Povežite se s nama

Tehnologija

Amazon otkriva datum objave i cenu Huawei Nova 9 telefona u Evropi

Objavljeno

dana

Amazon otkriva datum objave i cenu Huawei Nova 9 telefona u Evropi

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsHuawei Nova 9 i Nova 8i su nagovešteni za tržište Evrope, a Nova 8i je ranije primećen na listingu u Nemačkoj. Sada se pojavio i listing za Nova 9 model.

Amazon je izlistao Huawei Nova 9, a telefon se u Evropi očekuje od 21. oktobra. Na Amazonu, verzija sa 8GB RAM-a i 128GB skladišnog prostora će se prodavati po ceni od 499 evra.

Ranije glasine su sugerisale da bi ovaj model mogao imati cenu od 550 evra, ali bi ovo moglo biti zbog lokalnih razlika u ceni, što je čest slučaj za tržišta Evrope.

Huawei Nova 9 će imati 6.57-inčni 120Hz OLED displej, Snapdragon 778G čipset, Huawei HarmonyOS 2.0 softver, četiri kamere na poleđini (50MP glavna, 8MP ultraširoka, 2MP makro, 2MP senzor dubine), 32MP selfi kameru i 4300mAh bateriju sa podrškom za 66W brzo punjenje.

Advertisement

Izvor: GSMArena

 Benchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Tehnologija

Uprkos godinama, OnePlus 6 i OnePlus 6T dobijaju ažuriranje softvera

Objavljeno

dana

Autor

Uprkos godinama, OnePlus 6 i OnePlus 6T dobijaju ažuriranje softvera

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Iako su i OnePlus 6 i OnePlus 6T objavljeni 2018. godine, prošlog avgusta oba modela su konačno dobila ažuriranje na Android 11 koje je vlasnicima davno obećano. Većina njih verovatno nije očekivala da će dobiti još ažuriranja nakon što instaliraju jedno u septembru koje je donelo optimizaciju napajanja za dva modela kako bi se sprečilo pregrevanje. Međutim, OnePlus ih je iznenadio ažuriranjem na OxygenOS 11.1.2.2. Stari su preko tri godine, ali OnePlus 6 i OnePlus 6T dobijaju novo ažuriranje softvera, javlja PhoneArena.

Advertisement

Ne, ovo nije ažuriranje koje sadrži nove funkcije za kojima ste možda mislili. U stvari, jedine stavke koje se nalaze na zvaničnoj listi promena su bezbednosno ažuriranje za novembar, ispravke grešaka i poboljšanja stabilnosti. Ako ste pomislili da stiže Android 12, ipak bi to bilo možda malo i previše.

 Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

eFaktura unapređuje organizacioni i tehnološki nivo poslovanja i digitalizacije

Objavljeno

dana

Autor

eFaktura unapređuje organizacioni i tehnološki nivo poslovanja i digitalizacije

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Saopštenje za javnost

Advertisement

Društvo za informatiku Srbije i Privredna komora Srbije-Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo su 2. decembra 2021. organizovali on lajn okrugli sto „Pripreme za  primenu eFakture“. Uvodničari su bili predstavnici najodgovornijih učesnika u  procesu primene  eFakture: Ministartstvo finansija (Sonja Talijan, pomoćnik ministra), ponuđači ERP softvera (Višnja  Crnogorac, „Coming“), knjigovođe (Snežana Mitrović, Udruženje računovodstvenih komora Srbije), Ljilja Pavlović, (Unija poslodavaca) i programeri (Đorđe Cvetković, Platovoo). Skup je pratilo oko 200 učesnika.

eFaktura podrazumeva potpunu digitalizaciju svih elemenata za njenu izradu, prenos, prijem, evidentiranje, plaćanje i čuvanje. Time se obezbeđuje podizanje organizovanosti, efkasnosti, ekonomičnosti i bezednosti sistema.

Zakonom su regulisane sve procesne radnje i uspostavljen sistem eFakture  na državnom nivou u kome se čuvaju sve fakture.

Advertisement

Na osnovu podataka iz ankete među kompanijama i diskusije na skupu,  vidi se da su pripreme u toku, ali da  deo kompanija nije spreman da primeni eFakturu, pa je zato  sa oduševljenjem i olakšanjem prihvaćena vest da se primena odlaže za 1. maj 2022. godine.

Kompanije imaju veliki broj pitanja kao što su: ko može da obavlja poslove info posrednika, da li se obuhvataju fakture koje se šalju u inostranstvo, šta se dešava sa odbijenim fakturama, uputstvo za XML treba da bude detaljnije, da li će biti probni period i dr. Odgovore na ova i druga potanja očekujemo na sajtu www.efaktura.gov.rs.

Advertisement

Unija poslodavaca podržava uvođenje eFakture, ali i ukazuje da neki to shvataju kao komplikovanje poslovanja, da treba dalje razvijati edukaciju korisnika i  da je potrebna  efikasnija komunikacija sa Ministarstvom finansij,a kako bi se brže otklanjale nedoumice i otvorena pitanja.

IT kompanije koje proizvode ERP softver treba da prilagede  svoja rešenja primeni eFakture i imaće još veće tržište za svoje prozvode.

Za dalje aktivnosti biće vrlo korisno,  što je Institut za standardizaciju Srbije, objavio prevod na srpski jezik standarda SRPS EN 16931-1, Elektronsko fakturisanje – Deo 1: Semantički model podataka osnovnih elemenata elektronske fakture.

Advertisement

06.12.2021 09:48 |

Biznis ITBenchmark
Nastavite čitati

Tehnologija

FTC tuži Nvidiju kako bi blokirali njenu kupovinu Arm-a

Objavljeno

dana

Autor

FTC tuži Nvidiju kako bi blokirali njenu kupovinu Arm-a

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Federalna trgovinska komisija blokira Nvidijinu akviziciju Arma, kompanije za dizajn poluprovodnika, rekavši da bi taj blokbaster ugovor nepravedno ugušio konkurenciju.

Advertisement

FTC je podneo tužbu kako bi blokirali najveće spajanje kompanija za proizvodnju poluprovodnika u istoriji, i sprečili da taj novi konglomerat uguši inovacije za tehnologiju sledeće generacije“, rekla je u saopštenju Holly Vedova, direktorka Biroa za konkurenciju FTC-a. „Sutrašnje tehnologije zavise od očuvanja današnjeg konkurentnog, najsavremenijeg tržišta čipova. Ovaj predloženi sporazum bi izobličio Arm-ove podsticaje na tržištu čipova i omogućio kombinovanoj firmi da nepravedno potkopa Nvidijine rivale„.

Nvidia je prvi put objavila svoju nameru da kupi Arm u septembru 2020. U to vreme, posao je vredeo 40 milijardi dolara, ali od tada je cena akcija Arma porasla, a cena transakcije gotovinom i akcijama porasla je na 75 milijardi dolara. Tužba FTC-a preti da u potpunosti poništi dogovor.

Dok prelazimo na sledeći korak u procesu FTC-a, nastavićemo da radimo na tome da pokažemo da će ova transakcija koristiti industriji i promovisati konkurenciju“, rekao je portparol Nvidije za Ars Tehniku. „Nvidia je posvećena očuvanju Arm-ovog otvorenog modela licenciranja i osiguravanju da je njena intelektualna svojina dostupna svim zainteresovanim korisnicima licenci, sadašnjim i budućim.“

Advertisement

 

FTC nije prvi državni regulator koji je pomno pregledao ovaj dogovor. U oktobru je Evropska unija objavila da istražuje akviziciju, a prošlog meseca britanski zvaničnici su rekli da su zabrinuti da bi spajanje ugrozilo i konkurenciju i nacionalnu bezbednost. Kineski regulatori takođe istražuju dogovor, rekla je Nvidia.

Advertisement

Veliki deo zabrinutosti oko akvizicije potiče od činjenice da je Arm tokom većeg dela svoje istorije bio relativno neutralan igrač u svetu poluprovodnika, nudeći pristup svojoj intelektualnoj svojini skoro svakome ko je spreman da plati naknadu za licenciranje. U žalbi, FTC je Arm nazvao „Švajcarskom“ u industriji poluprovodnika. Kupci se plaše da bi ih ruka koju kontroliše Nvidia stavila na milost i nemilost konkurenciji, dok su regulatori zabrinuti da bi akvizicija zapretila da sruši ogroman, napredan ekosistem koji zavisi od arhitekture.

 Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije