba za iskorjenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom.

Advertisement

U dokumentu se govori o “očiglednom nedostatku volje vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive” i naglašava se važnost saradnje i dijeljenja obavještajnih podataka između regiona i međunarodnih partnera.

Kako prenosi Tanjug, izvještaj je usvojen sa 60 glasova za, četiri protiv i šest uzdržanih.

Poslanici EP pozvali su vlade u regionu da pojačaju svoje napore ka reformama u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Austrijski poslanik u EP Lukas Mandl pozvao je Evropsku uniju (EU) da podrži te napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

“EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv te pojave”, poručio je Mandl.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Objavljeno

dana

Autor

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora nepokolebljiva na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u EU, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, koji je učestvovao na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i zemalja Zapadnog Balkana (CEDC+) koji je održan u Trakošćanu, u Republici Hrvatskoj.

On je istakao značaj ovakvih regionalnih inicijativa, koje predstavljaju snažan podstrijek državama u unaprjeđenju demokratskih principa, kao i uspješnom prevazilaženju izazova i ujedinjavanju odbrambenih kapaciteta. General Pešić je potvrdio čvrstu orijentaciju Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao perspektivi i garantu regionalne i globalne sigurnosti.

Advertisement

General Pešić je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednice Evopske komisije, Ursule fon der Lajen da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Sa sastanka je upućeno ohrabrenje zemljama regiona da nastave sa ulaganjem napora u pravcu jačanja regionalne saradnje i sprovođenja reformi. Akcentovan je značaj povećanja uticaja CEDC inicijative u izgradnji čvršćih veza među zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Sastankom je predsjedavala direktorica za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, Dunja Bujan Šujster.

Ona je istakla da je CEDC inicijativa pokretačka snaga za snažniju i ujedinjeniju Evropu, kao podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu evroatlantskih integracija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đukanović: Umjesto EU integracija, sada više govorimo o stabilnosti regiona

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović: Između stabilnosti Balkana i integracije mora se povlačiti znak jednakosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu posljedica je dvije okolnosti – zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok – Zapad, kazao je predsjednik države Milo Đukanović tokom susreta sa članovima Evropskog savjeta za međunarodne odnose.

„U tom kontekstu ukazao je na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama Zapadnog Balkana za integraciju u EU, i odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Evrope“, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Advertisement

Predsjednik je iskazao i zabrinutost „da je oživljavanjem retrogradnih politika, posljednjih mjeseci Zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija“.

„Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja“, stoji u saopštenju.

Članovi Savjeta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose i države Jugoistočne Evrope.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije